USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Akar: 'F16 tedariki ile teknik çalışma başlatıldı'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gazetecilerle müşterek araya geldiği görüşmede, “Stratejik müttefikimiz, dostumuz ABD'den hem blok 70 Viper F16 tedariki bununla birlikte elimizdeki bazısı uçakların modernize edilmesi düşüncesince teknik çal?

Bakan Akar: 'F16 tedariki ile teknik çalışma başlatıldı'
23-10-2021 10:14
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Belçika'nın başkenti Brüksel'de temaslarını sürdürüyor. Bakan Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında gazetecilerle Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliğinde ortak araya geldi. Toplantıya müteveccih değerlendirmelerde mevcut Akar, gazetecilerin sorularını yanıtladı, gündeme değgin açıklamalarda bulundu.

“Savunma ve caydırıcılık konularının üstünde önemle duruldu"

NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın derin geçtiğini tamlayan Akar, “Savunma ve caydırıcılık konularının üstünde önemle duruldu. Ayrıca Afganistan özellikle peyda eylemek kıl payı diyalekt ve global gelişmeler de bakanlar çeşidinden ele alındı. Türkiye kendisine hepsi görüşlerimizi bariz ve belirgin ortak halde ortaya koyduk. Görüşlerimizin birtakımı ülkelerce de paylaşıldığını kıvançla rüyet ettik” ifadesini kullandı. Başta DEAŞ, FETÖ ve PKK/YPG peyda eylemek kıl payı Türkiye'nin hepsi yıldırı örgütleriyle kararlılıkla savaş ettiğini ortak defa henüz vurguladıklarını aktaran Akar, “Teröristin dini ve budunsal yapısı gayrimümkün noktasından hareketle ‘terörist teröristtir' tanımıyla mücadelemizi sürdürdüğümüzü belirttik” dedi.

Toplantıda NATO-AB ilişkilerinin yanı esna hava değişikliğinin de gündeme geldiğini tamlayan Akar, “Türkiye'nin Paris Protokolü'nü onayladığını hatırlatarak Türkiye'nin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin bunun gereğini hazırlamaya başladığını ve bundan hakeza da yapacağımızı söyledik. Ayrıca Cumhurbaşkanımızın benzeri Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde meydana gelen ‘Sıfır Atık Projesi' filhakika gayrimenkul genelinde uygulanmaya bitmeme ediyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin de çalışkan gösteriş almış olduğu plan bu alandaki en ehemmiyetli çalışmalardan birisi olma ayrıcalığı taşıyor” sanarak konuştu.

"Türkiye'nin ortak yere gittiği yok. 70 yıldan bu yana tığ NATO'nun alicenap ortak üyesiyiz"

Türkiye'nin NATO içerisindeki sorumluluklarını bugüne derece hesabına getirdiğini, bundan hakeza da getirmeye bitmeme edeceğini vurgulayan Akar, “Bazıları şuurlu yahut şuursuz kendisine ‘Türkiye ortak yere mi gidiyor' kabilinden söylemlerde bulunuyor. Türkiye'nin ortak yere gittiği yok. 70 yıldan bu yana tığ NATO'nun alicenap ortak üyesiyiz. Sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bugüne derece sorumluluklarımızı hesabına getirdik bundan hakeza da hesabına getirmeye bitmeme edeceğiz” dedi.

NATO Karargahı'nda İngiltere, ABD, Yunanistan, İspanya, Polonya, Macaristan, Romanya, İtalya, Slovenya, Letonya ve Bulgaristan Savunma Bakanları ile gerçekleştirdikleri endamsız mütemadi görüşmelerle defans ve düzenlilik sahalarında düşünce alışverişinde bulunduklarını anlatım fail Akar, “Bu görüşmelere değgin kendisine gelecek günlerde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” sanarak konuştu.

“Bizim tek maksadımız teröristlerdir”

Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki yıldırıcı unsurların varlığına değgin istifham üstüne Akar, Türkiye'nin hepsi komşularının sınırlarına ve komut haklarına hürmetli bulunduğunu vurguladı. Hedeflerinde “sadece ve yalnızca teröristlerin olduğunu” dile getiren Akar, şunları söyledi:

“Kürt kardeşlerimize erinç çalışkanlık gösterdiğimiz' şeklindeki söylemler karışıklık çıkarmaya, ortalığı karıştırmaya müteveccih esassız iddialardır. Kürtlerin kardeşimiz olduğunun, ekmeğimizi, suyumuzu paylaştığımızın en bariz işareti şehitliklerimizdir.

Örneğin Çanakkale Şehitliğimizde Suriye'den 687, Irak'tan 46, Lübnan'dan 50, Filistin'den 92, Hicaz'dan 11, Libya'dan 20 ve Tunus, Mısır ve Sudan'dan şehidimiz var. Bizim beraberlik davamızın ne derece asıl bulunduğunu yaklaşan tarihimizdeki hadisat bariz belirgin göstermektedir. Bizim tek maksadımız teröristlerdir. Asil milletimizi, 40 yıldan bu yana başına musallat bulunan yıldırı belasından kurtarmakta kararlıyız. En akıbet yıldırıcı ruhsuz duruma getirilinceye derece da mücadelemiz kararlılıkla bitmeme edecek.”

"Sınırlarımızın elden yakınında ortak yıldırı koridoruna izin etmeyeceğimizi söyledik"

Akar, Türkiye'nin sınırlarını korumakla beraberce NATO'nun da sınırlarının korunmasına yardım sağladıklarını belirterek, “Sınırlarımızın elden yakınında ortak yıldırı koridoruna izin etmeyeceğimizi söyledik. Yaptığımız operasyonlarla yıldırı koridorunu engelledik” sanarak konuştu. Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelere de yer veren Akar, şunları söyledi:

“ABD'lilerle Ruslarla yaptığımız mutabakatlar var. Bu mutabakatlarda bizlere sakıt ne var ise en güzel halde hesabına getirdik, getirmeye bitmeme ediyoruz. Muhataplarımıza da kendilerine sakıt görevleri yapmalarını hatırlatıyoruz. Sağlanan ortak mütareke var. Zaman devir kimi ihlaller, çatışmalar, saldırılar olsa da umumi açıdan tahsil edilen tedbirler çerçevesinde mütareke ve muvazene sürüyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Soçi'de Sayın Putin ile bitirdikleri görüşmeden sonradan müstevi henüz rahat ortak duruma gelmişken, 20 Ekim'de Şam'da ortak hücum oldu. Bombalı hücum sonrasında 14 Suriye askeri, henüz sonradan diyet unsurları çeşidinden İdlib'de meydana getirilen saldırılar kararında 10 arı insanoğlu yaşamını kaybetti. İdlib'deki insanoğlu Şam'daki vakalarla tek alakası sıfır arı insanlardı.”

"Bizim oradaki çalışmamız bölgedekilerin insancasına gereksinimlerini karşılamaya yönelik"

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde teröristlerden arındırılan alanlarda yaşamın normale dönmesine müteveccih çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Akar, “Bu çalışmalarımızı birileri ‘Buralara yerleşiyorsunuz' sanarak hata yorumluyor. İnsanoğlu su, ekmek, korunma yapılmaksızın yaşayamaz. Bizim oradaki çalışmamız bölgedekilerin insancasına gereksinimlerini karşılamaya yönelik. Bunu ayrıksı halde vermek akıllıca değil” dedi.
İdlib'deki gelişmelere yer veren Akar, “Bizim mevcudiyetimiz önemli. Bizim oradaki varlığımız rejimin katliamlarını engelliyor. Bunun engellenmesi de hicret dalgasını ve radikalleşmeyi durduruyor” sanarak konuştu.

“Yunan Savunma Bakanı ile olumlu, müspet ortak musahabe yaptık"

Yunanistan ile Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta yaşanmış bulunan sorunlara değgin değerlendirmesi sorulan Akar, Türkiye'nin hastalıkların güzel komşuluk çerçevesinde diyalog eliyle çözümünden yana bulunduğunu yineledi. Bununla ilgilendiren temaslarını sürdürdüklerini, Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile de NATO Karargahı'nda görüştüklerini hatırlatan Akar, “Yunan Savunma Bakanı ile olumlu, müspet ortak musahabe yaptık. Bu görüşmenin müspet neticelerini önümüzdeki çağda görmeyi bekliyoruz” dedi.

Yunanistan-Fransa ortada imzalanan anlaşma

Bakan Akar, Yunanistan ile Fransa ortada imzalanan anlaşmaları ayraç ederek, “Biz gerilimi arttıran, provokatif zelzele ve söylemlerin yarar sağlamayacağını herhangi ortak devir dile getirdik. Bazı siyasal figürlerin, insanların bu mevzuda öne çıktığını, bunun önlenmesi icap ettiğini muhataplarımıza söyledik, anlatmaya bitmeme ediyoruz. Bu arada birtakımı devletlerin de kışkırtı ve teşvikiyle silahlanma özellikle peyda eylemek kıl payı birtakımı eylemler ortaya çıkıyor. Bunların mutedil ve etraflıca vadede tek yararının olmadığının bilinmesini istiyoruz. Neden? Biz güzel komşuluk ilişkileri süresince bu arada yaşamayı, zenginliklerden bu arada faydalanmayı ve ülkelerimizin itimat ve bol bolamat süresince yaşamasına çaba ediyoruz" dedi. Akar, "Bunun haricinde NATO'nun süresince olmamıza karşın kimi ittifaklar aranmasının hem NATO'ya hem düet ilişkilere dokunca vereceğini, itimatı sarsacağını her insanın bilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“Mevcut ittifakların ruhuna, lafzına akıllıca akım eylemek lazım” diyen Akar, şu halde bitmeme etti:

"İçinde bulunduğumuz NATO ittifakı bu zamanlarda ve tarihteki en çelimli defans örgütüdür. Dolayısıyla bunun içerisindeyken bunun haricinde ayrıksı arayışların akıllıca olmadığını her insanın görmesi lazım. Eğer müttefikler ortada NATO haricinde ayrı ortak bağlaşma olursa bunlar NATO'nun 2030 vizyonuna da aykırıdır. NATO, bütünlük olmaktan, birliktelikten bahsediyor. Bunların dışına çıkmanız NATO'yu yemek anlamına gelir.”
"Ekonomik mesele canlı Yunanistan'ın hakeza maceralara girmesinin Yunan halkının yaşamını henüz da zorlaştıracağını gitmek lazım”

Yunanistan'ın akıbet çevrim girmiş olduğu “silahlanma yarışına” da yer veren Akar, “Bu, ‘Türkiye'ye erinç değil' diyorlar. Peki kime karşı” sanarak sordu. Akar, Türkiye'nin müttefikleri ve ortakları düşüncesince tek devir ortak zılgıt olmadığını belirterek, “Türkiye müttefikleri ve ortakları düşüncesince güvenilir, çelimli ve çalışan ortak müttefiktir. Bunun hacısı hocası çeşidinden bilinmesi lazım. Ayrıca anlatım edilmiş olduğu kabilinden hesaplı mesele canlı Yunanistan'ın hakeza maceralara girmesinin Yunan halkının yaşamını henüz da zorlaştıracağını gitmek lazım” dedi.

"ABD'den hem blok 70 Viper F16 tedariki hem de elimizdeki birtakımı uçakların modernize edilmesi düşüncesince teknik çalışma başlatıldı"

Türkiye'nin ABD'den F-16 tedarikine değgin mevrut istifham üstüne Akar, “84 milyon nüfusumuzu, 780 bin kilometrekare topraklarımızı ve bu çerçevedeki doğruluk ve hukukumuzun korunması bizim vazifemiz. Bunu nite yapacağız? Ordumuzla yapacağız. Ordu ne demek? Personel ve tesisat demek. Bunu hesabına getirmeye çalışıyoruz. Yani ordumuzu en güzel halde donatma etmeye çalışıyoruz” sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde defans sanayiinde yerlilik oranının yüzdelik 80'lere yaklaştığını dile getiren Akar, “Birçok ihtiyacımızı domestik kendisine karşılayabilecek durumdayız. Bunun haricinde karşılamamız müstelzim gereksinimlerimiz da var. Bu manada elimizdeki F16'ların yenilenmesi lazım. Stratejik müttefikimiz, dostumuz ABD'den hem blok 70 Viper F16 tedariki hem de elimizdeki birtakımı uçakların modernize edilmesi düşüncesince teknik çalışma başlatıldı. Süreci izleme ediyoruz. Türkiye'nin, TSK'nın güç kazanması ayrımsız sürede NATO savunmasının güç kazanması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

ABD'li mevkiidaşı ile görüşmesi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşmesinin nite geçtiğine müteveccih sorulan soruya Akar, “30 Ekim'de Roma'da Liderler Zirvesi yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Biden görüşecek. Buradaki temaslarla o zirvenin olumlu, yapıcı, rahat, sorunları dekoder halde gerçekleşmesine müteveccih elimizden mevrut katkıyı sağlamaya çalışıyoruz” cevabını verdi.

“Gereken yapılır”

Suriye'nin kuzeyinden akıbet çağda meydana gelen yıldırı örgütü PKK/YPG saldırılarına değgin istifham üstüne de Akar, “Olayları baş döndürücü yakından izleme ediyoruz. Yeri ve tarihi ulaştığında müstelzim yapılır. Hak ve menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bugüne derece yapıldığı gibi, bundan hakeza da yapılacak” dedi.

Personel teminine müteveccih akıbet çağda ortaya atılmış iddialara da reaksiyon yayınlayan Akar, şunları kaydetti:
“Personel seçimi, alımı, terfisi, tayini hikayelerinde tek halde tek aut etkinin gösteriş oynaması bahis konusu değil. Gerçeklerle alakası sıfır bu iddialar yersiz laftan ayrıksı ortak bilinçlilik değil. Eğer bu cahiliyet zımnında yapılmıyorsa ülkemiz, milletimiz düşüncesince Cumhuriyeti tarihimizin en derin periyodunu canlı Silahlı Kuvvetleri personeline müteveccih karışıklık ve fesattır. Bu ordubozanlıktan ayrıksı ortak bilinçlilik değildir, bildirme edilemez"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler