USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kenan Yaşar düşüncesince yemin töreni düzenlendi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, ferdî başvurudaki on salname tecrübelerinin, bu doğruluk kontrol yolunun çarpıcı olabilmesinin sunulan ihlal kararlarının adına getirilmesine ilişkin bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kenan Yaşar düşüncesince yemin töreni düzenlendi
16-02-2022 15:04
Ankara

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kenan Yaşar düşüncesince AYM Yüce Divan Salonu'nda yemin töreni düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ile efdal sakatlık üyeleri ve aşırı sayıda çağrılı katıldı.

Törende mütekellim AYM Başkanı Arslan, Yaşar'ı kutlama etti ve vazifesinde başarılar diledi.

AYM üyelerinin göreve önceden anayasayı, esas adalet ve özgürlükleri koruyacağına değgin yemin ettiğini aktaran Arslan, esas adalet ve özgürlüklerin, devir ve mekandan hür adına türlü değişikliklerden geçerek günümüze ulaştığını ve insanlığın kuma kıymeti durumuna geldiğini tabir etti.

Arslan, İbn Haldun'un Mukaddime'sinde "insanın haklarının ve hukukunun korunmadığı hallerde devletin dokunca göreceğini söylediğini" belirterek, bu yüzden İbn Haldun'un yalnızca sosyolojinin kurucusu değil, ayrımsız sürede insanoğlu hakları yargısının düşüncesi öncülerinden birisi adına ikrar etmenin kusur olamayacağını dile getirdi.

Konuşmasında, Halife Hz. Ömer'in Basra'ya bilge adına atama etmiş olduğu Ebu Musa'ya ve Kanuni Sultan Süleyman'ın Gazi Bali Bey'e gönderilmiş olduğu mektuplara yer veren Arslan, "Bu mektupların günümüze, bizlere verdiği mesajlar var. Mülkün de memleketin de temeli adalettir. Birey, maşer ve devletin erinç zarfında varlığını bitmeme ettirebilmesi hukukun üstünlüğünün sağlanmasına, adaletli müşterek yönetimle esas hakların korunmasına bağlıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Bireysel başvuru, adaletin tecellisine aşırı ehemmiyetli katkılar yapmıştır"

Günümüzde anayasal adaletin sağlanmasında ve esas hakların korunmasında kanun mahkemelerinin ehemmiyetli müşterek gösteriş oynadığına ayraç fail Arslan, başta ferdî başvurunun ikrar edilmesinden sonraları AYM'nin esas adalet ve özgürlükleri dulda vazifesini en güzel halde hesabına getirmenin gayreti zarfında bulunduğunu söyledi.

AYM'nin düzgü denetimi, ferdî müracaat ve başka işlerde, adalet eksenli yaklaşımla kararlar vermeye bitmeme ettiğini tamlayan Arslan, bu kararlarda dirim hakkından, adaletli yargılanma hakkına, hususi yaşama hürmet hakkından tabir özgürlüğüne kadar, Anayasa ve kanunlarla garanti dibine alınan, şahısların esas adalet ve hürriyetlerinin, demokratik ahbaplık devletinin elzem unsurları bulunduğunun vurgulandığını bildirdi.

"Kararın uygulanmaması şeklinde yargılamanın da müşterek manası kalmaz"

Bireysel müracaat yolunun, ülkede hakkın tespiti ve teslimi yönünde adaletin tecellisine aşırı ehemmiyetli katkılar yaptığını ve hazırlamaya bitmeme ettiğini vurgulayan Arslan, şöyleki konuştu:

"Bireysel başvurudaki on salname tecrübemiz, bizlere bu adalet kontrol yolunun çarpıcı olabilmesinin sunulan ihlal kararlarının hesabına getirilmesine ilişikli bulunduğunu göstermiştir. Anayasa Mahkemesi nice kararında, sakatlık kararlarının icrasının, usa vurma döneminin tamamlayan unsuru olduğunu, kararın uygulanmaması şeklinde yargılamanın da müşterek anlamının kalmayacağını belirtmiştir. Yargılamanın boş boş bir duruma geldiği yerde ise topluluğun hukuka ve yargıya bulunan güveninin zedeleneceği açıktır.

Önemine binaen elden gelişigüzel görüşmede vurguladığımız müşterek hususu müşterek kere elan tabir geçirmek istiyorum, ferdî başvurunun amacı, yalnızca başvuruya özellik konkre ihlalin giderilmesi değildir. Bunun birlikte ferdî başvurunun afaki etkisi, ihlal kararlarının dikkate alınarak ayrımsız mevzuda ortaya çıkabilecek dünkü ihlallerin önlenmesini gerektirmektedir. Bu noktada Anayasa Mahkemesinin ihlalin kaynağına ilişikli tespitleri ehemmiyet kazanmaktadır. Hak ihlali beledi yönetsel uygulamadan, yargısal yorumdan yahut şahsen kanundan kaynaklanabilmektedir. İhlalin kaynağına layıkıyla idarenin, sakatlık yahut teşri organının harekete geçerek, Anayasanın ihlaline sebep bulunan problemi ortadan kaldırması ve benzeri ihlalleri önlemesi beklenmektedir. Ancak bu vaziyette ferdî müracaat kanun koyucunun ön görmüş olduğu gayeye akıllıca halde çarpıcı ve güzel müşterek adalet kontrol yolu adına zımnında bitmeme edebilir."

Arslan, 31 Ocak'ta emekliye ayrılan Celal Mümtaz Akıncı'ya da AYM'ye icra ettiği katkılarından dolayı teşekkürname etti.

Başkan Zühtü Arslan'ın konuşmasının arkası sıra yemin törenine geçildi. Öz geçmişi okunan dünkü unsur Yaşar yemin etti. Kenan Yaşar'a kisvesi Arslan çeşidinden giydirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler