USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Af Örgütü Genel Sekreteri, İsrail'in apartheid tepkisinin 'duyduğu korkuyu' gösterdiğ

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, örgütün esbak yayınladığı ve İsrail'i "apartheid" diyeti yerine tanımlayan tutanağa İsrail'in verdiği kaba tepkinin, "uluslararası imajı düşüncesince duyduğu korkunun işareti olduğunu" belirtti.

Af Örgütü Genel Sekreteri, İsrail'in apartheid tepkisinin 'duyduğu korkuyu' gösterdiğ
02-02-2022 13:33
KUDÜS

İsrail yönetimi, "apartheid" tutanağına fazla kaba ve aceleci halde "antisemitizm" suçlaması yöneltirken, tutanağa Filistin ve İsrail süresince birtakımı kesimlerden dayanak noktası geldi.

Londra merkezli Af Örgütü, cemaziyelevvel karışma altındaki Doğu Kudüs'te düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, "İsrail’in Apartheid Rejimi: Filistinlilere Yönelik Irksal Ayrımcılık ve İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar" başlığıyla hazırladığı 280 sayfalık etraflıca raporunu duyurdu.

İsrail’in Filistinlilerin haklarını arama etmiş bulunduğu kâffesi bölgelerde, Filistinlilere erinç uyguladığı bası ve hükmetme sistemine serbest detaylarıyla toprak maruz araştırı raporunda, "apartheid suçunun" İsrail ve karışma altındaki Filistin toprakları ile yerinden edilerek gayrı devletlere sığınan Filistinlileri kapsayacak denli serbest bulunduğu vurgulandı.

4 salname tarz araştırmasının kararı elde edilmiş doküman ve tanıklıklara toprak maruz raporda, "Filistinlilerin topraklarına ve mülklerine kitlesel boyutta el koyma, güçlükle yerinden etme, hukuka karşıt öldürmeler, baş döndürücü kaba kan dolaşımı kısıtlamaları ve Filistinlileri tebaa ve vatandaşlıktan mahrum bırakma" denli ihlaller ortaya konuldu.

Raporda, bu ihlallerin, arsıulusal hususiyet uyarınca apartheid kapsamına giren ortak sistemin unsurları bulunduğu kaydedildi.

İsrail yönetiminden şaşırtmayan "antisemitizm" çıkışı

İsrail yönetimi, apartheid tutanağı zımnında Af Örgütüne kaba reaksiyon gösterdi.

Kuruluşu gaye meydan Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Af Örgütünü, "bir insanoğlu hakları örgütü değil, elden ağır ortak araştırı yapmadan yaymaca naşir ayrıksı ortak köklü örgüt" yerine nitelendirdi.

İsrail yönetiminin tepkisindeki zamanlama da dikkati çekti.

Af Örgütü yetkilileri, raporun ve raporun duyuru edileceği matbuat toplantısının sonuç anne denli duyurulmayan kalması düşüncesince medyaya engelleyim bildirdi. Ancak İsrail yönetimi, önceleri ele geçirdiği raporun yayımlanacağını ortak güneş öncesinden duyurarak, raporun "antisemit" bulunduğunu ati sürdü.

"Antisemitizm ithamı, İsrail'in arsıulusal imajı düşüncesince duyduğu korkunun göstergesi"

Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard ise İsrail yönetiminin tepkisine bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, "İsrail hükümeti raporumuza baş döndürücü saldırgan halde yanıt verdi, itham ve ithamlarda bulundu." dedi.

Antisemitizm ve gayrı ithamları ağız ağıza reddettiklerini tamlayan Callamard, bu ithamların nedenini, İsrail'in işlediği ihlaller zımnında arsıulusal bölgede karşılaşabileceği neticelerden korkması yerine değerlendirdi.

Callamard, laflarını şu halde sürdürdü:

"Bu tabii ortak halde onların arsıulusal imajı düşüncesince duydukları korkunun göstergesidir. Bizim raporumuzdan geçmiş B'Tselem tutanağı ve İnsan Hakları Gözlemevi tutanağı da yayımlanmıştı.

Şu an Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde, apartheid suçunun Filistinlilerin vaziyeti düşüncesince meri olup olmadığını değerlendiren sağlam fazla ayrıksı oyuncu var. Yani şu an yükselen ortak çabukluk var. Ve bu hareketlilikten korktuklarını düşünüyorum."

Callamard, İsrail'in halihazırda ortak düşünce ıssız yaşadığını tabir ederek, "(İsrail yönetiminde) Bardağı taşıracak sonuç damlanın korkusu var. Uluslararası maşer ne noktada (bu ihlallere) yüzünü çeviremeyecek halde olacak, ne devir apartheid çeşidinden insanlığa erinç işlenen bu suçlarla ve gerçekle yüzleşmek mecburiyetinde duracak (şeklinde ortak düşünce var)." görüşlerini dile getirdi.

Af Örgütü yetkilisi, hazırladıkları raporun, İsrail'de ve karışma altındaki Filistin topraklarında "apartheid sisteminin mevcut olduğuna ilişikli anlayışın, bilincin ve kabulün inşasına iri ortak katkı" bulunduğunu vurguladı.

İsrail herhangi ortak ayrışık eleştiriyi antisemitizmle savuruyor

İsrail Parlamentosundaki Ortak Liste Milletvekili Ofer Cassif de İsrail'in bu tepkisinin tansık olmadığını söyledi.

Cassif, "Elbette bu şaşırtı olmadı. İsrail, işgalindeki yerlerde uyguladığı apartheid sistemine ve budunsal temizliğe erinç çıkan herhangi ortak ayrışık eleştiriyi reddetmeye bitmeme ediyor. Bu İsrail'in senelerdir sürdürdüğü politikanın ortak örneği." diyerek konuştu.

İsrailli politikacı, şu halde bitmeme etti:

"Ne devir arsıulusal toplum, insanoğlu hakları örgütleri ve ecnebi hükümetlerden yahut bizden, doğrusu Ortak Liste ve Hadaş (partisi) denli dâhilen eleştiriler gelse, 'Bu antisemitizmdir, sen antisemitsin.' diyorlar. Her ayrışık eleştiriyi bu halde savuruyorlar. Ancak tek yan eleştiriden affedilmiş olmamalıdır.

Eğer arsıulusal maşer ve Af Örgütü karışma insanoğlu hakları örgütleri eleştirilerine bitmeme ederse, umuyorum ki İsrail sonuç kertede suçlarını sonlandırmak ve de bu suçları işlediğini almak mecburiyetinde kalacak."

Cassif, bu cins raporların seneler öncesinden müstahzar olması gerektiğine ayraç ederek, "Ama basmakalıp tabirle, geç olması on paralık olmamasından iyidir." değerlendirmesinde bulundu.

Af Örgütünün Kudüs Ofisi Müdürü Salih Hicazi de raporun ve onunla baş başa ölçülü kampanyanın hedefinin, "İsrail'in apartheid sisteminin dağıtılması ve bunun sorumlularının aritmetik vermesi" bulunduğunu dile getirdi.

Hicazi, Bu sebeple İsrailli yöneticilerin, "insan haklarını korumak için çaba sarfeden ve bu ihlalleri ortaya dökerek aritmetik istifsar yetkisi mevcut kurumlara ileten herhangi ortak kişioğlu ve kuruluşa saldırdığını" tabir etti.

İsrail'in ihlallerine erinç Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde küşade ortak sormaca bulunduğunu ve BM İnsan Hakları Konseyince kurulan Hakikatleri Araştırma Komisyonu bulunduğunu aktaran Hicazi, bu soruşturmaların apartheid suçunu da kapsamını istem ettiklerini kaydetti.

Filistin yönetimi ve İsrailli insanoğlu hakları savunucularından tutanağa övgü

Filistin yönetiminin yanı esna Filistin ve İsrailli insanoğlu hakları kuruluşlarından Af Örgütünün tutanağına medih ve dayanak noktası açıklamaları geldi.

Filistin yönetimi, Uluslararası Af Örgütünün, İsrail'in Filistinlilere erinç "apartheid" diyeti uyguladığını belirttiği tutanağı kıvançla karşıladı.

Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen yazılmış açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Bu rapor, İsrail'in ortak apartheid diyeti bulunduğunun ve aritmetik sorulması icap ettiğinin ayrıksı ortak ispatıdır. Bu galiz zeval ve bu suçun cezalandırılmamış kalması, arsıulusal maşer çeşidinden cezaevi arkası edilemez."

İsrailli insanoğlu hakları kuruluşu B'Tselem de Af Örgütünün raporunu kıvançla karşıladıklarını açıklayarak, İsrail'in ortak "Yahudi üstünlüğü" sistemi yürüttüğünü belirtti.

Apartheid sistemi, arsıulusal hukuka göre, ortak ırki grubun gayrı ortak ırki takım üstünde kurduğu kurumsallaşmış ve sistemli bası ve hükmetme diyeti yerine tanımlanıyor. Ciddi ortak insanoğlu hakları ihlali sevgili apartheid, arsıulusal amme hukukuna karşıt bildirme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler