USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 2. Karabağ Savaşı, şöhretli tarihimizde ak pak birlikte sayfadır

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "2. Karabağ Savaşı, tanınmış tarihimizde ak pak ortak sayfadır. Azerbaycan halkı tamamı enerjisini seferber etmiş ve bu tanınmış rolü adına getirmiştir." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 2. Karabağ Savaşı, şöhretli tarihimizde ak pak birlikte sayfadır
08-11-2021 16:01
Bakü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ zaferinin 1. yılında, Şuşa'da, Cıdır Ovası'nda planlı törene katıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva, Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Şuşa'nın kurtarılmasında gösteriş meydan askerlerin katılmış bulunduğu törende Türkiye'den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar arsa aldı.

Tören, Azerbaycan ulusal marşının okunması ve şehitlerin hürmet duruşu ile başladı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, "Zafer Günü" zımnında askerleri ve Azerbaycan halkını kutlayarak kazandıkları zaferle arsa bütünlüğünü ve zamanı adaleti baştan kuruluş ettiklerini belirtti.

"İşgale ürün özgülemek düşüncesince kâffesi gücümüzü seferber ettik"

Düşmanı kişi topraklarından kovarak zamanı misyonlarını adına getirdiklerini vurgulayan Aliyev, "Azerbaycan, Ermenistan'ın 30 yılda kurduğu istihkam ve mevzileri 44 günde yıkarak, Ermeni ordusunu namevcut ederek zamanı galibiyet kazandı. Bu tanınmış bayramı siz ve sizin kabilinden on binlerce askerimiz halkımıza hediye etti. 2. Karabağ Savaşı, tanınmış tarihimizde bembeyaz ortak sayfadır. Azerbaycan halkı kâffesi enerjisini seferber etmiş ve bu tanınmış rolü adına getirmiştir. İşgal çağında değme Azerbaycan vatandaşının düzentileme ve eylemleriyle bu ongun haset hâlâ da yakınlaştırması icap ettiğini tekraren söyledim. Azerbaycan halkının işgali katiyen kabullenmeyeceğini söylemiştim. İşgale ürün özgülemek düşüncesince kâffesi gücümüzü seferber ettik ve düşmanı zamanı topraklarımızdan kovduk." dedi.

Aliyev, 2003'te cumhur reisi seçildiğinde ne pahasına olursa olsun toprakları düşmandan alacaklarını dediğini hatırlatarak derinliğine seneler planlı sulh müzakerelerinden ürün alınmadığını kaydetti.

Ermenistan ve destekçilerinin işgali ezel ebet devam etmek istediğini kail Aliyev, "Topraklarımızı kısaca 30 sene engelleme altında tuttukları düşüncesince işgali sonsuza derece sürdüreceklerine inanıyorlardı. Fakat yanıldılar. " ifadelerini kullandı.

Aliyev, toprakların kurtarılması düşüncesince senelerce hazırlandıklarını ve ülkenin askeri potansiyelini güçlendirmeyi esas fariza onama ettiklerini kaydederek "En çağcıl silah, cephane ve donatı ülkemize getirildi ve bu donatı kargaşa kabilinden usulüne akla yatkın kullanıldı. 2. Karabağ Savaşı bunun açıkça ortak kanıtıdır." diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanlığı çağında atılmış adımlar yardımıyla hesaplı bağımsızlıklarını kazandıklarını bildiren Aliyev, toprakların kurtarılmasında bunun esas etkenlerden birisi bulunduğunu vurguladı.

"Adil ortak harp verdik ve düşmanı harp dalında yendik"

Aliyev, Karabağ gerçeklerini ve işgalle ilgilendiren Ermeni mezalimini evren kamuoyuna aktarabildiklerini belirterek laflarını şöyleki sürdürdü:

"1. Karabağ Savaşı'ndan ahir evvel çağda bunu başaramadık. Dolayısıyla dünyada savaşa, Ermenistan ile Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ ihtilafına müteallik ayrık ortak idrak oluştu. Biz bu algıyı ortadan kaldırdık. Gece şems fiilen evren kamuoyunu bilgilendirdik, önde mevrut arsıulusal kuruluşlarda değerli ortak halde fiilen bizlere asistan olacak ve hakikatı yansıtan kararlar alınmasını sağladık. Tüm bu çalışmalar, bugünün gerçekliğinin kanuncu dayanağıdır. Bugün düşmanı topraklarımızdan kovduğumuz düşüncesince tek kimesne bizi eleştiremez. Çünkü tığ kişi toprağımızda değerli ortak dizi eylem yürüttük, arsıulusal hukuku, harp hukukunu ihlal etmedik. Adil ortak harp verdik ve düşmanı harp dalında yendik."

Devlet değme ne derece çelimli silahlara ve ekonomiye eş olsa da vatandaşların yurt düşüncesince güçlerini ortaya koymadığı taktirde başka etkenlerin ortak öneminin kalmayacağını bildiklerini tamlayan Aliyev, bunun düşüncesince güre neslin yetişmesine şişman ehemmiyet verdiklerini, vatanseverlik ruhuyla büyüyen gençlerin canlarını feda ederek bereketli yurt memleketlerini kanları pahasına düşmandan art aldığını vurguladı.

"Zafer Günü bizim bayramımızdır"

Aliyev, harp evveliyat yaşananlardan, Erivan yönetiminin provokatif izah ve adımlarından bahsederek "Ermenistan küstah bizi acemi ortak işgalle gözdağı ediyordu. Buna götürüm edemezdik. Birisi onlara ibret vermeliydi. Yüzlerce, on binlerce güre Azerbaycanlı, er ve zabit düşmana yerini gösterdi. Düşmanı anca ortak bir hale soktu ki onlar sonsuza derece bu durumun içerisinden çıkmayacak. Düşmanımız sonsuza derece yenik ortak ulus ve devletin damgasıyla yaşayacak." dedi.

Ermenilerin engelleme çağında Azerbaycan düşüncesince bereketli site bulunan Şuşa'nın engelleme gününü kutladıklarını hatırlatan Aliyev, "Artık bu topraklarda bu arsa ve feza düşüncesince ecnebi bulunan şarkılar seslenmeyecek. Bundan sonradan tarihte bulunduğu kabilinden bu topraklara Azerbaycan dili bilge olacaktır. Şuşa Camisi'nde ezan sesi, Cıdır Ovası'nda muğam sesi, Vagif'in türbesi uğrunda şiirler duyuluyor. İşte asıl budur. Tüm arsıulusal baskılara, kâffesi tehditlere karşın halkımız ortak sumsuk kabilinden kenetlendi, ordunun gerisinde durdu ve bu tarihi, abidevi rolü adına getirdik. 44 çağ süresince değme çağ ilerledik, art aşama atmadık. Ermenistan ordusunda 10 bin er kaçma etti, Azerbaycan ordusunda ise ortak er fark harp bölgesini vazgeçme etmedi. Bu bizim ulusal ruhumuzdur, bu Azerbaycan ruhudur." halinde konuştu.

Aliyev, Azerbaycan halkının ne derece şişman ortak el bulunduğunu kâffesi dünyaya gösterdiklerini vurgulayarak konuşmasını şöyleki tamamladı:

"Zafer Günü bizim bayramımızdır. Bu galibiyet bayramıdır, bu alplık bayramıdır, bu hak bayramıdır, bu ulusal gururun, ulusal haysiyetin bayramıdır. Onurumuzu art kazandık. Bundan hakeza yenmiş ortak diyar ve yenmiş ortak ulus alegori sonsuza derece yaşayacağız. Artık Karabağ'da ve Zengezur'da sonsuza derece yaşayacağız. Ermenistan'da rastgele ortak çelim bizi aşağı görmeye kalksa, rastgele ortak öç eğilimine kalkışsa yumruğumuzu görecektir. Yumruğumuz yerindedir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler