USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrikalılar Türkiye'yi 'güvenilir ortak' yerine benimsiyor

Türkiye'nin senelerdir kararlılıkla sürdürdüğü Afrika hamleleri, Türklerin ana kara insanının gözünde emin birlikte kuma namına benimsenmesini sağladı.

Afrikalılar Türkiye'yi 'güvenilir ortak' yerine benimsiyor
18-12-2021 12:38
Johannesburg

Kıtayla ilişkilerde, Türkiye'nin ekonomiden diplomasiye, güvenlikten hars ve sanata, sert baş döndürücü bölgede yakaladığı kararlı ivme, bu sene 3'üncüsü planlı Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'yle şimdi da gayret kazandı.

Afrika'dan cumhurbaşkanları ve bakanlar düzeyinde dip katılımın gerçekleştiği Zirve, Türkiye'nin kıtada ülkeler nazarında kazanılmış olduğu imajını sergilemesi açısından ağırbaşlı ehemmiyet taşıyor.

Öte yandan, Türkiye'nin semt halklarıyla kurduğu mevzun ve dostça iletişim, Afrikalıların gözünde enine boyuna müspet müşterek Türkiye imajı oluşturuyor.

Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümler

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Afrika-Orta Doğu-Körfez Komitesi Başkanı Abubekir Salim, Türkiye'nin Afrika'daki başarısının sırrının semt insanını tanıyıp, vakalara Afrikalıların göz açışıyla yaklaşması bulunduğunu belirterek, "Türkiye'nin akıbet çağda kıtada Afrikalı sorunlara, Afrikalı analizör ilkesini benimsediğini görüyoruz." dedi.

Salim, Türkiye'nin bölgedeki kurumları sebebiyle bundan sonra Afrika'yı şimdi yakından tanıdığına ve bu mevzuda müşterek gösterime kavuştuğuna dikkati çekerek, bu süreçte Afrika'nın da Türkiye'yi yakından aşinalık fırsatı bulduğunu belirtti.

Afrikalıların ayrımlı müşterek devir algısıyla akıntı ettiğinin altını çizen Salim, Afrika'da hastalıkların aheste da olsa konuşularak çözüldüğünü tabir etti.

Salim, Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin Türk iş insanlarına Afrikalı talih görevlileri ve iş insanlarıyla ülfet etmek açısından müşterek tane fırsatlar sunduğuna değinerek, "Afrika'dan cumhurbaşkanları ve bakanlar seviyesinde yukarı düzem iştirak görüyoruz. Bu çivi başına özen demek. Türkiye, Afrika'da benimseme gören özen odağı bulunan müşterek diyar pozisyonuna geldi." niteleyerek konuştu.

Afrika Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin peşi sıra kıtada mütekâmil enfrastrüktür olanaklarına ve serbest istihsal kapasitesine cemaat devletlerin baş döndürücü şimdi izlemsel müşterek ciddiyete cemaat olacağına dikkati çekici Salim, bu anlamda Güney Afrika üzere Afrika'nın en iri 100 şirketinden 66'sına cemaat lehçe güçlerle ilişkilerin geliştirilmesinin önemine ayraç etti.

"Türkler emin ve denk kuma konumunda"

Johannesburg Üniversitesi Afrika Diplomasisi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (SARCHI) Araştırma Görevlisi Ebrahim Sandille de Güney Afrikalı müşterek güre namına şimdi evvel görüşme etmiş olduğu Türkiye'ye bulunan sevgisini dile getirerek, "Türkler hepimiz düşüncesince beraberce haydi haydi iş yapabildiğimiz emin ve denk kuma konumunda" ifadesini kullandı.

Sandille, Türkiye ile Güney Afrika ilişkilerinin bu sene 38. yılını doldurduğunu hatırlatarak, "Türkiye ile Güney Afrika şimdi çelimli müşterek işteş çatı potansiyeli barındırıyor." dedi.

Türkiye ile Güney Afrika'nın arsıulusal arenada hile değiştirici müşterek grup olacağına inandığını kaydeden Sandille, "Türk dostlarımızı Afrika'ya gelip bizleri yakından tanımaya çağırma ediyoruz." niteleyerek konuştu.

"Türkiye'de şimdi müşterek tomar envestisman hazırlamaya hazırız"

Türkiye'de hayvancılık bölgesine yatırımları mevcut Güney Afrikalı iş insanı Fayyaz Musa da Türkiye ile Güney Afrika ortada hem hesaplı aynı zamanda siyasal anlamda çelimli bağlar bulunduğunu hatırlatarak, Güney Afrikalılar namına Türkiye'ye hususi ehemmiyet verdiklerini tabir etti.

Musa, Afrikalı müşterek yatırımcı namına Türkiye ile emek vermeyi enine boyuna emeksiz bulmasına karşın veznedar hesabı açım ve kıstak bariyeri üzere konuların çıkarlarını zorladığını belirtti.

Omicron varyantının peşi sıra aralarında Türkiye'nin de bulunmuş olduğu baş döndürücü sayıda ülkenin Güney Afrika'ya kapıları kapamasının yerli ekonomiyi menfi etkilediğini kaydeden Musa, "Güney Afrika'ya seyahatler gine başladığında Türkiye'de şimdi müşterek tomar envestisman hazırlamaya hazırız." dedi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler