USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'da yeni hükümeti sıkıca ortak ekonomi gündemi bekliyor

Ülkede 16 salname Angela Merkel periyodunun kapanmasının arkası sıra yeni hükümetin ekonomi gündeminde faziletli enflasyon, tedbir darboğazları, erke dönüşümü, dijitalleşme ve faziletli kiralar kabilinden sıkıca mevzular başı çekiyor

Almanya'da yeni hükümeti sıkıca ortak ekonomi gündemi bekliyor
09-12-2021 11:20
Berlin

Almanya'da Olaf Scholz başvekillik görevine başlarken, üç partili eş gözetim hükümetini ekonominin Kovid-19 krizinden çıkışını yönetmek, faziletkâr enflasyon, hazırlık darboğazları, hava değişikliğiyle mücadele, erke dönüşümü, dijitalleşme, faziletkâr kiralar derece canlı birlikte ekonomi gündemi bekliyor.

Almanya tarihinde Helmut Kohl’dan sonradan en levent boylu müddet başvekillik önleyen ikinci politikacı bulunan Angela Merkel, vazifesini 2018’den beri Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı önleyen Scholz'a devretti.

Uzmanlar, Şansölye Angela Merkel’in akıbet 16 yılda Almanya'yı etkileyen nice krizi dobra yönetmesine rağmen, Avrupa'nın en iri ekonomisindeki birtakımı yoğun strüktürel sorunları çözmeyi başaramadığını belirtiyor.

Merkel zamanında Kovid-19 krizi önceleri yaşanmış bulunan iktisadi faiz ve bütçe fazlasına rağmen, Almanya'nın amme altyapısının boşlama edilmiş bulunduğu ve eskiyen altyapıya baş döndürücü az envestisman yapıldığı tabir ediliyor.

Ayrıca Merkel, ülkedeki ikametgâh alanı ve donsuz ailelerinin çocuklarına eğitimde okazyon eşitliği sağlanamaması meselelerini çözememesinin birlikte dijitalleşme ve hava değişikliğiyle mücadelede inkişaf sağlayamadığı düşüncesince eleştiriliyor.

Öncelikli bap Kovid-19 krizinden çıkışı yönetmek

Ülkede 16 sene geçindiren Merkel sürecinin tamamlanmasının peşi esna yeni devri şekillendirecek dalavere Scholz başbakanlığında göreve başlarken, Merkel’den çetince birlikte çağda başbakanlığı devralan Scholz düşüncesince en iri zorlukların başlangıcında herhangi birlikte birinin öz gündemi ve önceliği bulunan eş gözetim ortakları Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasındaki politik farklılıkları kumanda etmek bulunuyor.

Ekonomide ise hava değişikliğiyle mücadele, faziletkâr enflasyon, hazırlık darboğazları, erke dönüşümü, dijitalleşme, faziletkâr erke fiyatları, Alman sanayisinin rekabetini artırılması, ve faziletkâr kiralar derece mevzular üç partili eş gözetim hükümetinin başına gelebilecek zorlukların başlangıcında geliyor.

Ekonomiyi henüz yeşil bir duruma getirme, nüfusun yaşlanmasıyla eksilen iş gücüne abra kazandırma ve Almanya Merkez Bankasına (Bundesbank) yeni başbuğ atanması da yeni hükümetin ekonomide yapılacaklar listesinde.

Almanya’nın Kovid-19 salgınının hastalık bulunduğu krizden çıkışını kumanda etmek ise yeni hükümetin başına gelebilecek evvel zorluklardan biri adına öne çıkıyor.

Berlin yönetimi, Omicron varyantıyla 18 milyondan birlikte tomar aşısıza toplumsal hayatta engellemeler getirirken, telkih zorunluluğunun yaşama geçirilmesi de yeni hükümette ağız dalaşı mevzularından biri. Salgının başlangıcından bu yana, FDP, kaba engellemeler namına şahsi doğruluk ve özgürlükleri savunurken, nüfusu arkalamak düşüncesince Kovid-19 kısıtlamalarında üç tümen ortada birlikte dengenin kurulması gerekiyor.

Daha yeşil ekonomi ve Kovid-19 borçlarının yeni borçlanmaya gitmeden ödenmesi

Alman ekonomisini “daha yeşil" bir duruma bildirmek ve "dijitalleştirmek" yeni hükümeti muntazır canlı mevzular ortada arazi alıyor.

Merkel liderliğindeki esbak hükümet, sürdürülebilir erişim ve enerjiye intikal derece ehemmiyetli hava siper önlemlerinden kaçtığı düşüncesince senelerdir tenkit yağmuruna tutuldu.

Almanya, Merkel döneminde, hava dostu erişim namına dış satım geliri faziletkâr makine endüstrisini korumayı yeğleme etti. Hükümet, 2045 yılına derece kemiksiz kullanılmamış karbon emisyonuna anlayış ve 2030 yılına derece Almanya'nın enerjisinin yüzdelik 80'ini yenilenebilir kaynaklardan sağlamasını planlıyor.

Dünyanın en ehemmiyetli makine istihsal merkezlerinde bir tanesi bulunan ülkede trafiğe mukayyet kestirmece 500 bin elektrikli makine bulunurken, hükümet 2030’e derece yollarda minimum 15 milyon elektrikli anahtar görmeyi hedefliyor.

Bu hedef, 9 sene süresince Almanya'nın yollarında az henüz 30 kıvrım henüz birlikte tomar elektrikli makine olması anlamına geliyor. Uzmanlar bunu ve hava hedeflerini başarmanın çetince bulunduğunu belirtirken, yeni hükümetin bunun düşüncesince yeni politikalar belirlemesi icap ettiğini vurguluyor.

FDP “daha yeşil ekonomiye” dönüşümü vergileri artırmadan yahut Almanya'yı henüz birlikte tomar borca sokmadan yapılmasını savunuyor. Yeşiller partisi de ekonominin henüz yeşil olması düşüncesince henüz birlikte tomar teşvikler sağlanarak masraf yapılmasını öneriyor. Alman ekonomisinin henüz kompetitif bir duruma gelmesi de hepsi partilerin eş amacı olurken, Kovid-19 krizinde faziletkâr borçlanması yeni ekonomi yönetiminin endişeleri arasında.

Kovid-19 krizinde düyun arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verileri, Kovid-19 krizine dirlik yaşama geçirilen finansman tedbirleri düşüncesince Alman federal ve eyalet hükümetlerinin borçlanmasının arttığını ortaya koyuyor.

Almanya'nın amme borcu, bu senenin ikinci çeyreğinde evvel çeyreğe mucibince 46,3 bilyon ekü artarak kestirmece 2 trilyon 256 bilyon avroya çıktı. Kamu borcu, Kovid-19 öncesi, 2019'un sonuna mucibince de 358 bilyon ekü arttı.

Hükümetin bu sene kestirmece 100 bilyon avroluk yeni istikraz planı ile 2020-2022 dönemindeki toplanmış borçlanması 470 bilyon avroya ulaşacak.

Yüksek para şişkinliği bulut kaynağı

Almanya'da akıbet çağda yükselişe güzeşte para şişkinliği da yeni hükümetin endişelendiği konulardan. Ülkede teşrinievvel ayında yüzdelik 4,5 adına hesaplanan salname enflasyonun, erke tutarları ve salgının etkisiyle kasımda yüzdelik 5,2'ye terfian akıbet 29 senenin en faziletkâr seviyesine eriştiği dikkati çekiyor.

Almanya'da mahveden düşüncesince alışılmamış derecede faziletkâr para şişkinliği birlikte güzel hissedilirken, eder artışının Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde derece özek bankacıların ve iktisatçıların çoğunun savunduğu "geçici" olabileceği görüşüne ilişkin şüpheler de artıyor.

Bir çağ ilkin Weimar Cumhuriyeti'nde (1918-1933 dönemi) tanıdık ve nihai tüketicilerin satın kabul etme enerjisini çökerten hiper enflasyondan ötürü "enflasyon" Almanya'da herhangi birlikte devir kırılan birlikte bap adına görülüyor.

Yeni Başbakan Scholz, “Fiyatlar analistlerin beklediği derece yavaşlamazsa, birlikte şeyler gerçekleştirmek zorundayız.” değerlendirmesinde bulunurken, yeni Maliye Bakanı Christian Lindner de para şişkinliği üzerine telaşlı olduğunu, maliye politikasının faziletkâr enflasyonu adisyona katması icap ettiğini savunuyor.

Lindner, enflasyonu baş döndürücü titiz izleme ettiklerini belirterek, yeni hükümetin para şişkinliği üzerine istikrarı savunacağını vurguluyor. Aynı sürede FDP Genel Başkanı bulunan Lindner'in Almanya’nın yeni hükümetinin maliye politikasında para şişkinliği üzerine ne birlikte sefer izleneceğine ilişkin bilgelik vermediği dikkati çekiyor.

Tedarik darboğazları ihracata alakadar ekonomiyi menfi etkiliyor

Almanya ekonomisi Kovid-19 salgınında 4. dalgadan menfi etkilenirken, bitmeme fail hazırlık darboğazları istihsal ve perişan satışlarda bası oluşturuyor.

Uzmanlar, Alman sanayisindeki havale defterlerinin kırcı bulunmasına rağmen, hammadde ve mikroçip derece malzemelerdeki darboğazlar zımnında fabrikalarda üretimin tıkandığını belirtiyor. Çip kıtlığı kırcı havale defterlerine mukabil aylardır Alman makine üreticilerinin üretimlerini baskılıyor.

Tedarik darboğazları, Kovid-19’da 4'üncü dalavere ve faziletkâr enflasyona ilişkin endişeler gerçek perişan satışları menfi etkiliyor. Almanya’nın, bu senenin üçüncü çeyreğinde gerçekleştirdiği binek makine ihracatının, hazırlık darboğazlarının etkisiyle 2020'nin ayrımsız zamanına mucibince kestirmece yüzdelik 17,2 gerilediği kayıtlarda arazi alıyor.

Merkezi Berlin'de mevcut Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW) de, Alman ekonomisinde hazırlık darboğazlarının bitmeme etmesiyle ivme kaybı yaşandığını belirterek, bu senenin akıbet çeyreğinde Gayrisafi Yurt içi Hasıla'nın (GSYH) daralacağı öngörüsünde bulunuyor.

Almanya'da hükümetin, 27 Ekim’de bu sene düşüncesince henüz ilkin yüzdelik 3,5 adına açıklayan resmi faiz beklentisini Kovid-19 salgınının kalımlı tesirleri ve hazırlık zincirindeki sıkıntılardan ötürü aşağılık cepheli rötuşlu ederek yüzdelik 2,6'ya çekmiş bulunduğu biliniyor. 4 trilyon avroluk birlikte ekonomi düşüncesince alışılmamış derecede çelimli faiz görünümünün, asliye adına Kovid1-9 salgını zımnında baz etkisinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ise hazırlık darboğazlarının henüz “yerleşik” bir duruma geldiğini ve bunun doğacak yıla derece Alman sanayisini bası altında tutacağını bekliyor.

Bundesbank ise Alman ekonomisinin istihsal düşüncesince boşluk mülk ve etkin eksikliği ile Kovid-19 salgınında yeni kısıtlamaların etkisiyle “durgunluğa akıllıca sefer aldığını” belirtiyor.

Ekonomistler, hazırlık darboğazlarına ek olarak, Kovid-19 salgınında 4. dalgaya müteveccih endişelerin çoğalması ve Kovid-19'un Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni varyantının aceleci birlikte iktisadi toparlanma umudunu baskıladığına dikkati çekiyor.

Almanya dijitalleşme de G20'nin gerisinde

Berlin merkezli Avrupa Dijital Rekabetçilik Merkezi kabilinden 2 Eylül’de gösterilen “Dijital 2021 Raporu”, Almanya'nın dijitalleşme üzerine G20 devletleri süresince 18'inci tam arazi aldığını ortaya koyuyor.

G20 devletleri ortada çabucak Japonya ve Hindistan, dijitalleşme Almanya’dan henüz biçimsiz durumda.

Hükümetin fiber optikçi kablo ile aceleci genel ağ ölçü amacı ağır ilerlerken, ülkenin 5G hareketli iletişimin genişlemesinde de gayrı garplı devletlere mucibince geride kalması dikkati çekiyor.

Ayrıca Almanya’nın kestirmece 100 bin enformatik uzmanına gereksinimi bulunuyor.

Çip kıtlığı

Almanya'nın çelimli otomotiv sanayisi, yeni hava standartları, bileşimli zeka, kendiliğinden sürüş ve elektrikli anahtar teknolojileriyle birlikte dönüşümden geçerken, akıbet senelerde makine endüstrisinde ekol açan teknolojilerin Çin ve ABD'den gelmesi Alman kamuoyunda ağız dalaşı konusu.

Alman otomotiv sektörü, toplanmış ek değerin yüzdelik 5'ini oluşturuyor. Ülkede istihdamın yüzdelik 3'ü de otomotiv sektöründen sağlanırken, Kovid-19 kriziyle ortaya çıkan yonga kıtlığı otomotiv sektöründe istihsal kesilmelerine hastalık oluyor.

Ifo’ya mucibince makine şirketleri ortada eylülde ayında bilhassa yonga peyda etmek şartıyla hammadde tedarikinde külfet yaşayanların payı yüzdelik 97 seviyesinde.

Alman otomotiv sanayisi, nısıf nâkil ve gayrı bileşenlerin eksikliği zımnında Kovid-19 krizinin peşi esna üretimi çoğaltmak düşüncesince savaş ederken, yonga ve gayrı sınai bileşenlerin kıtlığı bu sene ülkede iktisadi toparlanmayı engelliyor, yöneticileri ve siyasa yapıcıları hazırlık hatlarını baştan düşünmeye ve bilhassa yonga üzerine Asya ve ABD'li tedarikçiye bulunan bağımlılığı azaltmaya çalışmaya zorluyor.

Çip kıtlığının doğacak yıla derece sürmesi beklenirken, Almanya gayrı Avrupa ülkeleriyle ittifaklar kurarak, kıtada yonga fabrikalarının inşasını ve yonga inovasyon eko sistemi düşüncesince amme teşvikleri veriyor.

Nüfus yaşlanıyor, iktisadi faiz menfi etkileniyor

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, 83 milyon 155 binlik nüfusuyla AB'nin en cıvıl cıvıl üyesi bulunan Almanya'nın nüfusu levent boylu senelerdir “düşük tevellüt oranları ve muvazenesiz göçün” peşi esna tedricen yaşlanıyor.

Almanya'da buğulanmış nüfusun artması, etkin canlı nüfusun karşılaması müstelzim tekaütlük sistemi ile keyif sistemi düşüncesince iyon çoğalması anlamına gelirken, yaşlanan popülasyon zımnında Alman ekonomisi herhangi birlikte sene beniz binlerce kalifiye göçmene gerekseme duyuyor.

Destatis projeksiyonunda, ülkede emeklilerin sayısının 2035 yılına derece yüzdelik 22 artarak 20 milyona yükseleceği öngörülüyor. Almanya, nüfusun yaşlanmasıyla küçülen birlikte iş gücü ile dirlik karşıya kalırken, Merkel hükümeti Alman iş dünyasından amme tekaütlük sisteminde düzelti gerçekleştirmek ve barhana yasasını henüz elastiki bir duruma bildirmek düşüncesince henüz birlikte tomar etap atma çağrılarını iri seviyede görmezden geldiği aktarılıyor.

Ülkede mütekait olma yaşı 2031 yılına derece aşamalı adına 65'ten 67'ye yükseltilirken, gözyaşı sınırının 2042’ye derece 68’e çıkarılması da tartışılıyor.

Yaşlanan nüfusun iktisadi büyümeye tesiri üzerine Almanya fikir kuruluşlarından tembihat gelmeye bitmeme ediyor. Almanya’nın önde mevrut ekonomi enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), 24 Eylül’deki değerlendirmesinde Avrupa’nın en iri ekonomisine eş Almanya’da popülasyon bilimsel değişimin iktisadi büyümeyi yavaşlattığına dikkati çekti.

Enstitü kabilinden meydana getirilen analizde “Almanya yaşlanıyor, iş gücü piyasasını etkiliyor ve iktisadi güce mülk oluyor” değerlendirmesi arazi alırken, yaşlanan nüfusun faiz hızını 2026’da yüzdelik 0,9'un dibine düşüreceği öngörülüyor. Analizde, “Bu, gizil büyümenin levent boylu vadeli averajı bulunan yüzdelik 1,4’ün 0,5 nokta altında olabileceği ve ülkenin faiz potansiyelin üçte birinden fazlasını kaybedeceği anlamına geliyor.” ifadeleri arazi alıyor.

Ülkede istihdamın 2023’de 46 milyonun az buçuk altında şahika yapmasının beklendiğine arazi maruz analizde, 2023’ten sonradan mütekait olacak kişilerin işe yeni başlayanlardan henüz birlikte tomar olması bekleniyor. Daha birlikte tomar barhana ve iş gücü endüstrisine henüz faziletkâr katılma oranının popülasyon bilimsel değişimin tesirini azalttığı ancak durduramadığı vurgulanan analizde, "2026'dan itibaren Almanya, herhangi birlikte sene tahmini adına 130 bin emek vermek çağındaki kişiyi kaybedecek." değerlendirmesi dikkati çekiyor.

Uzmanlar, gayrimenkul dışından henüz birlikte tomar göç, ebeveynlerin iş endüstrisine katılımını çoğaltmak düşüncesince henüz dobra bebek görev hizmetleri ve yaşlıları muhtemel olduğunca levent boylu müddet meşgul halde avlamak düşüncesince henüz elastiki emek vermek süresi modelleri ile bu probleminin hafifletilebileceğini belirtiyor.

Yüksek ikametgâh tutarları siyasileri hal arayışına yöneltiyor

Kovid-19 zımnında ikametgâh tutarları ve kiraların üstün dereceli çoğalma kaydettiği Almanya’da kişilerin "ev sahibi" olma arzusu tedricen azalıyor. Yükselen fiyatlara mukabil bitmeme fail protestolar siyasileri hal arayışına yöneltiyor.

Başkent Berlin'de sayı farkı kiraların 2010 yılından beri yüzdelik 86 çoğalma gösterdiği dikkati çekiyor.

Konut fiyatlarının 2020'de yüzdelik 11 çoğalma kaydettiği Berlin'de, kiraların ise akıbet 5 yılda yüzdelik 43 arttığı biliniyor. Artan kiralar, nüfusun çabucak yüzdelik 17,4'ünün ev sahibi bulunduğu site düşüncesince iri birlikte dava olmaya bitmeme ediyor.

Ev tutarları ve kiralardaki artışlarla henüz birlikte tomar harcanabilir dirimsel kiralara giderken, yurttaşlar yeni hükümetten ikametgâh fiyatlarının ve kiralarının artmaması düşüncesince eylemler bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler