USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AK Parti ve MHP'nin kuma hazırladığı Seçim Kanunu teklifi TBMM'de

AK Parti ve MHP milletvekillerinin seçim barajının düşürülmesini de içeren anayasa teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

AK Parti ve MHP'nin kuma hazırladığı Seçim Kanunu teklifi TBMM'de
14-03-2022 14:40
TBMM

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Seçim barajının yüzdelik 7'ye indirilmesini öneri ediyoruz." dedi.

AK Parti ve MHP'nin imzasını haiz Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, TBMM'de düzenledikleri kuma matbuat toplantısında 15 maddelik anayasa teklifinin detaylarını paylaştı.

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Siyasi Partiler Kanunu'nda fark yapılmasına bağlı çalışmaların ruzname bulunduğunu hatırlatan Yazıcı, gazetecilerin mevzuya bağlı meydana getirdiği haberlere ayraç ederek, "Hemen doğrudan gelişigüzel şeyi söylediniz. Sizleri de kutlama ediyorum." dedi.

Kanun teklifi ile yüzdelik 10 bulunan seçim barajının yüzdelik 7'ye indirilmesini öneri ettiklerini tamlayan Yazıcı, Milletvekili Seçimi Kanunu'na, "İttifakın almış yer aldığı oy toplamı iklim engelini geçmiş yer aldığı takdirde, seçim çevrelerinde mebus hesabı ve dağılımı, bağlaşma ortamında toprak düzlük gelişigüzel hissedar partinin o seçim etrafında almış yer aldığı oy sayısı dikkate alınarak bu maddenin üçüncü fıkrasına bakarak yapılır." hükmünün ekleneceğini bildirdi. Yazıcı, bu kapsamda D'Hondt sisteminin uygulanmasını önerdiklerini söyledi.

Yazıcı, Siyasi Partiler Kanunu'ndaki siyasetçi partilerin seçimlere katılmalarına bağlı "TBMM'de grubu bulunması" hükmünün metinden çıkarılmasını öneri ettiklerini anlatım ederek, "Siyasi partilerin, izlem fail gelişigüzel seçimde, seçime girerken bu maddede öngörülen örgütlenme oranında kurultay işlemlerini yapmış olmalarının aranmasını, en azından hissedar kat tolere ederek öngörmüş bulunuyoruz." dedi. Yazıcı, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu'nda yapılacak değişiklikle düzenlemeyi de buna makul bir vaziyete getireceklerini kaydetti.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da planlı il seçim kuruluna bağlı acemi hissedar aranjman öngördüklerini özetleyen Yazıcı, "Buna göre, il seçim müesses reis ve üyeleri ile redif üyelerinin, hissedar numara sınıfa ayrılan hakimler arasından, adli hüküm Adalet Komisyonunca ad çekme temizlemek kanalıyla belirlenmesine bağlı hissedar aranjman getiriyoruz. Birinci sınıfa bölünmüş bilge aksi taktirde bu kat mümessil esasına bakarak bu işlemi Adalet Komisyonunun yürütme edeceğine bağlı aranjman getiriyoruz." açıklamasını yaptı. Yazıcı, benzeri düzenlemeyi kaymakamlık seçim kurulları düşüncesince de öneri ettiklerini kaydetti.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a, "Sandık kuruluna unsur arz hakkı bulunan hissedar parti; oluru olmaksızın ayrıksı hissedar tümen üyesini kasa müesses üyesi şekilde gösteremez." hükmünün ekleneceğini bildiren Yazıcı, hakeza icraat olduğunu, uygulamadan doğan bu probleminin giderilmesini önerdiklerini dile getirdi.

Yazıcı, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a, "Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve yaşlı Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun mucibince yapılacak seçimlerde, hissedar numara köşe yazısı bakarak yerleşme noktayı adresine bakarak açılan hissedar sene eskiden müntehip kütüğü üstünden güncelleme işlemleri yapılır" hükmünün ekleneceğini, bunun yöresel idarelerde rasyonaliteyi dayanaklık etmek iktisap etmek düşüncesince önerdikleri hissedar aranjman bulunduğunu vurguladı.

Hayati Yazıcı, sonunda teklifle, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve yaşlı Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun mucibince yapılacak seçimlerde, yerleşme noktayı adresine bakarak açılan hissedar sene eskiden müntehip kütüğü üstünden güncelleme işlemleri yapılacağını kaydetti.

"Seçmen kütüğünden düşmeyi önlemeyi hedefliyoruz"

Yazıcı, düzenlemeyle "adresi kaçınık olması hasebiyle bulunak yük sisteminde gözükmeyenlerin, en akıbet müntehip yer aldığı adrese bakarak müntehip listelerine kaydedileceğini" öneri ettiklerini bildirdi.

Seçme ve seçilme hakkının, demokratik hakların başlangıcında toprak aldığını tamlayan Yazıcı, bu açıdan vatandaşların müntehip kütüğünden düşmesini önlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a, "Adresi kaçınık olması hasebiyle bulunak yük sisteminde gözükmeyenler ise en akıbet müntehip yer aldığı adreslerine bakarak müntehip listelerine kaydedilecek" ibaresinin ekleneceğini özetleyen Yazıcı, "Adres Kayıt Sistemi'ne göre, adrese acemi şahıslar kaydedildiğinde emektar kayıtlılar kendiliğinden şekilde çevrim dışı kalıyor. Kişi orada mukayyet bulunduğunu zannederken bakıyor ki orada çevrim dışı kalmış. Bu problemi gidermiş oluyoruz." sanarak konuştu.

Kanun teklifinin 11'inci maddesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ahenk düzenlemesi yapılacağını anlatım fail Yazıcı, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 65'inci maddesinin başlığı "Başbakan ve bakanlara bağlı yasaklar" başlığını taşıyor, acemi sistemde başvekil bulunmadığı düşüncesince bunu "bakanlar" şeklinde baştan düzenleyeceklerini bildirdi.

Hayati Yazıcı, t​​​​eklifin 12'nci maddesiyle Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve yaşlı Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 32'nci maddesine, "Seçim kararına göre, evvel tam toprak düzlük kocabaşı talibi seçilme yeterliliğine ehil bulunduğunu en geç hissedar ay ortamında belgelendirmesi biçiminde namına seçim kazandığına müteallik kaymakamlık seçim kurulunca tutanak verilir. Aksi halde ikinciye, elan sonradan üçüncüye ve binnetice seçilme ehliyetine ehil yavuklu bulunana genişliğinde bu prosedür yapılır." hükmünün eklenmesini önerdiklerini kaydetti. Yazıcı, bu kapsamda kocabaşı seçimlerinin kesif pıtrak bozma edilmesi kanalıyla seçimlerin yenilenmesi kabil kusur hissedar uygulamayı ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti.

"Siyasi partiler ve seçimler, demokratik siyasetçi yaşamın elzem unsurları"

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise anayasa teklifinin ülkeye, millete ve demokrasiye hayırlar getirmesini diledi.

Siyasi partiler ve seçimlerin, demokratik siyasetçi yaşamın elzem unsurları bulunduğunu vurgulayan Yıldız, "Gerçekten siyasetçi partiler, demokrasinin teşkilatlı yanını, intihabat ise ulus egemenliğinin görünür yanını ortaya koyan araçlardır. Demokratik diyetle dümen edilen devletlerde patronaj yetkisinin deposu seçimlerdir. Milletin temsilcileri ve yöneticiler intihabat aracılığıyla göreve gelir, intihabat aracılığıyla temessül ve rejim ehliyetini kaybedeler. Bu itibarla Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunlarının içerisinde ne yer aldığı ve uygulaması, o ülkenin demokratlık kalitesini yayınlayan ehemmiyetli belgelerdir." sanarak konuştu.

Türkiye'de seçimlerin, levent boylu senelerden bu yana yerleşen icraat ve seçim çerçevesinde serbest, eşit, duyurulmayan oy, belirgin tadat ve döküm esaslarına göre, hüküm yönetimi ve denetiminde yapıldığını anımsatan Yıldız, "Temsilde hak ve yönetimde istikrar, parlamenter cümle ortamında gelişigüzel devir belkili olmamıştır. Gerek bu anayasa değişikliğiyle gerekse eskiden değişimlerle bu kavramların dengelenmesi hususunda hissedar efor gösterildiği müstakil hissedar hakikattir. Demokratik devletlerde bu dü kavramın uyumunda yaşanacak güçlük karşısında bu ilkelerin hangisine ciddilik verileceği, o ülkenin siyasetçi birikimi ve sosyal tecrübelerine bakarak tebeddülat göstermektedir." değerlendirmesini yaptı.

Kanun teklifi ile Milletvekili Seçimi Kanunu'nda yüzdelik 10 şekilde muteber seçim barajının yüzdelik 7'ye indirilmesinin önerildiğini kail Yıldız, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde yönetimde abra problemi bulunmaz. Bu değişiklikle iklim seçim barajında iskonto yapılarak elan hissedar tomar partinin, elan hissedar tomar görüşün Meclis'te bulunması ve temsilde adaletin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. 12 Eylül Askeri Darbesi'nden sonradan teşri yetkisini kullanan Danışma Meclisi ve Milli Birlik Komitesi'nin sistemimize müdahale etmiş yer aldığı seçim barajı değiştirilmektedir." dedi.

"Genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek"

Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 34'üncü maddesinde meydana getirilen değişikle, ittifakı meydana getiren siyasetçi partilerin, gelişigüzel birinin çıkaracağı mebus sayısının hesaplanmasında gelişigüzel seçim bölgesinde, bağlaşma ortamında elde etmiş yer aldığı oy sayısı esasi alınarak umumi D'Hondt uygulamasıyla belirleneceğini bildiren Yıldız, şöyleki bitmeme etti:

"Siyasi partilerin aldıkları oy rakamları kanunda gösterildiği kabil ilkin 1'e, sonradan 2'ye, sonradan 3'e ve çevrenin çıkaracağı mebus sayısına ulaşana genişliğinde bölünecektir. Elde edilen paylar, en büyükten en küçüğe akilane sıralanacak. Siyasi partilere ve hür adaylara, rakamların irilik esnasında bakarak mebus tahsis olunur. Önerilen bu değişiklikle siyasetçi partilerin hukuksal kişiliklerine dayanaklık etmek verilmiş, ittifaklarının kuma gayesi ve hedeflerinin yanı esna izlence ve bağlaşma dışı amaç bakımından bağlaşma ortamında görünür bulunan gelişigüzel partinin, bağlaşma haricinde görünürlüğü güçlendirilmiştir. Ayrıca siyasetçi tümen tercihlerinde makul hissedar kuma amaç yahut amaç ötesinde müntehip iradesinin özlük partisi haricinde ayrıksı partilere yansımaması da gözetilmiştir."

Siyasi Partiler Kanunu'nun, siyasetçi partilerin seçimlere katılabilmesi düşüncesince TBMM'de takım oluşturmuş olmalarının, hissedar alternatif şekilde tam görüldüğünü hatırlatan Yıldız, TBMM'de grubu bulunmanın, Meclis faaliyetleri hakkında hissedar bap olduğunu, bu yüzden tümen grupları ile ait konuların, Meclis İçtüzüğü'nde etraflıca hissedar halde toprak aldığını belirtti.

Demokrasinin, hissedar yönüyle teşkilatlı maşer erişmek bulunduğunu anlatım fail Yıldız, "Örgütlenmenin en ibdai yöntemini siyasetçi partiler oluşturur. Siyasi partilerin örgütlülüğü demokrasinin münteşir ve elçi olmasının önünü açmaktadır. Seçime eklenmek düşüncesince örgütlenme ve kongrelerini yapmış olma şartı kâfi hissedar kondisyon şekilde öne çıkarılmış, vekillerin bu amaçla kullanılması siyasetçi ahlakiyat bilimi bakımından akilane bulunmamıştır. Salt takım kurmuş iktisap etmek seçime eklenmek düşüncesince tam görülmemiş, siyasetçi partilerin örgütlülüğü önemsenmiştir." değerlendirmesini yaptı.

Yıldız, teklifte başkaca il seçim müesses reis ve üyeleri ile kaymakamlık seçim müesses başkanının hissedar numara sınıfa bölünmüş hakimler arasından adli yargının evvel basamak mahkemesi Adalet Komisyonunca saydam şekilde ad çekme ile belirlenmesi, siyasetçi partilerin kasa kuruluna unsur talibi bildirmelerine bağlı hususlar ile müntehip kütüklerindeki haksızlığa ve sapmalara minval açan problemlerin izalesine bağlı değin kurallarına toprak verildiğini bildirdi.

Kanun teklifi ile Türkiye'nin yükselmiş bulunan demokratlık çıtasının ve standardının elan da yükseleceğini vurgulayan Yıldız, "Değişikliklerle ülkemizin demokratik devletler ortada yerinin elan da sağlamlaşması, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi ile erişilen yönetimde istikrarın temsilde hak ile güçlendirilmesi amaçlanıyor." dedi.

"Her tümen D'Hondt uygulamasında görünür olacak"

Yazıcı ve Yıldız, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, "D'Hondt sisteminin bulunan vaziyetten farkı ne olacak?" sorusu üstünde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, şunları söyledi:

"İttifakın bulunan halde barajı geçmesi biçiminde oylar bağlaşma ortamında toplanıyor. Kaç mebus çıkaracağı da umumi D'Hondt sıralamasına giriyor, bağlaşma ayrı hissedar kütle biçimine geliyor. İttifakı meydana getiren partilerin, o milletvekilleri başından oy oranlarına göre, kuma hile da dağılımı hesabı edilmek kanalıyla özlük ortamında hesaplanıyor. Burada kılıç bunu ayrıştırdık, gelişigüzel partinin D'Hondt uygulamasında görünür olmasını sağladık. İttifakı meydana getiren partilerin oy oranları, bağlaşma çerçevesinde oyu belirlenecek, o oyla baş başa D'Hondt sıralamasına girecek. İttifak ortamında aldıkları oy bağlaşma ortamında belirlenecek, sonradan ittifakı meydana getiren gelişigüzel partinin almış yer aldığı hile miktarı oranları D'Hondt listesinde prosedür görecek. 'Artık oy' yansıması, oy ödeme hakkının sapmasına minval açıyor, bunu ortadan kaldırıyoruz."

"Büyük haksızlıklara faktör oldu"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız ise "Milletvekili Seçimi Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, siyasetçi partiler, seçim sahasında muktezi oy oranına ulaşmadan ortamında bulunmuş yer aldığı ittifakın bundan hakeza oyundan faydalanarak mebus çıkaramayacak. Bunun belirgin izahı budur. Türkiye umumi engelini ittifakla geçecek fakat mebus çıkarması partinin özlük oyuna bağlı, bundan hakeza oylardan faydalanılamayacak. Çünkü bu, aşırı iri haksızlıklara faktör olmuştur." dedi.

"Teklifin, TBMM'den uzlaşma ile geçmesi düşüncesince öbür partilerle de görüşmeyi düşünüyor musunuz, hakeza hissedar planlamanız var mı?" sorusuna Yazıcı, "Böyle hissedar teklif, yaklaşım görürsek olabilir fakat yaklaşım görmezsek binnetice anayasa teklifi ait mütalaa süreçleri var, platformlar var. Komisyonlarda görüşeceğiz." karşılığını verdi.

Hayati Yazıcı, "Muhalefetten seçim barajının elan da alçak çekilmesi anlamında hissedar öneri gelirse ayn açınız ne olur?" sorusu üzerine, "Biz Meclis'in iradesine, komite çalışmalarına tutu koyamayız. Teklifimiz, yüzdelik 10 bulunan barajın yüzdelik 7'ye indirilmesi. Bu bizim teklifimiz. Bugüne kadarki verileri, oluşumları, söylemleri hakeza değerlendirdik, hakeza makul gördük fakat Meclis ne yapar, bunu bilmem." ifadesini kullandı.

Feti Yıldız da bire hissedar soruya "Seçim ittifakıyla elhak baraj hissedar yönüyle sıfırlanmıştır. Bunun düşüncesince yüzdelik 7 olması, yüzdelik 5 olmasının hissedar tomar önemi kalmamıştır." cevabını verdi.

"Bir ahenk düzenlemesi yaptık"

"Teklifle 'başbakan' ibaresi kalkıyor, 'bakanlar' kalıyor. Bu, siyasetçi yasakları düzenleyen hissedar madde. Cumhurbaşkanı siyasetçi yasakların kapsamı dışına mı alınıyor? Cumhurbaşkanı bire hissedar sürede siyasetçi tümen umumi başkanı olduğuna göre, cumhurbaşkanına hissedar yarar sağlanmış olunmuyor mu?" sorusu üstünde Yazıcı, "Cumhurbaşkanıyla ait hissedar yasaklama, sınırlama bahis konusu değil. Dolayısıyla bizim de çalışmamızın konusu değil. Bir ahenk düzenlemesi yaptık. Mevzuatımızda 'başbakan' yok, kanunda toprak alıyordu, onu çıkardık." dedi.

Bir gazetecinin, "Başbakanın elbette yer aldığı seçim yasakları kısıtlamasına hissedar tümen umumi başkanı bulunan cumhur reisi müdahale değil, hakeza mi anlamalıyız?" sorusuna ise Yazıcı, "Hayır, kılıç burada ahenk düzenlemesi yapıyoruz. Uyum düzenlemesinde, bundan hakeza mevzuatımızda 'başbakan' bulunmadığı halde kanunda toprak alıyor. Bu düzeltmeyi yapıyoruz." karşılığını verdi.

"Erken seçim tartışmalarına akıbet verildi"

Yazıcı, "D'Hondt uygulaması hesabına iklim genelindeki barajın, bağlaşma içerisindeki partiler düşüncesince de geçerliliği var mı?" sorusu üstünde ise "Yok, bağlaşma barajı aşmışsa ittifakı meydana getiren da barajı aşmış sayılıyor." dedi.

Bir gazetecinin "Bu yaklaşım, er seçim olamaz anlamına mı geliyor?" sorusuna ise Yazıcı, "Zaten anca hissedar yaklaşımımız yok." karşılığını verdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız da "Anayasa'nın 67'nci Maddesi aşırı açık. Tekrar izaha lüzum var mı? Bu kanun, yürürlüğe girdikten itibaren 1 sene ortamında yapılacak seçimlerde uygulanmaz. Bundan ötürü er seçim tartışmalarına akıbet verilmiştir." ifadesini kullandı.

AK Parti ve MHP'nin kuma hazırladığı Seçim Kanunu teklifi TBMM'de

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin kuma imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu.

Teklife göre, seçimlerde yüzdelik 10 şekilde muteber iklim seçim barajı yüzdelik 7’ye indiriliyor.

İttifakın almış yer aldığı oy toplamı iklim engelini geçmiş yer aldığı takdirde, seçim çevrelerinde mebus hesabı ve dağılımı, bağlaşma ortamında toprak düzlük gelişigüzel hissedar partinin o seçim etrafında almış yer aldığı oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.

İttifakı meydana getiren siyasetçi partilerin gelişigüzel birinin çıkaracağı mebus sayısı, gelişigüzel seçim sahasında bağlaşma ortamında elde etmiş yer aldığı oy sayısı esasi alınarak umumi D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek.

Seçime iltihak yeterliliği elde fail parti, Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen ve tümen tüzüğünde tamlanan süreler içerisinde ilçe, il ve iri kongrelerini fevk caba dü defadan hissedar tomar boşlama etmemiş olma koşuluyla seçime iltihak hakkını korunum edecek. Salt TBMM'de takım kurmuş olmak, seçime katılabilmenin kâfi şartından bir tanesi olamayacak.

Seçim kurulunun belirlenmesi

İl seçim müesses hissedar başkan, dü temel ve dü de redif üyeden oluşacak. İl seçim müesses reis ve temel üyeleri, dü yılda hissedar hanuman ayının akıbet haftasında, il merkezinde fariza karşıcı ve hissedar numara sınıfa bölünmüş hakimler arasından evvel basamak adli hüküm hak komisyonunca meydana getirilen ad çekme çekimiyle belirleme edilecek.

Kura çekiminde evvel çıkan başkan, ahir dü unsur aristokrat ve en akıbet çıkan dü unsur de redif unsur şekilde belirlenecek. Birinci sınıfa bölünmüş tam sayıda hakimin olmaması yerinde en mümessil hakimden başlayarak eksikler tamamlanacak. Bu suretle kurulan il seçim müesses dü sene müddet ile fariza yapacak.

İlçede fariza karşıcı ve hissedar numara sınıfa bölünmüş hakimler arasından, biçim ilçelerde ise il seçim müesses reis ve üyelere bağlı ad çekme çekiminden sonradan artan listeden olacak biçimde il merkezinde fariza karşıcı ve hissedar numara sınıfa bölünmüş hakimler arasından evvel basamak adli hüküm hak komisyonunca meydana getirilen ad çekme çekimiyle belirlenen bilge üye, kaymakamlık seçim kuruluna reislik edecek.

Birinci sınıfa bölünmüş tam sayıda hakimin olmaması yerinde en mümessil bilge kurulun başkanı olacak. Kura çekimine müdahale iktisap etmek istemeyen hakimler saymaca şekilde komisyona başvuracak. Görev düşüncesince tam sayıda ayrıksı hakimin olması biçiminde kuraya müdahale iktisap etmek istemeyenler listeden çıkartılacak.

1 sene eskiden müntehip kütüğü üstünden güncelleme

Sandık kuruluna unsur arz hakkı bulunan hissedar parti; oluru olmaksızın ayrıksı hissedar tümen üyesini kasa müesses üyesi şekilde gösteremeyecek.

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve yaşlı Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun mucibince yapılacak seçimlerde, yerleşme noktayı adresine bakarak açılan hissedar sene eskiden müntehip kütüğü üstünden güncelleme işlemleri yapılacak.

Adresi kaçınık olması hasebiyle bulunak yük sisteminde gözükmeyenler, en akıbet müntehip yer aldığı adrese bakarak müntehip listelerine kaydedilecek.

Seçim kararına göre, evvel tam toprak düzlük kocabaşı adayı, seçilme yeterliliğine ehil bulunduğunu en geç hissedar ay ortamında belgelendirmesi biçiminde namına seçim kazandığına müteallik kaymakamlık seçim kurulunca tutanak verilecek. Aksi halde ikinciye, elan sonradan üçüncüye ve binnetice seçilme ehliyetine ehil yavuklu bulunana genişliğinde bu prosedür yapılacak. İlçe seçim kurulunun bu hususta vermiş yer aldığı kararlara huzur dü gündüz içerisinde il seçim kuruluna itiraz edilebilecek. İl seçim kurulunun vermiş yer aldığı kararlar stabil olacak.

İl seçim müesses reis ve üyeleri ile kaymakamlık seçim müesses başkanları, teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde, meydana getirilen değişikliklere bakarak baştan belirlenecek. Bu biçimde belirlenen reis ve üyeler, eskiden reis ve üyelerin fariza süresini tamamlayacak.

Teklifle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine koşut şekilde Seçim Kanunu'ndaki "Başbakan" ibareleri kanundan çıkartılıyor.

Teklifin umumi gerekçesinde, "Bu anayasa teklifi değişikliği ile ülkemizin yükselmiş bulunan demokratlık çıtasının ve standardının elan da yükselmesi, demokratik devletler ortada yerinin elan da sağlamlaşması, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi ile erişilen yönetimde istikrarın temsilde hak ile güçlendirilmesi amaçlanmaktadır." denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler