USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Amerika kıtasında üstün dereceli boyut ve müddette yıldırımlar kaydedildi

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Kuzey ve Güney Amerika'da üstün dereceli büyüklükte 2 yıldırım kaydetti.

Amerika kıtasında üstün dereceli boyut ve müddette yıldırımlar kaydedildi
01-02-2022 14:59
Ankara

CNN'in haberine göre, WMO Hava ve İklim raportörü Randall Cerveny, Kuzey Amerika'da en uzun mesafeyi havi biricik yıldırım ile Güney Amerika'da en uzun soluklu biricik yıldırım rekorunun kaydedildiğini anlatım etti.

Cerveny, "mega yıldırım" namına tanımlanan yıldırımların, ufki mesafede 100 kilometreyi aştığını, 29 Nisan'da Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin Goes-16 uydusu çeşidinden kaydedilen mega yıldırımın ise Teksas'tan Louisiana'ya 768 kilometrelik mesafeyi kapsadığını belirtti.

En uzun soluklu yıldırımın ise Güney Amerika'da Uruguay ve Paraguay'ın kuzeyinde can alıcı bulunan müşterek uzay gürültüsü fırtınası esnasında 31 Ekim 2018'de bire müşterek peyk çeşidinden belirleme edildiğini bildiren Cerveny, bu yıldırımın 17,102 saniye sürdüğünü anlatım etti.

Yıldırımların süresi ve büyüklüğü ilkin Yıldırım Haritalama Düzeni (LMA) ağlarıyla belgeleniyordu, fakat bilgi müşterilerini bu hızla gelişen teknolojinin mahsus müşterek büyüklüğe derece bulunan yıldırımları belirleme edebildiğini ayırt ederek, evren yörüngesindeki uydularda mevcut Jeostatik Yörüngesel Yıldırım Haritacılar'ı (GLM) kullanmaya başladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler