USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Avrupa Parlamentosu Raportörü Amor: 'Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız'

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye üzerine düzenlenecek salname tutanağa ilişkin, “Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız. Aramızdaki bu acemi havayı aktarıyor olacağız” dedi.

Avrupa Parlamentosu Raportörü Amor: 'Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız'
25-02-2022 12:23

AP Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye ile ilgili salname yazanak hazırlıkları kapsamında gerçekleştirdiği ziyarete bağlı AB Türkiye Delegasyonu'nda matbuat toplantısı düzenledi.

Amor, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlemiş yer aldığı askeri harekata ilişkin, “Bugünkü matbuat toplantısının mevzusuna geçmeden evvel içre yaşadığımız krize değgin fikir ifşa etmek istiyorum. Biz buna Rus krizi diyoruz, Ukrayna krizi değil. İçinde bulunduğumuz vaziyette Türkiye'nin içre bulunmuş yer aldığı pozisyona bakacak olursak coğrafi şekilde dünyanın bu bölgesinde ehemmiyetli ortak pozisyonda bulunduğunu görüyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kemiksiz ortak davranış sergiliyor olmasını şişman ortak kıvançla izliyoruz. Batı dünyası bütünlük içre akım ediyor, Türkiye'nin de bizimle beraberinde bulunduğunu görmekten alım çalım duyuyoruz” dedi.

“Karşılıklı inanma tazeliyoruz”

Amor, hazırlanacak tutanağa bağlı ise şunları kaydetti:

“Rapora geçecek olursak, Türkiye'nin yavuklu dünya olması dolayısıyla rastgele sene düzenlediğimiz ortak yazanak var. Bunu salname şekilde düzenliyoruz. Rapor, uyumlandırma çalışmaları, ne bölgelerde gerçekleştirildiği veya gerçekleştirilmediği yönünde. Oldukça komplike ortak süreci değerlendirdiğimiz ortak rapor. Siyasi ve siyasetçi şekilde da gelişimleri değerlendiriyoruz. Bundan esbak yazanak geçtiğimiz mayıs ayında yayımlanmıştı. İlişkilerimiz içerisindeki en menfi devri ele almaktaydı. Sonraki yazanak düşüncesince de icraat başladı. Bu alışılagelen hazırlıklarımız etrafında raportör şekilde çalışırken siyasetçi tablonun bütününü yakalamaya çalışıyoruz. Hükümet hesabına siyasetçi esame ile görüştüm. İstanbul ve Ankara'da büyükşehir şehremaneti başkanları ile görüştük, STK'lar ile görüştük. Barolar Birliği Başkanı ve akademisyenlerle görüştük. Bütün bu ziyaretler çerçevesinde şimdi evvel edindiğim izlenimi tasdik ika olanağı buldum. Yeni ortak iklim içindeyiz, bu akıbet aşama olumlu ortak hava. Karşılıklı inanma tazeliyoruz, deli dolu ortak siyasetçi müstevi bulunduğunu gördük.”

“Raporda bahsedeceğim en ehemmiyetli konulardan ortak tanesi Türkiye'nin Rusya'ya dirlik almış yer aldığı pozisyon”

Amor, Brüksel'e döndüğünde meslektaşlarına Türkiye dirlik katı aşırı olumlu gelişimin olduğuna değgin bilim vereceğini belirterek, “Bunların kağıt üzerinde yansıtılmasını isteyeceğim. En önemlisi Türkiye'nin Rusya'ya dirlik almış yer aldığı pozisyon. Bugün sebebi ile görüyoruz ki düzenlilik ve defans dalında bu arada çalışıyoruz, bunun vurgulanmasını isteyeceğim. Türkiye'nin huruç üzerinde da tam ortak gösteriş oynadığını bildirmek isterim. Ülkenizde konuk etiğiniz katı aşırı göçmene ev sahipliği ediyorsunuz, Türkiye'nin bu çabasını takdirle karşıladığımızı bildirmek isterim. Raporumuzda yukarı seviyeli konuların değişik bölgelerde da bitmeme ettiriliyor olmasını ekleyeceğiz. En asıl ve en konkre olanın Gümrük Birliği bulunduğunu düşünüyoruz. Gümrük Birliği'nde kaydedilecek çalışmaların en gerçekçi, elle tutulur icraat olacağına inanıyoruz. Bu mevzuda oturup beraberinde konuşabiliriz, konuşmaya başlamamız icap ettiğini düşünüyorum. Şunu unutmamak gerekiyor ki Gümrük Birliği'nde kaydedilecek gelişmeler siyasetçi reformlar kabilinden haremlik edilmesi müstelzim gelişmeler. Gümrük Birliği'nde alınacak rastgele ortak kararda ne konseyin ne de AB üyesi devletlerin biricik başına gır hakkı bulunmuyor. Bu parlamentonun vereceği ortak karar. Parlamento da Gümrük Birliği ile ilgilendiren rastgele ortak mevzuya siyasetçi reformlar haremlik etmediği takdirde müsaade vermeyecektir” sanarak konuştu.

“İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü üzerinde geçtiğimiz senelerde nerede duruyorsak, halen ayrımsız yerde durmaya bitmeme ediliyor”

Amor, gelişmelerin mergup kurda bulunmadığı yerlerin da bulunduğunu kaydederek, “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü üzerinde geçtiğimiz senelerde nerede duruyorsak, halen ayrımsız yerde durmaya bitmeme ediliyor. Bu az buçuk heves engelleyen ve sıkıntı donör ortak durum. Görüyoruz ki acemi ortak vakfe bu bölgelerde yok. Böyle ortak imaj edinmedik. Ziyaret öncesindeki izlenimlerimiz değiştirmeden bitmeme etti. Bu bölgelerde ehemmiyetli ortak başkalık olmadığını gitmek sıkıntı verici. Her ne genişliğinde yasalarda kimi tadilat yapılsa da halen savcıların yorumu, örneğin mutluluk yetkililerinin eleştirilmesi üzerinde medyadan veya hususi kişilerden, bireylerden mevrut şahısların yorumlanması üzerinde halen egemenlik ita zımnında gidilen ortak büyüklenme içerisinde olduklarını görüyoruz” dedi.

“AİHM'in Kavala ve Demirtaş dirlik almış yer aldığı kararlar ile ilgilendiren ortak gönülsüzlük var”

Raporun karışımından bilgiler paylaşan Amor, şöyleki bitmeme etti:

“İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü denildiği devir gine görüyoruz ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kavala ve Demirtaş kararları ile ilgilendiren almış yer aldığı kararları infaz üzerinde ortak gönülsüzlük var. Biz bunu dile getirdiğimizde Türk yargısına karışma ettiğimize müteveccih eleştirilerle karşılaşıyoruz. Fakat şunun ayırdında kazanmak gerekiyor. Bunun müdahili olduğumuzu düşünmüyoruz. Çünkü Türk devleti, Türk hükümeti değil lakin Türk devleti etraflı bu süreçlerin ortak parçası ve esasında kurucusu. Türk devleti Avrupa Konseyi'nin kurucusu. Konvansiyonun ortak parçası. Dolayısıyla Türk devleti etraflı bu süreçlerin kasılma edilmesinde karışma reşit ve etraflı bu süreçlerin ortaya konmasında mutluluk şekilde karışma reşit ve kurmuş bulunan devletlerden ortak tanesi. Dolayısıyla kaza da, devletin etraflı organları da bu cümle içerisinde arazi almaktadır zaten. O nedenden bizim bu yaptığımız yorumların karışma bulunduğunun söylenmesi akla yatkın değil sanarak düşünüyoruz. Çünkü Türk devleti, mutluluk şekilde yükümlüğünü alegori getirmesi muhtemel ortak konumda. Avrupa Konseyi'nin ortak parçası. İnsan Hakları Konvansiyonu'nun ortak parçası. Türk anayasasının içerisinde bulunan şeylerin uygulanmasını özlemek haricinde ortak bilinçlilik yapmadığımız düşüncesince bunun karışma olmadığını düşünüyoruz.”

“Raporda önceleri umumi ifadeler kullanırdık lakin bu ezgi şimdi gözcü eleştiriler arazi alacak”

İnsan hakları ile irtibatlı ele alınabilecek katı aşırı bambaşka mevzunun bulunmasına rağmen raporda umumi şekilde olumlu görüntüleri aktaracaklarını tamlayan Amor, “Aramızdaki bu acemi havayı aktarıyor olacağız. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü dalında muhtemel gelişmelerin kaydedilememiş yer aldığı için bahsediyor olacağım. Bu raporda değişik ele alacağımız şeylerden ortak tanesi şöyleki olacak; bu kez şimdi hedeflenmiş eleştiriler, şimdi gözcü eleştiriler arazi alacak. Bundan esbak raporlarda şimdi umumi ifadeler kullanırdık, doğrusu umumi ortak anlatım ile Türk yargısı derdik. Türk eliti, Türkiye'deki siyasetçi partiler derdik. Genel ifadeler kullanırdık. Bu ezgi şimdi hususi tanımalar olacak” sanarak konuştu.

Mustafa Cenik - Sadettin Aliusta
 

İLGİLİ HABER
Rusya-Ukrayna cenginde kuşatılmış artan Türk mektepli yaşadıkları dehşeti anlattı Rusya-Ukrayna cenginde kuşatılmış artan Türk mektepli yaşadıkları dehşeti anlattı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler