USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Bozdağ: 'Hiçbir makam ve merci hakimlere emir ve talimat veremez'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezaevi cezası almasını ABD'nin “hayal kırıklığı” kendisine değerlendirmesine ilişkin, “Ne ABD'nin ne de ayrıksı bir ülkenin Türkiye'nin yargılaması ile ilgilendiren uydurma anlatmaya hakkı yok

Bakan Bozdağ: 'Hiçbir makam ve merci hakimlere emir ve talimat veremez'
26-04-2022 17:55
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bakma binasının uğrunda Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet hapishane cezası almasını, bu hapishane cezasına taşınmazlar dışından mevrut tepkileri ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili hür Özel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilişikli ifadelerini matbuat mensuplarına değerlendirdi.

“Yargılama yetkisinin kullanılması ait tek makam ve merci hakimlere emir ve talimat veremez”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konuşmasında, Osman Kavala kendince ağırlaştırılmış müebbet hapishane cezası verilmesine ve bu mevzuda mevrut eleştirilere ilişkin, “Türkiye bir ahbaplık devletidir. Hukuk devletinde muhakeme süreçlerinin kesinlikle işleyeceği, kararların kesinlikle verileceği yasalarla sabittir. Hiç kimesne kendisini hakim yahut duruşma alegori koymamalıdır. Maalesef bugün Türkiye'de hakim ve duruşma alegori kendini koyan katı aşırı zevatı görüyoruz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar. Kararlarını anayasa, anayasa ve hukuka ilişikli vicdani bir doyum ile verirler. Yargılama yetkisinin kullanılması ait tek makam ve merci hakimlere emir ve talimat veremez, başvuru ve telkinde bulunamaz” ifadelerini kullandı.

“Cumhurbaşkanımıza yargıya ve fariza karşıcı hakimlere lisan uzatanları, el sallayanları, yemin içenleri, zılgıt fail herkesi kınıyorum”

Hakimlerin, emir ve talimat almadıklarını, başvuru ve talkın benimseme etmediklerini fakat Anayasa anayasa ve hukuka ilişikli bir vicdani doyum ile kararlarını açıkladıklarını tamlayan Bozdağ, “Maalesef evvel açıklayan duruşma kararından sonradan bir ahbaplık devletinde olması müstelzim tepkilerin haricinde aşırı laubaliyane tepkilere de şahit olduk. Bir taraftan Cumhurbaşkanımızı mavera taraftan mahkemeyi ve sonucu sağlayan hakimleri zılgıt fail hem yargıya hem Cumhurbaşkanımıza aynı zamanda hakimlere taşlama eden, lisan uzatan ifadelere kanıt olduk. Buradan bu punt ile Cumhurbaşkanımıza yargıya ve fariza karşıcı hakimlere lisan uzatanları, el sallayanları, yemin içenleri, zılgıt fail herkesi kınıyorum” niteleyerek konuştu.

“Kararları beklentiye, politik taraftarlığa uyarınca gitmek ahbaplık devleti ile bağdaşmayan bir infaz şekilde ortaya çıkıyor”

Bozdağ, şöyleki bitmeme etti:

“Ankara'da mahkemeler var, hakimler mevcut yahut beklentiye akla yatkın kararlar çıkmayınca hakimler, mahkemeler, emir ve direktifle değişmeyen veriyor niteleyerek duruşma ve hakimleri itham etmek veya kararları beklentiye, politik taraftarlığa uyarınca gitmek ahbaplık devleti ile bağdaşmayan bir infaz şekilde ortaya çıkıyor.

Maalesef bugün katı aşırı siyasi, politik beklentilerine uyarınca kararlarını değerlendiriyor. Dünkü vakada da onu bir defa hâlâ görmüş olduk. Buradan herkesi, ahbaplık devletinin minimal gereklerine hürmet duymaya çağırma ediyorum. Hukuk kesinlikle işleyecekse yasalarımızda bellidir. Öyle işliyor ve anca de işlemeye bitmeme edecektir. Beklentilerine uyarınca duruşma bitmeme fail bir yargılamayı etkilemeye girişim etmek, benimseme edilmektedir bir bilinçlilik değildir. Hatırlarsanız hâlâ ilk de bu sorun ile ait değişmeyen evresine gelindiğinde Kılıçdaroğlu bir tivit atmış ve mahkemeye kesinlikle değişmeyen vereceği ait başvuru ve telkinde bulunmuş, ayrıca orada beklendiği kabil değişmeyen çıkmazsa kesinlikle suçlayacağına müteallik ifadeler arazi alıyordu kapalı bir şekilde. Onun düşüncesince de bunlar akilane şeyler değildir.

Bir taraftan kaymakamlık bağımsızlığı diyeceğiz, bir taraftan ahbaplık devleti diyeceğiz, bir taraftan el erki diyeceğiz, bir tarafta da ulusal istek diyeceğiz fakat mavera taraftan da yargıya gönül rahatlığı ve kaymakamlık kararlarına gönül rahatlığı dizginsiz bir halde lisan uzatacağız ve bu kararları verenlere taşlama edeceğiz, zılgıt edeceğiz. Bunların benimseme edilmektedir bir yönü yoktur.”

“Ne ABD'nin ne de bambaşka bir ülkenin Türkiye'nin yargılaması ile ait gır anlatmaya hakkı yoktur”

Osman Kavala'nın müebbet hapishane cezası almasına ilişikli ABD Birleşik Devletleri (ABD) ve Almanya'dan mevrut tepkileri ele meydan Bakan Bozdağ, “Türkiye hükümran ve hür bir devlettir. Kimsenin Türkiye'nin içişlerine obstrüksiyon hakkı yoktur. Türk yargısı hür bir yargıdır. Türk milleti alegori muhakeme yapar ve değişmeyen verir. Ne ABD'nin ne de bambaşka bir ülkenin Türkiye'nin yargılaması ile ait gır anlatmaya hakkı yoktur. Onlar özlük işine baksınlar. ABD özlük ahbaplık sistemine baksın. Almanya özlük ahbaplık sistemine baksın. Kendi işlerine baksın. Herkes işine baksın. Türkiye'nin içişlerine karışmak, Amerika'ya da Almanya'ya da düşmez. Türk yargısı haricen bakanların veya bambaşka iklim liderlerinin yahut yöneticilerin değerlendirmelerine değişmeyen vermez. Türk yargısı Anayasa'nın 138. maddesine aşırı nettir. Anayasa, anayasa ve hukuka ilişikli bir vicdani doyum ile kararlarını verir. Bağımsız akıntı eder.

Türkiye'nin içerisinden de dışından da on paralık kimsenin kaymakamlık yetkisinin kullanılmasında hakim ve savcılar üstünde bası kurması bahis konusu değildir. Kabul edilemez bir durumdur. ABD ve Almanya'yı ve bambaşka izah karşıcı devletlerin hepsini Türkiye'nin içişlerine karışma ettikleri düşüncesince kınıyorum. Bunlar benimseme edilemez yaklaşımlardır. Türkiye bir ahbaplık devletidir. Hukuk devletinin gerekleri ne ise onlar Türkiye'de bitmeme etmektedir” dedi.

“Özgür hususi ve başkalarının asal bilmesi müstelzim Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'na pus sallamaya, hat bildirmeye hakkı da yoktur, haddi olmadığıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili hür Özel'in, “Tarih uğrunda Recep Tayyip Erdoğan mahkum olacaktır. Hesap verecektir” ifadelerine ilişikli şunları söyledi:

“Mahkemelere kurmaca duruşma demek, sunulan kararları ise ümit haricinde kararlar bulunduğu devir direktifle edilgin kararlar erişmek hem mahkemelere aynı zamanda duruşma sonucu sağlayan hakimlere aşırı belirgin bir halde hakarettir. Bunu bir defa hâlâ kınıyorum. Cumhurbaşkanımıza gönül rahatlığı CHP'li kimisi yetkililerin el sallayan, lisan uzayan, yemin içen yaklaşımlarını sınırını cehalet şekilde görüyorum. Herkes sınırını bilmeli. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı'na sınırını bildirmeye kalkışanları kılıç aşırı gördük.

Cumhurbaşkanımız politik yaşamı süresince namına birçok el sallayan birçok pus kaldıran, birçok kapan kuran, birçok matematik yapan, birçok dubara oynayan herkesi aşa aşa buraya geldi. Cumhurbaşkanımız, savaşı ve milleti ile meydana getirilen bir mücadeledir. Sandıkta hat anlatmak talip her insana geçmişe çevrik bakmış olduğunuzda 15 seçimde sandıkta sınırını bildiren bir Cumhurbaşkanımız var. Dünyanın ciharıyek birlikte böylesi şişman bir mücadeleyi vermiş aşırı az arazi vardır.

O nedenden dolayı hür hususi ve başkaları, asal sınırını bilmesi gerekenler onlardır. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'na pus sallamaya, hat bildirmeye hakkı da yoktur, haddi de yoktur. Bunu hazırlamaya atılganlık edenler, hem sınırını hem kendini bilmeyenlerdir. Bizim tarihimiz ve eren milletimiz Cumhurbaşkanımızın kendini ve sınırını bilmeyenlere verdiği cevaplarla demokratik cevaplarla doludur. Onlara söylüyorum düne dönerek baksınlar. Tüm evren bir oldular, Cumhurbaşkanımızın önünü ve şeklini kesmeye güçleri yetmedi. Şimdi 6'lı masa, 10'lu masa, bambaşka ayrımlı masaların altında-üstündekilerle biçim kesmeye kalkıyorlar. Gene güçleri yetmeyecek başından sandıktan milletimiz onlara sınırını ve menfaatlerini tanıtacaktır.”

Mustafa Cenik - İbrahim Berat Yılmaz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler