USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Ukrayna ile Rusya Savaşı'na bağlı "Türkiye, herhangi bir dü tarafla da şen konuşabilen ve alana bağlı sulh perspektifine cemaat bulunan az daha yegane ülkedir. Bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz." dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz
06-03-2022 16:09
İstanbul

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) çeşidinden The Marmara Hotel'de planlı Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması'nda mütekellim AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, dünyanın güç müşterek süreçten geçtiğini söyledi.

Kurtulmuş, dünyada global ölçekteki dengesizlikler yada balans arayışlarının önümüzdeki on seneler süresince bitmeme edeceğini anlatım ederek, "Öncelikle hoppadak Ukrayna-Rusya krizini yada süregelen savaşı, biricik başına müşterek ilke şartıyla değerlendirmemiz akıllıcasına olamaz kanaatindeyim. Epeyce müşterek süredir evren tutum politiğini yönlendiren dünyada acemi gelişmelerin kapısını açan baş döndürücü tehlikeli, riskli ancak ayrımsız sürede da sonuç aşama çelimli müşterek rakiplik ortamını da barındıran global müşterek gelişmeyle koltuk karşıyayız." diyerek konuştu.

Her bölgede şişman mücadelelerin, rekabetlerin, çatışmaların ve gerilimlerin yaşandığı müşterek devirde olduklarına dikkati çekici Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bundan 20- 30 sene önceki dünyanın hesaplı geleceğiyle ilişik konuşmalar yapılırken 3 bölgede insanlığı muntazır riziko alanları bulunduğunu da konuşuyorduk. Bunlardan birisi su savaşları, birisi besin savaşları, müşterek başkası ise erke savaşlarıydı. Son 20 sene içinde buna siber asayiş sahasını da dördüncü müşterek düzlük adına katmak durumundayız. Dolayısıyla bundan sonradan bu güçlerin kâffesi hoppadak diyalekt adına sahada uğraş etmekle kalmayacaklar. Aynı sürede bu 4 bölgede da korkunç müşterek mücadele, rakiplik ve gerektiği yıllarda da korkunç müşterek çatışmanın içinde arazi alacaklar. Bunu kötümser müşterek safiha ortaya atmak düşüncesince söylemiyorum. Dünyanın mevrut bulunduğu acemi hali güzel belirleme eylemek ve şartların hoppadak bizlere söylenen bazı laflar yada bundan böyle sloganlaşmış bulunan ifadelerin ötesinde dip köklerini gitmek ve buna uyarınca hazırlık kabul eylemek mecburiyetindeyiz."

Bu arbede ve yüklülük ortamlarının içinde coğrafyanın nasip olduğuna ayraç fail Kurtulmuş, "Büyük müşterek talih birikimine, tecrübesine eş bulunan müşterek ülke, sonuç aşama canlı nüfusu ve şişman hedefleri bulunan müşterek diyar olarak, Türkiye'nin bu coğrafyada kesinlikle konumlanacağı, kesinlikle şekilleneceği, hoppadak Türkiye'nin geleceğini belirleyen müşterek ilke olmayacak, bilhassa coğrafyamız iktisap eylemek şartıyla dört başı mamur hayattaki politik ve hesaplı denklemleri baştan nesir edecektir." ifadelerini kullandı.

"Kafkaslar'daki muadele Türkiye'siz müşterek halde çözülemez noktadadır"

Küresel ölçekte uğraş fail güçlerin alanlarının hepsinin ortasında Türkiye'nin olduğuna dikkati çekici Kurtulmuş, şöyleki bitmeme etti:

"Çin ile Avrupa ve Batı arasındaki mücadelenin en ehemmiyetli ayaklarından birisi, her insanın bilmiş bulunduğu şartıyla Ön Asya ve bilhassa Kafkasya'da Kafkasya üstünden gerçekleşecektir. Bu manada Türkiye, Kafkasya'daki denklemin elzem unsurudur. Çok şükür Azerbaycan'da, Azerbaycan'ın Karabağ'ın işgalini kurtarması sürecinde, Türkiye şişman müşterek şekilde, dayanaklık eylemek adına orada acemi müşterek denklemin kurulabilmesi ve arkası sıra Kafkaslar'da, Rusya'nın, İran'ın, Türkiye'nin, Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın ve Ermenistan'ın da olabileceği altılı ganyan müşterek platformda Kafkasları, bilhassa Güney Kafkasya'yı müşterek sulh ve geçim ortamına çevirebilmek dair kararlıdır ve bu bölgede öncecilik kabul eylemek noktasındadır. Kafkaslar'daki muadele Türkiye'siz müşterek halde çözülemez noktadadır."

Rusya-Ukrayna savaşı

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan krizdeki önemini özetleyen Kurtulmuş, "Türkiye, herhangi müşterek dü tarafla da şen konuşabilen ve alana bağlı sulh perspektifine eş bulunan az henüz yegane ülkedir. Biz bu bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz. Ülkelerin farklılıkları olanaklı ancak bu farklılıkları müzakereyle konuşarak masada diplomasiyle çözebilecek müşterek imkana eş olduğumuza inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Doğu Akdeniz'in önümüzdeki devirde şişman gerilimlerin yaşanacağı acemi müşterek coğrafya bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Doğu Akdeniz'de birileri Türkiye'nin nazar boncuğu olmaması, buradaki hidrokarbür kaynaklardan yararlanmaması, burada Mavi Vatanı oluşturarak Türkiye'nin doğruluk ve kendilerini koruyacak müşterek güce eş olmaması düşüncesince herhangi müşterek çeşitli baskıyı yaptılar, bunları hatırlıyorsunuz. Ama Türkiye, Akdeniz'de Mavi Vatanı, Libya Hükümeti ile icra ettiği anlaşmayla beraberce onun sınırlarını çizerek mahsus hesaplı bölgelerimizde saf kavara ve arazi yağı kontrol faaliyetlerini sürdürdü." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin çelimli müşterek üretime eş bulunan müşterek diyar olmaktan apayrı şansı yoktur"

Her bölgede çelimli bulunan müşterek Türkiye istediklerini özetleyen Kurtulmuş, pandemi ve halen bitmeme fail bu sürecin Türkiye'nin vaktinde ve eskiden almış bulunduğu tedbirler zımnında minimum hasarla atlatıldığını anlatım etti.

Türkiye'nin demokrasiden kısaca hesaplı büyümesinin gerçekleşmesinin katiyen belkili olmadığını dile getiren Kurtulmuş, "Hiç şüpheniz olmasın, demokrasisi ufak tefek bulunan Türkiye'nin ekonomisinin de gelişim göstermesi belkili değildir. Çok partili siyasetçi yaşantımız bunun örneğidir." dedi.

Rusya-Ukrayna mücadelesi ile ortaya çıkan krizi değerlendiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, aha 146 diyar koltuk çıkıyor bu işe. Ama nazar boncuğu gücü, nazar boncuğu tesiri yok. O karara koltuk çıkmanın nazar boncuğu manası yok. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 5 kıta diyar var. Beş ülkeden müşterek tanesi veto etmiş bulunduğu devir evren değişmeyen alamıyor. Ne genişliğinde şişman müşterek kıygı olursa olsun. Rusya'nın Ukrayna'ya koltuk harp anons ettiği, obstrüksiyon etmiş bulunduğu hem de veto ederek kendisini kınanmaktan kurtardığı müşterek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dünyanın taşıyabileceği müşterek nesne değildir. Burada da tezlerimizin muhik bulunduğu ortaya çıkmıştır. Yeni müşterek global politik mimariye gerekseme vardır. Yeni müşterek global mali mimariye gerekseme bulunduğu gibi. Bunun düşüncesince canla başla gayretle çalışacağız. Allah'a şükür Türkiye lafı donanımlı müşterek ülkedir. Sözümüzü henüz donanımlı duruma getireceğiz. Bunun yolu da her insanın kuma amaca kuma bellek çerçevesinde yürümemiz ve Türkiye'yi henüz çelimli duruma getirmemizden geçiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler