USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Adalet Bakanı Gül: Yeni his mahkemeleri kurulacak

Adalet Bakanı Gül, duygu mahkemelerine ve uzmanlaşmaya ehemmiyet verdiklerini tabir ederek, "Yakın süreçte büyükşehirlerimizden başlayarak para mahkemeleri kuracağız. Sendika duygu mahkemelerini de andıran sürede yaşama geçirmiş olacağız." dedi.

Adalet Bakanı Gül: Yeni his mahkemeleri kurulacak
24-11-2021 13:02
TBMM

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Adalet Bakanlığının 2022 yılı ekonomik durumuna bağlı icra ettiği sunumda, Öğretmenler Günü'nü kutladı.

Adaletin sadece mahkemelerde değil, yaşamın gelişigüzel alanında, devletin tamamı görevlerinde aranması ve titizce hesabına getirilmesi icap ettiğini tamlayan Gül, yargısal adaletin, adaletin ehemmiyetli birlikte boyutu bulunduğunu fehva etti.

Adaletin milletin beklentisine makul şekilde, vatandaşın müstahak bulunduğu halde gelişme göstermesi düşüncesince reformlar yaptıklarını dile getiren Gül, eskiden vuruş dönemlerinin araçsallaşan yargısı ve tarihe utanma belgesi şekilde sabık ahbaplık cinayetlerinin topluluğun doğruluk duygusunu dikçe sarstığını söyledi.

Hukuk devletinde, yargının yegane ideolojisinin doğruluk bulunduğunun altını çizen Bakan Gül, yargının ele geçirilecek birlikte mahal değil, el değmeyecek birlikte merci bulunduğunu vurguladı. Gül, "FETÖ'nün cübbeli hainleri, dosyalarını teşekkül ajandasına mucibince kurdular, tezgahladılar, tuzakladılar." diyerek konuştu.

Yargı Reformu Strateji Belgesi ile İnsan Hakları Eylem Planı'nda arazi meydan hedefleri ve düzenlemeleri özetleyen Gül, ıslahat iradesinin bitmeme edeceğini bildirdi.

Adalet Bakanı Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında dört kaza paketinin kanunlaştığını hatırlatarak, yasallaşması düşüncesince çalışmaların sürdüğü 5. Yargı Paketi'nin de ehemmiyetli tensikat içerdiğini kaydetti.

"Yeni ve çırçıplak birlikte kanun siyasetin önündeki en ehemmiyetli sorumluluklardan biri"

İnsan Hakları Eylem Planı'nın toy birlikte anayasaya bulunan ihtiyaca aksan yaptığını fehva fail Bakan Gül, şu biçimde bitmeme etti:

"Millet iradesinin birlikte şimdi tutu dibine alınmaması, halis muhlis demokratik kazanımların en çelimli güvenceye ulaşması düşüncesince toy ve çırçıplak birlikte anayasa, siyasetin önündeki en ehemmiyetli sorumluluklardan biridir. Bu sorumluluk, siyasa kurumuna partiler üstü birlikte vazife vermektedir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın tamamı partilere icra ettiği çağrının peşinde da bu hassasiyet, bu kavrayış bulunmaktadır. Kabul kılmak icap eder ki vuruş dönemlerinin ruhu, 1982 Anayasası'na, millete ve siyasa kurumuna emniyetsizlik şekilde yansımıştır. Bu yansımanın izlerini hazfetmek düşüncesince nice farklılık mamul fakat anayasadaki vesayetçi kavrayış tümden giderilebilmiş değildir. Millet iradesini en çelimli biçimde koruyacak, özgürlükçü birlikte anlayışa mebni anayasaya ihtiyacımız bulunduğu açıktır. Demokrasinin birlikte gereği şekilde hukukun her insana denk ve adaletli birlikte biçimde uygulanması, çoğulculuğun ve farklılıklara saygının esasi alınacağı birlikte anayasaya milletimizin gereksinimi vardır."

Bakan Gül, milletin sesinden, lafından ürkerek değil, milletin sesi ve lafından çelim alarak özgürlükleri yükseltmek düşüncesince toy ve çırçıplak birlikte anayasayı, 84 milyonun anayasasını etme kararlığında olduklarını vurguladı.

"Vergi suçlarında orantılılık ve gün tün eşitliği ihtiyaç"

Ceza adaleti sisteminde meydana getirilen değişimleri özetleyen Bakan Gül, barış ukubet hakimliklerinin tevkif ve adli arama kararlarına alın amudi itiraz usulünün getirildiğini belirtti. Bakan Gül, "1 Ocak 2022 tarihinden itibaren tutuklamaya itirazlar temel ukubet mahkemeleri kabilinden değerlendirilecek kısaca tutuklamaya itiraz birlikte yukarı mahkemede yapılacaktır." bilgisini paylaştı.

Yeni yapılması planlanan düzenlemelere de yer veren Gül, ihsan suçlarına bağlı ukubet adaletinin orantılılık ve gün tün eşitliği prensipleri doğrultusunda birlikte aranjman gereksinimi bulunduğunu düşündüklerini söyledi.

Abdulhamit Gül, "Trafik magandalığı derece fehva edilen fiillere ukubet artırımı gündemimizde bulunmaktadır." dedi.

Gül, 2017'de uygulanmaya başlanan "lekelenmeme hakkı" kapsamında 472 bin isim alın soruşturmaya arazi olmadığına değgin değişmeyen verildiğini anımsattı.

Vatandaşların şerefinin, onurunun ve itibarının devlete dengesiz bulunduğunun altını çizen Bakan Gül, akıbet kaza paketinde meydana getirilen düzenlemeleri anlatarak, tek biçimde insanoğlunun mahreminin ifşasının onama edilemeyeceğini belirtti.

İletişim kayıtlarının aklanma sonucu verildiğinde de namevcut edilmesine müteveccih düzenlemenin yaşama geçirildiğini hatırlatan Gül, "Vatandaş aklanma almış, lakin dinleme kayıtları dosyada senelerce kalabiliyordu. Bu kayıtlar da bundan sonra imha edilecek." diyerek konuştu.

"9 bin 351 vatandaşımız üstenme vererek başıboş kalmıştır"

İfade katılması düşüncesince geceleyin ½ si gözaltına alınma, otelden, havaalanından soruşturma işlemlerine akıbet verildiğini aktaran Gül, şu biçimde bitmeme etti:

"Artık emek saatleri haricinde yakalanan kişiler, kaza mercilerine gelip fehva vermeyi üstenme etmeleri yerinde Cumhuriyet savcısının buyruğu doğrultusunda birlikte kereye anlaşılan kazanmak kıl payı başıboş kalıyorlar. Bu değişiklik, ukubet adaleti sisteminde isim özgürlüğü ve güvenliği üstüne şimdiye derece meydana gelen en ehemmiyetli yeniliklerden biridir. Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu 14 Temmuz 2021 tarihinden buyana 9 bin 351 vatandaşımız üstenme vererek başıboş kalmıştır."

Abdulhamit Gül, İstanbul Havalimanı'nda kurulan adliyenin 11 Şubat 2020'de misyon vermeye başladığını, bu uygulamanın yurttaşlar kabilinden da kıvançla karşılandığını dile getirdi.

Yurt dışına çıkışların dip bulunduğu gayrı havalimanlarında da bu uygulamayı yaşama geçirmeyi planladıklarını fehva fail Gül, "2022 yılında, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda birlikte adalet sarayı kuracağız." bilgisini paylaştı.

Gül, dizi usa vurma usulü ve sade yargılamanın levent boylu eleştiri süreçlerini sona erdirdiğini söyledi.

Uzlaştırma kapsamında ise bu sene dosyaların yüzdelik 84,5'inin uzlaşmayla sonuçlandırıldığını aktaran Gül, seçenek hal yollarının başarıyla yürütüldüğünü dile getirdi. Abdulhamit Gül, 2 milyon 392 bin 342 uyuşmazlığın 1 milyon 647 bin 280'inin arabuluculukla sonuçlandığını kaydetti.

Arabuluculuk uygulamasının yaygınlaştırılmasına müteveccih çalışmaların önümüzdeki süreçte de bitmeme edeceğini tamlayan Gül, 26 Haziran 2022'de de ÖSYM kabilinden toy birlikte arabuluculuk sınavının yapılacağını açıkladı.

Mağdur hakları dalında akıbet zamanlarda mevzuat değişimleri yapıldığını, toy uygulamaların yaşama geçirildiğini özetleyen Gül, adliyenin kapısının adaletin kapısı bulunduğunu vurguladı.

Hakim ve müddeiumumi yapılmaksızın eş ve evlatların ifadelerinin alındığı adli mülakat odalarına da yer veren Gül, Türkiye genelinde 110 adli mülakat odasının bulunduğunu, bu hususi fehva odalarında 38 binden aşkın mülakat gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kadına müteveccih şiddet

Kadına yönelen gelişigüzel muhtelif şiddetin acısını hissettiklerini, bu çeşit olayların çıkarlarını dikçe yaraladığını fehva fail Gül, "Kadına müteveccih gelişigüzel muhtelif kuvvet eylemini kınıyorum. Kadına müteveccih şiddetin mağduru ayrımsız vakitte çocuğumuz, ailemiz, toplumumuz, ezcümle herkestir. Bu noktada asal bulunan şiddetin önlenmesidir. Şiddetin daima ortadan kaldırılmasıdır. Şiddeti doğuran etkenlerin önlenmesi rüçhan iş olmalıdır." diyerek konuştu.

Gül, eş içi kuvvet bürolarında vazifeli Cumhuriyet savcıları ile tedarik kararlarına bakmakla vazifeli hakimlere infaz birliğinin sağlanması düşüncesince derneşik eğitimler verildiğini, bu eğitimlere akıbet 3 yılda 7 binden aşkın bilge ve müddeiumumi katıldığını bildirdi.

Kadınlara müteveccih dirlik ve sükun bozucu veya rahatsız etme niteliğindeki ısrarlı izleme fiillerinin şimdi ağırbaşlı cezalandırılmasına bağlı toy birlikte kabahat ihdasının da çalışılmış bulunan başlıklar ortada arazi aldığını dile getiren Gül, bebek haklarının geliştirilmesinde yapılanlara değindi.

Abdulhamit Gül, Erzurum'da kalıp birlikte Çocuk Adalet Merkezi oluşturulduğunu, bundan ahir süreçte adalet sarayı planlarında de dallar bile bile akım edileceğini söyledi.

İdari barış ve tayyareci dava

İdari uyuşmazlıkların mahkemelere gitmeden evvela çözülmesi ve vatandaşların işlerinin kolaylaştırılmasının ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Gül, "Hedefimiz, sulhun amme kurumları ile yurttaşlar ortada asal çare durumuna gelmesidir. Bu düşünceyle ele aldığımız yönetimsel barış çalışmamızı fasletmek üzereyiz. Planladığımız aranjman sadece yönetimsel yargıda değil, adli yargıda tanıdık ve amme kuruluşlarının yan bulunduğu davaları da kapsayacak." bilgisini paylaştı.

Bakan Gül, uyuşmazlıklarda "pilot dava" usulünün de gündemlerinde arazi aldığını dile getirdi.

Makul müddette yargılanma hakkının, adaletli yargılanma hakkının en ehemmiyetli unsurlarından birisi bulunduğunu kaydeden Gül, yargıda gaye sürelere uyulma oranının Kovid-19 salgınına karşın sevinme donör bulunduğunu vurguladı.

Bazı davalarda sürenin uzamasından doğan mağduriyetin, tarafların yaşamına direkt etkileme ettiğine dikkati çekici Gül, ayrılma davalarının, ödence ve sulta derece taleplerden ötürü uzadığını bildirdi. Bakan Gül, şunları kaydetti:

"İki yan da ayrılma üstüne azimli fakat vesair hususlarda anlaşamadığı hallerde uzayıp revan çekişme, hanıma da adama de esasi bakımından arttırma külfetler getiriyor. Tarafların iradesine uygun, toy mağduriyetlere sefer açmayan birlikte kökler ihya ihtiyacını belirleme ettik. İki yan da ayrılmak istiyorsa, bu ayrılma iradesini bilge nezdinde söylediyse ayrılma kararını gecikmeksizin vererek insanların kentlileşmiş haliyle ilişik tehirsiz kararın verilmesi üstüne çalışmalarımızı da akıbet duruma getirmiş durumdayız."

"Yeni duygu mahkemeleri kurulacak"

Adalet Bakanı Gül, duygu mahkemelerine ve uzmanlaşmaya ehemmiyet verdiklerini fehva ederek, "Yakın süreçte İstanbul ilkin kazanmak kıl payı büyükşehirlerimizden başlayarak mal mahkemeleri kuracağız. Yine sendika uyuşmazlıkları düşüncesince de sendika duygu mahkemelerini andıran vakitte yaşama geçirmiş olacağız." dedi.

Adalet teşkilatına toy personel alımının planlandığını kail Gül, 2022 senesinde 12 bin 400 toy personel alınacağını bildirdi.

FETÖ'nün vuruş girişimine de yer veren Gül, yargının vuruş girişiminin hesabını evvel geceden itibaren kabahat üstü yaparak Türk milleti hesabına sorduğunu söyledi.

"Darbe teşebbüsünün içinde, ardında, yanı sıra civarında ki var ise kaza uğrunda aritmetik vermiştir, verecektir." diyen Gül, darbecilerden kavim hesabına aritmetik soran ari ve nötr Türk yargısının, demokrasinin gerçek güvencelerinden birisi bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler