USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afrika Birliği Dönem Başkanı Tshisekedi: Zorlukları baş başa atlatacağız

Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Afrika Zirvesi'nin Türkiye'nin ana kara ülkeleriyle ilişkilerinde tarihe geçecek özellikte bulunduğunu belirterek, zorlukları beraberce atlatacaklarını açıkladı.

Afrika Birliği Dönem Başkanı Tshisekedi: Zorlukları baş başa atlatacağız
18-12-2021 17:20
İstanbul

Tshisekedi ve AfB Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Afrika ilişkilerini toy ve henüz encam müşterek seviyeye taşıyoruz

Afrika Zirvesi'nin, Türkiye'nin ana kara ülkeleriyle ilişkilerinde tarihe geçecek özellikte bulunduğunu tamlayan Tshisekedi, "Karşılaştığımız hastalıkların çözümü düşüncesince uzmanlığa ve yatırıma ihtiyacımız var. Türkiye de ilkin Afrika kıtasına özen yayınlayan ve yanımızda vakfe sergileyen müşterek ülke. Zorlukları beraberce atlatacağız." dedi.

Tshisekedi, Afrika halkları hesabına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürname ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin rastgele müşterek devir konuksever müşterek dünya bulunduğunu ve Afrika ülkeleriyle kazan-kazan temelinde müşterek istek ortaya koyduğunu söyledi.

Türk hususi dalının Afrika devletlerinde şişman yatırımları bulunduğunu tamlayan Tshisekedi, "Bugün burada yaptıklarımız da yapılanların pekiştirilmesi ve sağlamlaştırılması düşüncesince atık adımlardır." diyerek konuştu.

Tshisekedi, "Afrika'nın uğrunda nice müşkülat var. Özellikle enfrastrüktür dair yapılması müstelzim aşırı nesne var. Afrika kıtasal başıboş tecim alanını kurma buyurmak istiyor ve bunun düşüncesince de ana kara ile henüz andıran alışveriş içre olması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Yeni sima koronavrüs (Kovid-19) salgınının önemine yer veren Tshisekedi, toy varyantlara da dikkati çekerek esenlik sisteminin güçlendirilmesine gerekseme duyulduğu laflarına ekledi.

"Canlı, çıpa ve görünür önderliğiniz bizim düşüncesince müşterek ümittir"

Musa Faki Mahamat de Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkilere dikkati çekerek, "Sizin canlı, çıpa ve görünür önderliğiniz bizim düşüncesince müşterek ümittir." dedi.

Afrika'nın 30 milyon kilometrekarelik bölgede 1,3 bilyon nüfusa cemaat müşterek ana kara bulunduğunu hatırlatan Mahamat, "Kıtamızın geleceği düşüncesince 2063 isminde müşterek bütünleşme dokümanı hazırladık. Afrika devletleri şekilde birliğimizin içerisinde kazançlı teşrikimesai yaparız ve müşterek ekip kararlar aldık. Serbest Ticaret Bölgesi de yürürlükte ve bu ilişkilerde ehemmiyetli müşterek adımı dokuma ediyor." diyerek konuştu.

Amaçlarının, elden Afrika devletleri ortada ticareti tasarruf buyurmak olmadığının altını çizen Mahamat, Türkiye ile de ilişkileri imar yapmak istediklerini söyledi.

Mahamat, "Afrika ülkeleriyle ortaklarımız ortada ticaretin çoğalması da önemli. Bir kez haritası belirledik ve Türk kardeşlerimizle bulunan ortaklığımızın kapsamı nedir ve beklentimiz nedir sorusuna yanıt hasretmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin sınai ve ticari şekilde ehemmiyetli müşterek çelim bulunduğunu dile getiren Mahamat, "Bizim kıtamızın da müşterek ekip arzuları var. Birlikte düzentileme dair dü yan da istekli. Sizin Afrika ile müşterek koloni geçmişiniz yoktur ve bu, başka devletlere gereğince üstünlük dokuma ediyor. Eşit ilgiler üstünden teşrikimesai yapıyoruz." dedi.

"Barış Afrika kıtasının önceliğidir"

Mahamat, Afrika kıtasında barışın önemine değinerek, "Afrika kıtası bugün terörizmin yuvalarında birisi. Kongo, Libya, Mozambik denli devletler aşırıcı grupların amacı durumunda." ifadesini kullandı.

Terörizmin, arsıulusal barışı da zılgıt ettiğini tamlayan Mahamat, "Birleşmiş Milletlerden rastgele müşterek sürekli mali dayanaklık buyurmak alamamaktayız. Oysa bizim kendimizi koruma edebilmemiz gerekiyor. İstikrar ve sulh eğer olmazsa olmazlardandır ve sulh Afrika kıtasının önceliğidir. Farklı bölgelerde ortaklıklar kuracağız fakat ilk önce sulh mevzusuna eğilmemiz gerekiyor." açıklamasını yaptı.

Mahamat, Afrika'nın esas ürünlerini şimdiye denli ihraç ettiğini fakat bundan böyle bu ürünleri öz devletlerinde değerlendirerek bu aşamada dostça müşterek alışveriş dikmek istediklerini belirtti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler