USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Adalet Bakanı Gül: Yeni kalp mahkemeleri kurulacak

Adalet Bakanı Gül, kalp mahkemelerine ve uzmanlaşmaya ehemmiyet verdiklerini anlatım ederek, "Yakın süreçte büyükşehirlerimizden başlayarak mal mahkemeleri kuracağız. Sendika kalp mahkemelerini de andıran sürede yaşama geçirmiş olacağız." dedi.

Adalet Bakanı Gül: Yeni kalp mahkemeleri kurulacak
24-11-2021 13:02
TBMM

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığının 2022 yılı maddi durumuna bağlı icra ettiği sunumda, Öğretmenler Günü'nü kutladı.

Adaletin sadece mahkemelerde değil, yaşamın gelişigüzel alanında, devletin hepsi görevlerinde aranması ve inceden inceye alegori getirilmesi icap ettiğini tamlayan Gül, yargısal adaletin, adaletin ehemmiyetli ortak boyutu bulunduğunu deyim etti.

Adaletin milletin beklentisine akla yatkın şekilde, vatandaşın müstahak bulunduğu halde gelişme göstermesi düşüncesince reformlar yaptıklarını dile getiren Gül, eskiden vuruş dönemlerinin araçsallaşan yargısı ve tarihe sıkılma belgesi şekilde sabık hususiyet cinayetlerinin camianın doğruluk duygusunu dikçe sarstığını söyledi.

Hukuk devletinde, yargının yegane ideolojisinin doğruluk bulunduğunun altını çizen Bakan Gül, yargının ele geçirilecek ortak piyasa değil, el değmeyecek ortak merci bulunduğunu vurguladı. Gül, "FETÖ'nün cübbeli hainleri, dosyalarını teşekkül ajandasına uyarınca kurdular, tezgahladılar, tuzakladılar." sanarak konuştu.

Yargı Reformu Strateji Belgesi ile İnsan Hakları Eylem Planı'nda toprak düzlük hedefleri ve düzenlemeleri özetleyen Gül, düzelti iradesinin bitmeme edeceğini bildirdi.

Adalet Bakanı Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında dört ilçe paketinin kanunlaştığını hatırlatarak, yasallaşması düşüncesince çalışmaların sürdüğü 5. Yargı Paketi'nin de ehemmiyetli tensikat içerdiğini kaydetti.

"Yeni ve çıplak ortak kanun siyasetin önündeki en ehemmiyetli sorumluluklardan biri"

İnsan Hakları Eylem Planı'nın toy ortak anayasaya bulunan ihtiyaca aksan yaptığını deyim fail Bakan Gül, şöyleki bitmeme etti:

"Millet iradesinin ortak elan tutu dibine alınmaması, eksiksiz demokratik kazanımların en çelimli güvenceye ulaşması düşüncesince toy ve çıplak ortak anayasa, siyasetin önündeki en ehemmiyetli sorumluluklardan biridir. Bu sorumluluk, yöntem kurumuna partiler üstü ortak vazife vermektedir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın hepsi partilere icra ettiği çağrının gerisinde da bu hassasiyet, bu önsezi bulunmaktadır. Kabul geçirmek icap eder ki vuruş dönemlerinin ruhu, 1982 Anayasası'na, millete ve yöntem kurumuna emniyetsizlik şekilde yansımıştır. Bu yansımanın izlerini hazfetmek düşüncesince nice farklılık mamul fakat anayasadaki vesayetçi önsezi tümden giderilebilmiş değildir. Millet iradesini en çelimli biçimde koruyacak, özgürlükçü ortak anlayışa mebni anayasaya ihtiyacımız bulunduğu açıktır. Demokrasinin ortak gereği şekilde hukukun her insana denktaş ve adaletli ortak biçimde uygulanması, çoğulculuğun ve farklılıklara saygının asal alınacağı ortak anayasaya milletimizin gereksinimi vardır."

Bakan Gül, milletin sesinden, lafından ürkerek değil, milletin sesi ve lafından çelim alarak özgürlükleri yükseltmek düşüncesince toy ve çıplak ortak anayasayı, 84 milyonun anayasasını ika kararlığında olduklarını vurguladı.

"Vergi suçlarında orantılılık ve itidal ihtiyaç"

Ceza adaleti sisteminde meydana getirilen değişimleri özetleyen Bakan Gül, barış ukubet hakimliklerinin tevkif ve adli arama kararlarına ile alakalı amudi itiraz usulünün getirildiğini belirtti. Bakan Gül, "1 Ocak 2022 tarihinden itibaren tutuklamaya itirazlar ana ukubet mahkemeleri kabilinden değerlendirilecek doğrusu tutuklamaya itiraz ortak fevk mahkemede yapılacaktır." bilgisini paylaştı.

Yeni yapılması planlanan düzenlemelere de yer veren Gül, bağış suçlarına bağlı ukubet adaletinin orantılılık ve itidal prensipleri doğrultusunda ortak organizasyon gereksinimi bulunduğunu düşündüklerini söyledi.

Abdulhamit Gül, "Trafik magandalığı kabilinden deyim edilen fiillere ukubet artırımı gündemimizde bulunmaktadır." dedi.

Gül, 2017'de uygulanmaya başlanan "lekelenmeme hakkı" kapsamında 472 bin ad üzerine soruşturmaya toprak olmadığına ilişikli değişmeyen verildiğini anımsattı.

Vatandaşların şerefinin, onurunun ve itibarının devlete budala bulunduğunun altını çizen Bakan Gül, sonuç ilçe paketinde meydana getirilen düzenlemeleri anlatarak, tek biçimde insanoğlunun mahreminin ifşasının ikrar edilemeyeceğini belirtti.

İletişim kayıtlarının aklanma sonucu verildiğinde de namevcut edilmesine müteveccih düzenlemenin yaşama geçirildiğini hatırlatan Gül, "Vatandaş aklanma almış, güçlükle dinleme kayıtları dosyada senelerce kalabiliyordu. Bu kayıtlar da bundan böyle imha edilecek." sanarak konuştu.

"9 bin 351 vatandaşımız üstenme vererek başıboş kalmıştır"

İfade katılması düşüncesince şeb ½ si gözaltına alınma, otelden, havaalanından soruşturma işlemlerine sonuç verildiğini aktaran Gül, şöyleki bitmeme etti:

"Artık emek saatleri haricinde yakalanan kişiler, ilçe mercilerine gelip deyim vermeyi üstenme etmeleri yerinde Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda ortak kereye muhtemelen iktisap geçirmek neredeyse başıboş kalıyorlar. Bu değişiklik, ukubet adaleti sisteminde ad özgürlüğü ve güvenliği üstüne şimdiye derece meydana gelen en ehemmiyetli yeniliklerden biridir. Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu 14 Temmuz 2021 tarihinden beri 9 bin 351 vatandaşımız üstenme vererek başıboş kalmıştır."

Abdulhamit Gül, İstanbul Havalimanı'nda kurulan adliyenin 11 Şubat 2020'de görev vermeye başladığını, bu uygulamanın yurttaşlar kabilinden da kıvançla karşılandığını dile getirdi.

Yurt dışına çıkışların derin bulunduğu öteki havalimanlarında da bu uygulamayı yaşama geçirmeyi planladıklarını deyim fail Gül, "2022 yılında, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ortak adalet sarayı kuracağız." bilgisini paylaştı.

Gül, dizi usa vurma usulü ve girintisiz çıkıntısız yargılamanın derinliğine muhakeme süreçlerini sona erdirdiğini söyledi.

Uzlaştırma kapsamında ise bu sene dosyaların yüzdelik 84,5'inin uzlaşmayla sonuçlandırıldığını aktaran Gül, seçenek hal yollarının başarıyla yürütüldüğünü dile getirdi. Abdulhamit Gül, 2 milyon 392 bin 342 uyuşmazlığın 1 milyon 647 bin 280'inin arabuluculukla sonuçlandığını kaydetti.

Arabuluculuk uygulamasının yaygınlaştırılmasına müteveccih çalışmaların önümüzdeki süreçte de bitmeme edeceğini tamlayan Gül, 26 Haziran 2022'de de ÖSYM kabilinden toy ortak arabuluculuk sınavının yapılacağını açıkladı.

Mağdur hakları dalında sonuç senelerde mevzuat değişimleri yapıldığını, toy uygulamaların yaşama geçirildiğini özetleyen Gül, adliyenin kapısının adaletin kapısı bulunduğunu vurguladı.

Hakim ve müddeiumumi olmaksızın eş ve evlatların ifadelerinin alındığı adli mülakat odalarına da yer veren Gül, Türkiye genelinde 110 adli mülakat odasının bulunduğunu, bu hususi deyim odalarında 38 binden aşkın mülakat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kadına müteveccih şiddet

Kadına yönelen gelişigüzel çeşitli şiddetin acısını hissettiklerini, bu çeşit olayların menfaatlerini dikçe yaraladığını deyim fail Gül, "Kadına müteveccih gelişigüzel çeşitli hız eylemini kınıyorum. Kadına müteveccih şiddetin mağduru bire ortak vakitte çocuğumuz, ailemiz, toplumumuz, özetle herkestir. Bu noktada ana bulunan şiddetin önlenmesidir. Şiddetin baştan sona ortadan kaldırılmasıdır. Şiddeti doğuran etkenlerin önlenmesi rüçhan iş olmalıdır." sanarak konuştu.

Gül, familya içi hız bürolarında vazifeli Cumhuriyet savcıları ile hazırlık kararlarına bakmakla vazifeli hakimlere yürütüm birliğinin sağlanması düşüncesince derneşik eğitimler verildiğini, bu eğitimlere sonuç 3 yılda 7 binden aşkın bilgili ve müddeiumumi katıldığını bildirdi.

Kadınlara müteveccih geçim ve sükun bozucu yada rahatsız etme niteliğindeki ısrarlı strateji fiillerinin elan ciddi cezalandırılmasına bağlı toy ortak töhmet ihdasının da çalışılmış bulunan başlıklar ortada toprak aldığını dile getiren Gül, bebek haklarının geliştirilmesinde yapılanlara değindi.

Abdulhamit Gül, Erzurum'da sağlam ortak Çocuk Adalet Merkezi oluşturulduğunu, bundan ahir süreçte adalet sarayı planlarında de dallar kasten akıntı edileceğini söyledi.

İdari barış ve uçman dava

İdari uyuşmazlıkların mahkemelere gitmeden ilkin çözülmesi ve vatandaşların işlerinin kolaylaştırılmasının ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Gül, "Hedefimiz, sulhun amme kurumları ile yurttaşlar ortada ana çare biçimine gelmesidir. Bu düşünceyle ele aldığımız yönetsel barış çalışmamızı ayırmak üzereyiz. Planladığımız organizasyon sadece yönetsel yargıda değil, adli yargıda tanıdık ve amme kuruluşlarının yan bulunduğu davaları da kapsayacak." bilgisini paylaştı.

Bakan Gül, uyuşmazlıklarda "pilot dava" usulünün de gündemlerinde toprak aldığını dile getirdi.

Makul müddette yargılanma hakkının, adaletli yargılanma hakkının en ehemmiyetli unsurlarından bir tanesi bulunduğunu kaydeden Gül, yargıda gaye sürelere uyulma oranının Kovid-19 salgınına karşın sevinme donör bulunduğunu vurguladı.

Bazı davalarda sürenin uzamasından doğan mağduriyetin, tarafların dünyasına direkt etkileme ettiğine dikkati çekici Gül, metrukiyet davalarının, ödence ve sulta kabilinden taleplerden çevre uzadığını bildirdi. Bakan Gül, şunları kaydetti:

"İki yan da metrukiyet üstüne azimli fakat vesair hususlarda anlaşamadığı hallerde uzayıp revan çekişme, hanıma da adama de asal bakımından arttırma külfetler getiriyor. Tarafların iradesine uygun, toy mağduriyetlere sefer açmayan ortak kökler ihya ihtiyacını belirleme ettik. İki yan da ayrılmak istiyorsa, bu metrukiyet iradesini bilgili nezdinde söylediyse metrukiyet kararını gecikmeksizin vererek şahısların kentlileşmiş haliyle ilgilendiren tehirsiz kararın verilmesi üstüne çalışmalarımızı da sonuç duruma getirmiş durumdayız."

"Yeni kalp mahkemeleri kurulacak"

Adalet Bakanı Gül, kalp mahkemelerine ve uzmanlaşmaya ehemmiyet verdiklerini deyim ederek, "Yakın süreçte İstanbul ilkin iktisap geçirmek neredeyse büyükşehirlerimizden başlayarak mal mahkemeleri kuracağız. Yine sendika uyuşmazlıkları düşüncesince de sendika kalp mahkemelerini benzeyen vakitte yaşama geçirmiş olacağız." dedi.

Adalet teşkilatına toy personel alımının planlandığını kail Gül, 2022 senesinde 12 bin 400 toy personel alınacağını bildirdi.

FETÖ'nün vuruş girişimine de yer veren Gül, yargının vuruş girişiminin hesabını önceki geceden itibaren töhmet üstü yaparak Türk milleti alegori sorduğunu söyledi.

"Darbe teşebbüsünün içinde, ardında, yanı sıra civarında ki var ise ilçe uğrunda matematik vermiştir, verecektir." diyen Gül, darbecilerden kavim alegori matematik soran degaje ve nötr Türk yargısının, demokrasinin gerçek güvencelerinden bir tanesi bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler