USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

ABD'nin OPEC+ grubuna istihsal artışı baskısı politik endişelere dayanıyor

ADM Investor Services International Baş Ekonomisti ve Küresel Stratejisti Ostwald, "ABD'de fuel oil fiyatlarının yükselmesi baş döndürücü alıngan ortak politik konu. ABD'nin hareket ve söylemlerinin altında hâlâ baş döndürücü iç politika kaygıları yatıyor." dedi.

ABD'nin OPEC+ grubuna istihsal artışı baskısı politik endişelere dayanıyor
28-10-2021 11:26
İstanbul

Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş ile savaş fail ABD, bunun sorumlusu adına görmüş bulunduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve kimi OPEC dışı yetiştirici ülkelerden oluşan OPEC+ grubuna üretimi açık açık tezyit dair edisyon hazırlamaya bitmeme ederken, Beyaz Sarayın bu tutumunun iç yöntem kaygılarından kaynaklandığı ve mesuliyeti üzerinden atma çabası bulunduğu anlatım ediliyor.

Londra merkezli ADM Investor Services International Baş Ekonomisti ve Küresel Stratejisti Marc Ostwald, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, OPEC'in sonuç tüketicilere sürülen alan yağı alanı tutanağına ayraç ederek, grubun bu raporda acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınının alan yağı taleplerine aksi tesirleri ve sunma kaynaklı risklere aksan yaptığını, bu yüzden de bulunan barışma kapsamında rastgele ortak ay günce 400 bin varillik istihsal artışının üzerinde ortak üretime davranışlarında ölçülü yaklaştığını söyledi.

Ostwald, grubun yaklaşımının temelinde 2022'de sunma fazlalığı oluşacağı yönündeki beklentiler bulunduğunu belirterek, mütebaki organik taş yağı lambası yağı ve kömür tutarları hasebiyle çarpıcılık üretiminde petrolün kullanılmasının talepte 600 bin varillik ortak artışa illet olabileceğini kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya Enerji Haftası'ndaki açıklamalarını anımsatan Ostwald, Putin'in alan yağı fiyatlarının 100 dolara ulaşmasını olanaklı gördüğünü fakat OPEC+ grubunun ihtimalî paha dalgalanmalarından kaçındığını belirtti.

Ostwald, Rusya'nın da hâlâ erdemli ortak istihsal artışına müspet baktığını fakat bu artışın hâlâ aşırı ölçülü ortak ivaz bulunduğunu anlatım ederek, şu halde bitmeme etti:

"Dahası, OPEC, ABD, Kanada ve Meksika'daki sunma kesintilerinin alan yağı fiyatlarının baskılanmasında can alıcı olacağına ayraç ediyor ki bu da ABD'ye bilvasıta adına 'geçici sunma kesintileriniz dair yapabileceğimiz ortak nesne yok' mesajı veriyor. Şunu unutmamak icap eder ki, ABD'de sıvıyakıt fiyatlarının yükselmesi aşırı kırılan ortak politik konu. ABD'nin bu mevzuyla ilişik aksiyon ve söylemlerinin altında hâlâ aşırı iç yöntem kaygıları yatıyor. Yani ABD kişi kamuoyuna 'Suç bizde değil, OPEC ve Rusya kabilinden aç gözlülerde' mesajı veriyor."

Biden yönetiminin OPEC grubuna müteveccih tehditlerinin bomboş iletilen bulunduğunu kaydeden Ostwald, "ABD'nin alan yağı üreticilerini inhisarcılık ile suçlayarak tehditler savurması ise ağız ağıza içi gereksiz ortak tehdit. Ancak bu aksiyon de ayrımsız halde erke tutarları üstündeki fevk cepheli baskıdan kimin mesul bulunduğunu izah kaygıları güdüyor ve elbette ki üreticilere 'kimin çalıştıran olduğunu' da göstermeye çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ostwald, ABD'deki süt tutarları yükselişin az buçuk da sıkıntı kaynaklı kesintiler ve kurtulmalık yazılım saldırıları kabilinden nedenlerin can alıcı olduğuna ayraç ederek, müstevli devrinde ABD arıtımevi kapasitesinin tahminî yüzdelik 5'inin kesiksiz adına kaybedildiğini anımsattı.

Faaliyetlerine boşluk özgülemek mecburiyetinde mütebaki rafinerilerden bazılarının ağız ağıza işlerliğini kaybettiğini, bazılarında da sınırlanmış oranda istihsal kapasitesi kaldığını özetleyen Ostwald, kapasitesi eksilen bu rafinerilerin ise baştan faaliyete geçirmeye değmeyeceği düşüncesiyle kapatıldığını söyledi.

ABD baskısı bitmeme edecek

PetroIndustrial Petrol Depolama Çözümleri Şirketi Yönetici Direktörü Randall Mohammed de tüketicilere 90 gündüz içinde günce 2 milyon varil sürebilen üreticilerin global alan yağı piyasasında tutarları değiştirebilen "etkin aktör" adına tanımlandığına dikkati çekti.

Mohammed, piyasalardaki sunma cepheli probleminin artarak bitmeme ettiğini vurgulayarak, "Bazı yetiştirici devletler istihsal kotalarını karşılamakta zorlanırken Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt kabilinden üreticiler ise toplanmış 2,6 milyon varil redif kapasiteye sahip. Buna rağmen, istihsal artışına gitmeyen OPEC+ grubunun olanaklı olduğunca levent boylu müddet erdemli fiyatların keyfini sürmeye çalışacağını kestirim ediyorum." diyerek konuştu.

Artan sıvıyakıt fiyatlarının ABD hükümetinin yönetmekte zorlandığı pahalılık dair edisyon oluşturduğunu dile getiren Mohammed, "Kısa vadede ABD'nin tüketicilere hâlâ ortak tomar alan yağı sürülebilmesini gelmek düşüncesince OPEC+ grubuna ve zımnında Suudilere diplomatik edisyon uygulamaya bitmeme edeceğini düşünüyorum." dedi.

Mohammed, Biden yönetiminin, ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine uyarınca OPEC+ grubunun aceleci hallerde kullanılmak neredeyse tuttuğu 6,5 milyon varillik redif kapasitenin bilincinde bulunduğunu fakat grubun istihsal artışına gitmemesi yerinde bu devletlere bulunan askeri donatı satışını ve ya ayrıksı ortak cins finansmanı ortak kesim uzlaştırıcı adına kullanmasının ise bağan belki bulunduğunu söyledi.

ABD'nin beklenen adımları

Beyaz Saray yetkilisinin "daha emniyetli ve stabil ortak erke alanı ortamı gelmek ve ABD'deki ve global erke piyasalarındaki rekabete karşıt uygulamalara sonuç özgülemek düşüncesince olanaklar dahilinde hepsi araçları kullanacağı" açıklamasını anımsatan Mohammed, şu halde bitmeme etti:

"Biden yönetiminin bu maksat doğrultusunda öbür seçeneği izlemsel alan yağı rezervlerinden faydalanmak olacaktır. ABD, Teksas Louisiana sınırındaki arazi altı sodyum klorür mağaralarında tahmini 600 milyon varil kabak alan yağı bulunduruyor. Her ne derece Clinton ve Obama yönetimi devrinde müstamel olsa da izlemsel sakınım satışı normalde erke güvenliğini gelmek düşüncesince tutulur. Bu günlerde bu rezervlerden 60 milyon varil çekilmesi kabilinden ortak öneri var lakin bunun tutarları alçak çekmede sert tesiri olmayacaktır."

Mohammed, ortak öbür seçeneğin ise büyüklük arazilerinin sondalama düşüncesince kiralanması onayı olacağını anlatım ederek, "Seçim öncesinde Biden büyüklük arazilerindeki sondalama çalışmalarını hâlâ elhak uygulayım adına hidrolik intizar adına aşina çatlatma yöntemiyle kayaç gazı ve petrolü üretimi çalışmalarını yasaklayacağını söylemişti. Diğer yetiştirici ülkelerden ayrımlı adına ABD alan yağı endüstrisi, maksadı daima akça akışları gelmek ve hissedarların sermayesini istikbal etmek bulunan özgür hususi firmalar kabilinden yönetilmektedir. Federal hükümetin üretime rastgele ortak halde dahil edebileceği girişimlerden ırak durmayı yeğleme ederler." dedi.

Salgının illet bulunduğu istem yıkımından etkilenen ABD'de alan yağı üretiminin sonuç senelerde düşme kaydettiğine dikkati çekici Mohammed, WTI şekli petrolün varilinin 80 dolar hesabına çıkmasına karşın kayaç petrolü piyasasında hala ortak diriliş görülmediğinin altını çizdi.

Mohammed, ülkedeki sondalama kulesi sayısında stabil ortak artma olsa da bulunan sayının kayaç petrolü sektöründeki faaliyetlerin 2014'te erişilen 1600 cihannüma sayısının ehemmiyetli seviyede altında kaldığına dikkati çekerek, "Kule sayısı 80'li yılların başlangıcında 4 bine derece çıkmıştı. Kaya petrolü dalının bittiğini düşünmüyorum, fakat hissedarlar ve yatırımcılar sondalama faaliyetlerine envestisman yaparak kar marjlarını dökmek istemiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin istihsal artışı çağrısı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 11 Ağustos'ta icra ettiği kayıtlı açıklamada, erdemli sıvıyakıt fiyatlarının arama edilmediği takdirde bitmeme fail global toparlanmaya dokunca ita riski taşıdığını belirterek, OPEC+ grubuna alan yağı üretimini açık açık tezyit çağrısında bulunmuştu.

Ancak grup, 1 Eylül'de ortak araya geldiği toplantıda, hâlâ evvel almış bulunduğu değişmeyen doğrultusunda ağustos-aralık devrinde günce alan yağı üretiminin rastgele ortak ay aşamalı adına 400 bin varil artırılması planına bitmeme ika sonucu almıştı.

Bunun dair Biden yönetimi OPEC+ grubuna müteveccih hâlâ ortak tomar istihsal artışı çağrısını ortak iki defa hâlâ yinelerken, sonuç adına 11 Ekim'de ortak Beyaz Saray yetkilisi "daha emniyetli ve stabil ortak erke alanı ortamı gelmek ve ABD'deki ve global erke piyasalarındaki rekabete karşıt uygulamalara sonuç özgülemek düşüncesince olanaklar dahilinde hepsi vasıtaların kullanılacağı" açıklamasında bulunmuştu.

Grubun 4 Kasım'da 22. Bakanlar Toplantısı'nda ortak araya gelmesi planlanırken, Beyaz Saray'ın istihsal artışı dair OPEC+ grubuna edisyon uygulamaya bitmeme edeceğine bağlı açıklamaları da kalın pıtrak gündeme geliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler