USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Asgari tutara vergi istisnasının bilgileri belirlendi

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına bağlı esaslar belirlenirken, dümen ve teftiş oturmuş üyelerine ödenen geçim hakkı, bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine, sporculara meydana getirilen ödemeler de istisnadan yararlanacak.

Asgari tutara vergi istisnasının bilgileri belirlendi
27-01-2022 10:29
Ankara

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirilen asgari ücretin vergi dışı tutulmasına bağlı düzenlemenin yürütüm esasları belirlenirken, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren asgari ücret istisnası uygulamasına müteveccih örneklere de toprak verildi.

Yapılan düzenlemeye göre, 2022 yılı düşüncesince belirlenen asgari ücret tutarı bulunan 5 bin 4 liradan çabucak sigorta kesintileri yapılacak, sağlık vergisi ve kaşe vergisi kesilmeyecek. Asgari ücretliye açık 4 bin 253,40 teklik ödenecek.

Asgari ücretin üstünde ücret yerlerin ise asgari tutara darp fail ücretlerinden sağlık ve kaşe vergisi alınmayacak.

Ücret gelirleri asgari ücretin üstünde bulunan çalışanların ücretlerinin, asgari ücret matrahı kadarlık bölümü sağlık vergisinden ayrıklık edilecek. Yine brüt asgari ücret ücretine darp fail bölümü da kaşe vergisinden ayrıklık tutulacak.

Örneğin brüt tutarı 8 bin teklik bulunan müşterek çalışandan ayrıklık zımnında 638,01lira sağlık vergisi, 37,98 teklik kaşe vergisi alınmayacak.

Ücret ve ücret sevgili ödemeler

Yönetim ve teftiş müesses üyelerine ödenen rahat hakkı, bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine, sporculara meydana getirilen ödemeler de istisnadan faydalanabilecek.

İstisna bire müşterek ayda meydana getirilen ücret ve ücret sevgili ödemelerin toplamına müşterek kat uygulanacak. Maaş ödemesinin yanı esna bire müşterek çağda meydana getirilen ve ücret kendisine değerlendirilen prim, ikramiye, rahat hakkı, iş ücreti, basar kebap kapital meta ücreti, ek ibret tutarı kabilinden ödemeler de dikkate alınarak ayrıklık uygulanacak. Bu kapsamda, ilişik ayda meydana getirilen ücret ve ücret sevgili ödemelerin toplamına bu ayrıklık müşterek kat uygulanabilecek.

Birden çok işverende çalışanlarda ayrıklık en faziletkâr tutara uygulanacak. Yıllık bildirge verilmesi gerektiği vaziyette da istisnadan faydalanılabilecek.

Kısmi zamanlı çalışıp, mükemmel zamanlı çalışmayan söz gelişi maaş 15 devir etkin müşterek çalışana 4 bin 253,40 vahdet ayrıklık mükemmel kendisine uygulanacak.

Teşvik uygulamalarında ilk önce ayrıklık uygulanacak

Serbest Bölgeler Kanunu, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında muteber teşviklerde, çalışanların ücretlerine ilk önce ayrıklık uygulanacak ve ayrıklık sonrası doğranan vergi tutarı çalıştıran lehine muhtasar beyannamede tahakkuktan terkin edilecek.

Basit kökler mükelleflerin indinde etkin ve başka ücretli kendisine vergilendirilenler de istisnadan faydalanacak. Taksici, dolmuşçu, terzi, güzellik salonu kabilinden dümdüz usule naşir mükelleflerin indinde etkin ve başka ücretli kendisine vergilendirilen çalışanlara muteber başka ücret vergileme usulü kaldırılırken, bu ücretliler de 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren umumi hükümleri naşir olacak.

Bu kapsamda mevcut çalışanlar, bundan böyle vergi karnesi almayacak ve karnelerini vergi dairesine ibraz ederek vergilerini çıkarma ve gerçekleşme ettirmeyecek.

Bunlardan asgari ücretli kendisine çalışanlar ayrıklık zımnında vergi ödemeyecek. Daha faziletkâr ücret alanlar ise istisnayı aşan ücretlerini salname bildirge ile bildirme edecekler.

Asgari anlaşma indirimi uygulanmayacak

Tebliğde, istisnanın kapsamı ve uygulamasına bağlı ayrıntılı bilgilere toprak verilirken, buna göre, asgari ücretin maaş brüt tutarından iştirakçi içtimai asayiş kurumu primi ve aylakçılık sigorta primi düşüldükten sonraları artan ücretine darp fail ücretleri sağlık vergisinden ayrıklık edilirken, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, görev erbabının ilişik aydaki gelirine bağlı verginin hesaplanacağı sağlık şerha fiyatları ve oranları, ayrıklık kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecek.

İstisna zımnında alınmayacak vergi, ilişik ayda maaş asgari ücret üstünden hesaplanması müstelzim vergiyi aşmayacak.

Yapılan organizasyon ile 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren meydana getirilen ücret ödemelerinde asgari anlaşma indirimi uygulanmayacak.

Asgari ücretle etkin ve ayrıklık uygulaması zımnında vergi ödemeyecek bulunan görev erbabı da müdahale peyda etmek az daha vergi indiriminden feyizlenmek az daha müracaatta bulunanların engellilik indirimine bağlı işlemleri başlangıçta bulunduğu kabilinden Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilerek sonuçlandırılacak. Asgari ücretli kendisine etkin ve bundan dolayı ilişik ayda ayrıklık zımnında vergi ödemeyecek görev erbabı, engellilik indiriminden faydalanamayacak olmakla baş başa onaylanan başvuruları hakkında koşulları dahilinde tekaütlük başvurularını yapabilecek. Asgari ücretin üstünde ücret meydan ve vergi indirimine adalet elde eden görev erbabının, sağlık vergisi matrahının kifayetli olması halinde, hem engellilik indiriminden bununla ortak istisnadan faydalanması belkili olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler