USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adana'dan ABD'ye uzanan federal ajanlık (FBI) hikayesi

Henüz 20 yaşlarındayken muhacir kendisine kadem basmış olduğu ABD'de polislik hayalini gerçekleştirmeye değişmeyen sağlayan Adanalı Erdal Kaya, tekaüt kolluk bulunan babasının izinden gittiği yolda ABD'de Federal Bureau of Investigation (FBI) ajanlığına denli yükseldi.

Adana'dan ABD'ye uzanan federal ajanlık (FBI) hikayesi
28-11-2021 09:14

Bugün 38 yaşlarında bulunan ve Amerikan kolluk teşkilatında 6 sene evcil polislik, 3 sene kolluk eğitmenliği 2 sene eyalet polisliği özne Kaya, girmiş bulunduğu FBI sınavlarını kazandı. Federal büroda 2 sene fariza yaptıktan sonraları rolü bırakıp öz hususi asayiş şirketini kuran Adanalı Erdal Kaya, bugün yasalar, asayiş ve ateşin silahlar dair yetişek ve müşavirlik hizmeti veriyor. Erdal Kaya, ABD'de açmış bulunduğu 'Amerikalı Aynasız' isminde toplumsal iletişim araçları hesaplarında 250 bine benzeyen takip edeni ile tecrübelerini paylaşıyor.

Adana'da doğup kolluk bulunan babasının mesleği nedeniyle 20 yaşına denli Hakkari, Kayseri, Hatay, Diyarbakır, İstanbul üzere Türkiye'nin değişik yerlerinde büyüyen Erdal Kaya, kıraat etmek düşüncesince aylak ve evsiz ortak jön namına gittiği İstanbul Üniversitesinde yaşamının kararını aldı. Bazen parklarda, birtakımı birtakım de gümrüksüz biçimde mektepli yurtlarında yatarak okumaya etkin ve hesabına gereğince ortak somun ekmekle haset nâkil Kaya, kafasına koyduğu polislik mesleği düşüncesince 20 yaşlarındayken ortak sabahleyin muhacir namına kendini ABD Birleşik Devletleri'nde buldu.

“Eğer bu kat de kolluk olamazsam dördüncü kat de geleceğim”

FBI'ya denli uzanan polislik kariyerinin başlangıcında, site polisliği düşüncesince 3 kat başvurma yazar reddedildiğini hatırlatarak başlamış bulunan Kaya, "Amerika'da polislik başvurusu devriye kol oluyor, Türkiye'deki üzere değil. Her devriye öz polisini öz alıyor. Ben önceki namına 2007 senesinde Amerika'da polislik başvurusu yaptım fakat reddedildim" lafıyla özetliyor. Kaya, "2009 senesinde gine danışma yaptım ve gine reddedildim. Bu süreçte elden o departmana değil bire ortak sürede ayrıksı departmanlara da başvuruyordum. 15-20 pare değişik kolluk departmanına danışma yaptım. 2011 senesinde esasen danışma yaptığımda ise etraflı kademeleri adım adım geçtim. Bu süreçte dili ve kültürü öğrendim, gözyaşı namına olgunlaştım. Başvuru yaptığım büro 777 yabanlık başvurudan elden 15 kişiyi işe alacaktı. Mülakat evresine geldiğimde ise baş döndürücü çirkin ortak müzakere geçirdim ve ego olsam kendimi işe almazdım dedim. Mülakat bitiminde ortak cesurluk arkamı dönerek mülakatı özne ve ilkokul insandan oluşan komisyona, “Dışarıda gözleyen ortak güruh insanoğlu mevcut fakat içlerinde güvenli olun en baş döndürücü ego bu işi istiyorum, bu benim üçüncü denemem ve şayet kolluk olmazsam beni dördüncü kat de göreceksiniz” dedim. Aradan devir geçti ve telefon geldi. Dediler ki sen mülakatı geçtin. İnanamadım. Mülakatı güzeşte yekûn 41 eş vardı ve ego sonuncuydum. Yapılan sınavlar kararında elden 11 eş kolluk olabildi. Bütün testi elden 11 eş geçebildi, onlardan biri de bendim. O biçimde kolluk oldum” ifadeleriyle anlattı.

“FBI beni aradı, 'bizimle idman lazım misin' dedi”

Amerika Birleşik Devletleri Federal Soruşturma Bürosu'nda (FBI) idman düşüncesince 10 sene beklediğini kail Kaya, "10 yılımı kolluk namına geçirdim. Chicago'da evcil kolluk olarak, kent Polisi dediğimiz departmanda işe başladım. 6 sene orada polislik yaptım. 3 sene eğitmen kolluk namına fariza yaptıktan sonra, toy mevrut polisleri eğitenlerden biri oldum. Daha sonraları Eyalet Polisliği Akademisine benimseme edildim. Orayı bitirip 2 sene eyalet polisliği yaptım. İşimi dobra yaptığım düşüncesince ilerleme alarak 1 sene denli fenomen noktayı tetkik dedektifliği vazifesini üstlendim. Sonra da hayalim bulunan ve uğur boncuğu biçimde asıl olacağını düşünemediğim fakat sonsuz görüntü ettiğim FBI düşüncesince danışma yaptım. Testleri geçmeye başladım ve testleri geçtikçe özgüvenim yükseldi. O gündüz geldi çattı ve FBI beni aradı, 'bizimle idman lazım misin' dedi. Ben de 'seve seve' dedim. 6 ay yetişek aldım ve yekûn 2 sene hususi ajan namına fariza yaptım” biçiminde konuştu.

“Müslüman ortak Türk namına on paralık rasizm görmedim”

Polis bulunduğu önceki gündüz yaşamış bulunduğu hissi, “Her şeyi biricik başına yapıyorsun, öz yaşamını kendin kurtarıyorsun, otomobilleri kendin durduruyorsun, çeteleri kendin kovalıyorsun, biricik başınasın. Arabaya bindim biricik başımaydım fakat baş döndürücü görkemli ortak histi, hayallerimi gerçekleştirdim erkeğe görkemli ortak gündü” biçiminde özetleyen Erdal Kaya, 'meslek zarfında ortak Türk namına zorlandınız mı' sorusuna ise “Ben Türk namına on paralık külfet yaşamadım, ortama kadem uyduran ortak kişiliğim vardır. Ortamın bana kadem uydurmasını beklemem. Birçok kişiyle benzeyen dost oldum ve bizzat bana gönül rahatlığı ortak Müslüman ortak Türk namına on paralık rasizm görmedim” biçiminde karşılık verdi.

“Benim düşüncesince zorlukların en büyüğü o gündüz eve art dönebilecek miyim sorusu oluyordu”

Meslekte karşılaşmış bulunduğu zorluklardan da bahseden Kaya, “Polislik işinde nice külfet var. Benim düşüncesince zorlukların en büyüğü o gündüz ego eve art dönebilecek miyim sorusu oluyordu. Gerçekten evden çıkıyorsun, anneni, babanı, kardeşini düşünüyorsun, ortak şimdi görebilecek misin bilmiyorsun. Benim çalıştığım kolluk büro ABD'nin en kazalı şehrindeydi. Sürekli arbede gördüğümüz düşüncesince acep eve art gidebilecek miyim hissi vardı. Aynı sürede ortak öteki külfet da şahısların hayatları gönül rahatlığı kararlar veriyorsun, hakkıyla nesnel olmaya çalışıyorsun. Acaba ki bana asılsız söylüyor, tutukladığım eş bunu doğruluk ediyor mu diyorsun bunun zorluklarıyla karşılaşıyorsun” dedi.

“Defalarca kat o gündüz ölebilirdim dedim”

Polislik kariyeri süresince nice kat ölümle koku alma organı buruna geldiğini tamlayan Kaya, “Defalarca kat o gündüz ölebilirdim dedim. Birçoğunda öz kabiliyetim ile birçoğunda da şansımla yaşamda kaldım. Çatışmada bana tüfekle acı edilip merminin salim kulağımın yanından geçmesini yaşadım. Mermi geçtikten sonraları vay be bugün ölebilirdim kurşun 2 santimetre sola gelse yemiştik kafamızdan, bitmişti işimiz, ışıklar sönmüştü bizim düşüncesince o gündüz dedim. Bu üzere şeyler tekraren oldu” ifadelerini kullandı.

“Ailemi ve Türk insanını baş döndürücü özlüyorum”

Yaklaşık 18 senedir ABD'de neşeli Erdal Kaya, 'Türkiye'yi ve ailenizi özlüyor musunuz' sorusuna ise, “O önsezi uğur boncuğu devir beni bırakma etmedi ve uğur boncuğu devir da bırakma etmez. Ailem benim ortak tanem, hepsini baş döndürücü özlüyorum. Türkiye'ye gelişigüzel sene gitmeye çalışıyorum. Bizim insanımızı baş döndürücü yunak buluyorum. Biz öyleyiz kısaca merhametli ve dobra insanlarız. Türk yiyeceklerini özlüyorum. Türkiye'ye gittiğim devir kendimi baş döndürücü yunak hissediyorum o sebepten dolayı o duyguyu daima özlüyorum” biçiminde karşılık verdi.

“Pes etmenin acısı sonsuza kadardır, bunu kimesne inkar edemez”

Türkiye'de neşeli gençlere de tavsiyelerde mevcut Kaya, “Türkiye'nin şu anki konumunu bana Instagram'dan mevrut mesajlardan anlıyorum. Gençlerde kötümserlik var, ego de öyleydim. Sanki ortak nevi öz kendime ileti atıyorum, anca hissediyorum birtakımı mesajları okuduğumda. Gerçekten kalbim kırılıyor fakat o günleri ego de yaşadım. Pes etmeyin, önceki ilkin ne istediğinizi bilin ve ona akilane adımlar atın. Bazen koşuyorsun, birtakımı birtakım yürüyorsun, birtakımı birtakım de sürünüyorsun. Ama hedefine akilane ortak biçimde ilerle. Pes etmenin acısı sonsuza kadardır bunu kimesne inkar edemez. Ama o kavgayı edersen o dövüşte teessürat çeksen de teessürat geçicidir. Pes ika ego uğur boncuğu devir pes etmedim” biçiminde konuştu.

“Yol ışıksız muhtemel fakat o erişmek değil ki minval orada değil”

Kaya, “Ben Amerika'ya gideceğim diyordum fakat kesinlikle gideceğimi bilmiyordum, elden gideceğim diyordum. Bir biçimde yaptım. Polis olacağım diyordum ortak biçimde yaptım. FBI diyordum, yaptım. Ben ortak el reddedilmeme ve FBI'dan elden dü doğruluk verilmesine karşın akıbet hakkımda kazandım, pes etmedim. Bir obje olmayacaksa bırak insanoğlu sana faydalı desin, sen pes ederek buna izin etme. Yol ışıksız muhtemel fakat o erişmek değil ki minval orada değil. İlerle, uğur boncuğu devir pes etme. Pes etmenin acısı sonsuza denli seni izlem edecektir. O sebepten dolayı gürültü et on paralık Şayet olmazsa yere düşeceksen yumruğunu sallarken yere düş. Bizim gençlerin o biçimde düşünmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

"Amerikalı Aynasız" adıyla da YouTube'da videolar yapıyor

Kendi hayatında yaşadıklarıyla gençlere kip bulunan Kaya, 'şu an neler yapıyorsunuz' sorusuna ise “Kendi şirketimi kurdum. Eğitmenlik ve müşavirlik yapıyorum. Yasalar, silahlar ve güvenlikle ait eğitimler veriyorum. Aynı sürede 'Amerikalı Aynasız' adıyla da YouTube'da videolar yapıyorum. Twitch platformunda enerjik neşriyat açıp gençlere birtakımı bilgiler ve eğitimler vermeye çalışıyorum. Hayat sana ortak şeyler verir ve senin de yaşama ortak şeyler vermen gerekir. Hayatta inandığım obje budur. Ben de gençlere ortak şeyler katmaya çalışıyorum. Bir insana iane edebilirsek ne bahtiyar bana” niteleyerek karşılık verdi.

Ahmet Serdar Eser
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler