USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrika ülkelerinin BM Genel Kurulundaki Rusya oylamasında “Wagner” gölgesi

BM Genel Kurulunda Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonuna akıbet vermesini ve askerlerini art çekmesini istem fail değişmeyen tasarısında 17 Afrika ülkesi bikarar oy kullanırken 8 dünya oylamaya katılmadı, Eritre ise "hayır" oyu kullandı.

Afrika ülkelerinin BM Genel Kurulundaki Rusya oylamasında “Wagner” gölgesi
03-03-2022 11:53
İstanbul

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonuna akıbet vermesini ve askerlerini art çekmesini istem fail değişmeyen tasarısında Afrika ülkelerinden 28'i "evet" oyu kullanırken, değişken artan 17'si ve ret oyu kullanan 1 Afrika ülkesinin Rusya ile ayrımlı alanlardaki ilişkileri ilgi çekiyor.

BM Genel Kurulunda Ukrayna üzerine meydana getirilen oylamada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınayan değişmeyen tasarısı bildirme edildi.

Rusya'nın Afrika kıtasında başta askeri alandaki tesiri artarken BM Genel Kurulundaki oylamada sonucu desteklemeyen Afrika devletlerinde Wagner kabil Rus yüklü askerleri yahut asayiş şirketlerinin bulunması dikkati çekti.

Oylamada tasarı, 35 "çekimser" ve 5 "hayır" oyuna erinç 141 oyla bildirme edilirken, 54 Afrika ülkesinden 28'i tasarıyı bildirme etti.

17 Afrika ülkesi değişken oy kullanırken 8 yurt oylamaya katılmadı, Eritre ise "hayır" oyu kullandı.

Afrika ülkelerinden Rusya ile çelimli bağları bulunan Cezayir, Angola, Burundi, Kongo, Güney Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Uganda, Ekvator Ginesi, Namibya, Mozambik, Madagaskar, Mali, Sudan, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya ve Zimbabve, Rusya'nın Ukrayna'ya harp açması dair "çekimser" kaldı.

Burkina Faso, Esvatini, Etiyopya, Kamerun, Gine, Gine Bissau, Fas ve Togo ise oylamaya katılmadı.

Rusya'nın Afrika'ya hevesi artıyor

SSCB zamanında buyana Afrika ülkeleriyle alışveriş kuran Rusya, başta 2000’li zamanlardan itibaren düet ilişkilerini baştan güçlendirmeye başladı.

Orta Afrika Cumhuriyeti, Cezayir ve Mali kabil devletlerde gayrı ana kara dışı aktörlerin tesirinin azalması, Rusya'nın bu devletlere erk etmesini kolaylaştırdı.

Afrika hükümetleriyle başta askeri bölgede ilişkilerini geliştiren Rusya, idmansız bap kaynakları ve erke üretiminin beraberinde enfrastrüktür planlarında de iş birliğini güçlendiriyor.

Afrika'nın mecmu tabanca ithalatının yüzdelik 35'ini karşılayan Rusya, bu kıyasla Afrika'ya en aşkın tabanca satışı karşıcı yurt konumunda bulunuyor.

Çekimser yahut "hayır" oyu kullanan ve oylamaya katılmayan Afrika devletlerinde Wagner kabil Rusya merkezli yüklü askerlerin yahut asayiş şirketlerinin çalışkanlık göstermesi dikkati çekti.

Afrika'da varlığı en aşkın mevcut Rus asayiş firması Wagner, Angola, Cezayir, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Madagaskar, Mali, Mozambik, Sudan ve Zimbabve'de çalışkanlık gösteriyor.

Diğer Rus hususi asayiş şirketlerinden Patriot, Burundi'de, Sewa Security Service ise Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çalışkanlık gösterirken, RSB'nin ise Senegal, Libya, Nijerya'da bulunmuş yer aldığı belirtiliyor.

Afrikalı liderler, Wagner, Patriot ve RSB yüklü askerlerinden yerli orduları eğitmek, ehemmiyetli adları korumak, asi yahut yıldırıcı gruplarla boğuşmak ve hamam noktalarda altın, mücevher ve uranyum madenlerini arkalamak kabil mevzularda dayanaklık buyurmak alıyor.

Rus asayiş firması Sewa Security Service, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde askeri eğitim, kurumların güvenliğinin sağlanması, Cumhurbaşkanlığı muhafızlarının ve ordunun eğitimi kabil bölgelerde çalışkanlık gösteriyor.

Sudan'da askeri yetişek faaliyetleri bulunmuş yer aldığı tamlanan Rus yüklü askerlerinin Mozambik'te terörle mücadeleye dayanaklık buyurmak verdiği bildiriliyor.

Bu hizmetler karşılığında ise Rus yüklü askerleri, ülkelerdeki mineralleri ve tabii mirası kullanmak, silah, uygulayım bilimi ve askeri misyon hazırlık buyurmak düşüncesince bazısı imtiyazlara ve ruhsatlara ehil oluyor.

Eritre "hayır" dedi ve Rusya'ya dayanaklık buyurmak verdi

Eritre, oylamada Rusya'yı destekleyerek "hayır" kullanan yegâne Afrika ülkesi oldu.

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) çeşidinden Eritre'ye makbul yaptırımları 2019'da kaldırdığını açıklayarak bu ülkeye dayanaklık buyurmak vermişti.

Uzmanlar, bu kararın Eritre ile Rusya arasındaki birlikteliğin derinleştiğinin işareti bulunduğunu kaydetti.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ise Ukrayna'ya müteveccih saldırının başlaması sonrası Etiyopya ve Orta Afrika Cumhuriyeti kabil devletlerin caddelerinde Rusya bayrağı dalgalandırıldı.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mürsel Bayram, Twitter hesabından icra ettiği açıklamada, Afrika kıtasındaki devletlerin kısaca yarısının Ukrayna krizinde etkisiz kaldığını belirtti.

Bayram, "Toplamda 17 Afrika devleti değişken kalırken 8 mutluluk oylamaya katılmamış. Bu manada Afrika devletlerinin az daha ½ si Ukrayna krizinde tarafsızlığı yeğleme etmiş denilebilir." ifadesini kullandı.

Rusya'nın SSCB döneminden itibaren Afrika kıtası ile bitmeme fail askeri bağların bitmeme ettiğine dikkati çekici Bayram, Ukrayna krizinin Afrika açısından "uzak ortak tehdit" kendisine görülmesinin ve akıbet kendisine Ukrayna'daki Afrikalılara müteveccih biçimsiz muamelat iddialarının oylama sonuçlarına el etmiş olabileceğini kaydetti.

Karar, Rusya'nın Ukrayna'dan hemen çekilmesini istem ediyor

BM Genel Kurulunda bildirme edilen kararda, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırıları çelimli biçimde kınanırken, Moskova'dan "tüm askeri güçlerin Ukrayna topraklarından derhal, kusursuz ve şartsız kendisine art çekilmesi" istem ediliyor.

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri faaliyetlerine akıbet vermesi gerektiği vurgulanan kararda, Rusya'nın 21 Şubat'taki güya Donetsk ve Luhansk cumhuriyetlerini aşinalık kararının asılsız yer aldığı tabir edilerek "Rusya'nın bu kararını hemen ve şartsız kendisine bozma etmesi" gerektiği kaydedildi.

Kararda, topu topu muhit Minsk Anlaşması'na ilişkin kalmaya çağırma edilerek, insanca iane ulaştırılması müstelzim yerlere erişimin sağlanması gerektiğine ayraç edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler