USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

AB'nin Türkiye düşüncesince düzenleyeceği Bağışçılar Konferansının eş başkanları AA'ya konuştu

AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi, AB Komisyonu'nun martta düzenleyeceği konferansta arsıulusal toplumdan "daha geçmiş aynısı benzer görülmemiş" ortak güç ve milyarlarca ekü dünyalık toplanmasını beklediklerini söyledi.

AB'nin Türkiye düşüncesince düzenleyeceği Bağışçılar Konferansının eş başkanları AA'ya konuştu
22-02-2023 18:07
Ankara

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi, Türkiye'deki depremlerin arkası sıra AB Komisyonu'nun martta düzenleyeceği konferansta arsıulusal toplumdan "daha ilkin aynısı benzeşim görülmemiş" müşterek efor ve milyarlarca ekü dünyalık toplanmasını beklediklerini söyledi.

AB'nin 16 Mart'ta düzenleyeceği Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na eş riyaset edecek Varhelyi ve AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç'in Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell, konferansın hazırlıkları düşüncesince Türkiye'ye gelmiş olarak Ankara'da ayrışık temaslarda bulundu.

Varhelyi ve Forssell, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile icra ettikleri güruh sonrası AA muhabirine konferansla ilgilendiren değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'ye hem taziyet dilekleri bununla beraber konferansın hazırlıkları düşüncesince geldiklerini tamlayan Varhelyi, Türk halkının herhangi müşterek devir birlikte olduklarını söyledi.

Varhelyi, Türk yetkililerle depremin defa açmış olduğu hasarın boyutunu görüştüklerini belirterek, "Basından okuduğunuz yıkım, aslında bulunan yıkımın yanından üstelik geçemez. Gerçek yıkım, aşırı müşterek tomar şimdi büyük. Çok iri rakamlar bekliyoruz. Konuyla ilgilendiren sonuncu yorum doğacak haftalarda elimizde olacak." ifadesini kullandı.

Depremin defa açmış olduğu bu iri hasarların telafi edilmesi düşüncesince Bağışçılar Konferansı kombinezon neticesinde aldıklarını aktaran Varhelyi, konferanstan beklentileriyle ilgilendiren şunları kaydetti:

"Bu, arsıulusal topluluğun baştan teşekkül sürecine korumak düşüncesince gösterdiği aynısı benzeşim yepyeni müşterek efor olacak. Şu etapta kimsenin yegâne müşterek tutar verebileceğini sanmıyorum. AB bütçesinden iane bildirmek düşüncesince herhangi müşterek şeyi seferber etmemiz gerekecek. İkili dayanak noktası özgülemek talip unsur devletlerimizi görüyoruz. Küresel çapta verilecek herhangi müşterek çeşit yardıma ihtiyacımız olacak. Uluslararası mal kurumlarıyla da onları harekete görmek düşüncesince temastayız. Avrupa Yatırım Bankasıyla da iane düşüncesince temastayız."

"Bu deprem, herhangi müşterek şeyden ilkin geliyor"

Varhelyi, "bu konferansın kararında toplanacak rakamların milyonlarla mı yok ise milyarlarla mı tabir edilmesinin beklendiği" sorusuna "Milyonlarca değil milyarlarca avrodan bahsediyoruz." cevabını verdi.

Türkiye'ye depremler hasebiyle yapılacak yardımlarla ilgilendiren Varhelyi, "AB Komisyonu'nun mesajı belirgin ve net. Bu deprem, herhangi müşterek şeyden ilkin geliyor. Bizim Türkiye'ye iane etmemiz geçişsiz ve Türkiye de bizlerden iane bekliyor. En azından benim neslimde dünyanın uğur boncuğu durumunda hakeza heyecan müşterek yer sarsıntısı görmedik. Bu sebeple de toptan müşterek efor olmalı. AB, Türkiye ile ayrımsız alanı paylaşmış olduğu düşüncesince buna vasıtalık etmeli. Biz bu mevzuda geçmiş olmalıyız." sanarak konuştu.

Ukrayna'nın AB'ye üyelik süreci

Varhelyi, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın müşterek numara yılına yaklaşılırken Ukrayna'nın AB'ye üyelik süreci kendince da değerlendirmelerde bulunurken, savaşın başlamasından çelimsiz müddet sonraları Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'dan üyelik başvuruları aldıklarını anımsattı.

Bu başvuruların mesajının "net" olduğuna ayraç fail Varhelyi, "Bu adımlar, AB üyeliğinin derinliğine zamanlı barış, abra ve zenginlik düşüncesince ne denli ehemmiyetli bulunduğunu gösteriyor. Bu sebeple bu başvuruları oldukça ciddiye aldık ve çabucak cevap verdik." ifadesini kullandı.

AB Konseyinin değerlendirmeleri neticesinde Ukrayna ve Moldova'ya namzetlik statüsü verdiğini, Gürcistan'a da bunu öneri ettiğini tamlayan Varhelyi, "Bundan sonraları sürecin özlük kuralları ve sözlü devletlere sağlanan döngüsü var. Bu ülkeler, gayrı sözlü devletler kabil ölçütleri ve şartları istikbal yapmak zorunda. Kriterleri istikbal yapmak düşüncesince ne denli aceleci cereyan ederlerse, üyelik süreci de o denli aceleci işler." dedi.

Varhelyi, ülkedeki harp uzadıkça şimdi müşterek tomar yıkıma defa açacağına ayraç ederek, bu savaşın müşterek an ilkin bitmesini umduklarını dile getirdi.

"Konferans, ehemmiyetli oranda görüntü sağlayacak"

Forssell ise, İsveç'in bu konferansı ayarlamak düşüncesince üstünlük aldığını belirterek, "Hem çelimsiz bununla beraber derinliğine vadedeki devasa gereksinimi gördüğümüzde bu adımı attık." dedi.

Bağışçılar Konferansını AB Komisyonu ile düzenleyeceklerini aktaran Forssell, "Bu konferans, ehemmiyetli oranda görüntü sağlayacak. Ayrıca İsveç de karışma birtakım AB üyesi ülkeler, düet ölçüde de Türkiye'ye ehemmiyetli oranda görüntü bildirmek istiyor. Bu mevzuda kupkuru müşterek hacim vermem ağır lakin iri müşterek gizil var." ifadesini kullandı.

"Bu yıkım, hakkıyla kelimelerin ötesinde"

Forssell, aşırı iri gereksinimler olduğuna ayraç ederek, "Burada enli dirayetli idman önemli. Buna 27 unsur ülke, ABD, Birleşik Krallık ve Körfez ülkelerini, iş dünyasından aut yatırımları da karışma buyurmak gerek. Aynı sürede İsveçli iş dünyasının ve Avrupalı şirketlerin Türkiye'ye yatırımlara bitmeme etmeye ve bunları yoğunlaştırmaya değgin iri müşterek merakı var." yorumunda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) unsur devletleri ortada tabii afetlerde işbirliğinin geliştirilmesi düşüncesince örgütün müşterek ortam olabildiği söyleminin anımsatılması üstünde Forssell, şu şekilde bitmeme etti:

"Türkiye'ye bu ağır zamanlarında iane buyurmak düşüncesince muhtemel bulunan kâffesi yollara bakıyoruz. Bu da müşterek alternatif olabilir. Burada enli müşterek sürede idman önemli. Dediğim kabil aşırı müşterek tomar gerekseme var. Şu anda Türkiye'ye Avrupa'dan çelimli müşterek dayanak noktası var. Çünkü hacısı hocası televizyonda beklenmedik edici sahneler görüyor. Bu yadımlama hakkıyla kelimelerin ötesinde. Bunu kelimelere dökmek, bildirmek aşırı zor. Örneğin; İsveç'te on senelerdir canlı nice Türk var. Bu, gayrı AB üyesi devletler düşüncesince de geçerli. Dolayısıyla bu sıkıntı bizi de etkiledi."

"Ukrayna'nın Avrupa'ya yakınlaşmasını istiyoruz"

İsveçli Bakan, Ukrayna'nın AB'ye üyelik süreci üstünde da bu yurt ile yakından görüştüklerini belirterek, "Ukrayna'nın Avrupa'ya yakınlaşmasını istiyoruz, bu parlak müşterek nesne olacak. Tabii ki Ukrayna ile hala etüt sürecindeyiz. Süreçte yapılması müstelzim şeyler var." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna'nın Rusya ile müşterek harp sürecinde bulunduğunu anımsatan Forssell, "Bu şerait altında delici müşterek proses yürütüyorlar. Ancak bulunan şartlara bakılınca üyelik düşüncesince müşterek devir dilimi özgülemek zor. Ukrayna'nın zorunluluklarını adına getirmesini ve yaklaşan sürede AB ile şimdi da yaklaşan çalışabilmesini bekliyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler