USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avrupa ve ABD'de çıkmaz hayvanlarıyla ilgilendiren tensikat sert halde uygulanıyor

Avrupa ve ABD'de çıkmaz hayvanlarıyla ait tensikat sert halde uygulanırken, kurallara uymayanlar hamile mal cezaları alıyor, buralarda hayvan dadılık etmek düşüncesince de muhtemelen şartları namına iletmek gerekiyor.

Avrupa ve ABD'de çıkmaz hayvanlarıyla ilgilendiren tensikat sert halde uygulanıyor
30-12-2021 13:29
Ankara

Avrupa'nın üç iri ülkesi Almanya, Fransa ve Hollanda'da sokakta aylak gezen hayvanların toplanmasından ve itibarıyla domestik yönetimler sorumlu. Buralarda evcil hayvan beslenmenin, ihlal vaziyette hapisle sonuçlanabilecek cezaları öngören kuvvetli kuralları bulunuyor.

Evde hayvan besleyenler bağış vermek, muhtemelen çeşitler düşüncesince yetişek benimseme etmek zorunda.

Hollanda, sokak hayvanları ve iyesiz köpeklerin sayısını azaltmada dünyada öne çıkan ülkelerden biri.

Merkezi Amsterdam'da olan Sokak Hayvanları Platformunun yayımladığı "Hollanda elbette aylak köpeklerden arındı?" başlıklı raporda, ülkede çıkmaz köpeklerinin sayısını kısıntı politikalarının 1800'lere dayandığı belirtiliyor.

Rapora mucibince başta kuduruk salgınıyla mücadele, insanoğlu sağlığını himaye ve güvenliğini terazi amacıyla Hollanda'da 1800'lerde köpeklere toht ve huni müstear zorunluluğu şartıyla kavait getirildi.

1960'lardan itibaren de kısırlaştırmanın yaygınlaşmasıyla çıkmaz köpeklerinin sayısının azaldığı, aylak köpekler düşüncesince "topla, kısırlaştır, aşıla, arka bırak" uygulamasının hayvanların sayısının sıfırlanmasına katkıda bulunmuş yer aldığı belirtiliyor.

Bugün iyesiz köpekleri belediyeler barınaklarda topluyor.

Hollanda'da hayvan dadılık etmek on paralık bedava değil

Hollanda'da arı hükümetin belirlediği listede toprak düzlük hayvanat evcilleştirilebilirken, dizelge dışındakiler hastalık, düzenlilik ve afiyet gerekçeleriyle evcilleştirilemiyor.

Satın aldıkları yahut sahiplendikleri köpekleri sokağa bırakanlar aylı dünyalık cezalarıyla dirlik karşıya kalıyor.

Ülkede kapik sahiplerinin 14 çağ (yeni doğan köpekler düşüncesince 7 hafta) ortamında köpeklerini müteallik oldukları belediyeye kaydetmeleri zorunlu. Ayrıca salname kısaca 120 ekü kapik vergisi ödemeleri gerekiyor.

Ayrıca köpeğin cinsi, sahibinin adresi ve aceleci hallerde ulaşılması müstelzim şahıslara ilgilendiren bilgilerin toprak almış yer aldığı düğü tanesi büyüklüğündeki elektronik müşterek mikroçip baytar sebebiyle köpeğin derisinin dibine yerleştiriliyor.

Bazı belediyelerde yerleşme yerlerinde dolaştırılan köpeklerin tasmalı olması kuralı uygulanırken, köpeğin dışkısını yerden almayan şahıslara 140 ekü ukubet kesiliyor.

Hollanda'da saldırgan kapik cinslerinin ağızlıksız dolaştırılması yasak. 2008'de getirilen müşterek düzenlemeyle de bazısı saldırgan köpeklerin, tutum testlerinden ve terapilerinden geçirilmesi gerekiyor.

Bu terapilere karşın davranışları arama edilemeyen saldırgan köpeklere ötenazi uygulanabiliyor.

2018 senesinde getirilen müşterek bambaşka düzenlemeye mucibince Rottweiler yahut Pitbull şartıyla 20 saldırgan kapik cinsine erbap kişilerin, hayvanların bakımına müteallik bazısı eğitimlerden geçmesi isteniyor.

Fransa'da evcil hayvanların sokağa bırakılması yasak

Fransa'da da amme güvenliği zımnında evcil hayvanların ve evcilleştirilmiş yabani hayvanların sokağa aylak bırakılması yasak.

Ülkede "tehlike" bildirme edebileceği melhuz kapik türlerinin çecik açıkça bölgelerde tasmayla dolaştırılması zorunlu. Bazen şehremaneti kararıyla toht zorunluluğu tamamı köpekler düşüncesince de muteber olabiliyor.

Zorunlu olması niteliğinde köpeğini tasmasız gezdiren evcil hayvan sahiplerine 38 avro, şayet köpeği "tehlikeli" çeşitler kategorisinde ise 150 avroya denli ukubet yalan konusu.

Sokakta aylak gezen hayvanların toplanmasından ve itibarıyla kanunen belediyeler sorumlu.

Sokakta aylak gezen hayvanlar, yurttaşlar yahut şehremaneti ekiplerince toplanarak, iare iş merkezlerine bırakılıyor. 8 çalışma haset böylelikle sahibi bulunamayan yahut sahibi çeşidinden alınmayan hayvanlar, "terk edilmiş" anons ediliyor.

Kuduzun yayılmış bulunmadığı bölgelerde, "terk edilmiş" aylak müşterek hayvan, baytar tavsiyesi sonrası hayvan himaye derneklerinin yönettiği yüzlerce barınaktan birine gönderiliyor yahut baytar çeşidinden lazım duyulursa uyutuluyor.

Belediyeler öz inisiyatifleriyle yahut hayvan himaye derneklerinin talebi üzerine, çecik açıkça bölgelerde takım şeklinde canlı aylak kedileri ise kısırlaştırıp, kimliğini tanımladıktan sonradan bulundukları dirim sahasına gene bırakabiliyor.

Kedi ve köpeklerden oluşan evcil hayvanların sayısının 20 milyon yer aldığı Fransa'da, değme sene 750 bin ila 1 milyon arası evcil hayvan sahiplenilirken, 100 bine yakını bırakma ediliyor.

Ülkedeki kısaca 800 barınaktan, evcil hayvan dadılık etmek arzu edenler bir fazla aşırı devir tamamı familya bireylerini havi makul müşterek prosedürden geçiyor.

Aralık 2021'den itibaren de evcil hayvan sahip çıkan yahut satın alanların, "taahhüt ve bilgelik sertifikası” imzalaması gerekiyor.

Sertifikayla toy evcil hayvan sahiplenecekler, hayvanları üzerinde muktezi bakım, ilkah ve mali maliyet şartıyla mevzularda bilinçlendiriliyor.

Fransa'da hayvanını bırakma eden, 3 sene hapishane ve 45 bin ekü cezaya çarptırılıyor

Fransa'da evcil hayvanını sokağa bırakma etmenin, 3 sene hapishane ve 45 bin ekü dünyalık cezası var.

Sokağa bırakma edilmesi kararı evcil hayvanın ölmesi yerinde ise bu ukubet 5 sene hapishane ve 75 bin avroya çıkıyor.

Ülkede "hayvan istismarıyla uğraş ve hayvanlarla insanoğlu arasındaki bağı güçlendirmeyi amaçlayan" kanun 1 Aralık 2021'de yürürlüğe girdi.

Yasayla 1 Ocak 2024'den itibaren evcil hayvan dükkanlarında pisik ve kapik satışı yasaklanacak, bu dükkanlarda arı barınaklarla teşrikimesai dahilinde bırakma edilmiş pisik ve köpekler sahiplendirilmek amacıyla bulunabilecek.

İnternet üstünden evcil hayvan satışları da biraz istisnai durum, evcil hayvan dükkanları ve yetiştiricileri haricindekiler düşüncesince yasak.

Fransa'daki yasalar, 6 Ocak 1999'dan sonradan doğan köpeklerin 4 aylık, 1 Ocak 2012'den sonradan doğan kedilerin de 7 maaş yapılmaksızın evvel izinli şahıslar çeşidinden mikroçip yahut dövmeyle müşterek etiket numarası tanımlanmasını mecburi kılıyor.

Almanya'da sokaklarda kapik değerlendirmek az henüz imkansız

Almanya'da olan yasalardan ötürü çıkmaz köpeklerini değerlendirmek elden hoppadak beklenir değil.

Ülkedeki kanuncu düzenlemeye göre, ferdin sokakta iyesiz hayvan bulduğunda, en andıran hayvan barınağına yahut veterinere götürmesi, bu beklenir değilse polise yahut branşında olan alakalı kuruluşa bildirmesi gerekiyor.

Polis yahut alakalı gurur iyesiz hayvanın kaydını yapıyor ve hayvanı barınağına konfirmasyon ediyor.

Almanya'da hayvan hakları, "Havyan Koruma Yasası" ile inanca altında. Yasada hayvanlara elbette davranılacağı, ne biçimde barındırılacağı ve aceleci hallerde neler yapılması gerektiği düzenleniyor.

Yasaya mucibince sahiplerin, hayvanlarını rastgele müşterek yüzden sokağa bırakması yasak.

Buna karşıt davrananlara 25 bin avroya denli dünyalık cezası, hayvana cehennem azabı edilmesi yahut öldürülmesi yerinde 3 yıla denli hapishane cezası veriliyor.

Bu kaba kanunlara karşın Alman basınında başta dinlence döneminden evvel ehemmiyetli bölümünü köpeklerin oluşturduğu baş döndürücü sayıda hayvan parklara ve sokaklara bırakılarak bırakma ediliyor. Polis bir fazla aşırı devir bu hayvanların sahiplerini bulamıyor.

Ülkede sokağa bırakılan iyesiz hayvanat dair "Hayvanları Koruma Birliği" ve türlü cemiyetler icraat yürütüyor.

Almanya'da evcil kapik besleyenler 72 ila 186 ekü ortada kapik vergisi yapmak zorunda. Eğer kapik "tehlikeli" kapik şekli ortada toprak alıyorsa bu bağış henüz da yükselebiliyor.

Birçok eyalette makul yerlerde ve sokaklarda köpeğe toht müstear zorunluluğu bulunuyor.

Yasalara göre, "tehlikeli cins ve dövüş köpeği" kendisine belirlenenler düşüncesince de dışarıda gezdirilmesi vaziyette huni takılması mecburi.

Eyaletler ortada farklılıklar olsa da umumi kendisine iyesiz hayvanlar, amme güvenliği yahut düzeni düşüncesince muhatara oluşturuyorsa bundan domestik yönetimler sorumlu.

Bu vaziyette domestik dalavere hazırlık almak, hayvanın korunma maliyetini istikbal etmek zorunda.

Tasmasız kapik birine dokunca verirse dokunca hayvan malikinden tazmin edilebiliyor

ABD'de çıkmaz hayvanlarıyla alakalı kavait eyaletten eyalete ayrımlılık gösterebiliyor, fakat federal çapta 1960'ta benimseme edilen "Hayvanlara Eziyeti Önleme Yasası"nın maddeleri uygulanıyor.

Bu kanun kapsamında pisik ve köpeklerin sokaklarda aylak dolaşması, köpeklerin sokaklarda tasmasız dolaştırılması ve başkalarının hususi mülklerine girmesi yasak.

Köpeklerin tasmasız gezdirilmesinin eyaletten eyalete mütebeddil dünyalık cezaları bulunuyor.

Tasmasız müşterek kapik birine dokunca verirse ortaya çıkan zarara mucibince sorun açılabiliyor ve zararın hepsi hayvan malikinden tazmin edilebiliyor.

Birçok eyalette hayvanları sokakta aylak çoğaltmak yahut sokağa bırakma etmek, gayrikanuni benimseme edilmektedir ve malikleri ciddi dünyalık cezalarına çarptırılabiliyor.

Eyaletlerde hayvan himaye birimleri, suç duyurusu üzerinde gittikleri yerlerde yahut bitirdikleri devriyelerde sokaklarda iyesiz hayvan bulurlarsa, bu hayvanları barınaklara götürüyor.

Sahipleri bulunursa hayvanat bu şahıslara veriliyor, hırçın hâlde sahiplendirilmek şartıyla barınaklarda tutuluyor. Uzun müddet sahiplendirilmeyen hayvanat uyutuluyor.

ABD'deki hayvan hakları savunucusu derneklerinin derlediği verilere göre, barınaklara değme sene 6,5 milyon yöresinde pisik ve kapik getiriliyor, bu hayvanların kısaca 3 milyonu itlaf ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler