USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Antarktika’dan denize munsap herhangi bir inme su iklim değişikliğine etmen oluyor

Türk Bilim insanları, 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında global iklim değişikliğinin izlenmesini, dünyanın ısı dengesini sağlayıcı ve rastgele sene mütenakıs buzulların takibini yaparak dünyanın adsız sansız istikbaline erke tutuyor.

Antarktika’dan denize munsap  herhangi bir inme su iklim değişikliğine etmen oluyor
11-03-2022 13:11
Antarktika

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ni oluşturan bilim heyeti, eğreti Türk Bilim Üssü'nün bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası'nda ilmî çalışmalarına bitmeme ediyor.

Türk bilim insanları, "beyaz kıta"daki evi Horseshoe Adası'ndaAntarktika Seferi’nin eş görevlisi 'biyoteknolojik ilaçların' peşindeYerli ve ulusal ekipmanlar Antarktika'da

Bilim Seferi kapsamında 6. defa sefere dahil olan ve Seferi Lojistikten Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Kaptan orijinal Oktar, araştırı mevzusunun bahir buzları bulunduğunu anlatım ederek, "Deniz buzları gerçekte dünyamızın iklimini dengeleyen, iklim sisteminin oluşmasını sağlayıcı yapılardır. Bunlar denizdeki dargın havanın etkisiyle denizin donmasıyla oluşuyorlar ve bahir buzları alkan oldukları düşüncesince güneşi yansıtarak, dünyanın ısı dengesini sağlarken hem de süresince ki sodyum klorür miktarını azaltarak hâlâ koyu sular oluşturarak dünyada ortak hareket sistemi başlatıyorlar. Bu hareket sistemi gerçekte kâffesi dünyayı gezerek dünyada iklimin mevcut olmasını sağlıyor. Yani Türkiye’de 4 mevsimin yaşanmasının nedeni Arktik ve Antarktika'daki bahir buzlarının mevcut olması. Ayrıca bu bahir buzları değme sene azalıyor" yorumunu yaptı.

Özellikle akıbet yüzyılda insan etkisiyle iklimimizde değiş yaşandığına ve bu değişimin hem bahir buzlarını hem de buzulları etkilediğinin altını çizen Oktar şöyleki bitmeme etti:

"Araştırmalarımda peyk verileriyle değme ikisinin incelenmesi ve yersel adına doğrulanması konusunu ele alıyorum. 1970’lerin başından buyana uydularla strateji ettiğimiz bahir buzlarından ara sıra uydulardan alamadığımız veriler oluyor, buzulların bölgesini görebiliyoruz fakat kalınlığını belirleme kılmak baş döndürücü hâlâ zor. Bu nedenle yersel icraat bizim düşüncesince ehemmiyet sunma ediyor. Ancak gemilerin denizlerde karşılaşmış yer aldığı yegâne buzlar bahir buzları değil, yağız kaynaklı buz dağları da mevcut. Dünyamız başta lodos sıhhatsiz küresinde, hayattaki buzulların yüzdelik 90’ından hâlâ fazlasını oluşturmakta ve dünyanın şekerli suyunun da yüzdelik 70’inden dahası burada camit halde."