USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan, ilişkilerin normalleşmesi düşüncesince Ermenistan'a 5 maddelik yeni teklif sundu

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan'ın Ermenistan'a ilişkilerin normalleşmesine bağlı 5 maddeden oluşan doküman gönderdiğini ve cevap beklediğini belirtti.

Azerbaycan, ilişkilerin normalleşmesi düşüncesince Ermenistan'a 5 maddelik yeni teklif sundu
11-03-2022 22:55
Ankara

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan'ın Ermenistan'a ilişkilerin normalleşmesine bağlı 5 maddeden oluşan doküman gönderdiğini ve mukamele beklediğini belirterek, "Ermenistan içtenlikli biçimde münasebetlerin normalleşmesini istiyorsa, bu onlar düşüncesince aşırı dobra müşterek fırsattır." dedi.

Bayramov, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu 2022 (ADF) kapsamında Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Ermenistan-Azerbaycan ortada derinlemesine senelerdir ilişkilerin olmamasının bel kemiği sebebinin "işgal faktörü" bulunduğunu kail Bayramov, "Herkes biliyor ki 30 yılı hayli süredir, 90'lı yılların başlarından beri Ermenistan, Azerbaycan ülkelerini kuvvet kullanarak engelleme etmiştir ve Azerbaycan vatandaşları yerlerinden edilmiştir." dedi.

Bayramov, Azerbaycan'ın lehine tahsil edilen dört BM Güvenlik Konseyi sonucuna karşın işgale bağlı müşterek akıbet alınamadığını ayraç ederek, "Bu da ilişkilerimizin kurulmasına esasi bariyer dokuma etmiştir." ifadesini kullandı.

Ermenistan'ın işgali altındaki toprakların kurtarılması düşüncesince 27 Eylül 2020'de başlatılan 44 günce Vatan Savaşı'ndan sonraları Azerbaycan'ın bu mevzuda aşırı açık mesajlar verdiğini dile getiren Bayramov, "Mesaj şundan ibaretti: İlişkilerimizin aleyhine etmen bulunan 'işgal' faktörü bundan sonraları ortadan kalktı. Bu halde Azerbaycan tarafı, geçmişin kâffesi sıkıntı ve problemlerine karşın Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesinden yanadır." diyerek konuştu.

Bayramov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in müşterek sene önceki Ermenistan'a "Barış imzalamaya hazırız" mesajı verdiğini hatırlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Bir yıla DOĞRU süredir Ermenistan çeşidinden bizim teklifimize rastgele müşterek cevap verilmemiştir. Azerbaycan tarafı elleme niyetini belirtmek için, bu çevrede Ermenistan'a yeni müşterek teklifte bulundu. Teklif, Ermenistan kendinin ıssız el altında mütareke üstünde çalışmaya amade olmadığını düşünüyorsa, mütareke konusu iri şümullü müşterek doküman muhtemel çünkü... Biz Ermenistan tarafına, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini özünde içerme fail birtakım bel kemiği ilkeler önerdik. Devletler arası ilişkilerin düzenlenmesine ilişikli bel kemiği ilkelere ve geleneklere akla yatkın düşünüm bildirdik ve bunu konfirmasyon ettik. Dedik ki, 'Bazı ilkeler temelinde ilişkileri geliştirmeye hazırız.' Ermenistan'ın bunlara bakıp görüşünü bildirmelidir. Ermenistan içtenlikli müşterek biçimde münasebetlerin normalleşmesini istiyorsa, bu onlar düşüncesince aşırı dobra müşterek fırsattır. Yakın sürede Ermenistan'ın cevabı anlaşılan olacak ve bundan sonraları buna akla yatkın adımları elbette tığ atacağız."

Bir sayfalık belgede 5 bel kemiği ilke

Bayramov, teklifin DOĞRU sürede iletildiğini belirterek, "Bir sayfalık belge. Temel ilkeler belirlendi ve bu ilkeler teklif edildi. Ermenistan tarafının ilişkilerin normalleşmesini istiyorsa onlar bu teklife yaklaşımlarını doğrudan bildirmeli. Yalnız şurası belirtmeliyim ki o belgede kayda sabık ilkelerin hepsi, arsıulusal ilişkilere ilişikli ilkelerdir, orada on paralık müşterek özenli dışı istimara yoktur." ifadesini kullandı.

Azerbaycan çeşidinden defaatle altı çizilen, dü iklim ortada sınırların belirlenmesi mevzusunun da bu tekâlif ortada bulunduğunu kail Bayramov, Azerbaycan tarafının bu meselelerin çözülmesini teklif ettiğini ancak Ermenistan'ın baştan sona önkoşullar ati sürdüğünü belirtti.

Bayramov, sürecin başlatılması düşüncesince önkoşulların bildirme edilemez bulunduğunu vurgulayarak, "İki yönlü müşterek teşrikimesai grubu kurulmalı ve bu kadro çalışmalarına başlamalıdır." diyerek konuştu.

Azerbaycan'ın Ermenistan'a meydana getirdiği teklife bağlı Bayramov, "Beş anne özellik var. Görüşlerimiz iptidai maddede listelendi." dedi.

Bayramov, Ermenistan'a müşterek sene denli önceki bitirdikleri teklifin cevapsız kaldığını hatırlatarak, "Şimdi Ermenistan tarafının ne denli içtenlikli bulunduğunu demincek bu ikinci teklife vereceği yanıta bakılırsa DOĞRU sürede göreceğiz." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler