USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adanalıların obez bulunduğu ortaya çıktı, vatandaşlar ‘İyi ki obeziz’ dedi

Birbirinden içimli yiyeceklere erbap Adana'da Türkiye'de en aşkın sayıda obez fert bulunduğu belirtildi. Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, gece ezanı geç saatlerde kemirmek yiyecek alışkanlıklarının sıralamada tesiri olabileceğini belirtirken kebapçı Yaşar Aydın ise Adana Kebap'?

Adanalıların obez bulunduğu ortaya çıktı, vatandaşlar ‘İyi ki obeziz’ dedi
05-03-2022 10:55

Başta Adana Kebap, duygulandıran köfte, sıkma, lahmacun ve geceli gündüzlü birbirinden içimli yemeklerin mağlup ettiği Adana'nın, Türkiye'de obez fert sayısının en efdal bulunduğu il bulunduğu açıklandı. Dünya Obezite Günü kapsamında 11. Ulusal Obezite Kongresi Genel Sekreteri Prof. Dr. Fırat Bayraktar 2000'li senelerde önce 10 sıraya girmeyen Türkiye'nin bu zamanlarda Avrupa birincisi olduğuna nazarıitibar çekerek vatanımızda en müşterek tomar obez fert bulunan içtima Adana bulunduğu belirtti.

"Dengeli beslenmemiz icap ettiğini menfez arkası edebiliyoruz"

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Pakize Gizem Akgül, mevzuyla ilgilendiren İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Akgül, Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması (TURDEP)'nın 15 ilde yapıldığını ve bu vilayetler ortada Adana'nın önce tam toprak aldığını tabir ederken, “Obezite günümüzün en iri esenlik problemlerinden biri. Maalesef ki evren tedricen şişmanlıyor. Araştırmalar da tedricen şimdi yayılmış müşterek dava bulunduğunu gösteriyor. Obeziteye kere açan en iri etkenlerin başlangıcında dimdik ve stabil beslenmekten kaçmak ve ölülük geliyor. Aldığımız ısın değerinin hareketle yaktığımız enerjiden müşterek tomar olması, kilogram almamıza kere açar. Kilo arkalamak düşüncesince yapmamız müstelzim önce şey, stabil nemalanmak ve cereyan etmektir. Oysa stabil beslenmemiz icap ettiğini menfez arkası edebiliyoruz” dedi.

“Gece rızık kültürümüz var”

Adana'nın ensesi kalın müşterek mutfağı bulunduğunu tamlayan Akgül, şimdi sonraları şunları söyledi:

“Şanslı müşterek coğrafyada yaşıyoruz. Kebaplar özellikle peyda etmek az daha mutfağımız aşırı zengin, değişik lezzetler, değişik araç alternatifleri var. Ancak bu besinlerin meşbu yağ içinde ne bulunduğu ve kalorisi aşırı yüksek. Yapmamız müstelzim müşterek tane obje var, ihtiyacımız derece yemek. Yeme miktarına aşırı nazarıitibar etmeliyiz. Fazlası rastgele devir vücudumuzun yağlanmasına kere açar. O sebepten ihtiyacımız derece yemeliyiz. Bölgemizde akşam aşındırmak rızık kültürü de yaygın. Kokoreç, şırdan, iç kabilinden sakatatlar akşamın geç saatlerinde yada akşam tüketilebiliyor. Oysa bu yiyeceklerin meşbu yağ payı da, kalorisi de aşırı yüksek. Dolayısıyla ihtiyaçtan müşterek tomar ısın alınıyor. Üstelik müşterek de cereyan payı az olunca, kaloriyi de yakamıyoruz. Bütün bu faktörleri müşterek arada düşündüğümüzde, akıbet şimdi müşterek tomar kilogram almamıza ve müşterek tomar rastgele kilogram kalpten böbreklere derece nice esenlik rahatsızlığına da çağrılık çıkarıyor.”

“Adanalılar lokmayı seviyor”

Kentte derinliğine senelerdir kebapçılık eden Yaşar Aydın ise Adana Kebap'ın kilogram aldırmayacağını söyledi. Aydın, “Adana Kebap'ından obez olunmaz. Ancak makarna, pilav, hamburger ve pizza kabilinden bomboş yemeklerden obez olunmaz. Adana Kebap'ını istediğin derece ye obez olamazsın. Bizim Adanalılar lokmayı seviyor” diyerek konuştu.

Adana'da akşam aşındırmak rızık kültürünün aşırı yayılmış olduğunu, bunun da obeziteyi tetiklediğini vurgulayan Aydın, “Bizim Adanalılar geceli gündüzlü aşındırmak yiyor. Sabah ciğer, nısfınnehar kebap, akşam ezanı da şırdan ve kokoreçin birlikte şirin yiyor. Adana'da elhak yersiz ara vermek yok. Turistler de daima yiyor. Burada hakkıyla haz var. Obez olmamak imkansız. Ancak obez olmamak istiyorsanız dolgunca dolgunca kavrulmuş yiyin” ifadelerini kullandı.

“İyi ki obeziz”

Kebap yemeye mevrut Mustafa Yardım isminde vatandaş, “Sabahları ciğerle kahvaltı yapmış olup akşam ezanı da haset şırdanla kapatıyoruz. Kebabımız elhak az olmaz. Et ile keski gibiyiz. Çok şükür güzel ki Adanalıyız güzel ki obeziz. Erzurum'un buyurmak ki bizim kabilinden lezzetleri yok. Bizde ise namevcut yok” dedi.
Kebap yemeye mevrut Nihat Gürbaz, “İyi ki Adana'da doğmuşuz. Sabah ciğer, meridyen düzlemi vakti kavrulmuş akşam ezanı da şırdan yiyoruz” dedi.
 

Umutcan İşledici
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler