USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avrupa ülkeleri, Brezilya'daki Kongre baskınına tepkime gösterdi

Avrupa ülkelerinin liderleri, emektar Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun destekçilerinin hükümet binalarına baskınını kınayarak Devlet Başkanı Lula da Silva'ya desteğini bildirdi.

Avrupa ülkeleri, Brezilya'daki Kongre baskınına tepkime gösterdi
09-01-2023 16:08
Ankara

Avrupa ülkelerinin liderleri, Brezilya'da emektar Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye baskın düzenlemesine aksülamel göstererek Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'ya dayanaklık etmek verdi.

Hollanda

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Brezilya'da emektar Devlet Başkanı Bolsonaro destekçisi yüzlerce ferdin Ulusal Kongre'ye baskın düzenlemesinin ikrar edilemez bulunduğunu belirterek Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın yanı sıra bulunduğunu bildirdi.

Rutte, içtimai iletişim araçları hesabından icra ettiği açıklamada, "Brezilya'daki hükümet binalarına meydana getirilen saldırının görüntülerini dehşetle izledim. Demokratik ahbaplık devletinin kalbini meydana getiren kurumlara müteveccih ikrar edilemez ortak sertlik bu. Demokratik adına seçme ortak önder bulunan Başkan Lula'nın yanındayız." ifadelerini kullandı.

İtalya

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, "Brezilya'da olanlar bizi aldırmaz bırakamaz. Resmi kurumlara baskın görüntüleri ikrar edilemez ve rastgele ortak demokratik aykırılık ile bağdaşmaz. Acilen normale dönüşe gerekseme mevcut ve Brezilya kurumlarıyla dayanışmamızı tabir ediyoruz." açıklamasında bulundu.

İngiltere

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter hesabından, Brezilya'daki Bolsonaro destekçileri çeşidinden meydana getirilen baskına bağlı açıklamasında, "Barışçıl çelim devrine ve Brezilya halkının demokratik iradesine dokunca verecek rastgele ortak girişimi kınadığını" belirtti.

Sunak, Lula da Silva ve hükümetine "tam destek" verdiklerini ve doğacak senelerde dü iklim ortada "yakın bağların" kurulmasını arzuladıklarını bildirdi.

Almanya

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Brezilya’da demokratik kurumlara meydana getirilen saldırıların demokrasiye müteveccih latifçe görülmeyecek saldırılar bulunduğunu tabir etti.

Scholz, Twitter'dan icra ettiği açıklamada, Brezilya'dan kendilerine biçimsiz görüntülerin ulaştığını kaydederek "Demokratik kurumlara meydana getirilen sertlik içeren saldırılar, demokrasiye müteveccih latifçe görülmeyecek saldırılardır." ifadesini kullandı.

Scholz, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın ve Brezilya halkının yanı sıra olduklarını vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Brezilya'da yaşananların demokrasiye korkak ve sertlik içeren ortak atak bulunduğunu belirterek Brezilya halkı, onların demokratik kurumları ve Brezilya Devlet Başkanı Lula ile el birliği zarfında olduklarını tabir etti.

Avusturya

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Twitter hesabından icra ettiği paylaşımda, Brezilya'da yasama, icra ve ilçe kurumlarına meydana getirilen "şoke edici" saldırıları "en çelimli şekilde" kınadıklarını belirtti.

Demokratik kurumları maksat düzlük bu tür saldırıları "kabul edilemez" adına niteleyen Schallenberg, faillerden aritmetik sorulması icap ettiğini kaydetti.

Norveç

Norveç Dışişleri Bakanlığı, Brezilya'da emektar Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye baskın düzenlemesini kınadı.

Bakanlığın Twitter hesabından meydana getirilen paylaşımda, "Norveç, Brezilya'nın demokratik kurumlarına dirlik meydana getirilen sertlik eylemini kınıyor. Bu saldırılar ikrar edilemez. Brezilya halkı seçimini yapmıştır ve Brezilya halkının kararlarına hürmet duyulmalıdır." ifadelerine arazi verildi.

Paylaşımda, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın demokratik ortak biçimde seçildiği vurgulanarak Norveç'in Lula'ya desteği tabir edildi.

Polonya

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Brezilya'da Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye meydana getirilen baskını kınadı.

Twitter'daki paylaşımında, halkın refahı düşüncesince demokrasinin en dobra kere bulunduğunu vurgulayan Duda, intihabat ve demokratik kurumların kutsi bulunduğunu tabir etti.

Duda, Lula'nın, seçme zaferinin arkası sıra Polonya engelleme tamamı demokratik dünyanın desteğini aldığını belirtti.

İsviçre

İsviçre'nin Brasilia Büyükelçiliği de içtimai medyada icra ettiği paylaşımda, Brezilya'daki sertlik eylemlerini iri ortak kaygıyla strateji ettiklerini belirterek Brezilya kasıntı ve demokrasisine desteklerini tabir etti.

Brezilya'da evvel ordunun müdahalede bulunması isteğiyle sav rivayet atan emektar Devlet Başkanı baş döndürücü sağcı Jair Bolsonaro taraftarları, manşet engelini aşarak Ulusal Kongre binasına girmişti.

Protestocuları darmadağın etmek düşüncesince menfez yaşartıcı doğal kavara yağı lambası lambası ile karışma fail polis, grupların hâlâ sonraları Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye gücün girmesine bariyer olamamıştı.

Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'yi basan Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişi, düzenlilik güçlerince binalardan çıkartılıp arama sağlanmıştı.

Diğer yandan, bahis konusu binalara gücün giren destekçilerini eleştiren Bolsonaro, Twitter hesabından vakalara bağlı icra ettiği açıklamada, "Hukuk çerçevesinde barışçıl gösteriler demokrasinin ortak parçasıdır. Ancak çağ bulunduğu gibi, 2013 ve 2017'de solun uyguladığı vandallık ve amme binalarına müteveccih işgaller bu kuralın dışındadır." ifadelerini kullanmıştı. Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva'nın, protestocuları Bolsonaro'nun kımıldatma etmiş bulunduğu yönündeki laflarına de yanıt verici Bolsonaro, Lula'nın "temelsiz suçlamalarda" bulunduğunu savunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler