USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ, eş hakim ve savcı adaylarıyla buluştu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Kadına hakkında hızlı mücadelede Türkiye'nin merhamete değil adalete gereksinimi var. Hakların, hukukun, kanunun, adaletin talimatı ne ise bunların gereğini kusursuz ve birlik hazırlamaya ihtiyacımız var." dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, eş hakim ve savcı adaylarıyla buluştu
08-03-2022 14:01
Ankara

Bozdağ, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Türkiye Adalet Akademisi'nde planlı programda avrat hakim ve savcı adaylarıyla ortak araya geldi.

Tüm bayanların Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Bozdağ, aralarında avrat ve evlatların da bulunduğu nice masumun yaşamını kaybetmiş bulunduğu Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın acele sürede bitmesini diledi.

Bozdağ, milletin hak beklentisine karşılık verici hakim ve savcıların görevinin önemine ayraç ederek, "Verdiğiniz gelişigüzel karar, gelişigüzel ortak vatandaşımızın hukukumuza, adaletimize, yargımıza ve devletimize bulunan güvenini, bağlılığını artıracaktır. Her hata değişmeyen da hukukumuza, devletimize, adaletimize fideist zayıflatacaktır. O nedenden ilçe rolü yapanlar, hak ve adaletin yanı sıra içtimai birliğimizin, dirlik ve güvenimizin, amme düzenimizin dobra olmasında da baş döndürücü ehemmiyetli ortak rolü ödeme ediyor." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin kanayan yaralarından birinin "kadınlara şiddet" bulunduğunu kail Bozdağ, "Kültürümüz, medeniyetimiz, tarihimiz, ahlakımız, Anayasamız ve hukukumuz hanıma hakkında sertliği değil hanıma hakkında saygıyı, insana hakkında saygıyı asal alır ve emreder. Bir milletin kültürü, medeniyeti, ahlakı, yasaları hanıma hakkında sertliği men yazar saygıyı emrederken bu derece şiddetin, kötülüğün olmasını anlamakta hakkıyla zorlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, bu aşamada hakim ve savcılara ehemmiyetli görevler düştüğünün altını çizerek, anket ve yargılamanın adaletli yürütülmesinin, hak ve adalete gereğince ahkâm verilmesinin, cezaların caydırıcılığının çalışan uygulanmasının hanıma hakkında şiddetin engellenmesine yardım sağlayacağını vurguladı.

Bakan Bozdağ, "Kadına hakkında hızlı mücadelede Türkiye'nin merhamete değil adalete gereksinimi var. Hakların, hukukun, kanunun, adaletin buyruğu ne ise bunların gereğini kusursuz ve mükemmel hazırlamaya ihtiyacımız var." dedi.

"Sakın hakeza hakimler olmayın"

Kadına hakkında hızlı uğraş üzerine ehemmiyetli icraat yapıldığını özetleyen Bozdağ, hanımları ayrıştırıcı ve keskin kavramların Türk hukukundan temizlendiğini kaydetti.

Bozdağ, Anayasada hanımlar ile adamların denktaş haklara erbap bulunmasına karşın etraflıca seneler bunun uygulanamadığına ayraç ederek, şu biçimde bitmeme etti:

"Türkiye'de başı açık, başı kapalı bayanların eğitim, seçilme ve istihdam hakları, Anayasa ve yasalara, yan olunan insanoğlu hakları sözleşmelerine karşın uzun uzun ortak müddet denktaş biçimde uygulanamadı. Anayasa Mahkememiz, Danıştayımız ilkin edinmek kıl payı bunların hak ve hak olduğunu; haksızlığın, eşitsizliğin, ayrımcılığın bulunduğu bu uygulamaların hususiyet devletinin gereği olduğuna müteallik sayfalarca kararlar yazdılar. Sakın hakeza hakimler olmayın. Haksızlığa 'hak' diyen, ayrımcılığa 'eşitlik' diyen, hususiyet devletini ayaklar dibine meydan aranjman ve uygulamalara 'hukuk devletinin gereği' diyen hakim ve savcı olursanız, ne mahkemede örgen olursanız olun hukuku, Anayasa'yı, hakları ve eşitliği ayaklar dibine almış olursunuz."

Yürüttükleri çalışmalara yer veren Bozdağ, bu sayede dakika eğitim, emek vermek ve siyasal yaşamda bayanların hepsinin denktaş biçimde yerini aldığını anlatım etti.

"Hakim ve savcılarımızın yüzdelik 43'ünü hanımlar oluşturuyor"

Bozdağ, avrat istihdamının artırılması düşüncesince de ağırbaşlı adımlar atıldığını belirterek, "2002'de 1847 avrat hakim ve savcımız varken şu anda 8 bin 294 avrat hakim ve savcımız fariza yapmaktadır. Şu anda hakim ve savcılarımızın yüzdelik 43'ünü hanımlar oluşturmaktadır. Sınavdaki başarıya baktığımızda, sonuç mülakata girenler ortamında bayanların başarısının baylardan şimdi ortak tomar bulunduğunu görüyoruz ve andıran gelecekte kadın-erkek sayısının eşitleneceğini, ihtimal de bayanların sayısının şimdi da artacağını öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Cezaların caydırıcılığının hukukun gelişigüzel dalında artırıldığını dile getiren Bozdağ, "Yeni hazırlanan, dakika milletvekillerimizin üstünde çalışmış bulunduğu ve geçenlerde Meclise sunulacağını kestirim ettiğim tensikat içerisinde hanıma hakkında sertliği karşılamak düşüncesince ehemmiyetli tensikat toprak almaktadır." bilgisini verdi.

Bu tensikat yaşama geçtiğinde, ahali ortada "kılık, giysisinden ötürü indirim" algısına biçim açan takdiri iskonto nedenlerine sınırlama getirileceğini aktaran Bozdağ, vicdanları sızlatacak iskonto uygulamalarının ortadan kaldırılmasını sağlayacak hazırlıkların Meclis kabilinden sürdürüldüğünü söyledi.

Bozdağ, "Aynı biçimde hanıma hakkında bilerek yaralama, eziyet, azap ve gözdağı suçlarının cezaları artırılmakta ve kendini korumaktan mahrum mevcut insana ve engelliye hakkında işlenen taksirat ile hanıma hakkında bilerek cerh ve sağlıkçılara hakkında bilerek cerh suçları ile canavarcasına hisle bunları el işi CMK'nin 100. maddesinde durdurma sebebi varsayılan durumlar arasına alınmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Kadın mağdura baro kabilinden parasız avukat görevlendirilecek"

Bozdağ, şu an hemen eşeysel atılım ve dam cezası 5 yıldan ortak tomar bulunan suçlarda istem şeklinde baro kabilinden avukat görevlendirmesi yapıldığını hatırlatarak, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Burada da hanımlarımız aleyhine baş döndürücü ağırbaşlı mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple yaptığımız, yapılacak icraat kapsamında Meclisimizin gündemine doğacak tensikat içerisinde bundan sonradan bilerek yaralama, eziyet, işkence, tehdit, eşeysel saldırı, evlatların eşeysel istismarı suçlarının tamamında ukubet miktarına bakılmaksızın talepleri şeklinde gelişigüzel ortak avrat mağdura baro kabilinden parasız avukat görevlendirilecektir. Davaya paydaşlık sağladıktan sonradan da parasız avukat görevlendirmesi bitmeme edecektir."

Bekir Bozdağ, "ısrarlı takibin" geçmiş kere Türk Ceza Kanunu'nda bağımsız ortak zeval adına düzenlendiğini bildirerek, "Israrlı biçimde fiziken izlem yahut enformatik sistemleri, telefon, elektronik ortamdan, üçüncü eşhas üstünden ferdin kendisi yahut ailesiyle ait gözdağı oluşturacak yahut onları sıkıntıya sokacak takipler geçmiş kere zeval adına geliyor, düzenleniyor. 6 aydan 2 yıla derece dam cezası yaptırıma bağlanıyor. Eğer ısrarlı takip, ferdin işi yahut okulu bırakmasına, evini, işini, şehrini değiştirmesine biçim anahtar durumdaysa suçun kalifiye durumları arasına konuyor ve cezanın 1 yıldan 3 yıla derece artırılarak uygulanacağı öngörülüyor." bilgisini aktardı.

Programın böylece avrat hakim ve savcı adaylarıyla ışık çektiren Bozdağ, hanımlara karanfil verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler