USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya Hanau'daki ırkçı yıldırı saldırısında hayatını yitirenler Köln'de anıldı

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de planlı ırkçı yıldırı saldırısında yaşamını kaybedenleri adlandırmak düşüncesince Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) Köln'deki umumi merkezinde merasim düzenlendi.

Almanya Hanau'daki ırkçı yıldırı saldırısında hayatını yitirenler Köln'de anıldı
17-02-2022 21:09
Köln

Anma törenine ırkçı yıldırı saldırısında yaşamını yitiren Gökhan Gültekin'in ağabeyi Çetin Gültekin ile oğlu Hamza'yı kaybeden Armin Kurtoviç'in yanı esna DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen konferansçı namına katıldı.

Açılış konuşmasını karşıcı Türkmen, dü sene eski yıldırı saldırısıyla, ayrışık olayların ve çevrelerin kışkırttığı, Müslümanları yabancı, yabancıları ise ziyan namına gören ortak baş döndürücü görüşlünün 9 genci aralarından aldığını söyledi.

Hanau'daki ırkçı teröristin babası, kurban yakınlarını huzursuz ediyorIrkçı yıldırı saldırısının üstünden güzeşte 2 yıla karşın Hanau sakinleri hala tedirginTürkmen, "Rüyaları bulunan dokuz kişi. Hedefleri bulunan dokuz kişi. Onları tercih edenler ve onların da sevdikleri vardı. Aileleri ve arkadaşları vardı. Belki kendileri de ortak eş kurma, şahıs çocuklarını abartmak hayalleri içerisindeydi." dedi.

Türkmen, şöyleki bitmeme etti:

"Bütün bu hayalat çabucak gömülmüş oldu. Onlarla birlikte, bu hayalat bundan böyle sonsuza değin hemen fon olmaya mahkum oldu. Ailelerinin ve sevdiklerinin hayalleri de onlarla beraberce söndü. Paylaşılan hayalat toprağa gömüldü. Hatıralar ve hatırat ortak ateş durumuna dönüştü. 'Ateş düşmüş yer aldığı noktayı yakar' denir ya. Bu söz, acının özellikle eş fertleri ve DOĞRU akrabalar düşüncesince en efdal bulunduğunu tabir etmektedir. Ne derece duygudaşlık gösterirsek gösterelim, ne derece ateş duysak da ailelerin acısı bitmeme ediyor. Hatıralar, anılar, acıyı, ıstırabı arka getirse de, anımsanmak ve anımsanmak bire ortak sürede ölüm fail bu insanoğlu düşüncesince ortak takdir, ortak onurdur. Onlar dualarımızda, anılarımızda ve hatıralarımızda yaşıyor."

Saldırıda kardeşini kaybeden Çetin Gültekin, "Yaşamını yitirenleri hatırlamayı, isimlerini saymayı ve doğruluk peşinde koşmayı unutursak biliyoruz ki ortak yıldırı saldırısı şimdi gerçekleşecek. İsimlerini hatırlarsak bu saldırıları önleyebiliriz." halinde konuştu.

Olayların aydınlatılması üstüne dünkü hükümetten umutlu olduklarını tamlayan Gültekin, "Yeni Başbakan Olaf Scholz daha seçilmeden bizi görüşme etti ve seçilmesi yerinde olayın üzerinde gidip çözülmesi düşüncesince elinden mevrut herhangi ortak şeyi yapacağını söyledi. Şimdi umuyoruz tabii, inşallah verdiği lafı tutar. Merkel de gır vermişti fakat sözünü tutmadı. Hessen Başbakanı da dü senedir sözünü tutmadı, ortak kat olsun yanımıza gelmedi. Yeni İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise bizlere fazla dayanak oldu."

Kardeşi Gökhan'ın hayatını kaybettiğini ve ne yapsa arka getiremeyeceğini tamlayan Çetin Gültekin, "Ancak ego bu yolda hayatımı vermeye razıyım, kâfi ki ayrıksı ana babalar evlatlarını defnetmesin. Bizim birbirimize erbap çıkmamız lazım, zira ayrıksı on paralık kimseden iane yok. Almanya'da 183 ayrımlı ülkeden insanoğlu yaşıyor. Bir milletten insanoğlu ölürse gayrı milel onun anmasına hastalık gelmiyor. Benim kardeşim Türk ve Müslüman yer aldığı düşüncesince ırkı ve dini düşüncesince öldürüldü. Böyle ortak olayın gine yaşanmaması düşüncesince elimizden mevrut herhangi ortak şeyi yapmalıyız." dedi.

Oğlu Hamza'yı kaybeden Armin Kurtoviç de yaşanmış bulunan dü salname süreçte yetkililerin tavrını eleştirerek, karşılaştıkları negatif etkileri anlattı.

Anma töreninin böylece Hanau'daki ırkçı yıldırı saldırısında yaşamını yitirenler düşüncesince Kuran-ı Kerim okundu, afsun edildi.

Irkçı yıldırı saldırısı

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020 gecesi dü kafeye planlı ırkçı yıldırı saldırısında, aralarında 4 Türk'ün de bulunmuş yer aldığı 9 can yaşamını kaybetmişti.

Özel harekat timinin düzenlemiş yer aldığı operasyonda, saldırıyı meydana getiren 43 yaşındaki ırkçı yıldırıcı Tobias Rathjen ve 72 yaşındaki anası evlerinde ölmüş bulunmuştu.

Saldırgan Rathjen'in avcılık vesikası yer aldığı ve peşinde ortak mektupla videoteyp bıraktığı kaydedilmişti.

Dönemin Başbakanı Angela Merkel saldırıyla ilişik "Irkçılık zehirdir, tiksinti de zehirdir ve bu sem toplumumuzda vardır." açıklamasında bulunmuştu.

Federal Savcılık çeşidinden Aralık 2021'de meydana getirilen açıklamada, saldırıyla ilişik anket kapsamında ayrıksı şahısların zeval ortağı, azmettirici yahut asistan olduğuna veya failin ortak sırdaşı bulunduğuna ilişkin tam kanıt bulunamadığı sebebi öne sürülerek takipsizlik sonucu verildiği bildirilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler