USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Atatürk, Manastır Askeri İdadisi'nde anıldı

Büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kuzey Makedonya'daki Manastır Askeri İdadisi'nden mezuniyetinin 123. yılı nedeniyle yâd töreni düzenlendi.

Atatürk, Manastır Askeri İdadisi'nde anıldı
13-03-2022 17:47
Manastır

Manastır kent Müzesi namına beğenilen emektar Manastır Askeri İdadisi'nde meydana getirilen törene, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Azim Nuredin, Kuzey Makedonya Savunma Bakan Yardımcısı Başkim Hasani, Manastır Belediye Başkanı Toni Konyanovski, Kuzey Makedonya’daki Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve Milletvekili Beycan İlyas, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç, ülkedeki Türk gurur ve yapılış temsilcileri ile davetliler katıldı.

Tören, hürmet duruşu ve dü diyar ulusal marşlarının okunmasıyla başladı.

Büyükelçi Sekizkök, burada meydana getirdiği konuşmada, 1896’nın Mart ayından itibaren eğitimine Manastır’da bitmeme fail Mustafa Kemal'in düşünüm yaşamının altyapısının burada oluşmaya başladığını söyledi.

Atatürk'ün dünyada iri gösterişlilik görmesinde nice hasletinin yanı esna sulhçu ve doğacak görüşlü olmasının fark edici birlik arazi tuttuğunu tabir fail Sekizkök, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" lafının iç ve aut politikanın bütünlüğü içinde değerlendirilmesi icap ettiğini vurguladı.

Sekizkök, "Bu mebde birlik taraftan birlik milletin öz ülkesinde hayat ve inanma içinde mevcut olması öbür taraftan eksiksiz milletlerin baş başa sulh ve hayat içinde yaşaması hedefini, bambaşka birlik anlatımla arsıulusal sulh ve güvenliğin bölünmezliğini tabir eder." diyerek konuştu.

Atatürk'ün terbiye bilimi bilimi görmüş bulunduğu ensesi kalın kültürel atmosferiyle hemhal bulunduğu bu toprakların dü diyar ortada hukuk köprüsü gerçekleştiren ve bu ülkenin müessis halklarından bulunan Kuzey Makedonya Türk topluluğunun vatanı bulunduğunu aktaran Sekizkök, DOĞRU gün ve eş kültürün dü diyar halkları düşüncesince birlik bol bolamat deposu olmasından tamamen övünme ettiklerini vurguladı.

"Mustafa Kemal Atatürk, Kuzey Makedonya ile Türkiye ortada hukuk köprüsü kurdu"

Kuzey Makedonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Nuredin de Mustafa Kemal Atatürk'ü adlandırmak kadar toplandıkları etkinlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kuzey Makedonya ile Türkiye ortada hukuk köprüsü kurduğunu tamlayan Nuredin, "Bu dostluğa hem zamanı aynı zamanda siyasi, konuşu ve kültürel bağlamda nesir ediyor, bedel veriyor ve hürmet duyuyoruz." dedi

İki arkadaş ülkenin, 1994 senesinde başlamış bulunan ve defans dalında hususi deme haiz iş donanmasına erbap bulunduğunu dile getiren Nuredin, ilişkilerin fevk düzem çalışanlarının prestijli Türk askeri terbiye bilimi bilimi merkezlerinde terbiye bilimi bilimi almalarıyla başladığını anımsattı.

Geçen zamanlarda eş terbiye bilimi bilimi ve tatbikatların gerçekleşmesiyle dü diyar orduları ortada aykırı alışveriş ve itimatı temelli güçlendirdiklerini vurgulayan Nuredin, ordular arasındaki iş birliğinin NATO müttefikleri namına henüz da genişletilerek, orduların uyuşma içerisindeki birlik çalışabilirliğinin sağlandığını aktardı.

Nuredin sözlerini, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünü Makedonca ve Türkçe namına söyleyerek sonlandırdı.

"İki halkı birleştiren iri cibilliyet Atatürk'ün hatırasını yaşatalım"

Manastır Belediye Başkanı Konyanovski de Anı Odası'nda meydana getirdiği konuşmada, bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İki halkı birleştiren iri cibilliyet Atatürk'ün hatırasını yaşatalım." mesajını paylaştı.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Serkan Çakır da Kuzey Makedonya'nın Türk hars hayatındaki noktayı ve öneminin baş döndürücü iri olduğuna dikkati çekti.

İki diyar arasındaki çelimli bağın oluşmasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün payının iri bulunduğunu kaydeden Çakır, "Bizler siyasi, tarihi, konuşu ve sosyo-kültürel manada eş bağlarımızın bulunduğu arkadaş birlik ülkede bulunmaktan ve bu toprakların havasını solumaktan ötürü iri birlik cümbüş ve büyüklük duyuyoruz." dedi

Konuşmalar peşi esna davetliler, Atatürk Anı Odası'nı görüşme etti, Büyükelçi Sekizkök hatırat defterini imzaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler