USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Antalya ve Muğla'da kuşkonmaz hasadı ihracat sevinciyle başladı

İstanbul'daki birlikte şirkette marketing müdürüyken kariyerini bırakıp hanımlarla kuşkonmaz üretimine başlamış olan Aslı Aksoy, ürünlerini ülke dışına da gönderiyor.

Antalya ve Muğla'da kuşkonmaz hasadı ihracat sevinciyle başladı
23-04-2022 12:36
Antalya

İstanbul'daki ortak şirkette marketing müdürüyken kariyerini bırakıp Antalya ve Muğla'da kuşkonmaz üretimine başlamış bulunan Aslı Aksoy, ürünlerini özellikle Almanya edinmek neredeyse taşınmazlar dışına da satıyor.

İstanbul'da ortak besin firmasında marketing müdürü namına çalışırken New York'ta iş gezisinde tattığı kuşkonmazla yaşamı değişen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Bölümünden yetkilendirilmiş ve Koç Üniversitesinde faziletli lisansını bitiren Aksoy, kariyerini bırakıp memleketi Muğla'ya yerleşti.

İlk evrede 2,5 dönümlük arazide üretime başlamış bulunan ve neticelerden mesut küsurat Aksoy, mahalleli hanımefendilerin da desteği ile istihsal kapasitesini ilkin 20, peşi sıra da 40 dönüme çıkardı.

Yılda kısaca 20 tonluk üretime vasıl Aslı Aksoy, ortağı Buğra Türker ile Antalya'nın Aksu ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Boztepe Tarım İşletmesinden 210 dönümlük arazi henüz kiraladı. 2,5 dönüm arazide başladığı üretimi Muğla ve Antalya'da 250 dönüme çıkaran Aksoy, Almanya ile başladığı ihracatta iklim sayısını çoğaltmak istiyor.

Hasat sabahın evvel ışıklarıyla başlıyor

Muğla'nın rustik Yeşilçam Mahallesi'nde köydeş hanımlar Aksoy'un kiraladığı tarlalarda üretime bitmeme ediyor.

Sabahın evvel ışıklarıyla tarlalara gelmiş şekilde hasat karşıcı avrat çiftçiler, topladıkları ürünleri ihracat düşüncesince Antalya'ya gönderiyor.

Tarlada etkin bayanlardan Sevcan Yaylalı, üretime ulama sağlamaktan ötürü bahtiyar olduklarını söyledi.

Yeşilçam'ın hanımları ile 5 senedir kuşkonmaz hasadı yaptıklarını ve familya bütçelerine ulama sağladıklarını tabir fail Yaylalı, "Sabah günün evvel ışıklarıyla tarlaya geliyor ve kuşkonmaz topluyoruz. Topladığımız ürünler, kasalarla taşındıktan sonraları yıkanıp paketleniyor. Akşama denli burada çalışıyoruz ve familya bütçemize ulama sağlıyoruz." dedi.

Daha ilkin hayvancılık yaptığını özetleyen Yaylalı, tarlada emek vermeyi sevdiğini kaydetti.

Songül Bağcıoğlu ise 2 senedir kuşkonmaz tarlasında çapa yapmış olup hasat çalışmalarına katıldığını dile getirdi.

Aynı sürede arıcılık ve hayvancılık da yaptığını, kuşkonmaz üretiminin başlamasıyla tarlada çalışmaya başladığını özetleyen Bağcıoğlu, elde ettikleri gelirle evlerinin gereksinimlerini karşılamanın mevki donör olduğunu, hasadın kısaca 3 ay sürdüğünü tabir etti.

"İhracat açısından altın ortak sebze"

Girişimci Aslı Aksoy, AA muhabirine, baharın müjdecisi namına tanımladığı kuşkonmaz hasadına başlamaktan sevinme duyduklarını söyledi.

Türkiye'de kısaca 1100 dekar kuşkonmaz dikili meydan bulunduğunu tamlayan Aksoy, "Bunların bir aşırı da akıbet 2 sene içinde dikildi. Kuşkonmaz hem memleketimiz hem de eş bulunduğu ihracat potansiyeli açısından aşırı ilişik değerli, esenlik üstüne tesirleri de bulunan aşırı altın ortak sebze. Hızlı ortak faiz beklentisi içerisindeyiz." diyerek konuştu.

Dekardan ortak tondan ortak tomar verim alındığını ve bire ortak tarlada 10 sene süresince hasadın bitmeme ettiğini aktaran Aksoy, üretimle baş başa tüketimin de arttığını vurguladı.

İç tüketimin indinde ihracata da başladıklarına ayraç fail Aksoy, "Biz zat üretimimizi bu mevsim bakımından nısıf yarıya ihracata izleyeceği yolu göstermeye başladık. Çünkü kapasitemiz ve istihsal miktarımız artıyor. Şu an erkenci üretimle bu arada Almanya ağırlıklı satışlarımız başladı. Singapur'a da verim gönderdik. Avrupa'nın perişan zincirlerine, doğrudan marketlere satışlarımız var. İnşallah verimli, iyi ortak mevsim geçireceğiz." ifadesini kullandı.

Kuşkonmazın esenlik açısından ehemmiyetli ortak besin olduğuna yer veren Aksoy, gastronomi dalında da mutfağa bedel katan ortak göveri bulunduğunu vurguladı.

Aksoy, kuşkonmazın geniş kaynağının Anadolu coğrafyası bulunduğunu tabir ederek şunları kaydetti:

"Anadolu'da nereye gitseniz kuşkonmazın vahşi türleri ile karşılaşırsınız. Fakat istihsal aşırı yeni. Mustafa Kemal Atatürk ortak zamanlar Yalova Devlet Çiftliği'nde 15 dekar bölgede evvel üretime başlanmış lakin henüz sonraları vazgeçilmiş. Ben 7 senedir bu işin içerisindeyim. Üretim akıbet 2 senedir muhtemelen ortak faiz içerisinde. Yurt haricinde potansiyeli olan, ihracat açısından altın ortak sebze. Çünkü kuşkonmazın en iri istihlak noktayı Avrupa. Erkenci istihsal ve etraflıca sezonumuzla aşırı iri fırsatlara sahibiz. Dolayısıyla istihsal arttıkça iç tüketimde henüz aşırı adlandırılır bir duruma gelecek, bire ortak sürede ihracatın da önü açık olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler