USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Avrupa'nın enerji gereksinimi Güney Akdeniz'de güneşten sağlanabilir

Akdeniz İçin Birlik Genel Sekreteri Kamel, Avrupa'nın bakir çıkarma maksadı düşüncesince komşularıyla teşrikimesai yapması icap ettiğini belirterek "Akdeniz’in güneyindeki devletlerin Avrupa’nın ihtiyacının 10 katını güneş enerjisiyle çoğaltma potansiyeli var." dedi.

Avrupa'nın enerji gereksinimi Güney Akdeniz'de güneşten sağlanabilir
27-01-2022 11:29
Ankara

Akdeniz İçin Birlik (UFM) Genel Sekreteri Nasser Kamel, resmi temaslarda mevcut kazanmak kıl payı geldiği Ankara’da, AA muhabirine, UFM’nin emek harcamaları ve Akdeniz’in kuzeyi ile güneyi arasındaki iş donanmasına dair değerlendirmelerde bulundu.

UFM’in Avrupa Birliği (AB) ile Akdeniz havzasında mevcut Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden oluşan müşterek teşkilat bulunduğunu kail Kamel, Akdeniz’in evren düşüncesince eskiden bulunduğu denli gelecekteki önemine de ayraç etti.

Kamel, evren ticaretinin yüzdelik 27’sinin Akdeniz havzasında gerçekleştiğini anımsatarak, "Yine evren ticaretinin yüzdelik 50’sinden dahası buradan geçerek hedefine ulaşıyor. Bölgenin ehemmiyetli enerji kaynakları var. Dünyanın en ehemmiyetli kazançlı bloklarından bir tanesi bulunan AB de bu bölgenin müşterek parçası." dedi.

Akdeniz havzasının kazançlı ve jeopolitik durumunun dünyanın istikrarı ve refahı düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Kamel, bölgenin erinç karşıya bulunduğu sınamalara da değindi.

Kamel, hava değişikliğinden dünyada en aşırı etkilenen yerler ortada Akdeniz'in geldiğini vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Bölgemiz dünyanın art kalanından yüzdelik 20 hâlâ aceleci ısınıyor. Deniz seviyesi, hava değişikliği ve toptan ısınmaya dair adına yükseliyor. Deniz kıyısı metropoller ehemmiyetli sorunlarla erinç karşıya. Ayrıca Akdeniz’in kuzeyi ile güneyi ortada da ağır müşterek ayırt bulunurken şimal yahut güneydeki kimi devletlerin de ayrımsız bölgedeki bambaşka ülkelerle ortada ağır farklar bulunuyor."

"Üretimi yakınlaştırmayı destekliyoruz"

Kamel, UFM’in iklim, enerji, ulaşım, erdemli pedagoji bilimi ve tetkikte teşrikimesai kıl payı 6 bölgeye odaklandığını belirterek, örgütün bu rüçhan bölgelerde meydana getirdiği çalışmalara değindi.

Geçen sene Glasgow’da planlı 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'ndan (COP26) dü ay evveli tamamı UFM organ ülkelerinin mekân bakanlarıyla görüştüklerini aktaran Kamel, şu ifadeleri kullandı:

"UFM üyeleri, ayrımsız ölçüde gelişmişliğe eş değiller. İklim dair benzeşim özelliklere eş değiller. Konuya şimal ve güneyde ayrımlı yaklaşımlar var. Tüm bu farklılıklarımıza rağmak Glasgow önceleri bu mevzuyu tartışmış olmamızın Glasgow’un hedeflerine ulaşmasına asistan olduğuna inanıyorum. Glasgow, hâlâ geçmiş hava mevzulu toplantılara mucibince hâlâ ehemmiyetli müşterek muvaffakiyet sağlamış oldu ve bunda katkımızın bulunduğunu düşünüyorum."

Kamel, UFM içre açılan diyalog platformuyla ayrışık mevzularda ilişik kişi, kurum, STK ve devletleri müşterek araya getirdiklerini anlatırken, OECD yardımı ile lehçe bütünleşme dair icra ettikleri müşterek çalışmaya da değindi.

Bölgede kazançlı teşrikimesai yönünde müşterek evolüsyon olurken, gayri taraftan yatırım, iblağ ve enfrastrüktür kıl payı kimi mevzularda nekais bulunduğunu kail Kamel, "Kovid-19, bizlere lehçe entegrasyonun önemini gösterdi. Avrupa, 7-8 bin balçık öteden mahsulat getiriyor. Biz üretimi yakınlaştırmayı destekliyoruz. Böyle olursa hâlâ müşterek tomar istihdam kaynaklanır ve kuzeyle lodos ortada bağlanak artar. teşkilat içre Avrupa ile lodos ve maşrık komşuları ortada ayrıntılı müşterek bağlanak düşüncesince çalışıyoruz." sanarak konuştu.

"Bölgenin nitelikli öge yetiştirme problemi yok"

Kamel, Türkiye’nin jeopolitik pozisyonu ve ticari linkleri açısından imtiyazlı bulunmasına rağmak rastgele ülkenin bu ayrıcalıklara eş olmadığına ayraç etti.

AB dışındaki UFM üyelerindeki pedagoji bilimi ve nitelikli elemanlara dair detaylar paylaşan Kamel, "Güney ve maşrık Akdeniz düşüncesince kusur aşina müşterek vakıa var. Eğitimli aylak sayısı, eğitimsizlerden yahut az eğitimlilerden aşırı hâlâ fazla. Hatta müşterek aşama hâlâ öteye gidiyorum ve şurası söylüyorum; aylak üniversite, erdemli ve doktora mezunu eş sayısı, eğitilmemiş ve aylak eş nüfusundan hâlâ fazla. Bölgenin nitelikli öge yetiştirme problemi yok. Asıl az bulunan envestisman ve altyapı." ifadelerini kullandı.

Kamel, altyapıdaki eksikliklerin de çabucak giderildiğini vurgulayarak, Türkiye, Mısır ve Fas’ın akıbet senelerde gösterdiği gelişimi sağlam gösterdi.

Akdeniz’in kuzeyinin istikrarının bölgeyle irtibatlı bulunduğunu kail Kamel, AB’nin evren ekonomisinde oynadığı ehemmiyetli gösteriş zımnında maşrık ve lodos komşularıyla hâlâ da bütünleşmiş olması icap ettiğini kaydetti.

Avrupa'nın gereksinim duyan enerjinin 10 sert Güney Akdeniz'de güneşten üretilebilir

Kamel, enerji yönünde da Akdeniz’in güneyi ve doğusunda AB’nin gereksinim duyan yenilenebilir enerji kaynakları bulunduğunu belirterek, "Araştırmalara göre, Akdeniz’in güneyindeki devletlerin Avrupa’nın gereksinim duyan enerjinin 10 katını güneş enerjisiyle çoğaltma potansiyeli var. Hem hâlâ kompetitif müşterek biçimde bununla beraber anadan görme yöntemlerle imal edilen enerjiden hâlâ da ucuza üretilebilir. Sadece akla yatkın yatırımları yapmamız lazım." sanarak konuştu.

Kuzey ile lodos arasındaki bağlantının artırılması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Kamel, "Avrupa, bakir sürüm hedeflerine erişmek istiyorsa komşularına bakmalı. İklim konusu da müdahale kazanmak kıl payı lehçe bütünleşme hâlâ da ehemmiyetli bir vaziyete geliyor." dedi.

Kamel, Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya müteveccih göçe dair değerlendirmede de bulunarak, probleminin kaynağında çözülmesi icap ettiğini söyledi.

Sorunun hoppadak Akdeniz’in güneyi ile kuzeyi ortada olmadığını, devletler ortada da müşterek maslahat durumuna geldiğini vurgulayan Kamel, mevzunun köküne inilmesi icap ettiğini savundu.

Türkiye, UFM'ye dayanaklık eylemek vermeye bitmeme edecek

Türkiye’nin kazançlı büyüklüğü, jeopolitik pozisyonu ve enerjik diplomasisiyle Akdeniz’in ehemmiyetli aktörlerinden bir tanesi bulunduğunun altını çizen Kamel, Türkiye’nin teşkilat içre hâlâ yaklaşan teşrikimesai ihdas yapmak ve enerjik gösteriş dingildemek talip müşterek şehir bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Kamel, Dışişleri, Ulaştırma ve Altyapı ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarında temaslarda bulunduğunu belirterek, “Özellikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin UFM’ye verdiği desteği yineledi ve bu desteğin süreceğini söyledi.” dedi.

UFM’nin önemsiz işletmeleri destekleyerek dış satım hazırlamaya motivasyon etmek, gailesiz girişimcilerin işlerini dijitalleştirmelerine iane eylemek kıl payı emek harcamaları bulunduğunu kail Kamel, “Daha iri işler düşüncesince önemsiz fakat sağlam olacak planlar ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz.” ifadesini kullandı.

UFM Genel Sekreter Yardımcılarından bir tanesi de Türk Büyükelçi Erdal Sabri Ergen

Türkiye’nin yanında AB, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin katılımıyla kurulan UFM, 2008'de müesses olsa da temelleri 1995’te açılan Barselona Süreci’yle atıldı.

Akdeniz’de muvazene ve entegrasyonu motivasyon etmeyi hedefleyen UFM, bölgenin eş kazanç ve problemlerini cenkleşmek düşüncesince de diyalog ortamı oluşturuyor.

Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, sübvanse eylemek ve kuzey-güney entegrasyonunu sağlamayı amaçlayan örgütün odaklandığı 6 bölüm bulunuyor.

Bu sektörleri İş Geliştirme, Yüksek Eğitim ve Araştırma, Sosyal ve Sivil İşler, Enerji ve İklimle İlgili Eylemler, Ulaşım ve Kentsel Gelişim, Su ve Çevre oluştururken, rastgele bölüm müşterek Genel Sekreter Yardımcısı Başkanlığında çalışmalarını yürütüyor.

Ulaşım ve Kentsel Gelişim Sektöründen Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığını da Türk Büyükelçi Erdal Sabri Ergen yürütüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler