USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AK Parti Sözcüsü Çelik: "Bu işgali tümüyle reddediyoruz”

AK Parti Sözcüsü Çelik, Rusya'nın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin, "Bugün itibarı ile arsıulusal hukuku ağırbaşlı halde ihlal fail ve aşırı vahametli neticeleri olabilecek ortak levha ortaya çıktı. Bu işgali tümüyle reddediyoruz” dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik:
24-02-2022 20:30

AK Parti MKYK toplantısı ondan sonra mütekellim AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, toplantının ağırlıklı ruzname maddesinin Rusya'nın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği atak bulunduğunu tabir ederek, ”Maalesef tüm bu çabalara karşın çöküntü derece kademe terfi etti mefhum namına bugünkü atak hali ortaya çıktı. Gelinen derece naşir icap 2. Dünya Savaşı, icap Soğuk Savaş ondan sonra katı aşırı yüklülük olmuştu. Ama bu noktaya ulaşmamıştı. Bundan ahir evren düzeni açısından ehemmiyetli neticeleri olacaktır. Cumhurbaşkanımız hem Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile hem Rusya Devlet Başkanı Putin ile dip ortak halde bu görüşmeleri sürdürdü. Görüşmelerin mihrak noktası Minsk anlaşması çerçevesinde diplomatik yolla bu probleminin çözülmesiydi. Hem Ukrayna hem Rusya ile en direkt konuşabilen Cumhurbaşkanımızın bu çabaları hem Ukrayna hem Rusya çeşidinden müspet karşılandı. Cumhurbaşkanımız olayın gene itibaren Türkiye'nin ev sahipliği yapabileceğini gene bu yana bu durumun barışla çözülebileceğini tabir etti. Cumhurbaşkanımızın Putin ile ortak görüşmesi evet düşüncelerini bariz bariz tabir etti. Sayın Putin de öz basar açısından olayın detaylarını Cumhurbaşkanımızla paylaştı" diyerek konuştu.

Bugün sebebiyle arsıulusal hukuku ciddi halde ihlal fail vahametli neticeleri olabilecek ortak tablonun ortaya çıktığını kail Çelik, "Bu işgali tümüyle reddediyoruz. Haksız ve hukuksuz ortak eylemdir. İlk yeniden itibaren Ukrayna'nın politik birliğini ve arazi bütünlüğünü ilkelerimiz gereği çelimli ortak halde savunacağımızı tabir ettik. Cumhurbaşkanımızın dü ifadesinin taraf yana görülmesinde üstünlük vardır. Birincisini Ukrayna'nın arazi bütünlüğünü ve politik birliğini çelimli halde savunuyoruz. İkisinden de vazgeçmeyiz demişti Cumhurbaşkanımız. Burada ortak ilke çerçevesinde kimsenin agresif girişime yönelmemesi ile ait kupkuru ortak eda ortaya koymuştu. Hiç kimsenin agresif ortak girişime yönelmemesi ile ait bariz ortak davranış ortaya konulmuştu. Türkiye bu manada NATO ittifakındaki mükellefiyetini hesabına getirmekle beraberce öz politik birikimi, Ukrayna ve Rusya ile ilişkileri çerçevesinde ibdai ortak konum oluşturmuştu. Gelinen noktada nahak yere hukuksuz saldırganlık ortaya çıkmıştır. Bu saldırganlığın neticelerini tümüyle reddettiğimizi tabir geçirmek istiyorum" diyerek konuştu.

Türkiye'nin ortak NATO müttefiki namına müspet ortak davranış sürdürdüğünü kail Çelik, ”Türkiye ortak NATO müttefiki namına şimdiye denli müspet ortak davranış sürdürdü. Bundan sonraları çelimli ortak NATO üyesi namına da bu tutumunu sürdürecektir. Ukrayna'nın arazi bütünlüğünü çelimli ortak halde savunmaya bitmeme edeceğiz. Rusya'nın da bu agresif tutumdan vazgeçmesi düşüncesince diplomatik ilişkileri sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Kırım Tatar'ı kardeşlerimizin durumları, onların içre bulundukları halle yakından ilgiliyiz Kırım kökeni milletvekilleriyle sonsuz değinme halindeyiz" dedi.

“Ukrayna'daki vatandaşlarımızla benzeyen ortak değinme içindeyiz"

Ukrayna'daki yurttaşlar ile benzeyen ortak değinme içre olunduğunu bildiren Çelik, “Ukrayna'daki vatandaşlarımızla benzeyen ortak değinme içindeyiz. Bu değinme çerçevesinde oradaki diplomatik misyonlarımız bitmeme ediyor. Bugün ortak vatandaşımızın kusur yaklaşımı videoteyp namına yayıldı. Diplomatik misyonlarımızın fariza yerlerinden ayrıldığına yönelik. Diplomatik misyonlarımız görevinin başındadır. Oradaki dört başı mamur büyüklük görevlilerimiz görevinin başındadır. Oradan boşanmak talip vatandaşlarımızla ait namına şu anda ortak obje yapılamıyor. Hava kişmiri ve çokluk bitirme alternatifleri üzerine asayiş üzerine kaotik ortak boyut var. Güvenlik açısından kusursuz ortak inanma verilemiyor. Güvenlik sağlandığında boşanmak talip yurttaşlarımız düşüncesince mukteza hazırlıklar yapılacaktır" açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği'nin ayıplama teşkilatına döndüğünü, ayıplama üreten ortak yaklaşımdan istikbal gidemediğini tabir fail Çelik, ”Türkiye'nin AB üyeliğinin Avrupa'ya neler katacağı üzerine izahat yaptık. Avrupa'nın Türkiye'yle beraberce olmasının getireceği politik vizyondan mahrumiyeti kupkuru halde görülmüş durumda” dedi.

"Ukrayna'nın politik donanması ve arazi bütünlüğünü çelimli ortak halde savunmaya bitmeme edeceğiz”
Karadeniz'in güvenliğinin şümullü ortak halde ele alındığını kaydeden Çelik, Türkiye'nin bu mevzuda oluşabilecek senaryolara huzur mücehhez bulunduğunu belirtti. Çelik, "Möntro Sözleşmesi'nin bu yüz ortak vaziyette Türkiye'nin kararları açısından dört başı mamur senaryolar çalışılmıştır. Möntro Sözleşmesi ile ait önümüze geleceklerle ait hazırlıklar yapılmıştır. Şimdiye denli kusursuz namına hesabına getirilmiştir. Süreci izlem etmeye bitmeme edeceğiz. Bu huzursuzluğun bundan şimdi ortak tomar ortak noktaya gitmemesini istek ediyoruz. Gelişmeleri sezmek zordur. Toprak bütünlüğü ihlal edilmiş bulunduğu politik donanmasına müteveccih ortak gözdağı bulunduğu düşüncesince Ukrayna'nın politik donanması ve arazi bütünlüğünü çelimli ortak halde savunmaya bitmeme edeceğiz” dedi. "Yakın ilişkilerimiz bulunduğu Rusya'ya arsıulusal hukukun ciddi ortak ihlali anlamına mevrut bu eylemden vazgeçilmesi icap ettiğini altını çizerek söylüyoruz“ diyen Çelik, "Türkiye açısından tüm bu gelişmelerin gerektirmiş olacağı siyasi, ekonomik, diplomatik, etkilerinin çelimli ortak halde değerlendirildiğini, muhtelif senaryoların ele alındığını, Türkiye'nin artık kendisini etkileyecek muhtelif senaryolara huzur hazırlı bulunduğunu tabir geçirmek isterim. MKYK Toplantımızda Rusya Ukrayna krizi şümullü halde ele alınmıştır” diyerek konuştu.

"Türkiye'nin Afrika'daki varlığı tek ülkenin aleyhine değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika ziyareti esnasında yaşamını kaybeden Hayrettin Eren'e yağmur dileyen Çelik, ”Cumhurbaşkanımızın benzeyen sürede Afrika ziyareti olmuştu. Türkiye aşırı derinliğine zamandır ortak basar açısı gerçekleştiriyordu. Afrika'ya. Artık Afrika açılımının Afrika-Türkiye ortaklığına döndüğünü söyleyebiliriz. Oraların kalkınması düşüncesince kulaklı kulaklı ilkesinin yaşama geçirilmesi düşüncesince çalışmalarımız sürüyor. ‘Türkiye Afrika'yı ele geçiriyor' Türkiye' Afrika'da beden gösterisi yapıyor kabil kişmiri yaymaca anlamına doğacak çalışkanlık içerisine giriliyor. Türkiye'nin Afrika'daki varlığı tek ülkenin aleyhine değildir. Sadece Afrika halklarının ve Afrika Devletlerinin yararınadır. Sadece Afrika yararınadır. Türkiye'nin Afrika'daki ortaklığı, açılımı uhuvvet çerçevesinde, sömürüden, doğu bilimci yaklaşımlardan ırak ortak halde insanca iane temelinde, ekonomik, politik iştirak insanı iane temelinde gerçekleşiyor” dedi. Sağlık çalışanlarına müteveccih saldırılara aksülamel yayınlayan Çelik, ”Şiddetin benzeyen takip edeni olduklarını belirterek sinir bilimi uzmanı ortak hekim arkadaşımıza meydana getirilen saldırıyı hızlı kınıyoruz. Hukuki süreçleri yakından izlem ediyoruz. Gözbebeğimiz bulunan keyif mensuplarının yanlarında olduğumuzu gelişigüzel devir tabir ediyoruz” diyerek konuştu.

İsrail'le normalleşme periyodunun öz ritminde ilerlediğini tabir fail Çelik, İsrail Cumhurbaşkanının ziyareti düşüncesince hazırlıkların bitmeme ettiğini belirterek, "İki tarafın uygun bulunduğu konularda, diplomatik ilişkilere müteveccih dosyalar bu ziyarette şümullü ortak halde ele alınacak. Türkiye'nin duruşu bire ortak hassasiyetle bitmeme etmektedir. Türkiye'nin Filistin mevzusundaki duruşu, dü devletli hal mevzusundaki duruşu bire ortak hassasiyetle bitmeme etmektedir. Burada şimdiye denli Filistin meselesinin çözümü ile ait dört başı mamur hassasiyetlerimiz kelimesi kelimesine koruduğumuzu tabir geçirmek isterim. Bu görüşme gerçekleşmesi çerçevesinde dört başı mamur bu icraat şümullü ortak halde yürütülüyor” dedi.

MKYK'da erke mevzularıyla ait vatandaşlardan mevrut taleplerin şümullü ortak halde ele alındığını tabir fail Çelik, aut temasların enli şümullü halde değerlendirildiği ortak bölümün de MKYK toplantısında ele alındığını bildirdi. Güvenlik Zirvesi'nde Rusya'ya müteveccih ortak yaptırımın ele alınmadığını aktaran Çelik, ”Türkiye açısından Rusya ile dip ilişkilerimiz var. Ukrayna'nın arazi bütünlüğünü ve politik birliğini de çelimli ortak halde savunuyoruz. Türkiye Ukrayna'nın politik bütünlüğü ve arazi bütünlüğünün sağlanması düşüncesince desteği verecektir. Bu çatışmaların nerede duracağı nereye denli ilerleyeceği benzeyen halde izlem edilmelidir. Bu çatışmaların şimdi ortak tomar büyümemesi Ukrayna'nın arazi bütünlüğü ve politik birliğinin sağlanması düşüncesince gerekenlerin yapılması. Montrö Sözleşmesi açısından Türkiye'nin bu vaziyette önüne gelebilecek dört başı mamur senaryoları değerlendiren icraat Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı çeşidinden şümullü halde yapıldı. Montrö sözleşmesi açısından Türkiye naşir ki bu vaziyette önüne doğacak dört başı mamur senaryoları değerlendiriyor. Savaş yerinde savaşçı ülkelerin gemilerin gelişine Montrö hükümleri üzerine geçmiş olmasına müsaade verilmemesi hükümleri var. Farklı bilgileri da var. Burada şu esastır Cumhurbaşkanımızın yeniden bu yana dediği burada barışın korunması huzursuzluğun olmaması. Montrö Sözleşmesini afaki hükümleri kupkuru ortak halde uygulayacaktır" diyerek konuştu.

"Bunlar aut politikayı CHP kurultayı sanıyor"

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına aksülamel yayınlayan Çelik, ”Demokrasinin yolu Diyarbakır'dan Adana'dan, İstanbul'dan, İzmir'den Türkiye'nin dört başı mamur zerrelerinden geçer. Bu ifadelerin simgesel anlamları oluyor. Bir çeşit karşılığı sıfır politik algı anlamına mevrut muhtelif bağlamlarını eskiden gördük. Yüce meclisin yetkisinin azaltıldığından bahsedenlerin demokratlık üzerine ortak sistem kurarken atfı ulu meclise yapması gerekirken bu halde indirgemeci ortak yaklaşım öne sürmesidir. Bu halde indirgemeci yaklaşımın ortak parçayı alıp onunla demokrasiyi özdeşleştirmenin on paralık de güzel sıfır istismara bariz neticeleri bulunduğunu gördük. Coğrafi adlandırma yapacaksınız bu gelişigüzel zümreden makbul not lakin demokratik ortak sevk yapacaksanız bu meclisten geçer. Cumhurbaşkanımızın BAE ziyaretinde ciddi ifadeler kullandıklarını gördük. Dış politikanın doğasına durumuna ilişkin en asliye yaklaşımlardan mahrum ortak halde bu çabaları geliştiriyorlar. CHP umumi başbuğ yardımcısı Türkiye'nin öz tezlerinden vazgeçip Yunanistan'ın tezlerini onama etmesini öneriyor. Bunlar aut politikayı CHP kurultayı sanıyor. CHP kurultayının içerisindeki muhtelif sitillerin aut politikada makbul olacağını sanıyorlar" dedi.

Hülya Keklik

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler