USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Akıncı TİHA da katıldı, savunma sanayisi ihracatta yüksekten uçuyor

İhracat performansını akıbet zamanlarda artıran, 5 sene süresince dünyada evvel 10'a girmeyi hedefleyen Türk savunma sanayisi, en dünkü ürünlerden Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın (TİHA) evvel dış satım sözleşmesini de imzaladı.

Akıncı TİHA da katıldı, savunma sanayisi ihracatta yüksekten uçuyor
23-01-2022 11:29
Ankara

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sektörün 2021 senesinde sergilediği performansı AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'nin yıldan yıla, yavaş yavaş millileşme vizyonunun müspet çıktıları ile karşılaştığını tabir fail Bayraktar, bu sektörün bu yılki en şişman başarısının bu zevahir ile gerçekleştirilen dış satım artışı olduğunu vurguladı.

Savunma ve havacılık sanayisinin, 2021’de geçmiş minval 3 bilyon doları aşarak üstün dereceli kırdığına ve 3,22 bilyon dolarlık dış satım gerçekleştirdiğine dikkati çekici Bayraktar, şöyleki konuştu:

"Burada ehemmiyetli bulunan özellik dış satım kompozisyonunda evcil eklenmiş değerin yıldan yıla kalan ortak mahiyette gelişmesidir. Türkiye düşüncesince çelimli ve özgür ortak savunma sanayisi elbette eğer olmazsa imkânsız ise ayrımsız halde arkadaş ve bağlaşık devletler ile izlemsel cazibe satım kurduğumuz coğrafyalarda savunma ve havacılık ihracatını çelimli kılması ehemmiyetli ortak hedeftir. Savunma ihracatı konuşu ortak yarar sağlamasının baş döndürücü ötesinde dış satım yapmış olduğunuz ülkelerle izlemsel cazibe satım ihdas ve bu devletler ile değme çeşitli ticari ve toplumsal faaliyetlerin gelişim göstermesi düşüncesince de amelî ortak mefruşat oluşum ediyor. Bu sebeple bu sektörün dış satım kütlesinin çalışan ve sürdürülebilir olması eleştiri ciddiyete taşıyan ortak konudur."

Odak ihracat, gaye geçmiş 10

Son 15 yılda dal ihracatının dolar bazında katlanarak arttığını dile getiren Bayraktar, "2006'dan 2021'e savunma ve havacılık sektöründe dış satım hacmimiz dolar bazında kısaca 7 büküm büyüdü. Bu hakkıyla şişman ortak başarı. Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatının toplamı evren savunma ihracatının yüzdelik 1’i mertebesinde gerçekleşiyor. Halen bu bölgede bütün ihracatın yüzdelik 75’ini ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve Çin gerçekleştiriyor." dedi.

Sektörün ana hedefinin, evren ölçeğinde piyasa payını bırakmak ve en baş döndürücü dış satım karşılayıcı 10 iklim arasına dönüşmek bulunduğunu tamlayan Bayraktar, "İhracat kütlesi bu trendle gelişmeye bitmeme ederse, 5 sene süresince savunma ihracatındaki geçmiş 10 iklim ortada olacağız. Yüksek uygulayım bilimi ihracatının sağlayacağı kilo başına eklenmiş bedel mükemmel özgür ve gönençli ortak Türkiye’nin öncelikleri ortada toprak alıyor. Bugün savunma ithalatını yüzdelik 60 oranında ezici Türkiye, sektörümüzde kalan şirket ve plan sayısını asliye aldığımızda endamsız ve mutedil vadede dış satım odaklı çalışmalarla ehemmiyetli ortak noktaya ulaşacak." ifadelerini kullandı.

Haluk Bayraktar, SAHA İstanbul şekilde da 704 firmayla ana platform, ast manzume ve eleştiri bileşenleri ulusal şekilde geliştirip üretmeye ve bunları ihraç etmeye çalıştıklarını söyledi. Bu maksatla kurulan fen komiteler içerisinde 6 UR-GE Projesi yürüttüklerini özetleyen Bayraktar, "Bu kapsamda şimdiye derece 76 firmamızın ürünlerine gayrimenkul haricinde arzu oluşturulmasına ve rekabetçiliğini çoğaltması noktasında dayanak noktası verdik. 2021’de 100'e benzeyen ecnebi şirketin katılmış bulunduğu ve bu sene 25-28 Ekim tarihlerinde yapacağımız SAHA EXPO 2022 fuarımızla da evcil üreticinin ecnebi firmalarla, askeri ve çıplak alıntı heyetleri ile buluşmalarını sağlamaya bitmeme edeceğiz." sanarak konuştu.

- İhracatın ışıldak yıldızı ulusal İHA'lar

Bayraktar, bu evolüsyon ve nema sürecine ulusal İHA’lar odağından bakıldığında, 20 sene evvela ulusal ve ibdai İHA ihya önünde atılmış adımlar ve başlatılan icraat sebebiyle evvela iklim ihtiyaçlarının üstün dereceli miktarda evcil sanayi katılımıyla karşılanır bir duruma geldiğini, demin ise bu değişen teknolojinin dünyaya ihraç edildiğini vurguladı.

420 bin pervaz saatini başarıyla geride bırakan Bayraktar TB2 SİHA’lar düşüncesince 16 ülkeyle dış satım sözleşmesi imzalandığını bildiren Bayraktar, şöyleki bitmeme etti:

"Bayraktar Akıncı TİHA’nın geçmiş dış satım sözleşmesini de tamamladık. Sözleşme kapsamında Bayraktar Akıncı TİHA ve toprak sistemlerini 2023 yılı süresince tasdik edeceğiz. AR-GE evresinden itibaren topu topu projelerini özlük öz deposu ile yürüteç Baykar, gelirlerinin yüzdelik 85’ten fazlasını ihracattan elde ediyor. Bu dış satım gelirleri sebebiyle geliştirdiği erdemli teknolojili insansız harp uçağı MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ve Bayraktar TB3 kabil platformlar düşüncesince araştırı ve ihya deposu oluşturuyor.

Baykar örneği bu sektörün irili ufaklı nice firmasının dış satım sürecinde gösteriş almış bulunduğu ortak yolculuğu anlatıyor. Baykar’ın gerçekleştirdiği dış satım sebebiyle beraberce çalıştığımız 1000’den ortak tomar evcil tedarikçimizin de geliştirdiği mahsulat ihraç edilmiş oluyor. Böylece savunma ve havacılık ekosistemi ortaklaşa ortak dış satım başarısına imza atıyor. Türkiye ortak taraftan eklenmiş altın izlemsel mahsulat geliştiriyor. Öte taraftan meydana getirilen ihracatların eklenmiş kıymeti yıldan yıla artıyor."

- Türk ürünleri 169 ülkede

Sektörün akıbet zamanlarda ortaya koyduğu çabuk gelişime dikkati çekici Haluk Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çok değil 15-20 sene evvela kesim yapımcı görüntüsünde ortak sektördük. Şimdi ise düşüncesi ve endüstriyel hakları namına ilgilendiren zırhlı araçları, iklim araçlarını, kükremek platformlarını, mühimmatları, İHA ve SİHA’lar kabil sektörümüzün geliştirdiği eklenmiş altın ürünleri, aralarında NATO ve Avrupa Birliği üyesi devletlerin de bulunduğu dünyanın 169 ülkesine ihraç ediyoruz. Bu sebeple rotamızı ve hedefimizi millilik odağında yapmaya hız ediyoruz. Geliştirilen ana platformlar derece eleştiri ast sistemler ve bileşenlerde de ulusal istihsal oranını artırmalıyız. dışsatım lisansına yayıncı mahsulat namına yerlileşen mamüllerin sayısının artmasıyla beraberce sektörümüz büyüyecek ve umumi dış satım verileri içerisindeki oranı da artacak. Bu da ülkemizin zenginlik düzeyine müspet ulama sunacaktır."

- Sivil bölgeye uygulayım bilimi transferi

Savunma ve havacılık sanayisinin, topu topu dünyada internet, GPS ve tababet dalında yaşamı kolaylaştıran nice icat ve değişen teknolojinin insanoğlu hayatına girmesine minval açtığını aktaran Bayraktar, bu sektörlerdeki gelişimin benzeyen gelecekte teknolojik çözümlerin yevmiye yaşamda elan ortak tomar toprak alacağının habercisi bulunduğunu tabir etti. Bayraktar, "Örneğin dakika orman yangınlarının er tespiti düşüncesince makbul İHA’lar, yapılacak çalışmalarla gittikçe bu yangınların söndürülmesinde de çalışan ortak role eş olabilir." dedi.

Sektördeki kalifiye insanoğlu ihtiyacının karşılanmasına müteveccih emekleri karşı da bilgiler verici Bayraktar, savunma ve havacılığın erdemli uygulayım bilimi geliştirilen ve şişman planların yürütülmüş bulunduğu alanlar olması sebebiyle, Türkiye’nin bu bölgede emek harcamayı arzulayanların elinde tutmasına da dayanak noktası vereceğini söyledi.

Büyük oylumlu erdemli uygulayım bilimi projelerinin yürütülmesinin, kalifiye insanoğlu kaynağının erişmesi açısından baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Böylece insanoğlu deposu havuzumuzun yetenekleri gün günden artıyor. Bir gayrı ehemmiyetli benek ise AR-GE projeleri ve dizayn süreçlerine ciddiyet vermek. Türkiye bu bölgede kesintisiz ilerliyor. Bugün 92 uygulayım bilimi bölgesi ile 1254 AR-GE ve 338 dizayn merkezinde plan üretiliyor. Bu merkezlerin sayısı ve buralarda istihdam edilen yetişkin kalifiye personel sayısı arttıkça uygulayım bilimi geliştiren ortak Türkiye olmaya elan da yaklaşacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler