USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrika'nın baş döndürücü boyutlu güvenli dostu: Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20-22 Şubat tarihlerinde tamamladığı Afrika turu, Türkiye'nin ana kara ile kurduğu ilişkileri baştan gündeme getirdi.

Afrika'nın baş döndürücü boyutlu güvenli dostu: Türkiye
24-02-2022 11:23
Dakar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Senegal'e düzenlemiş bulunduğu mini Afrika turu, dikkatleri Türkiye'nin Senegal ve kıtada oluşturduğu artı imajın nedenlerine çevirdi.

AA muhabiri, Afrikalı uzmanlara Türkiye'nin Afrika ve Senegal'deki pozisyonu ve kıtadaki avantajlarını sordu.

Gana'da Türkiye-Afrika ilişkileri dair icraat tay tay arabası Aboagye Mintah, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30'dan müşterek tomar Afrika ülkesini görüşme fail ana kara dışı biricik önder bulunduğunu ve bu mevzuda rakip tanımadığını söyledi.

Mintah, Erdoğan'ın arsıulusal maşer kabilinden dışlandığı ve savaşın böldüğü Somali'ye meydana getirdiği ziyaretin de enine boyuna ekstrem bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2013'ten beri Senegal'i 5 kat görüşme ettiğini anımsatarak Somali'de bulunduğu kabilinden Senegal'de de kuma kült unsurunun dü ülkeyi baş döndürücü tez yakınlaştırdığına aksan yaptı.

Mintah, Somali'nin bilakis Senegal'in hesaplı ve politik anlamda enine boyuna dengeli olması nedeniyle nice Türk yatırımını da çektiğini kaydetti.

"Uygun fiyata birinci sınıf mahsul Türkiye'ye itimatı artırıyor"

Ortak kült haricinde Türkiye'nin müstemlekecilik mevzusundaki duruşunun da Senegal ile ilişkileri kolaylaştırdığına dikkati çekici Mintah, şöyleki konuştu:

"Türkler, gelişigüzel muhtelif müstemlekecilik faaliyetine huzur baş döndürücü hassaslar. Türkiye, müstemlekecilik devri sonra Fransa'nın hala Afrika'da bağımsızlığını nail devletleri arama etmeye çalışmasını kalın pıtrak eleştiriyor. Bunun beraberinde Erdoğan, geneli Müslüman bulunan Batı Afrika ülkeleriyle de çelimli bağlar kurmaya başlıyor. Bu noktada ekonomisi ve Türkiye'ye bulunan hevesi delik uğrunda bulundurulduğunda Senegal'in noktayı tartışılmaz. Sömürgecilik karşıtı söylemlerle Türkiye hem toy müttefikler ediniyor bununla beraber Fransa'yı kızdırıyor. Bir taşla dü kuş."

Mintah, Türkiye'nin müstemlekecilik eleştirisinin beraberinde Afrika ile kurduğu denktaş temellere müstenit ilgiler yardımıyla de kıtada sunturlu müşterek avantaja cemaat olduğuna dikkati çekti.

"Erdoğan'ın arsıulusal arenada marjinalleştirilen Afrika memleketlerini savunması da kıtanın nice noktasında takdirle karşılanıyor." diyen Mintah, Türkiye'nin imajının Senegal'de bu derece güzel bulunmasına şaşırmamak icap ettiğini vurguladı.

Mintah, Türkiye'nin Afrika'ya makul ücretli birinci sınıf mahsul sağladığının da altını çizerek "Senegal'de Türk ürünlerinin ve yatırımlarının kalitesi tartışılmaz ayrıca bir çok aşırı devir Batı'nın sunduğundan henüz iyi. Yıllarca Asya'nın aliteli olmayan mahsul ve enfrastrüktür hizmetlerinden usangın Afrika düşüncesince Türkiye'nin makul fiyata birinci sınıf servet ve işlev sunması nice Afrikalı liderin de Türkiye'ye güvenmesini sağlıyor." ifadelerini kullandı.

"Bayraktar Sahel'de ayırt yaratır"

Mali'de asayiş ve arsıulusal ilgiler dalında araştırman Dr. Daouda Kinda, Erdoğan zamanına derece Afrika'nın, Türkiye'nin benzeyen müşterek partneri olmadığını fakat 20 senedir hem hesaplı bununla beraber diplomatik bölgede nice inkişaf yaşandığını söyledi.

Senegal'in dengeli yapısı, vuruş görmemiş zamanı ve nice arsıulusal örgütün varlığı ile Afrika'da her insanın isteyebileceği müşterek şerik olduğuna dikkati çekici Kinda, Türkiye'nin de Senegal'e yarar sağlayacak müşterek kuma bulunduğunu dile getirdi.

Kinda, Türkiye'nin yapım ve yetişek alanındaki yeteneğinin semt devletleri kabilinden cankulağı izlendiğine aksan yaparak bu dü özellik başlığının Türkiye'yi başta Batı Afrika'da başka müşterek yere taşıdığına ayraç etti.

Afrika'nın da akıbet devirde alışılagelmiş partnerlerinin beraberinde değişik ülkelerle de iş birlikleri hazırlamaya başladığını tamlayan Kinda, Türkiye'nin de bu partnerler ortada önceki sıralarda toprak aldığını vurguladı.

Kinda, Türkiye'nin başta defans endüstri alanındaki tecrübesinin Sahel devletleri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna dikkati çekerek şöyleki bitmeme etti:

"Baykar Bayraktar'ın Dağlık Karabağ savaşındaki rolünü düşününce bozukluk Sahel'de de bundan faydalanmayalım? Sahel'de çalışan iklim gücüne cemaat iktisap geçirmek terörle mücadelenin seyrini değiştirebilecek derece ehemmiyetli müşterek husus. Türkiye, Afrika orduları düşüncesince elzem müşterek şerik olabilir. Bilgi paylaşımı, askeri eğitim, zırhlı taşıt ihracatı kabilinden nice özellik başlığında kıtaya ulama sağlayacağını düşünüyorum. Hatta Türkiye, nitelikli öge yetiştirirse Afrika'da tabanca istihsal yahut cephane fabrikası caba açabilir. Kıtadaki Türk yatırımları arttıkça Afrika'nın güvenliği ve refahı Türkiye'yi henüz baş döndürücü ilgilendirecektir."

"Futbol okulu okşayıcı güce ulama sağlar"

Türkiye'nin "futbol kabilinden okşayıcı müşterek güce de cemaat olduğunu" tamlayan Kinda, futbola baş döndürücü nazarıitibar duyan Afrika'nın bu aşamada da Türkiye ile içten müşterek alım satım kurabileceğine ayraç etti.

Kinda, "Fenerbahçe kabilinden Türk kulüpleri Afrika'da ayak topu okulu açsa bunun Türkiye'nin halihazırdaki artı imajına baş döndürücü çelimli ulama sağlayacağı kesin. Üstelik dinç nesli müşterek spora kanalize geçirmek onları, aşırıcı unsurların tuzağına düşmekten kurtaracaktır. Yani futbolla terörle mücadeleye bilvasıta müşterek ulama sunulabilir. Genç nüfusun bu derece dip bulunduğu müşterek coğrafyada ayak topu özellik başlığı Türkiye'nin okşayıcı gücüne ayrı müşterek ebat getirecektir." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler