USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrika ülkelerinin ½ si buğday ithalatının minimum üçte birisini Rusya ve Ukrayna'dan yapıyor

Afrika'da 25 ülke, rastgele sene buğday ithalatının üçte birinden fazlasını Rusya ve Ukrayna'dan yapıyor.

Afrika ülkelerinin ½ si buğday ithalatının minimum üçte birisini Rusya ve Ukrayna'dan yapıyor
19-03-2022 12:40
İstanbul

Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansının (UNCTAD) yayımladığı tutanağa göre, kıtada Rusya ve Ukrayna buğdayına tabi bulunan baş döndürücü sayıda dünya besin krizi ve eder artışlarıyla için karşıya.

2018-2020'de Rusya'dan 3,7 bilyon dolarlık, Ukrayna'dan ise 1,4 bilyon dolarlık buğday ithal fail Afrika devletleri mecmu ithalatının yüzdelik 44'ünü bu dü ülkeden gerçekleştirdi.

Halihazırda 25 ülke, ithal etmiş olduğu buğdayın üçte birinden fazlasını bu dü ülkeden karşılarken, birtakımı devletlerde bağımlılık payı yüzdelik 90'ının üstelik dair çıkıyor.

Somali ve Benin buğday ithalatının kestirmece yüzdelik 100'ünü bu ülkelerden yaparken, Mısır'da bu kemiyet yüzdelik 80'in üstünde bulunuyor.

Benin, Tanzanya, Sudan, Madagaskar, Kongo, Ruanda ve Senegal kabilinden 16 dünya ise ithalatın yüzdelik 50'den fazlasını bu dü ülkeden yapıyor.

Raporda, buğday ihtiyacının yanında kısmının ana kara içerisinden tedbir edilmesi beklenen olsa da savaşla beraberce küsurat kemre fiyatlarının ayrı yanında riziko faktörü oluşturduğu belirtiliyor. Ulaşım altyapısı ve ambarlama kapasitesinin güçsüz olması nedeniyle ana kara genelinde yaşanabilecek eder artışlarının nelere sefer açabileceği ise kestirim edilemiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler