USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BAE hususi sektöründen Türkiye'deki enerji, bilişim, besin ve tarıma envestisman ilgisi

DEİK Başkanı Olpak, BAE hususi alanının Türkiye'de ilgilenilmiş olduğu envestisman alanları bulunduğunu belirterek "Bu, sıfırdan da mevcutlara iştirak biçiminde de olabilir. Enerji, bilişim, gıda, ekincilik sektörlerinde envestisman niyetlerinin bulunduğunu söylediler" dedi.

BAE hususi sektöründen Türkiye'deki enerji, bilişim, besin ve tarıma envestisman ilgisi
17-02-2022 13:25
İstanbul

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleştirdiği resmi ziyaret, Türk tecim heyetinin BAE'deki izlenimleri ve dü iklim arasındaki ticari ilişkilere bağlı AA muhabirine icra ettiği açıklamada, BAE ile Türkiye ortada birlikte süredir diyalog ortamının o denli elleme olmadığını gücün müspet revan süreçler bulunduğunu anlatım etti.

Olpak, "Bu sürecin içinde en herşeyden ilk olarak Ticaret Bakanımızın başkanlığında oraya birlikte görüşme gerçekleştirdik. Ziyaretin içinde aşırı dobra birlikte iş forumu oldu. İş forumu ondan sonra gönül rahatlığı yan muhataplarımızla ve yetkililerle birlikte konuşma yapmıştık. O toplantıda nitekim hamam birlikte ortamın bulunduğu ortaya çıkmıştı. Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın Türkiye ziyareti, ilişkileri ayrımlı birlikte noktaya getirmişti." ifadelerini kullandı.

Olpak, Türk heyetinin BAE ziyaretiyle toy birlikte devre girildiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında meydana getirilen bu seyahatin içinde düet görüşmeler, meydana getirilen anlaşmalar oldu, kamuoyuna yansıdı. Bir de Cumhurbaşkanımızla değirmi masada birlikte araya gelindi. O değirmi masa toplantısının içinde tabii büyüklük yetkililerimizin ifadeleri izleme edildi, basınla paylaşıldı. Orada bire birlikte sürede hususi dal temsilcileri de vardı. Toplantıda, 'arayı uzatmadan hem İstanbul'da hem BAE'de sektörlere odaklanmış birlikte güruh yapalım' biçiminde birlikte değişmeyen çıktı. 'Sektör bazında odaklanalım' denildi. Öne çıkan dü düzlük var. Birincisi, onların hususi alanının Türkiye'de ilgilendikleri envestisman alanları var. Bu, sıfırdan da olabilir, mevcutlara katılma biçiminde de olabilir. Enerji, bilişim, besin ve ekincilik sahalarına ilgilerinin ilkin ön plana çıktığını gördük. Yani hoppadak taşınmazlar değil. Bu sektörlerde birlikte envestisman niyetlerinin, iştahlarının bulunduğunu açıkça söylediler."

Yuvarlak masa toplantısında Türkiye'den BAE'ye yatırımların da konuşulduğunu aktaran Olpak, "Bizim gönül rahatlığı angıç kuruluşumuzun başkanı 'Türk üstencilik alanının enerjisini ve etkinliğini biliyoruz. Bu mevzuda evren çapındaki başarınızın da farkındayız. Bizim de bu bölgede birlikte açığımız ve ihtiyacımız var. Sizin de bunu doldurabileceğinizi düşünüyoruz.' dedi. Şimdi gelecek günlerde aceleci birlikte şekilde, hemen 3-5 aydan bahsetmiyorum, hâlâ çelimsiz vadede hem ne bölgelerde burada ne yapabiliriz hem de onlar burada ne sektörlerle ilgilenebilir dair dü ülkeden nice şirketin birlikte araya geleceği hâlâ ters odaklı birlikte güruh serisi planlıyoruz. Bu yönüyle ince umutluyuz." biçiminde konuştu.

"Bundan ahir süreç, liderlerin açmış bulunduğu yoldan bizim hâlâ birlikte tomar yürümemiz"

Nail Olpak, devletler arasındaki konuşu ilişkilerin siyasetten etkilendiğini anlatım ederek, "Siyasi kendisine ahenk eğer olmazsa iş dünyası da etkileniyor. Şu anda hakkıyla ahenkli birlikte tabela var. Bundan ahir süreçte dü tarafın da hususi sektörüne fariza düşüyor. Güzel birlikte tabela olacağını düşünüyorum. Özellikle üstencilik sektöründe baştan 30 milyarın üstündeki rakamlarla bitmeme edebiliriz." dedi.

Türkiye'nin bölgesindeki başka ülkelerle yürüttüğü diplomasiye gayret vermesinin, ekonomide müspet sonuçlar doğuracağını tamlayan Olpak, şöyleki bitmeme etti:

"BAE ile düet ilişkilerimizde soğukluğumuz vardı, bu bertaraf oldu. Suudi Arabistan'la maatteessüf bitmeme fail birlikte proses var. Hala istediğimiz noktaya gelmeyen birlikte proses var. Cumhurbaşkanımız da birlikte gitme niyeti bulunduğunu söylemişti. Demek ki bazısı şeylerin olgunlaşması bekleniyor. Ben o olgunlaşmanın da aşırı uzamayacağını düşünüyorum. İsrail Cumhurbaşkanı'nın ziyareti ince müspet birlikte etap olacaktır. Bizim filhakika İsrail'le ticaretimiz, lehimizde ve müspet yönde artıyor. Yani kılıç aut tecim dahası vererek bitmeme ediyoruz.

Bölgede birlikte de Mısır var. Siyasi ilişkilerimizden oradaki yatırımlarımız ve ticaretimiz aşırı etkilenmedi gücün siyaseten de arttırma birlikte etap atılabilir. Ermenistan'la süregelen birlikte proses var. Bu da önemli. Sadece Körfez ve ya BAE niteleyerek görmeyelim. Mısır'ı, Suudi Arabistan'ı, Ermenistan'ı, İsrail'i, Lübnan'ı her daim bu arada görürsek bu iş dünyasının önünü açan birlikte yaklaşım olur. Bundan ahir süreç, liderlerin açmış bulunduğu yoldan bizim hâlâ birlikte tomar yürümemiz."

Beyrut Limanı'nın yapımı düşüncesince Türkiye'den girişimlerin bitmeme ettiğini aktaran Olpak, "Biraz iri istidatlı birlikte proje. Hemen kavram bekleyivermek akıllıcasına olmayabilir. Hala konuşma bitmeme ediyor. Bugün bakımından kılıç ümitliyiz. Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin Ankara'ya gelmesi de ehemmiyetli birlikte görüşme oldu." dedi.

Ülke ziyaretlerinin bitmeme edeceğini bildiren Olpak, "Cumhurbaşkanımızla bu hafta sonu geçmiş Demokratik Kongo Cumhuriyeti, sonraları da Senegal ziyaretimiz olacak. Pazar haset Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde olacağız. Pazartesi, salı haset de Senegal'de olacağız. 'Aynı çabucak çalışmaya devam' diyoruz. Afrika'da aşırı iri resmiyet katettik. Yakın sürede da görüşme gerçekleştirmiş, ondan sonra Afrika zirvesi yapmıştık. Aynı ilgimiz bitmeme ediyor." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler