USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AFAD’dan 37 ilde etkili olacak soğuk ve yağışlı havaya ilişkin açıklama

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), 37 ilde soğuk ve yağışlı havanın etkili olacağını belirterek negatif hava koşullarına ilişkin vatandaşların alabileceği önlemleri açıkladı.

AFAD’dan 37 ilde etkili olacak soğuk ve yağışlı havaya ilişkin açıklama
10-03-2022 00:44

AFAD kabilinden meydana getirilen kayıtlı açıklamada, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden tahsil edilen bilgilere mucibince bugünden itibaren sıcaklıklar basamak grado düşecek, rahmet ve kar yağışları ise artacak. Bu sebeple özellikle İstanbul edinmek üzere, 37 ilde AFAD koordinasyonunda tedarik yapıldı. İl AFAD Merkezleri uyanıklık niteliğine geçirilirken 37 ilde valilikler, belediyeler, il hususi idareleri, karayolları, emniyet, jandarma, 112, UMKE, Türk Kızılay ve STK'lar ile baş başa tedbirler alındı. Balkanlar ve Karadeniz üstünden mevrut soğuk ve yağışlı hava sisteminin etkisi, diyar genelinde 7 Mart'tan bu yana hissedilmeye başlandı. Olası risklerin azaltılması amacıyla, AFAD koordinasyonunda ilgilendiren kurumlar, firmalar ve STK'lar hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde, 2021'de piyasaya sürülen Kış Tedbirleri Genelgesi'ne mucibince yürütülüyor. Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Türk Kızılayı temsilcileri, bugün 21.00 itibarıyla, Başkanlık AFAD Merkezinde 7/24 esasına mucibince fariza gerçekleştirmek az daha çağırma edildi. Sıcaklıkların hafta süresince azalarak kuzey, iç ve günindi bölgelerde, hafta böylecene ise emlak genelinde sezon normallerinin 6 ilâ 10 adım dibine düşeceği kestirim ediliyor. 9 Mart'tan itibaren Doğu Anadolu ile Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde, Konya ve Isparta'da, 10 Mart'tan itibaren İstanbul, Marmara ve İç Anadolu'nun doğusunda kar yağışlarının etkili olması bekleniyor. Yağışların, Akdeniz ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun lodosluk kesimlerinde rahmet ve sağanak, başka yerlerde ise karla alengir rahmet ve kar halinde olması bekleniyor. Doğu Anadolu'nun doğusu, Kıyı Ege ve Marmara alanında sert yel ve denizlerimizde sıkıntı beklenirken Ege ve Akdeniz'de tarımsal tuman tehlikesi bulunuyor. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de başkaca çığ tehlikesi bulunuyor” denildi.

Açıklamanın devamında negatif hava koşullarına ilişkin vatandaşların alabileceği önlemler dair bilgiler verilerek şunlar kaydedildi:
"Buzlanma ve Don Tehlikesine Karşı Alınabilecek Önlemler
Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Dışarı çıkmadan ilk hava kestirim raporları strateji edilmelidir. Devam fail müşterek otama (diyaliz, mevlit vb.) gereksinimi mevcut vatandaşlarımız, durumlarını ilişkin bulundukları illerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile esenlik kuruluşlarına bildirmelidir. Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından ırak durulmalıdır. Cep telefonları bataryası ve var ise taşınabilir yükleme ünitesinin şarjları meşbu tutulmalı, radyo ve elektrik feneri düşüncesince redif batarya bulundurulmalıdır.

Araç Kullanırken Buzlanma Ve Don Olayından Korunmak İçin Alınabilecek Önlemler
Araçta mukteza ekipmanların (zincir ve incizap halatı vb.) bulunduğundan tehlikesiz olunmalıdır. (Kar lastikleri kullanılmalıdır) Seyahat öncesi, defa ve trafikle ilgilendiren bilim alınmalıdır. Aile ve yakınlara arazi ve rota ile ilgilendiren bilim verilmelidir. Her devir görülemeyen transparan ve kaypak müşterek buz tabakası bulunan 'siyah buz'a nazarıitibar edilmelidir. Trafik duraç ve sınırlamalarına behemehâl uyulmalıdır. Araçta tam oranda mahrukat bulundurulmalıdır. Araçta da müşterek facia ve acele boyut çantası bulundurulmalıdır.

Fırtına Öncesi Ve Sonrasında Alınabilecek Önlemler
Fırtına ikazları strateji edilmelidir. Zorunlu olmadıkça hariç çıkılmamalıdır. Kapı ve pencereler sağlamlaştırılmalı, mesame kenarlarından ırak durulmalıdır. Ani taşkın riskine huzur tedarikli olunmalıdır. Çatı ve balkonlarda mevcut malzemelere ve tabelalara huzur titiz olunmalıdır.

Baca Gazı Zehirlenmelerinden Korunma Yöntemleri
Yanan sobalar yatmadan ilk ağız ağıza söndürülmeli; yanmış, nısıf yanık kömür, odun kabil mahrukat malzemeler derneşik namına çıkartılmalıdır. Lodos, sıkıntı kabil negatif koşullarda, sobalar yakılmamalıdır. İtfaiye Müdürlüğü'nden soba yakma usulü öğrenilmeli ve soba buna mucibince yakılmalıdır. Bacalar, soba borusu ile dirsekleri derneşik aralıklarla temizlenmeli; bacalar açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak biçimde yöre yapılardan yükseltilmelidir. Kazanlar (Soba) TSE standartlarına akıllıca olmalıdır.

Doğalgaz Zehirlenmelerinden Korunma Yöntemleri
.Doğalgaz cihazlarına tam müvellidülhumuza girmesini sağlayıcı açıklıklar kapatılmamalıdır. Ev ve bürolarda geçer cihazların bakımları derneşik namına yaptırılmalıdır. Doğalgaz kaçaklarının tespiti düşüncesince doğal taş yağı lambası lambası dedektörleri kullanılmalıdır.”

Hidayet Türkyılmaz

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler