USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Akademisyen arkadaşları, vefatının üçüncü senesinde Beril Dedeoğlu'nu anlattı

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu ile Yükseköğretim Kurulu üyeliği, eğreti intihap hükümetinde AB Bakanı ve Başmüzakereci yerine fariza yapan, öğretim üyesi kimliğiyle de öne çıkan Prof. Dr. Dedeoğlu'nun vefatının üstünden 3 sene geçti.

Akademisyen arkadaşları, vefatının üçüncü senesinde Beril Dedeoğlu'nu anlattı
13-03-2022 11:55
Istanbul

Ankara'da 1961'de doğan Beril Dedeoğlu, Galatasaray Lisesi'ndeki eğitiminin arkası sıra girmiş bulunduğu İstanbul Üniversitesi ekonomi Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden 1986'da yetkilendirilmiş oldu.

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümünde faziletkâr lisans ve doktorasını bitiren Dedeoğlu, bilimsel nitelikli kariyerine 1995'te Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde başladı.

Dedeoğlu 1999'de doçent, 2005'te müderris oldu. 2005'ten itibaren Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığını yürüteç Dedeoğlu, arsıulusal asayiş ve strateji, Avrupa Birliği ile arsıulusal ilgiler sahalarında nice işaret ve yazı yazdı.

Çeşitli gazetelerde muharrirlik da işleyen Dedeoğlu, hal döneminin birlikte parçası namına açılan "akil insanlar" ortada toprak aldı. Dedeoğlu, 22 Eylül 2015'te iare seçme hükümetinde Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci namına atandı.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu ile Yükseköğretim Kurulu üyesi bulunan Beril Dedeoğlu, 28 Şubat 2019'da bellek kanaması geçirerek, hastaneye kaldırıldı.13 Mart 2019'da 57 yaşlarında yaşamını kaybeden Dedeoğlu, İstanbul Edirnekapı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

"Akademi dünyasının fildişi rengi rengi kulelerine kendisini kapatmadı"

Vefatının üçüncü senesinde Dedeoğlu'nu, emek vermek arkadaşları AA'ya anlattı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Dedeoğlu ile Galatasaray Üniversitesi'nde tanıştıklarını ve çelimsiz müddette andıran arkadaş olduklarını söyledi.

Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinin başladığı zamanlarda Beril Dedeoğlu'yla Galatasaray Üniversitesi'nde kuma bilimsel nitelikli çalışmalara da imza attıklarını hatırlatan Gürsel, şöyleki bitmeme etti:

"AB süreciyle ilişik kuma çalışmamız sonunda, 'Türkiye, Avrupa Birliği Sarmalında Ayrıcalıklı Ortaklık Eleştirisi' isimli sanlı kitabımızı hazırladık. Bu tam Beril'i birlikte öğretim üyesi namına hâlâ yıkandan tanışıklık fırsatı buldum. Çok asi ve dikkatli birlikte akademisyendi. İnatçı bulunduğu denli da sabırlıydı. Sakin birlikte karaktere sahipti. Çok er kaybettik, ansızın ve hayret birlikte zayi oldu. Akademi dünyasının fildişi rengi rengi kulelerine kendisini kapatmış değildi, toplumsal birlikte tarafı da vardı. Gerek yüksekokul dünyası icap Galatasaray Üniversitesi gerekse Türkiye açısından iri birlikte zayi oldu."

"Uluslararası İlişkiler Konseyi altında baş döndürücü ortaklaşa iş yaptık"

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın ise, Dedeoğlu ile baş döndürücü eskiye yaslanan birlikte arkadaşlıkları bulunduğunu vurgulayarak, kendisiyle birlikte baş döndürücü kuma projede emek vermek fırsatı bulduğunu anlattı.

Birlikte doçent olduklarını ve arkadaşlıklarının o zamanlarda başladığına dikkati çekici Aydın, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Özellikle Uluslararası İlişkiler Konseyi altında baş döndürücü ortaklaşa iş yaptık. Beril Hoca, Türkiye'de bu alanın kurumsallaşması düşüncesince baş döndürücü güç harcama etti. Konsey kabilinden meydana getirilen rastgele celsede behemehâl bulunurdu ve yardım vermeye çalışırdı. Türkiye'de arsıulusal ilgiler açısından da ehemmiyetli birlikte noktada bulunuyordu. Son zamanlarda siyasete de dokunduğu düşüncesince bilimsel nitelikli dünya, politika ve müşavirlik boyutlarını birlikte araya getirme imkanını da buldu ki bu her insana baht bulunan birlikte obje değildir. O manada da ehemmiyetli birlikte isimdir. Çalışma yönünde baktığınızda, kendisinden matlup rastgele mesuliyeti titizce hesabına getirirdi. İşini eskiden bitirmeye baş döndürücü ilgi gösterirdi. Kendi erkincilik ve fikirlerini ayrımlı gruplara tabir etmekten tek çekindiğini görmedim, ne düşünüyorsa bunu behemehâl söylerdi."

"Erken vefatı iri birlikte kayıp"

Prof. Dr. Aydın, Dedeoğlu'nun başta ömrünün sonuç dönemlerinde meydana getirdiği çalışmalarla topluluğun baş döndürücü ayrımlı kesimlerine dokunduğunu kaydetti.

İnsan namına baş döndürücü gönülden birlikte kişiliği bulunan Dedeoğlu'nun, dek ettikleriyle behemehâl birlikte kuma bekçi bulduğunu ve kendisini sevdirdiğini tamlayan Aydın, "O sebepten dolayı seveninin baş döndürücü bulunduğunu düşünüyorum. O sebepten dolayı hocanın er vefatı, hem bilimsel nitelikli hem arsıulusal ilgiler toplumu aynı zamanda Türkiye açısından iri birlikte kayıp. Her devir meydana getirdiği işi dobra ika umudu içindeydi. Öğrencileriyle de baş döndürücü içten birlikteliği vardı. Kendisini sonsuz ihya umudu içindeydi ki bu yanını baş döndürücü kalburüstü buluyorum. Kendisini baş döndürücü özlüyoruz. Yeri doldurulamayacak birlikte insandı. " ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler