USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Afganistan'da bombaların bozma etmiş olduğu alternatifleri dallar onarıyor

15 yaşındaki Muhammed Han, "Babam hasta, mecburum çalışmaya. Burada fiilen ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum. Tüm aileyi ego geçindiriyorum. Çalışmazsam akrabalarım aç kalır." dedi.

Afganistan'da bombaların bozma etmiş olduğu alternatifleri dallar onarıyor
28-02-2022 11:50
Kabil

Afganistan'da on seneler devam eden çatışmalar dolayısıyla patlamaların bozma etmiş bulunduğu asfalt yollar, füru kabilinden onarılıyor.

Yaşları 7 ile 15 ortada mütebeddil kız ve koca çocuklar, ellerinde az daha boyları derece küreklerle biçim kenarlarından topladıkları çakıl taşı ve toprağı, mayın ve bombalamaların oluşturduğu çukurlara dolduruyor.

Zamanlarını dubara parklarında ve okullarda geçirmesi müstelzim çocuklar, ailelerinin geçimlerine katkıda mevcut ballanmak düşüncesince sabahtan akşama derece yollarda emekli şartlarda çalışıyor.

Başkent Kabil'den güneye akıllıcasına uzanan Gazni, Zabul, Kandahar, Helmend, Nimruz, Farah ve Herat vilayetlerine derece revan anne yağız yolu üstünde yüzlerce çocuk, bu işi yaparak geçişlerini kolaylaştırdıkları sürücülerden iane istem ediyor.

Yardımda mevcut bazısı sürücüler mal verirken kimileri de ellerindeki yiyecekleri paylaşıyor.

Çocuklar genel anlamda çalışmış oldukları yere andıran köylerde yaşıyor. Kimi yetim, kiminin ise babası mânialı veya işsiz.

Neredeyse hiçbiri yaşamının rastgele birlikte zamanında okula gitmemiş, birileri da idman düşüncesince okulu ayrılma geçirmek mecburiyetinde kalmış.

Çocuklar bazısı devir kazançsız, bazısı devir da 200 afganiye (yaklaşık 2 dolar) derece hasılatla evlerine dönüyor.

Londra Merkezli Save The Children'e göre, Afganistan genelinde tahminî 1 milyon çocuk iştirakçi bulunuyor.

"Tüm aileyi ego geçindiriyorum"

Bu çocuklardan birisi de 15 yaşındaki Muhammed Han.

Bir vakitler çobanlık fail babasının, mayına basarak mânialı kaldığını ve şu an çalışmadığını özetleyen Han, 5 ahi olduklarını ve konuşu durumlarının biçimsiz bulunduğunu anlatım etti.

Han, üç aydır bu işi yaptığını belirterek, "Yoldan güzeşte vasıtalar mal veriyor. Günlük 150 ile 200 afgani kazanabiliyorum. Babam hasta, mecburum çalışmaya. Burada fiilen ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum. Tüm aileyi ego geçindiriyorum. Çalışmazsam akrabalarım aç kalır." dedi.

Genellikle kahvaltı yapmadan yola çıktığını ve sürücülerin verdiği yiyecekleri yediğini aktaran Han, daha ilk şakirt kendisine çalışmış bulunduğu yerlerde dükkan sahiplerinin mal vermemesi ilişkin bu işe başladığını söyledi.

Şu anne derece on paralık okula gidemediğini dile getiren Han, şunları anlattı:

"Burada da ara sıra insanoğlu küçümseme yazar geçiyorlar. Bazı insanoğlu da mal veriyor. Tek hayalim okula gidip ibret almak. Okulu bitirip mühendis veya hekim ballanmak isterim fakat gündeş durumumuz bu hayalimin gerçekleşmeyeceğini gösteriyor. İkinci birlikte hayalim de halkıma ve vatanıma fariza etmek." ifadelerini kullandı.

"İki defa okula eşya yaptırdım"

Bombaların bozma etmiş bulunduğu yöntemleri onarmaya etkin çocuklardan Nakibullah ise daha 9 yaşında. Elinde tuttuğu kürek boyunu aşıyor. Toprağı fakat yarısına derece doldurursa küreği kaldırabiliyor.

9 ahi olduklarını aktaran Nakibullah, daha ilk ciddi iş makinesi şoförü bulunan babasının şu an aylak bulunduğunu söyledi.

Bir ay ilk bu işe başladığını kaydeden Nakibullah, "Beni yolda idman düşüncesince gönderdiler. Günlük 20 ile 50 afgani kazanıyorum. İki defa okula eşya yaptırdım ancak, konuşu durumumuz biçimsiz bulunduğu düşüncesince tasarruf geçirmek mecburiyetinde kaldım. Ailemin geçimini iletmek düşüncesince idman zorundayım." ifadelerini kullandı.

Nakibullah "Evde genel anlamda ne yiyorsunuz?" sorusuna, "Bir birçok gündür kumpir kaynatıp yiyoruz zira apayrı manca birlikte obje yok. Ekonomik durumumuz baş döndürücü kötü." yanıtını verdi.

"Hayallerim asıl kaçınan gibi"

8 yaşındaki İzzet ve 12 yaşındaki Hanekey kardeşler de gayrı füru denli sabahleyin yola çıkıp akşama derece çalışıyor.

İkisi de şu anne derece meslek yüzü görmediklerini ve evvel hoppadak 100 afgani (yaklaşık 1 dolar) kazandıklarını söyledi.

6 ahi olduklarını aktaran Hanekey, başlangıçta çobanlık fail babasının şu an aylak bulunduğunu aktardı.

Kazandığı parayla gelişigüzel şeb ezanı eve erzak alarak döndüğünü dile getiren Hanekey, "Sadece mal düzeltmek düşüncesince geliyorum. Param olsaydı gelmezdim. Geleceğim düşüncesince birlikte şeyler yapardım. Eğitim düşüncesince olanak yaratılırsa kıraat etmek ve hekim ballanmak istiyorum. Gelecekte evlenip çocuk sahibi ballanmak isterim fakat bu halde hayallerimin hiçbiri asıl kaçınan gibi." dedi.

Kardeşi İzzet, "Ekonomik durumumuz baş döndürücü kötü. İyi olsaydı illet buraya geleyim ki?" ifadesini kullandı.

Sakine ise daha 7 yaşında, birlikte kız kardeşi ve koca kuzeni ile çalışıyor. Her birisi bata çıka kaldırdığı küreği toprakla doldurup yollardaki çukuru onarıyor.

Babasının aylak bulunduğunu kaydeden Sakine, 6 ahi olduklarını ve tahminî 3 aydır yollarda mal kazanmaya çalıştığını anlattı.

Yoldan güzeşte Muhammed isminde birlikte sürücü, elinden geldiğince alanda bu işi fail küçüklere iane etmeye çalıştığını söyledi.

Şoförlük yaparak geçimini sağladığını aktaran Muhammed, bu evlatları görür görmez üzüldüğünü belirtti.

Muhammed, "Benim de bunların yaşlarında çocuklarım var. Onları hatırlıyorum bunlara bakarak. Ben de baş döndürücü kazanmıyorum fakat gördükçe iane etmeye çalışıyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler