USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

AFAD 37 ilde soğuk ve yağışlı havanın can alıcı olacağını duyurdu

AFAD, özellikle İstanbul kazanmak üzere, 37 ilde uyanıklık yerinde olduklarını, valilikler, belediyeler, il hususi idareleri, karayolları, emniyet, jandarma, 112, UMKE, Türk Kızılay ve STK'lar ile baş başa tedbirlerin alındığını açıkladı.

AFAD 37 ilde soğuk ve yağışlı havanın can alıcı olacağını duyurdu
09-03-2022 23:44
Ankara

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), soğuk ve yağışlı havanın ilkin İstanbul edinmek üzere, 37 ilde sansasyonel olacağını belirterek, il AFAD merkezlerinin saklık niteliğine geçirildiğini bildirdi.

AFAD'tan meydana getirilen açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden tahsil edilen bilgilere göre, bugünden itibaren sıcaklıkların değişik düşeceği, rahmet ve kar yağışlarının artacağı hatırlatıldı.

Başta İstanbul edinmek neredeyse 37 ilde AFAD koordinasyonunda hazırlıklar yapıldığı ve il AFAD merkezlerinin saklık niteliğine geçirildiği tamlanan açıklamada, 37 ilde valilikler, belediyeler, il hususi idareleri, karayolları, emniyet, jandarma, 112, UMKE, Türk Kızılay ve STK'lar ile baş başa tedbirler alındığı bilgisi verildi.

Balkanlar ve Karadeniz üstünden mevrut soğuk ve yağışlı hava sisteminin iklim genelindeki tesirinin 7 Mart'tan buyana hissedilmeye başlandığı dökme açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Olası risklerin azaltılması amacıyla, AFAD koordinasyonunda ilgilendiren kurumlar, firmalar ve STK'lar hazırlıklarını tamamladı. Çalışmalar, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde, 2021'de piyasaya sürülen Kış Tedbirleri Genelgesi'ne uyarınca yürütülüyor. Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Türk Kızılay temsilcileri, bugün 21.00 bakımından Başkanlık AFAD Merkezinde 7/24 esasına uyarınca fariza gerçekleştirmek neredeyse çağırma edildi."

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de çığ tehlikesi uyarısı

Sıcaklıkların hafta süresince azalarak, kuzey, iç ve gün batısı bölgelerde, hafta böylecene ise emlak genelinde sezon normallerinin 6 ila 10 adım dibine düşeceğinin kestirim edilmiş olduğu anımsatılan açıklama, şöyleki bitmeme etti:

"9 Mart’tan itibaren Doğu Anadolu ile Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde, Konya ve Isparta'da, 10 Mart'tan itibaren İstanbul, Marmara ve İç Anadolu’nun doğusunda kar yağışlarının sansasyonel olması bekleniyor. Yağışların, Akdeniz ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun lodosluk kesimlerinde rahmet ve sağanak, başka yerlerde ise karla alengir rahmet ve kar biçiminde olması bekleniyor. Doğu Anadolu'nun doğusu, Kıyı Ege ve Marmara sahasında çıpa yel ve denizlerimizde sıkıntı beklenirken Ege ve Akdeniz'de tarımsal külot tehlikesi bulunuyor. Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'de başkaca çığ tehlikesi bulunuyor."

Vatandaşların negatif hava koşullarına erinç alabileceği önlemler

Meteorolojik uyarıların izleme edilerek mecburi olmadıkça yola çıkılmaması matlup açıklamada, vatandaşların negatif hava koşullarına erinç alabileceği önlemler de belirtilerek, muhtelif başlıklarda tehlikelere erinç sığınma şekilleri şöyleki sıralandı:

Buzlanma ve külot tehlikesine erinç alınabilecek önlemler

- Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalı.

- Dışarı çıkmadan evvel hava kestirim raporlarını izleme edilmeli.

- Devam fail indinde otama (diyaliz, mevlit vb.) gereksinimi mevcut vatandaşlar, durumlarını ilişkin bulundukları illerdeki afiyet müdürlüğü ile afiyet kuruluşlarına bildirmeli.

- Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından ırak durulmalı.

- Cep telefonları bataryası ve var ise taşınabilir yükleme ünitesinin şarjları mahmul tutulmalı, radyo ve elektrik feneri düşüncesince redif batarya bulundurulmalı.

Araç kullanırken buzlanma ve külot vakasından tevakki etmek düşüncesince alınabilecek önlemler

- Araçta lazım ekipmanların (zincir ve incizap halatı vb.) bulunduğundan tehlikesiz olunmalı. (Kar lastikleri kullanılmalı.)

- Seyahat öncesi, kez ve trafikle ilgilendiren bilim alınmalı.

- Aile ve yakınlara arazi ve rota ile ilgilendiren bilim verilmeli.

- Her devir görülemeyen transparan ve zıypak indinde buz tabakası bulunan "siyah buz"a uyanıklık edilmeli.

- Trafik duraç ve sınırlamalarına kesinlikle uyulmalı.

- Araçta ehliyetli oranda mahrukat bulundurulmalı.

- Araçta da indinde facia ve çabuk gidiş çantası bulundurulmalı.

Fırtına evveliyat ve esnasında alınabilecek önlemler

- Fırtına ikazları izleme edilmeli.

- Zorunlu olmadıkça hariç çıkılmamalı.

- Kapı ve pencereler sağlamlaştırılmalı, gözenek kenarlarından ırak durulmalı.

- Ani seylap riskine erinç mücehhez olunmalı.

- Çatı ve balkonlarda mevcut malzemelere ve tabelalara erinç titiz olunmalı.

Baca gazı zehirlenmelerinden sığınma yöntemleri

- Yanan sobalar yatmadan evvel ağız ağıza söndürülmeli; yanmış, nısıf elemli kömür, odun kadar yakacak malzemeler derneşik adına çıkartılmalı.

- Lodos, sıkıntı kadar negatif koşullarda, sobalar yakılmamalı.

- İtfaiye müdürlüğünden soba yakma usulü öğrenilmeli ve soba buna uyarınca yakılmalı.

- Bacalar, soba borusu ile dirsekleri derneşik aralıklarla temizlenmeli; bacalar açıkça tutulmalı, hava akımına ulaşacak halde yöre yapılardan yükseltilmeli.

- Kazanlar (soba) TSE standartlarına makul olmalı.

Doğal doğal gürültü yağı lambası yağı zehirlenmelerinden sığınma yöntemleri

- Doğal doğal gürültü yağı lambası yağı cihazlarına ehliyetli müvellidülhumuza girmesini sağlayıcı açıklıklar kapatılmamalı.

- Ev ve iş yerlerinden geçer not cihazların bakımları derneşik adına yaptırılmalı.

- Doğal doğal gürültü yağı lambası yağı kaçaklarının tespiti düşüncesince doğal gürültü yağı lambası yağı dedektörleri kullanılmalı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler