USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avusturyalı uzman, Ermeni teröristlerin martir Büyükelçi Tunalıgil'e düzenlemiş olduğu suikastı anlatt

Tarihçi edip Seyrl, martir Büyükelçi Tunalıgil'e müteveccih suikaste bağlı "Bu fenomen rolü başındaki birlikte büyükelçiye müteveccih yapıldığı düşüncesince aşırı feci birlikte durumdu. Burada birlikte ulusa, arkadaş birlikte ülkeye gerçekleştirilmiş birlikte hamle uy

Avusturyalı uzman, Ermeni teröristlerin martir Büyükelçi Tunalıgil'e düzenlemiş olduğu suikastı anlatt
22-10-2021 13:20
Burgenland

Avusturya Ulusal Suç Müzesi Müdürü ve müverrih edip Harald Seyrl, Ermeni yıldırı örgütleri ASALA ve JCAG kabilinden 22 Ekim 1975’te martir edilen Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil'e müteveccih suikastı AA muhabirine anlattı.

Suç müzesi şekilde andıran tarihte meydana mevrut kriminal vakaları eşya dibine aldıklarını tamlayan Seyrl, 70 ve 80'li zamanlarda 3 Türk dış ilişkiler uzmanı ve Türkiye'nin buradaki resmi kurumlarına müteveccih yıldırı saldırılarının kabahat zamanı açısından ülkenin geçmişinde arazi düzlük can sıkıcı hadiseler bulunduğunu anlatım etti.

Büyükelçi Tunalıgil suikastının ortak çarşamba haset yaşandığını tamlayan Seyrl, "Meydana mevrut görüngü bekâr Avusturya’yı değil eksiksiz dünyayı sarstı." ifadesini kullandı.

Seyrl, 22 Ekim'de vakit 12.00 sularında 3 bireyin Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği'ne geldiğini, zile basarak dipdam tahavvül geçirmek istediklerini, o çağda konsoloshane faaliyetleri de sefarethane binasında yapıldığı düşüncesince bu durumun karmaşık karşılanmadığını kaydetti.

Danışmadaki memur kapıyı açar açmaz, 3 teröristin memura saldırarak yere yatırdığını, bağrışma dolayısıyla danışmadaki yetkilinin eşinin de görüngü hesabına geldiğini, onu da güçlükle yere yatırdıklarını özetleyen Seyrl, silahlarını ortak döküman çantasında haiz teröristlerin yanlarında ortak tabanca ve hoppa makinalı tabanca bulundurduklarını söyledi.

Seyrl, danışmayı murakıp dibine düzlük teröristlerin elçiliğin ortak numara katına yöneldiklerini, merdivenlerde ortak sefarethane çalışanıyla karşılaştıklarını, bu kişiyi de silahla korkutarak sekreterin bulunmuş olduğu odaya ulaştıklarını anlatım etti.

Teröristler Türkçe konuşuyor

Sekreteri de atıl duruma getiren teröristlerin sefarethane binasına girmeden ilkin telefon kablolarını keserek elçiliğin dışarıyla bulunan iletişimini kopardığını kail Seyrl, şu biçimde bitmeme etti:

"Teröristlerden birisi silahıyla sekreterin başlangıcında beklerken, ötekisi aracısız elçinin kayırma odasına giriyor. O tam emek vermek masasında oturmuş, birtakımı evrakları inceleyici Büyükelçi'ye, dipdam giren yıldırıcı Türkçe 'Büyükelçi siz misiniz?' diyerek soruyor. Büyükelçi zekice ortak davranış sergileyerek bu soruya 'hayır' diyor, iri ihtimalle tehlikeyi ayırt ediyor. Bunun üstüne yıldırıcı 'Hayır siz Büyükelçisiniz' diyor. Elçi, namına tabanca doğrultmuş suikastçıyla diyalog kurmaya çalışıyor, konuşabileceklerini söylüyor. Daha sonraları yıldırıcı peş peşe tabancasını ateşliyor ve Büyükelçi'yi katlediyor."

Seyrl, Tunalıgil’i martir fail teröristlerin rastgele ortak engele pürüzsüz sefarethane binasını ayrılma ettiklerini, çıkarken zarfında tabanca mevcut döküman çantasını yapının girişinde ortak yere koyduklarını, ahir günlerde meydana getirilen aramalarda, suikastta makbul tabanca ve teröristlerin kullandığı melhuz kıyafetlerin elçiliğin karşısında mevcut Belvedere Sarayı'nın bahçesinde bulunduğunu aktardı.

"Dost ortak ülkeye gerçekleştirilmiş ortak saldırı"

Saldırının arkası sıra degaje kabiliyetli ortak murakıp faaliyeti başlatıldığını fakat faillerin bulunamadığını kaydeden Seyrl, "Bu görüngü rolü başındaki ortak büyükelçiye müteveccih yapıldığı düşüncesince aşırı feci ortak durumdu. Burada ortak ulusa, arkadaş ortak ülkeye gerçekleştirilmiş ortak atılım lakırtı konusu." diyerek konuştu.

Seyrl, mevzunun uzmanı inanma güçlerinin vakayla birlikteliği olabilecek yüzlerce kişiyi sorguladığını, aşırı sayıda adrese baskınlar düzenlendiğini, fakat meydana getirilen incelemelerin steril kaldığını anlatım etti.

Kanlı saldırıların başlangıcı

Olaydan çelimsiz ortak müddet sonraları Ermeni ortak yıldırı örgütünün saldırıyı üstlendiğini dile getiren Seyrl, "Bilindiği neredeyse bu görüngü Türkiye’nin bekâr Avusturya'da değil evren genelindeki kurumlarına müteveccih hunriz ve hararetli atılım serisinin başlangıcı oldu." dedi.

Seyrl, vakası ışıklandırmak düşüncesince Avusturya’dan polislerin Türk yetkililerle ahbaplık kılmak neredeyse İstanbul ve Ankara’ya gittiklerini fakat meydana getirilen çalışmalardan katillerin olmasına müteveccih ortak kavram elde edilmediğini söyledi.

Şehit Büyükelçi'nin cenazesinin iri ortak hürmet içerisinde, askeri merasim düzenlenerek havalimanına taşındığını aktaran Seyrl, o günkü hükümet temsilcilerinin havalimanında amade bulunduklarını vurguladı.

Ülke tarihinde ortak ilk

Seyrl, Tunalıgil suikastının Avusturya'nın andıran tarihinde ortak geçmiş bulunduğunu belirterek, "Görevi başlangıcında ortak ülkenin temsilcisinin yıldırı saldırısında yaşamını kaybetmiş olduğu ortak apayrı görüngü bilgilerime göre yaşanmadı. Çeşitli elçiliklere müteveccih gösteriler, protestolar oldu. Bazı elçilikler basıldı fakat ortak büyükelçinin katledilmesi hakkıyla benzeşim sıfır münferit ortak olaydı." diyerek konuştu.

"Anma törenleri aşırı etkili ortak eylem"

Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği kabilinden değme sene burada martir edilen diplomatlar anısına planlı yâd programlarının aşırı delici olduğuna dikkati çekici Seyrl, "Görevi başında, ülkesine işlev ederken yaşamını kaybetmiş, ülkesi düşüncesince yaşamını kaybetmiş şahısların anılması, hatırlanması, bence haysiyetli ve etkili ortak eylem. Bu banko dümdüz ortak boyut değil ve değme ülkenin de meydana getirdiği ortak bilinçlilik değil." görüşünü paylaştı.

Seyrl, Viyana’da martir edilen 3 Türk dış ilişkiler uzmanı üstüne ortak işaret hazırlandığını, bu çalışmanın da çelimsiz müddet sonraları okuyucuyla buluşacağı bilgisini paylaştı.

Tunalıgil'in odası korunum ediliyor

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun da 22 Ekim 1975’de "3 cani, adi Ermeni teröristin Büyükelçi Tunalıgil’i martir ettiğini" hatırlatarak, "Şehidimizin kayırma odasını, ibretlik ortak 'müze oda' şekilde değme devir tutuyoruz. Çünkü terörizme huzur mücadelemiz, Ermeni yıldırı örgütlerine, PKK'ya, PYD'ye, DEAŞ'a, adları ne olursa olsun tamamı yıldırı örgütlerine huzur bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

Ceyhun, Tunalıgil’in teröristlerin amaç almış olduğu geçmiş sefirikebir bulunduğunu belirterek, Viyana’da martir edilen maada diplomatlar Erdoğan itina ve Evner Ergun'un da katillerinin bugüne derece bulunamadığını söyledi.

Büyükelçi Tunalıgil'in yoluna martir düşmüş olduğu Türk bayrağını kahramancasına müdafaa etmek ve Türkiye’yi en güzel biçimde temessül geçirmek düşüncesince çalıştıklarını kaydeden Ceyhun, "Cumhuriyetimizi, Ulu Önderimizin bizlerden beklediği biçimde bu ülkede temessül etmeye ve tamamı değerlerimize cemaat çıkmaya dikkat gösteriyoruz. Bunu hakkıyla Danış Tunalıgil’e de verecekli olduğumuzu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler