USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Arnavutluk'ta Srebrenitsa genosit kurbanlarının 'anılması ve onurlandırılması' karar

Arnavutluk Meclisinde meydana getirilen oturumda, iktidardaki Sosyalist Partisi kabilinden maruz ve "Srebrenitsa genosit kurbanlarının anılması ve onurlandırılmasını" içeren önerge bildirme edildi.

Arnavutluk'ta Srebrenitsa genosit kurbanlarının 'anılması ve onurlandırılması' karar
08-07-2022 05:02
Tiran

Oturum öncesinde Srebrenitsa genosit kurbanlarının anısına birlikte dakikalık hürmet duruşunda bulunuldu.

Önerge düşüncesince 140 sandalyeli Meclis oturumunda toprak meydan 113 mebus "evet" oyu kullandı, aykırı yahut azimsiz oy çıkmadı.

Meclis Başkanı Lindita Nikolla, oturumun başlangıcında meydana getirdiği konuşmada, Srebrenitsa'daki soykırımın sonuçlarının adamlık düşüncesince biberli birlikte anı bulunduğunu ve hakeza kalacağını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının anılması ve onurlandırılması, bizlere barışa ulaşmanın ve barışı korumanın çetince birlikte işlev olduğunu, geçmişin çatışmalarının geleceğin vaatlerini ve perspektifini öldürmemesi icap ettiğini öğretiyor. Srebrenitsa kurbanlarının onurlandırılması, birlikte elan tekrarlanmaması gerektiği ve tekrarlanmayacağının sözüdür."

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic de Arnavutluk Meclisine gönderilmiş bulunduğu görüntülü mesajda, Arnavutluk ile Bosna Hersek'in dü yaklaşan ve arkadaş dünya olduklarını vurguladı.

Dzaferovic, "Srebrenitsa trajedisi, çağdaş dönemde global birlikte biberli ve kabahat sembolü biçimine geldi. Bugün de 27 sene sonraları Srebrenitsa kelimesi, en çelimli endişe ve acıyla yankılanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Sosyalist Parti Meclis Grubu Başkanı Taulant Balla da önergenin, harp suçlarının cezalandırılmamış kalmasına akıbet ödeme iradesini ve taahhüdünü eylemlerle tanıt çağının geldiği inancını teyit ettiğini söyledi.

Önergeyi oldukça ağır birlikte doküman ve Arnavutlar ile Arnavutluk'un kalbinin dili kendisine nitelendiren Balla, Sırp soykırımının hastalık bulunduğu kurban ve insancasına travmalara bulunan dip üzüntülerini, birlik dayanak ve içten dayanışmalarını tabir ederek, Srebrentisa soykırımı kurbanlarını adlandırmak ve armağan etmek düşüncesince toplandıklarını aktardı.

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka da 11 Temmuz'u Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü kendisine duyuru fail meslektaşlarını kutlama kartı etti.

Önergeyi, ülkesinin bu suçu ve bire birlikte sürede Bosna Hersek ve Kosova'daki sivil polis polis bölüt gönül rahatlığı işlenen öteki suçları ayıplama mevzusundaki derinlemesine kesiksiz ve ödünsüz duruşunun zirve noktası kendisine ortaya çıkan birlikte teşebbüs kendisine nitelendiren Xhaçka, "Binlerce eş ve dinç adamın rastgele birlikte şeyden kabahatli olduklarından değil, hemen kimlikleri zımnında en heyecan halde öldürülmüş bulunduğu bu heyecan suça gönül rahatlığı Arnavutluk açıkça ve prensipli birlikte vakfe sergiledi." niteleyerek konuştu.

Ana muhalefetteki Demokratik Parti Milletvekili Yorida Tabaku, bugünkü adımın Arnavutluk Meclisini onurlandırdığını belirterek, "Bu özellik bizi birleştirmeli, bu özellik banko Meclis oylarının yüzdelik yüzünü almalı." dedi.

Önergeden

Kabul edilen önergeye göre, Arnavutluk Meclisi Srebenitsa'da işlenen soykırımı düşünülerek yahut yanlışlıkla gizlemeden inkar ika eğilimini ve eylemini; soykırımın gerekçelerinin, müsebbiplerinin, tasarlayanlarının ve destekçilerinin saklanmasını çelimli halde kınıyor.

Meclisin, Balkanlar dahili ve dışında bazısı kişi, grup, politik oyuncu ve iletişim araçları kabilinden Srebrenitsa'daki soykırımın, emektar Yugoslavya'nın tamamında işlenen kırım ve insanlığa gönül rahatlığı suçların inkar edilmesi kararı ulusçu politik söylemin, budunsal nefretin kışkırtılmasının bitmeme etmesini ve tırmanmasını onama edilemez ve akıbet adım kazalı kendisine nitelendirdiği kaydedildi.

Srebrenitsa'daki soykırımın hastalık bulunduğu mağdurlar ve insanoğlu travmaları düşüncesince Meclisin dip acısının dile getirildiği, "Bosna Hersek'teki hunriz harp sırasında" vurulan her insana müteveccih birlik sağgörü ve içten sempatinin tabir edilmiş bulunduğu önergede, şu ifadeler toprak aldı:

"Arnavutluk Meclisi; Bosna'daki Sırp güçleri kabilinden Srebrenitsa'daki Boşnak toplumuna gönül rahatlığı işlenen soykırımın inkarının arsıulusal hukuku ihlal ettiği, harp suçlarının cezalandırılmamış kalması olgusunu isteklendirme etmiş bulunduğu ve Sreberenitsa'da katledilen 8 binden çok sivilin, yaşamda kalanların ve ailelerinin, bire birlikte sürede Kosova'daki budunsal harbilik esnasında Slobodan Milosevic'in Sırp diyeti kabilinden öldürülmüş tahminî 10 bin Arnavut ve tecavüze uğrayan 20 bin kadının onurunun ihlal edilmiş bulunduğu yönündeki Arnavutluk'un tutumunu onaylıyor."

Önergeyle Meclis hükümetten Srebrenitsa'daki genosit kurbanlarını onurlandırmasını, Avrupa Parlamentosunun sonucuna atıfta bulunarak, 11 Temmuz'u "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" kendisine duyuru edilmesini arzu ediyor.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince nehiy edilmesinin arkası sıra Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil polis polis Boşnaklar, elan sonraları Sırplara teyit edildi.

Kadın ve evlatların Boşnak askerlerin kontrolündeki alana ulaşmasına müsaade sağlayan Sırplar, minimum 8 bin 372 Boşnak bayı ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, şişko mezarlara gömüldü.

Savaşın arkası sıra kayıpları icat etmek düşüncesince başlatılan çalışmalarda, şişko mezarlarda cesetlerine erişilen kurbanlar, etiket tespitinin arkası sıra gelişigüzel sene 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda planlı törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 671 genosit kurbanının mezarı bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler