USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'nin NATO Büyükelçisi Smith, Türkiye'nin kaygılarını gidermeye çalıştıklarını söyledi

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Julianne Smith, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin ittifakın çıkarına bulunduğu denli Türkiye’nin endişelerinin görüşülmesinin de NATO’nun çıkarına bulunduğunu bildirdi.

ABD'nin NATO Büyükelçisi Smith, Türkiye'nin kaygılarını gidermeye çalıştıklarını söyledi
15-06-2022 13:03
Ankara

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Julianne Smith, NATO’nun Madrid Zirvesi önceleri ABD Dışişleri Bakanlığı kabilinden planlı devir içi brifingde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

NATO’nun Brüksel’deki merkezinde bu hafta dü güruh yapılacağını özetleyen Smith, bunların Ukrayna’ya dayanak sağlayan 50 ülkenin katılacağı Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısı ile NATO Savunma Bakanları toplantısı bulunduğunu kaydetti.

Savunma Bakanlarının mütebeddil düzenlilik ortamını bu görüşmede ele alacağını dile getiren Smith, NATO ortaklarının da toplantıya katılacağını bildirdi.

Madrid Zirvesi'nde toy mühim konseptin de ele alınacağına ayraç fail Smith, “Bu doküman NATO’nun asliye değerlerini baştan konfirmasyon ediyor, asliye amaçlarını tanımlıyor ve görevlerini baştan özetliyor. En akıbet 2010’de hazırlanmakta olan bu belgenin güncellenmesi bağlaşma düşüncesince ehemmiyetli müşterek gelişmedir.” sanarak konuştu.

Liderlerin Madrid’de NATO’nun belirgin bap politikasına desteğini de göstereceğini anlatım fail Smith, şunları söyledi:

“Bu, Moskova’ya ve dünyanın nice ülkesine belirgin müşterek mesajımızdır. Biz, ABD adına Finlandiya ve İsveç’in başvurusunu belirgin bariz destekliyoruz. Bu devletlerin sadece askeri yeteneklerinin değil, paylaştığımız kuma değerlere erbap olmalarının da ittifakı güçlendireceğine inanıyoruz.”

NATO’nun şark kanadındaki 8 taburun geleceği Madrid’de ele alınacak

Brifingin istifham cevap kısmında NATO’nun Ukrayna’ya müteveccih tabanca desteğine bağlı suali cevap veren Smith, Ukrayna’ya bu alandaki en şişman katkısı ABD’nin yaptığını vurguladı.

NATO müttefiklerinin ve öteki devletlerin de Ukrayna’ya dayanak verdiğini kaydeden Smith, bunların sadece tabanca katkısı değil insanca ve hesaplı yardımlar da olduğuna dikkati çekti.

Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının da bu kapsamda düzenleneceğini özetleyen Smith, günce adına Ukraynalılardan gereksinimlerine müteveccih bilgilendirme aldıklarını söyledi.

Smith, NATO’nun şark kanadındaki Polonya ve üç Baltık ülkesinde mevcut askeri taburu Geliştirilmiş İleri Mevcudiyetin (EFP) istikbaline bağlı soruya da cevap verdi.

EFP kararının 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ile alındığını hatırlatan Smith, dakika 8 taburun alanda fariza yaptığını belirtti.

Smith, EFP’nin geleceği ile çelimsiz ve levent boylu vadeli projelerin Madrid’de ele alınacağını söyledi.

"Kapalı kapılar arkası sıra Türklerin kaygılarını gidermeye çalışıyoruz"

Ukrinform’dan Yaroslav Dovgopol’ün içre İngiltere, Polonya, Baltık ülkeleri, Ukrayna ile Türkiye’nin de toprak alması öngörülen müşterek oluşuma ABD’nin tepkisine müteveccih suali cevap veren Smith, ABD’nin NATO’yu güçlendirecek tamamı düet ve aşırı yönlü oluşumlara dayanak verdiğini söyledi.

Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelikleri dair ortaya koyduğu endişelerinin giderilmesine bağlı soruya Smith, dü ülkenin Türkiye ile, Türkiye’nin endişelerini bertaraf etmek düşüncesince görüştüğü yanıtını verdi.

Bireysel adına ABD kabilinden birtakımı devletlerin de Türkiye, İsveç ve Finlandiya’yla değini şeklinde bulunduğunu dile getiren Smith, Kuzey Atlantik Konseyinde de mevzunun gündeme geldiğini kaydetti.

Smith, İsveç ve Finlandiya düşüncesince iştirak görüşmelerinin belirgin tutulacağını da belirterek, "Sonunda bunun olacağına hala güveniyoruz. Zamanlama olaraksa kesme müşterek obje söyleyemiyorum fakat gizli kapılar peşinde Türklerin kaygılarını gidermeye çalışıyoruz." dedi.

"Diplomatik hal bulmaya etkin devletleri destekliyoruz"

Smith, Ukrayna limanlarındaki tahılların çıkışı ve sefine hareketliliğine müteveccih suali da yanıtlayarak bu konudaki görüşmelerin BM ile türlü kuruluşlar ve devletler ortada yapıldığını fakat müşterek besin güvenliği problemi yarattığını söyledi.

İtalya’nın sulh planına müteveccih soruya verdiği cevapta barışın müşterek masa çevresinde oturmakla geleceğini tamlayan Smith, ABD’nin de savaşın çıkmış olduğu günden buyana nice diplomatik teşebbüste bulunduğuna ayraç etti.

Rusya temsilcileriyle NATO ve AGIT kapsamında görüşmeler yapıldığını anlatım fail Smith, "Birçok mevki önderi Moskova ve Kiev’e gidip gelmiş şekilde türlü gayretler harcama etti fakat Putin apayrı müşterek kez seçti ve 24 Şubat’ta harbe girdi." sanarak konuştu.

"Diplomatik hal bulmaya etkin devletleri destekliyoruz." diyen Smith, Rusya’nın müzakerelerde dobra oruçlu olmadığını kanıt etti.

"Türkiye’yle dile getirdikleri endişeleri dair baş başa idman çıkarımızadır"

Finlandiya’nın Helsingin Sanomat gazetesinden Pekka Hakala’nın, "Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini minimum 1 sene askı kararının dü diyar ile NATO ve ABD düşüncesince müşterek sıkıntı bulunduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna da cevap sağlayan Smith, üyelik mevzusunun haftalar yahut aylar içre çözülecek müşterek bap olmasını umduğunu söyledi.

ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokratların dü ülkenin NATO’ya katılımına dayanak verdiğinin de altını çizen Smith, "İki ülkenin başkentlerin kabul periyodunu kamçılamak düşüncesince neler yaptığını istihbar etmek cesurluk verici." dedi.

Smith, gizli kapılar peşinde Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya çelimli müşterek desteğinin hissedildiğini de vurgulayarak, "Bu mevzuyu muhtemel olduğunca aceleci ileriye taşımamız çıkarımızadır. Ancak Türkiye’yle dile getirdikleri endişeleri dair baş başa idman da çıkarımızadır." değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna’nın NATO’yu tam oranda tabanca göndermemekle eleştirmesine de cevap sağlayan Smith, NATO’nun bağlaşma adına Ukrayna'ya dayanak vermediğini fakat müttefiklerin ferdî adına dayanak verdiğini söyledi.

Savaşın aslında buyana Ukrayna’nın ihtiyaçlarının değiştiğini kail Smith, "Başta iklim defans sistemine odaklanmıştık fakat görüşmeler cephane yardımını görüşmeye dönüştü. Bir boşluk deniz boyu savunmasını görüşürken deminden füze ve havanı görüşüyoruz. Görüştüğümüz mevzular değişti." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler