USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AP'nin Türkiye raporunda Gümrük Birliği'nin güncellenmesi referans edilecek

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Karayel, Avrupa Parlamentosunun Türkiye raporunda birtakım şartlara ilişkin namına Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin haber mektubu edileceğini bildirdi.

AP'nin Türkiye raporunda Gümrük Birliği'nin güncellenmesi referans edilecek
18-03-2022 11:36
Brüksel

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosunda (AP) planlı Türkiye-AB KPK Toplantısı'nın arkası sıra AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Komisyonun 3 sene aradan sonraları baştan toplanmasının önemine müteallik Karayel, Türkiye-AB ilişkilerinde parlamentolar arasındaki ilişkilerin sonuç etap ehemmiyetli olduğunu, görüşmede iştirak müzakerelerindeki durum, lehçe gelişmeler, demokrasi, ticaret, Yeşil Mutabakat kabil konuların tartışıldığını aktardı.

AP'nin geçenlerde yayınlaması beklenir Türkiye raporuyla ilgilendiren raportör ile görüştüklerini tamlayan Karayel, "Bu raporda Gümrük Birliği'nin güncellenmesini haber mektubu edecekler. Tabii mahsus şartlara müteallik adına demokrasiye, hukukun üstünlüğü, insanoğlu hakları kabil şartlardaki ilerlemelere müteallik adına haber mektubu edecekler ancak bunun ego sonuç etap ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Türkiye-AB ilişkilerindeki baş döndürücü önemsiz müspet adımların, müspet sinyallerin caba dü yan açısından baş döndürücü ağırbaşlı gelişmelere hamile bulunduğunu biliyoruz." dedi.

Karayel, Türkiye adına bu süreçte ehemmiyetli adımların atıldığını, hücum etmek istendiğini, bundan sonraları da bitmeme edeceğini tabir ettiklerini, TBMM'deki dört başı mamur partilerin üyelerinin AB üyeliğinin Türkiye düşüncesince ciddi gaye bulunduğunu muhataplarına ilettiğini kaydetti.

"Buradaki bu bütünlük de Avrupa Parlamentosundan karşılığını bulacaktır niteleyerek düşünüyorum." ifadesini kullanan Karayel şu biçimde bitmeme etti:

"Bunu, Türkiye raporunda da fazlalık birlikte ifadeyle gitmek istiyoruz. Bundan ahir süreçte de Avrupa kurumlarıyla ilişkilerde de gitmek istiyoruz. Yüksek seviyeli münasebat dair da burada taleplerimizi dile getirdik. Zannediyorum önümüzdeki süreçte de bu mevzularda da adımlar atılacak."

Karayel, sonuç devirde ortaya çıkan ve global tesiri bulunan lehçe gelişmelerin ilişkilerde çarpıcı olabildiği değerlendirmesinde bulunarak şunları dile getirdi:

"Rusya'nın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği saldırılar, önümüzdeki süreçte doğal doğal gürültü yağı lambası ve erke dair yaşanması beklenir kısıtlamalar, lehçe asayiş sıkıntıları ve öbür nice husus, burada Türkiye'nin önemini benim gördüğüm kadarıyla ortaya koymuş. Avrupa Parlamentosu da bunun haricinde değil. Ne genişliğinde bura partilerden oluşan siyasal birlikte toprak olsa da Avrupa Parlamentosu sürecin ciddiyetinin farkında, Türkiye ile DOĞRU ilişkilerin ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğunun farkında. NATO'nun en çelimli ikinci ordusuna ehil Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliği, Avrupa'nın geleceği yönünde ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğunun enikonu farkında. Türkiye'nin, Rusya, Ukrayna arasındaki barışla ilgilendiren ortaya koyduğu adımlar, öncecilik de burada baş döndürücü ağırbaşlı yanıt görmüş durumda. Bölgesinde ve dünyada ehemmiyetli birlikte oyuncu bulunan Türkiye, AB ile de ilişkilerini inşallah önümüzdeki süreçte geliştirecektir."

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Beyazıt

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt da misafir hatip adına katılmış bulunduğu Türkiye-AB KPK Toplantısı'nda, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü, insanoğlu hakları, demokratikleşme hikayelerinde baş döndürücü dobra birlikte noktaya geldiğini anlattığını söyledi.

Beyazıt, "Göçlerin, terörün, istilalarına konuşulmuş bulunduğu birlikte evren içinde Türkiye'de kılıç hem bunlarla savaş yaparken aynı zamanda hukukla ilgilendiren kaymakamlık reformu çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı, gine insanoğlu haklarıyla ilgilendiren izleme belgelerini gündeme hepyek geçirmeye bitmeme ediyoruz." dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı adına KPK toplantısında hem Avrupa'daki aynı zamanda Türkiye'deki demokratlık üzerinde sokum yaptığını, sunumda cihanşümul hukuk, hukukun üstünlüğü, müsavat ve adalet, demokratlık hikayelerinde AB'nin tekme standartlarını dile getirdiğini aktaran Beyazıt şu biçimde bitmeme etti:

"Özellikle Avrupa'nın bazısı değerlerde hakkıyla samimiyse Türkiye'nin o noktada yaptığı çalışmalarında önüne geçme, ona bariyer olma noktasına değil, dayanak noktası olması noktasındaki uyarılarımızı gine ettim. Bir mevzunun da altını çizdim. Hep belli, ferdî örnekler vererek, bazısı önemsiz gelişmemiş hadiseleri değerlendirerek Türkiye'yi şahısların vicdanında karalamaya çevrik çabaları da değerlendirerek bunlarla ilgilendiren müstelzim cevapları verdik. Bizim Cumhurbaşkanımız şehremaneti başkanıyken okumuş bulunduğu birlikte türkü yüzünden hapse sevk edilirken sesini çıkarmayan Avrupa'ya, gine 28 Şubat sürecinde birlikte başbakanın birlikte hükümetin devrilmesi noktasında sesini çıkarmayan Avrupa'ya, gine 15 Temmuz vuruş girişimlerindeki kimi kararsız tavırlarına, PKK, FETÖ noktasındaki terviç üzerinde kendilerine değerlendirmeler gerçekleştirmek vasıtasıyla bunlarla ilgilendiren müstelzim izahat yapıldı."

Beyazıt, çabucak Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kabil ferdî hareketler üstünden Türkiye'yi değerlendirmenin akla yatkın olmadığını tabir ettiğini belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye şu anda demokratlık ile hukukun üstünlüğü ile adalete boşluk açısıyla tabir edilen şekillerin baş döndürücü ötesinde birlikte arsıulusal düzgü içerisindedir. Yine bazısı milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgilendiren asılsız kusur bilgiler içinde bulunduğunu gördüm. Oysa bu zamanda Meclis'te çabucak dü adet milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmıştır ve bazısı milletvekillerinin elan ilk işlemiş bulunduğu suçlardan ötürü milletvekilliğinin düşürülmesi Meclis'te okunulmuştur. Bu noktadan da başta Avrupa'nın kararsız tavrının kusur olduğunu, bu mevzuda samimilerse bizim Gümrük Birliği ile ilgili, başta başıboş ara sınav ile ilgilendiren ve bundan böyle yavuklu iklim olmaktan çıkıp AB'nin birlikte ülkesi adına kıymetlendirme yapmaları noktası kendilerine baş döndürücü açıkça birlikte biçimde tabir edilmiştir. Bu mevzuda da hakkıyla müspet tepkiler aldık."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler