USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AP Başkanı Metsola: “Ukrayna’nın AB adaylığı değerlendirilecek”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Ukrayna'nın Avrupa Birliği adaylığının değerlendirileceğini açıkladı.

AP Başkanı Metsola: “Ukrayna’nın AB adaylığı değerlendirilecek”
01-03-2022 19:22

Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırılarına bağlı Brüksel'de yılgı toplandı. Rusya'nın saldırılarını kınayan Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, "Ateş ile itfaiye aracı aracı ortada yansız kalamazsınız. Avrupa Parlamentosu'nun mesajı net, bitmeme fail harp suçları soruşturmaları var, onlardan matematik soracağız. Bu Avrupa düşüncesince varoluşsal yanında tehdit. İnsanlar Putin'in harp makinesine karşı, değerlerimiz düşüncesince savaşırken kelimesiz kalmayacağız" açıklamasında bulundu.

Ukrayna'nın AB adaylığı değerlendirilecek

Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliğinin değerlendirildiğini kail Metsola "Avrupa demin encam gitmeye hazır. Ukrayna'nın Avrupa perspektifini tanıyoruz. Ukrayna'nın aday statüsü başvurusunu kıvançla karşılıyoruz ve bunun düşüncesince çalışacağız" sanarak konuştu. Metsola Putin'e seslenerek "Sayın Başkan, dünyaya ayağa kalkmanın ne erişmek bulunduğunu gösterdiğiniz düşüncesince teşekkürname ederim. Bize kayıtsızlığın tehlikelerini hatırlattığınız düşüncesince teşekkürname ederiz. Ukraynalılar dünyaya bizim hayat tarzımızın savunmaya değer bulunduğunu gösterdiler" laflarını ekledi.

Gelecek hedeflerini açıklanan Metsola, "Avrupa bundan sonra Kremlin'den mevrut gaza basıcı kalmaya bitmeme edemez. Avrupa bundan sonra Kremlin parasını bildirme edemez ve tek şart yokmuş kabil davranamaz. Savunmamıza meydana getirilen yatırımlar laflarımıza akıllıca olmalıdır. Avrupa'nın yanında asayiş ve defans donanması olmalıdır" ifadelerini kullandı. Metsola, Kremlin'in dezenformasyon kampanyasıyla mücadelenin öneminden bahsederek, "Sosyal iletişim araçları ve uygulayım bilimi şirketlerini sorumluluklarını ciddiye almaya çağırıyorum" sanarak konuştu.

“NATO herhangi yanında zamankinden demin aşkın birleşti”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin herhangi yanında zamankinden demin aşkın birleştiğini belirterek, "Putin Avrupa Birliği'ni bölmek, NATO'yu yok etmek ve arsıulusal topluluğu delmek istiyorsa, mükemmel tersini başardı. Her zamankinden demin aşkın birleştik. Avrupa güvenliği ve savunması, sonuç 6 günde, sonuç yirmi yılda olduğu için demin aşkın gelişti" dedi. Von der Leyen, "Bugün Rusya'nın yaptıklarına ne tepkime vereceğimiz arsıulusal düzenimizin geleceğini belirleyecek. Demokrasilerimizde yatan gücü göstermeliyiz" sanarak konuştu. Başka devletlere revan Ukraynalılar ile ait açıklamalarda mevcut Von der Leyen, "Bu sığınmacılara tehlikesiz yanında statü, okul, tıbbi iş ve işe ulaşım getirmek düşüncesince muvakkat dulda mekanizmasını etkinleştirmeyi öneriyoruz. Bunu doğruluk ediyorlar. Bunu demincek yapmalıyız" ifadelerini kullandı. Von der Leyen, “Bu feci savaşın hem ülkede aynı zamanda sığınmacılar düşüncesince insanca sonuçlarıyla başa genişlemek düşüncesince AB bütçesinden minimum 500 milyon euro ekleyeceğiz” dedi. "Hava bölgesini oligarkların hususi jetleri de engelleme edinmek neredeyse Rus uçaklarına kapattık” diyen Von der Leyen, “Hiç şüpheniz olmasın gayrı varlıklarını da donduracağız. Yatlar, aşırı otomobiller yahut aşırı mülkler olsun, hepsini baş başa donduracağız" dedi.

"Jeopolitik terörizm"

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ise Rus saldırılarını "jeopolitik terörizm" adına nitelendirdi. Michel "Saldırı altında bulunan elden Ukrayna değil. Uluslararası hukuk, kurallara mebni arsıulusal düzen, demokrasi, insanoğlu onuru da atılım altında. Bu bozulmamış ve dümdüz jeopolitik terörizmdir. Rusya mücadelesi durdur. Evine dön. Konuşalım" dedi.

"AB caydırıcılık kapasitesini artırmalı"

AB'nin caydırıcılık kapasitesinin artırılması icap ettiğini kaydeden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Bence bu, jeopolitik birliğin doğduğu an. Barışmak düşüncesince dü can gerekir, fakat mücadele etmek düşüncesince yanında edinmek yeterlidir. Putin'in bizlere dediği bu. Savaştan gocunmak düşüncesince caydırıcılık kapasitemizi artırmalıyız. Bizim caydırıcılık kapasitemiz Sayın Putin'i caydırmaya yetmedi. İnsan hakları ve hürriyet savunmamızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Melike Yazır

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler