USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin İmamoğlu hakkında sonucu TBMM Genel Kurulunda tartışıldı

TBMM Genel Kurulunda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri esnasında açıklayan İmamoğlu hakkında duruşma sonucuna ilişkin, kol başkanvekilleri yerlerinden yalan aldı.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin İmamoğlu hakkında sonucu TBMM Genel Kurulunda tartışıldı
14-12-2022 21:07
TBMM

TBMM Genel Kurulunda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri esnasında açıklanan, Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Erkem İmamoğlu üzerinde verdiği murafaa sonucuna ilişkin, takım başkanvekilleri yerlerinden gır aldı.

İmamoğlu'nun yargılandığı "YSK üyelerine hakaret" davasında karar

CHP Grup Başkanvekili Özel, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine taşlama etmiş bulunduğu nedeni öne sürülerek oluşturulan davada İmamoğlu'na 2 sene 7 ay 15 gündüz dam cezası ile siyasal haram getirildiğini, istinaf ve Yargıtay etabı bulunduğunu söyledi.

Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken Siirt'te okumuş bulunduğu müşterek şiirden çevre görevden alındığını ve iri müşterek kıygınlık yaşadığını tabir etti.

CHP'nin bu siyasal yasağın kaldırılması düşüncesince AK Parti ile Mecliste Anayasa'yı değiştirdiğini, demin zamanı müşterek paradoks bulunduğunu kaydeden hususi şu biçimde bitmeme etti:

"Elbette ne sorumluluk eğeceğiz ne sorumluluk eğdireceğiz ne gözdağı edeceğiz. Ama CHP yerine değme zeminde uğraş edeceğiz. Bir asıl var, FETÖ yargılamalar esnasında 12 Eylül'ü aratıyordu, sizinde FETÖ'nün yöntemlerini aratmadığınız söylenemez. Bu denli belirgin kumpaslar, bu denli 2 kat 2, 4 edecek müşterek gerçekliği, Ağrı Dağı kabil müşterek gerçekliği görmemek, okuduğunu anlamamak, lafı bağlamından kopararak 'Heyet şeklinde fariza yapıyorlar, ukubet veririz, men veririz.' diye, 'Onlara taşlama etti.' diye Süleyman Soylu ile polemiği YSK'nin üzerinde almak, bunlar gün uğrunda verebileceğiniz yanıtlar değil. Biz gün uğrunda direniriz, haklılığımızı anlatırız, elbette 13 bin oydan 860 bin oy farka budun özlük iradesini giriş tacı değil alaşağı yapanları alaşağı ettiyse, haset gelir, bu budun sandığa gider, bu haksızlığa, bu vicdansızlığa, bu kumpasçılığa yanıtını verir.

Ama siz geldiniz 20 sene evvela bu mağduriyetleri anlatarak bu milletin insafına, irfanına, vicdanına sığındınız; şimdi, irfansız, allahsız ve tanrısız müşterek biçimde size yapılanın mislini, aynı zamanda anca birtakımı odaklar değil, caba işleye, planlaya tasarlaya, saraydan milimetrik planlarla yöneterek bu duruma getiriyorsunuz. Zulmünüz artsın ki sonunuz gelsin. Zulmünüz giriş döndürücü oldu, sonunuz yakındır."

"Halk egemenliği rafa kaldırılmıştır"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, her insanın değişmeyen beklediği müşterek proses bulunduğunu belirterek "Aslında adaletli müşterek değişmeyen da beklemiyorduk ancak tahsil edilen bu sakatlık kararıyla ahali egemenliği ilkesi, erk kabilinden görüyoruz ki rafa kaldırılmıştır. Bugün hoppadak sayın İmamoğlu'na oy verenlerin yahut İstanbulluların değil, esasen tamamı yurttaşlarımızın hakkı ve hukuku çiğnenmiştir. Hak bilmez, ahbaplık tanımaz bu sisteme önümüzdeki geçmiş seçimde de sonuç verileceği hepsi kabilinden dobra bilinmelidir. Orta yerde müşterek kıygınlık gır konusudur." değerlendirmesinde bulundu.

Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hakeza müşterek murafaa kararıyla siyasal haklarının elinden alındığını tabir ederek seçme arifesinde, süreci şaibeli duruma getirecek murafaa kararlarına erinç olduklarını söyledi.

İstinaf ve temyiz yolu bulunduğunu bildiklerini özetleyen Dervişoğlu, "Ama bu değişmeyen yargıda vesayetin bitmeme ettiğinin müşterek delili yerine el erki ve ahbaplık tarihimize geçecektir. Kararın kıygın etmeye çalışmış bulunduğu şahısların nasıl sonuçlanacağı önümüzdeki proses içinde de görülecektir." diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, kendisinin İstanbul saylav bulunduğunu anımsatarak murafaa kararıyla ait şunları söyledi:

"Bugün mahkemede mevdu bulunan hukuksuz, sakatlık mekanizmasıyla alakası olmayan, ağız ağıza demokratik siyasete ve halkın iradesine müteveccih giriş döndürücü belirgin müşterek dahil ve hücum bulunan müşterek karardır. Türkiye'de esasen sakatlık mekanizmasının ne denli yayımcı ve yönlü bulunduğunu gösteren, sakatlık mekanizmasının yürütmenin tahakkümü altında akım kılmak durumunda bırakıldığı müşterek devri yaşadığımızı yayınlayan giriş döndürücü ehemmiyetli müşterek sağlam değişmeyen olmuştur. Aslında İstanbul halkının iradesi belirgin bariz çiğnenmiştir, İstanbul halkının iradesi belirgin bariz bulunmayan sayılmaktadır ve demokratik siyasete giriş döndürücü belirgin müşterek müdahaledir."

Oluç, siyasal yasaklar kime veya ne partiye getirilirse getirilsen onama etmediklerini, sonucu banko tanımadıklarını, onama etmeyeceklerini belirtti.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın durumundan ayrı müşterek meseledir"

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İmamoğlu ve davaya ait meydana getirilen değerlendirmelere şu biçimde cevap verdi:

"Anayasamızın 138. maddesine göre, görülebilmekte bulunan müşterek sorun üzerinde teşri meclisinde sakatlık yetkisinin kullanılmasıyla ait istifham sorulamaz, mülakat yapılmaz yahut rastgele müşterek beyanda bulunulamaz. Dolayısıyla burada kuvvetler ayrılığı prensibine uyarınca yasama, icra ve sakatlık erkleri birbirinden ayrıdır. Bağımsız ve nötr sakatlık özlük kararını verir. Bu sonucu sağlayan Türkiye Cumhuriyeti devletinin sakatlık organlarıdır."

Akbaşoğlu, kararın istinaf ve Yargıtay yolunun belirgin bulunduğunu ayraç ederek bunun dışındaki değerlendirmeleri akıllıca bulmadıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın benzeri müşterek süreci yaşadığına ilişkin değerlendirmeler üzerinde Akbaşoğlu şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımıza, Genel Başkanımıza meydana getirilen atıflarla ait şurası tabir kılmak istiyorum ki; Siirt'te okumuş bulunduğu müşterek şiirle ilişkilendirilerek değerlendirmeler yapıldı. Bu, Milli Eğitim Bakanlığının yayımlamış bulunduğu kitaplardaki Ziya Gökalp'in müşterek şiirinin okunması münasebetiyle müşterek sorun görülmüştü, bu ayrı müşterek meseledir. Bununla ait ilişkilendirilmesi de akıllıca değildir ve sayın İmamoğlu'nun YSK üyelerine taşlama etmiş bulunduğu iddiasıyla ait meydana getirilen yargılamada müşterek değişmeyen verilmiştir, bunun anayasa alternatifleri açıktır. Bu mevzuyla ait teşri meclisinde mülakat yapılamayacağını da tabir kılmak istiyorum."

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise "Henüz mukannen müşterek değişmeyen bulunmadığı açık, etraflı milletvekillerimiz de, Grup Başkanvekillerimiz de Anayasa, Anayasa 138. maddeyi biliyorlar. Burada siyasal kıymetlendirme yapmış oldu arkadaşlar." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler