USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 'Çocukları Dijital Tehlikelerden Koruma Rehberi' hazırl

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Çocukların Dijital Risklerden Korunmasında Ebeveyn Rehberi" hazırlandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 'Çocukları Dijital Tehlikelerden Koruma Rehberi' hazırl
17-01-2022 15:05
Ankara

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, emare ebeveynlerin dijital hayattaki riskli içeriklere gönül rahatlığı çocuklarını elbette korumaları, nelere nazarıitibar etmeleri ve ne asayiş önlemlerini almaları gerektiğini, küçüklere "dijital mahremiyet bilinci" kazandırılmasının yollarını içeriyor.

Bilişim teknolojilerinin avantajları yer aldığı kabil riskler de içerdiğine nazarıitibar çekilen rehberde, küçüklere bu mevzuda ebeveynlerin kılavuzluk etmesinin önemi vurgulandı.

Son senelerde "dijital ebeveynlik" teriminin ortaya çıktığına ayraç edilen rehberde, ailelere çocuklarını genel ağ süresince bekâr bırakmamaları uyarısında bulunuldu.

Dijital ortamdaki riskli içerikler

Teknolojinin denetimsiz kullanımının, evlatları gayrikanuni içeriklere, intihar, narkotik kullanması kabil durumlara, aksi sağlam olabilecek karakterlere, şuuraltı mesajlara, devir içi istismara, siber zorbalığa ve çirkin oruçlu şahıslara gönül rahatlığı savunmasız bıraktığı vurgulanan rehberde, dijital vasıtaların kontrolsüz kullanımının çocuklarda ruh bilimsel rahatsızlıklara, yeme-içme ve aşırı kiloluluk problemlerine, hab bozukluğuna, adale ve kuru sistemi hastalıklarına ve bağımlılığa defa açabileceği belirtildi.

Denetimsiz uygulayım bilimi kullanımıyla evlatların okuldaki bilimsel nitelikli başarılarının, içtimai ilişkilerinin, asıl yaşamda mıhlı yazışma ihdas becerilerinin aksi etkileneceği kaydedilen rehberde, toplumdan kendini soyutlama, ıssızlık hissine kapılma, depresyon, yabanlık bozuklukları, asıl duygulardan uzaklaşma, ahlaki problemlerle tutum bozukluklarının da evlatların yaşayabileceği mesail ortada sıralandı.

"Yasaklayıcı tedbirlerden kaçının, bilinçlendirici tepkime takının"

Rehberde aileler düşüncesince şu teklif ve uyarılara arazi verildi:

"Çocuğunuzu genel ağ kullanımında yasaklama ve yasaklama tedbirlerden kaçının, bilinçlendirici, sponsor tepkime takının.

- Çocuğunuzu dijital ortamda erinçsiz edici müşterek durumla karşılaştığında, tanımadıkları kişilerden erinçsiz edici ileti aldığında onlara yanıt vermemesi, bunu sizinle paylaşmaktan çekinmemesi gerektiği dair bilgilendirin.

- Çocuğunuzun internette yazışma kurduğu insanları ve içtimai medyadaki dostlarını tanıyın, ne sitelere girdiğini izlem edin ve bunu duyurulmayan yapın.

- Birçok genel ağ sayfası ve içtimai komünikasyon araçları platformu erinçsiz edici insanları yakınma ika ve işgal fırsatı sunmaktadır. Bunun elbette yapılacağını evladınıza behemehâl öğretin.

- Çocukların kullandığı eksiksiz elektronik aletlerde (tablet, telefon, elektronik beyin vs.) Güvenli İnternet Hizmeti kapsamında verilen Çocuk Profili/Aile Profili kullanılabilir."

Özellikle 3 yaşına derece evlatların ekrana verilen bırakılmaması uyarısı da meydana getirilen rehberde, küçüklere dijital mahremiyet kazandırılması düşüncesince de önerilere arazi verildi.

"Kendisine ve aileye ilgilendiren ışık ve videolara arazi vermemeli"

Rehberde, çocuklara, adsız sansız kişilerden tahsil edilen e-postaların açılmaması, internette ve içtimai medyada piyasaya sürülen herhangi müşterek bağlantıya ve reklam şekilde çıkan linklere tıklanmaması, adsız sansız program/dosyaların indirilmemesi, adsız sansız sitelere eşya ve unsur olunmaması icap ettiğinin öğretilmesi istendi.

Profil sayfasında kendisiyle alakalı gereğinden çok bilgiye, namına ve aileye ilgilendiren tablo ve videolara arazi verilmemesinin önemi vurgulanan rehberde, şu ifadelere arazi verildi:

"Bir içtimai ağabey eklenmek talip yavrunuzun ilk önce sizinle yazışma kurmasını isteyin ve gözyaşı sınırı olup olmadığını arama edin. Çocuklara şahsi sınırlara erbap olmaları, insanların sınırları ve mahremiyeti ihlal fail arzuları karşısında yararlı demeleri icap ettiğini öğretin. Çocuğunuzdan, içtimai ağlarda başkalarına dokunca verecek davranışlarda bulunmamalarını ve başkalarının bilgilerinin gizliliğine hizmet göstermesini öğretin."

Sosyal medyada paylaşılmaması müstelzim görsellere bağlı uyarıların bulunmuş yer aldığı rehberde, evlatların görüntülerinin banko her insanın görebileceği halde paylaşılmaması gerektiği vurgulandı.

Çocukların hususi bölgelerinin göründüğü, örtüsüz oldukları görseller ile tuvalet, banyo gerçekleştirmek kabil insana ilgilendiren hususi fotoğrafları, pestil oldukları ışık ve videolarla ağlarken, çetin hale sakıt anları içeren videoların da paylaşılmamasının önemi vurgulanan rehberde, şu tembihler yapıldı:

"Çocukların görselleri paylaşılırken bunun gittikçe çocuğa ne hissettirebileceği menfez uğrunda bulundurulmalıdır. Paylaşımın seneler sonraları oluşturabileceği tesirleri üstünde düşünmek, başkalarıyla paylaşmanın akıllıca olmayacağı hassas, olumsuz, eğlenceli görünse de gittikçe önemsiz düşürücü olabilecek anların paylaşımlarından çekinmek önemlidir. Fotoğraf paylaşırken sınırlara nazarıitibar edilmelidir. Sürekli, ilaveli şekilde, günce hayatının herhangi müşterek hatıra fotoğraflanan ve paylaşılan müşterek çocuğun mahremiyet bilinci kazanmakta zorlanabileceği menfez uğrunda bulundurulmalıdır. Sadece kişi çocuğumuzun değil bambaşka küçüklere ilgilendiren görseller de müsaade alınmadan ve her insana açıkça halde paylaşılmamalıdır."

Dijital oyunlarda bağımlılık riski

Doğru seçme elektronik beyin oyunlarının çocuklarda kıymetlendirme yapma, bilgelik işleme, lojik düşünme, alternatifleri menfez önüne alma, tasar yapma, yaratıcılık ve eleştirisel düşünme, izlem istimal kabil bazı kabiliyet ve becerileri geliştirdiğinin araştırmalarla ortaya konduğu belirtildi.

Oyun oynamanın en ehemmiyetli aksi tesirinin bağımlılık riski yer aldığı anlatım edilen rehberde, ana babaların evlatlarının elektronik beyin oyunlarını oynamalarını engel olmak hesabına bilgisayarı doğurgan kullanmalarını sağlayacak tedbirler alması kaynak edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler