USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Avrupa, 'Omicron sonrası' üstün dereceli olay artışlarına karşın müstevli önlemlerini kaldırıyor

Avrupa ülkelerinin şişman bölümü, Kovid-19 olay rakamları artmaya bitmeme etse de efdal ilkah oranları ve geniş semptomlara cemaat Omicron'un dominant modifikasyon olması dolayısıyla müstevli tedbirlerini gevşetiyor.

Avrupa, 'Omicron sonrası' üstün dereceli olay artışlarına karşın müstevli önlemlerini kaldırıyor
01-02-2022 11:21
Brüksel

Omicron'la iri bir imtihan sağlayan Danimarka, alışılagelen yaşama dönüşte Avrupa'ya önderlik ediyor.

Danimarka hükümeti, Kovid-19'u toplumsal anlamda nazik çor kategorisinden çıkarırken, dakika bakımından topu topu kısıtlamaları kaldırmaya değişmeyen verdi.

Ulusal Sağlık Kurumu, Kovid-19 zımnında derin bakımda yatanların oranında sistemli kendisine sukut yaşandığını belirtti.

Danimarka Ulusal Sağlık Kurumunun açıklamış olduğu sayılara göre, fenomen sayısı 1 milyon 713 bin 485'e yükseldi.

İngiltere

İngiltere'de 27 Ocak bakımından enfeksiyon yerinde yalıtma hariç, topu topu Kovid-19 önlemleri kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı, karara esbabımucibe kendisine "aşılama programının iri başarısını” gösterdi.

Buna göre, "aşı pasaportu" kendisine bilinen, Kovid-19 vaziyetini yayınlayan belgelerin mecburi kullanması sona erdi. Ancak tün kulüpleri ve tiyatrolar üzere mekanlar, fahri kendisine uygulamaya bitmeme edebilecek.

Maske müstear zorunluluğu da kaldırıldı fakat neşeli ve mestur bölgelerde bitmeme etmesi tavsiyesinde bulunuldu. Ülkede evden emek vermek uygulamasına da akıbet verildi.

İngiltere'de fenomen sayısı 4 Ocak'ta 218 bini geçmesinin arkası sıra düşüşe geçmeye başlamıştı. Şu anda günce olaylar 100 binin altında seyretmeye bitmeme ediyor.

Fransa

Fransa'da Omicron varyantının etkisiyle Kovid-19 fenomen sayılarında üstün dereceli kaydedildi. Ülkede 17 Ocak'ta 525 bin 527 ile Kovid-19 salgınının gene beri günce en faziletkâr fenomen sayısına ulaşıldı. Hastanelerde virüs hasebiyle otama dibine alınanların sayısında da artım yaşanıyor.

Ancak hükümet, Kovid-19 tedbirlerini azda olsa tahammül sonucu aldı. Buna göre, 2 Şubat'ta firez ve spor etkinliklerindeki insan sayısı sınırlandırılması, evden emek vermek ve açıkça bölgelerde peçe müstear zorunluluğu kaldırılacak.

Ülkede 16 Şubat'ta da tün kulüpleri baştan açılacak, kafe ve barlarda ayakta meşrubat tüketilebilecek.

Hükümet, Kovid-19 tedbirlerinin gevşetilmesine esbabımucibe kendisine 24 Ocak'tan beri Kovid-19 telkih kartının kullanılmasını gösterdi.

Bu yürütüm ile kafe, restoran, müze, temaşa ve beyaz perde salonları üzere mahsus mekanlara girişlerde ve trenle meydana getirilen seyahatlerde elden aşıların tamamlandığını yayınlayan doküman istenecek ve Kovid-19 testi bundan böyle geçerli olmayacak.

Aşı kartının geçerli olabilmesi düşüncesince anımsatma dozu kendisine isimlendirilen üçüncü düze aşının da yaptırılması gerekecek. Aşı kartı 16 gözyaşı ve üzerindeki şahıslar düşüncesince uygulanacak.

İsveç

Kovid-19'a müteveccih "sürü bağışıklığı" yolunu uygulayıcı İsveç de Kovid-19'u nazik çor kategorisinden çıkarmaya hazırlanıyor.

İsveç Halk Sağlığı Müdürlüğünün yayımladığı istatistiğe göre, Kovid-19 aşısı olmayanların derin bakımda yatma payı azaldı, fenomen sayısı 2 milyon 070 bin 456'ya yükseldi.

Buna münasebet kendisine da Omicron varyantının gayrı varyantlardan hâlâ ferah atlatılması ve vücutta antikor üretmesi gösterildi.

Norveç

Norveç Sağlık Bakanı Sağlık Bakanı Ingvild Kjerkol, bugünden itibaren Kovid-19 önlemlerinin gevşetileceğini açıklarken, iri seviyede alışılagelen yaşama dönüleceğini söyledi.

Halk Sağlığı Enstitüsü, Haziran 2022'ye denli her insanın Omicron varyantından enfekte olacağını, bunun da Kovid-19 salgınının sonunu getireceğini belirtti. Ülkede fenomen sayısı 761 bin 61'e yükseldi.

Finlandiya

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, şubatta Kovid-19'a müteveccih topu topu kısıtlamaların kaldırılacağını açıkladı.

Ayrıca, 3 Şubat'tan itibaren Finlandiya, Schengen anlaşması mevcut halis muhlis ülkelerden gelenlere uç kontrollerini tahammül sonucu aldı.

Finlandiya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede Kovid-19 hasebiyle yaşamını kaybedenlerin sayısı 1942'ye, fenomen sayısı 475 bin 431'e yükseldi.

Hollanda

Hollanda'da akıbet bir haftada günce fenomen sayısı sayı farkı 68 bin 342'ye ulaşırken, evvel fenomen sayısı salgının başlangıcından beri geçmiş kat 100 bini geçerek üstün dereceli kırdı.

Hükümet, fenomen rakamlarındaki artışa karşın hastanelerde otama gören Kovid-19 hastalarının sayısının artmaması sayesinde tahminî 2,5 ay yürürlükte küsurat kapanma tedbirlerine 25 Ocak'ta akıbet verdi.

Başbakan Mark Rutte bu müddet içerisinde fenomen rakamlarındaki artışın sürmesini öngördüklerini açıklarken, 3 hafta sonraları gidişat değerlendirmesi yapacaklarını bildirdi.

Rutte, tahsil edilen gevşetme sonucuna göre, 6 hafta böylelikle kapanma sürecinin ağız ağıza akıbet bulmasının öngörüldüğünü belirtti.

Avusturya

Aşı zorunluluğunu içeren kanun tasarısının mecliste ikrar edilmiş olduğu Avusturya'da, salgının başladığı Mart 2020'den itibaren en faziletkâr günce fenomen sayılarının kayıtlara geçmiş bulunmasına karşın hükümet, bu aydan itibaren aşamalı kendisine sert Kovid-19 önlemlerini tahfif sonucu aldı.

Buna göre, Kasım 2021'de aşısızlara müteveccih yürürlüğe giren sokağa çıkacak kısıtlaması kaldırıldı. 5 Şubat'tan itibaren yeme-içme sektöründe çalışkanlık yayınlayan işletmelerin kapanış saatleri 22.00'den 24.00'e uzatıldı.

Ayrıca 12 Şubat'tan itibaren geçerli kazanmak koşuluyla, alım satım bölgeleri ve mağazalarda telkih ve rahatsızlığı geçirmiş olma zorunluluğu aranmayacak. 19 Şubat daha sonra ise aşısızlar, menfi etken PCR testle lokanta ve otellere girebilecek.

Bu arada, 3 düze telkih yaptırmış şahıslar ek şart aranmadan Avusturya'ya girebilecek.

İspanya

İspanya'da Omicron varyantının etkisiyle günce acemi fenomen ve ahiret yolculuğu sayılarının en yukarı seviyelerde bulunmasına ve derin görev ünitelerindeki Kovid-19 parasız sayısının artmasına karşın ülkenin ayrımlı bölgelerinde geçerli engellemeler kaldırılıyor.

Ülkedeki 17 muhtar yönetimden 13'ünde Aralık 2021 ortasından beri uygulamaya sokulan engellemeler aşamalı kendisine gevşetildi.

Disko, amerikan pas üzere mestur bölgelerde Kovid-19 telkih sertifikası tayin zorunluluğu, tün ½ si 03.00-06.00 saatleri ortada toplantı yasağı yahut restoran, bar, sinema, temaşa da kapasitelerin düşürülmesi uygulamaları kaldırıldı.

Merkezi hükümetin almış olduğu yurt genelinde açıkça bölgede peçe müstear zorunluluğu ise halen bitmeme ediyor.

İtalya

Kovid-19’un Omicron varyantının çabucak çoğalması ve yılbaşı devri sayesinde gezi önlemlerini sıkılaştıran İtalya, bu tedbirleri gevşetmeye hazırlanıyor.

11 Ocak’ta 220 bin 532 günce fenomen sayısı ile salgında en faziletkâr günce fenomen sayısına vasıl İtalya’da o tarihten beri fenomen artışında ağırbaşlı yavaşlama gözlemleniyor.

Bu nedenle İtalya Sağlık Bakanlığı, 1 Şubat'tan itibaren AB ülkelerinden doğacak kişiler, Kovid-19 aşısı yaptırmış olmayı yahut endamsız müddet ilkin Kovid-19'dan iyileşmiş olmayı yahut akıbet 48 sayaç ortamında menfi etken İmtihan ibrazını belgelendiren "Yeşil Geçiş" sertifikası göstererek İtalya'ya gezi edebilecek. Bu düzenlemeyle 14 Aralık'ta uygulamaya konan; AB'den gelecekler düşüncesince getirilen menfi etken İmtihan ibrazı ve 5 günce karantina şartı da kaldırıldı.

İtalya başkaca Türkiye’yi de "Kovid-19'suz gezim koridoru" programındaki bölgeler arasına karışma etti. Buna göre, 1 Şubat’tan itibaren İtalyan turistlerin Türkiye'ye volta operatörlerinin düzenlemiş olduğu turlarla gitmesinin önünü açtı.

Yunanistan

Yunanistan, Kovid-19 kısıtlamalarını gevşetme sonucu aldı.

Sağlık Bakanı Thanos Plevris, meydana getirdiği açıklamada, yeme-içme ve cümbüş sektörlerindeki bazısı kısıtlamaların pazartesiden itibaren gevşetileceğini bildirdi.

Uzmanların bu konudaki görüşlerinin dikkate alındığını tamlayan Plevris, lokanta, kafe ve barlardaki musiki yasağının ve emek vermek saati kısıtlamasının kaldırılacağını aktardı.

AB'den haber mektubu

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Kovid-19 gezi tedbirlerinin insanların geldiği alana uyarınca değil aşılanma, İmtihan yahut rahatsızlığı nakil bilgilerini içeren Kovid-19 sertifikasına uyarınca belirlenmesi düşüncesince unsur devletlere tavsiyede bulunmuştu.

Kısıtlamasız tehlikesiz seyahatleri kolaylaştırmak düşüncesince eş güdüm sağlanması üzere tahsil edilen haber mektubu kararınca kısıtlamaların semt sabah akşam olması hesabına insan sabah akşam olması istem edilmişti.

Kararda, ilkah oranlarının yükseldiği hatırlatılarak, Kovid-19 gezi tedbirlerinin bundan böyle yolcuların nereden geldiğinin değil AB'nin sayısal Kovid-19 sertifikasının belirleyici olması istenmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler