USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Akar: 'Terör koridorunu parçaladık'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, katılmış olduğu Münih Güvenlik Konferansı'nın arkası sıra icra ettiği açıklamada, “Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerin orada rahat, güvenlik ve zenginlik zarfında yaşaması bizim en içten dileğimiz" dedi.

Bakan Akar: 'Terör koridorunu parçaladık'
20-02-2022 10:55

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın peşi esna Almanya'ya geldi. Burada Münih Güvenlik Konferansı'na eklenmiş bulunan Akar, Münih Güvenlik Konferansı'nın küresel, diyalekt düzenlilik sorunlarının tartışıldığı evren çapında aşina yanında kombinezon bulunduğunu belirtti.

Burada hem Türkiye'nin görüşlerini tabir ika olanağı bulduklarını aynı zamanda düet görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildiren Akar, "Terör örgütleri PKK/YPG'nin yanı esna DEAŞ, FETÖ ile yaptığımız mücadelenin ne kavrama geldiğini, arkadaş ve müttefiklerimizden neler beklediğimizi de Güvenlik Konferansı esnasında dile getirme fırsatı bulduk" sanarak konuştu.

Konferansın bu kapsamda aşırı yarayışlı geçtiğini aktaran Akar, konferans esnasında Savunma Politikaları ve İnovasyon Forumu'nda da yanında hanek yaptığını hatırlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Cumhuriyet tarihinin en dip döneminden geçtiğini vurgulayan Akar, "Operasyonel manada hem memleketimiz zarfında hem sınırlarımızın ötesinde faaliyetlerimizi sürdürürken asaletli milletimizin adalet ve menfaatlerinin korunmasının yanı esna arkadaş ve ahi devletlerin de muhik davalarında yanlarında olmayı sürdürüyoruz" dedi.

“Terör koridorunu parçaladık”

Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki yıldırıcı varlığına dikkati çekici Akar, "Tüm yıldırı örgütlerine huzur mücadelemizi gece gündüz sürdürdük, sürdüreceğiz. Özellikle Suriye'nin kuzeyinde geçtiğimiz zamanlarda teröristler çeşidinden yanında yıldırı koridoru oluşturulmak istendi. Buna huzur rastgele çeşitli mücadeleyi özgülemek yoluyla yıldırı koridorunu parçaladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, teşviki ve yardımıyla defans sanayinde aşırı ehemmiyetli adımlar atıldı, alım çalım donör yanında atak gerçekleşti. Savunma sanayiinde yerlilik ve millik payı yüzdelik 80'lere yaklaştı. Bundan sonraları da yapılacak çalışmaların zor geçeceğinin farkında, bilincindeyiz. Kamu, hususi sektör, üniversiteler, evkaf el ele özgülemek yoluyla biricik yumruk, biricik canevi biçiminde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah bunun böylelikle da aşırı henüz ehemmiyetli ve güzel neticeler elde edeceğiz" ifadelerine arazi verdi.

"Olumlu, pozitif yanında hanek oldu"

Almanya'nın acemi Savunma Bakanı Christine Lambrecht ile görüşmesine bağlı soruları da yanıt veren Akar, "Son adım olumlu, pozitif yanında hanek oldu” dedi. Görüşmede kuma değerlerin, eski tecrübelerin ele alındığını aktaran Akar, "Görüşmemizin hem ülkelerimize hem NATO ittifakına ehemmiyetli katkılar sağlayacağını değerlendiriyorum" sanarak konuştu.

“Türkiye, kâffesi komşularının sınırlarına, bağımsızlığına, egemenliğine saygılı”

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile meydana getirdiği görüşmeler hatırlatılarak, "Bu görüşmelerin terörle mücadeleye müteveccih yansımalarını sahada görecek miyiz?" sorusu üstünde Bakan Akar, Türkiye'nin kâffesi komşularının sınırlarına, bağımsızlığına, egemenliğine hürmetli bulunduğunu vurguladı. Bunun TSK'nın kâffesi faaliyetlerinde kusursuz adına adına getirildiğini tamlayan Akar, "Bununla baş başa sınırlarımızın, halkımızın, ülkemizin güvenliğini getirmek düşüncesince en akıbet yıldırıcı ruhsuz duruma getirilinceye genişliğinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bizim rastgele yanında halde orada harekât yapmamız komşularımıza hürmetsizlik değil. Biz aksine oraya araştırma görevlisi kazanmak istiyoruz. Bir an evvela oralarda nizamı intizamı, sükuneti, barışı bozan bu yıldırı unsurlarının ayıklanmasına çaba gösteriyoruz. Bu manada hem Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani aynı zamanda IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile yaptığımız görüşmelerde de bu mevzuda tamamımız mutabıkız. Ben kendilerine aşırı açıkça ve kupkuru yanında halde şurası tabir ettim; 40 yıldan bu yana savaş ediyoruz, bundan böyle bundan yanında an evvela kurtulmamız gerekiyor. Bunun düşüncesince de yıldırıcı az henüz gayemiz ora ilkemizi kendilerine hatırlattık. Ayrıca yaptığımız hep operasyonlarda günahsız halka, tarihi, dini, kültürel yapılara, çevreye dokunca verilmemesi düşüncesince elimizden mevrut rastgele çeşitli gayreti hem planlama hem yürütme safhasında gösterdiğimizi de yanında kere henüz paylaşma fırsatı bulduk" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik

Ukrayna-Rusya gerilimiyle ilgilendiren de mütekellim Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın sabık hafta yanında heyetle Ukrayna ziyareti vardı. Cumhurbaşkanımız, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile tamamımız de muhataplarımızla aşırı içtenlikli görüşmeler yaptık. Gelişmeleri yakından strateji ediyoruz. Orada yanında askeri çabukluk gır konusu. Bu askeri hareketliliğin bazısı tesirleri var. Bu mevzuda basında çıkan bazısı duyum var. Bunların aşırı ihtiyatla değerlendirilmesi gerekir. Çünkü bazısı dezenformasyon, esassız haberlerden bahsediliyor. Bunlardan ötürü istenmeyen bazı durumların doğmasını engellememiz gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin NATO içerisindeki hep sorumluluklarını başarıyla adına getirdiğini hatırlatan Akar, "Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerin orada rahat, inanma ve bolluk zarfında yaşaması bizim en içtenlikli dileğimiz. Bu manada da Montrö Sözleşmesi'nin ehemmiyetli olduğunu, buna mukteza desteğin sağlanması gerektiğini, Montrö Sözleşmesi'nin sağlamış olduğu düzenin hep taraflariçin yarayışlı bulunduğunu burada da tabir ika fırsatı bulduk" dedi.

4 günde 19 görüşme
Öte taraftan Bakan Akar, Brüksel'de NATO Savunma Bakanları Toplantısı ile başlayan, peşi esna Münih'te Güvenlik Konferansı ile bitmeme fail 4 günce dip programında aşırı sayıda düet hanek gerçekleştirdi. NATO Karargahı'ndaki toplantılara eklenmiş bulunan Akar, bunun yanı esna İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Romanya Savunma Bakanı Vasile Dincu, Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, Estonya Savunma Bakanı Kalle Laanet, Kuzey Makedonla Savunma Bakanı Slavjanka Petrovska ve Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren ile düet görüşmeler gerçekleştirdi.

Sürpriz görüşme

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de yanında araya mevrut Bakan Akar, Türkiye ve Yunanistan ortada gerginlik yaşanmış bulunan yanında devirde şaşırtı yanında görüşmeye de imza attı. Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile kendiliğinden yanında hanek oluşturan Akar, ondan sonra meydana getirdiği izah ile görüşmeyi "olumlu ve yapıcı" adına nitelendirdi. Akar, güruh vesilesiyle Bulgaristan Savunma Bakanı Stefan Yanev, İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles ve Amerika Savunma Bakanı Lloyd Austin ile de ayaküzeri hanek fırsatı buldu. Savunma Bakanları Toplantısı'nın elden peşi esna NATO Karargahı'ndan ayrılarak Münih'e mevrut Akar, düet görüşmelerine burada da bitmeme etti. Göreve acemi tayin edilen Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ile yanında araya mevrut Akar, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve IKBY Başbakanı Masrur Barzani ile de görüştü. Somali Dışişleri Bakanı Abusaid Muse Ali ile de mülaki Akar, bazısı defans uran şirketlerinin yukarı yöneticileri ile de yanında araya geldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler