USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake: Türkiye elzem ortak müttefiktir

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake, "Türkiye, NATO'ya yoğun düzen sıkıya bağlı, elzem ortak müttefiktir ve sonsuz değişimlerin yaşandığı ortak alanda ehemmiyetli ortak ortaktır." ifadesini kullandı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake: Türkiye elzem ortak müttefiktir
26-01-2022 20:21
Ankara

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a itimat mektubunu sunmasının arkası sıra ABD'nin Ankara Büyükelçiliği internet sayfasında "Parti siyaseti, suyun kıyısında biter" başlıklı nezdinde dağ bayır kaleme aldı.

Gençlik yıllarında o vakitler adaklı yer aldığı benzeri Cheryl Flake'in Türkiye'yi de havi nezdinde Güney Avrupa ve Orta Doğu gezisine çıktığını anımsatan Flake, eşinin foto albümünde İstanbul Boğazı'nın arazi almış yer aldığı nezdinde fotoğrafta "En Sevdiğim Yer: İstanbul!" yazdığını hatırlattı.

Flake, ABD Temsilciler Meclisi'nde ve Senatosu'nda fariza icra ettiği müddet süresince dünyayı şümullü biçimde seyran olanağı bulduğunu belirterek, değme gittiği yerde eşinin "Güzel, fakat nezdinde Türkiye değil." yorumunu yaptığını tabir etti.

Büyükelçi Flake, eşinin seneler evvel "Genç Büyükelçi" namına başladığı yolculuğu bugün kendisinin ABD'nin Ankara Büyükelçisi vazifesini üstlenerek sürdürdüğü düşüncesince kendisini "şanslı saydığını" kaydetti.

Yolculuğunun, ABD Büyükelçilerinin alışılagelmiş yolculuğundan şimdi ayrımlı bulunduğunu aktaran Flake, Dışişleri Bakanlığında nezdinde kariyerden ziyade, ABD Temsilciler Meclisi'nde ve Senato'da 18 sene geçirdiğini hatırlattı.

Flake, nezdinde politikacı namına kariyer diplomatlarına değme devir büyük hayranlık duyduğunu ve Kongre'de bulunmuş yer aldığı müddet içre ise beceriklilik mucip diplomasiyi ve emektar ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın "kısmi başarıların sabırla biriktirilmesi" halinde tabir etmiş yer aldığı o "perde gerisinde gerçekleşen ve genellikle dikkatlerden ırak çabaları" şimdi da ölçüm ettiğini belirtti.

Büyükelçi, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki adaylığının onaylandığı oturumdaki ifadelerini hatırlatarak, "Türkiye, NATO'ya disiplin sıkıya bağlı, elzem nezdinde müttefiktir ve daima değişimlerin yaşandığı nezdinde alanda ehemmiyetli nezdinde ortaktır. ABD Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin, global sulh ve güvenliğe müteveccih aşırı ağırbaşlı tehditlere huzur almak düşüncesince beraberce çalışması, millî çıkarlarımıza iş etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"ABD, 2021 senesinde Türkiye'nin ikinci en büyük dışarı satım pazarı pozisyonuna gelmiştir"

Yazısında "Menfaatlerimiz, politik alanın ve düzenlilik piyasasının ötesine uzanmaktadır." ifadelesini kullanan Flake, şunları kaydetti:

"Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye, istikrarlı nezdinde ticaret, yatırım, inovasyon ve teşrikimesai temelinde müesses andıran nezdinde iktisadi ortaklıktan yarar sağlamaktadır. Türkiye bugün, birtakımı en büyük ve en tanıdık markalarımız da müdahale edinmek gibi tahminî 2 bin Amerikalı kuruluşa ev sahipliği yapmaktadır. Türk şirketleri ABD Birleşik Devletleri'nde güzel icraat yürütmektedir ve ABD, 2021 senesinde Türkiye'nin ikinci en büyük dışarı satım pazarı pozisyonuna gelmiştir. Kültürel, ilmî ve terbiye alanındaki paylaşımlar da dü yurt halkını birbirine bağlamaktadır."

Flake, aut politikadaki mihman başarıların, ayrımlı grupların kuma nezdinde sefer haritası üstünde uzlaştıklarında gerçekleştiğine dikkati çekerek, "Washington'da daim söylediğimiz gibi; 'Parti siyaseti, suyun kıyısında biter.' Tam da bu nedenle, ABD Birleşik Devletleri Senatosu'ndaki emektar emek vermek arkadaşlarım, lazım Demokratlar gerekse Cumhuriyetçiler, böylesine ehemmiyetli nezdinde ülkeye Büyükelçi namına atanmamı oy birliğiyle tasdik ettiklerinde büyük sevinme duydum." ifadelerine arazi verdi.

"Yakın dostların değme devir icra ettiği gibi, ilişkimizdeki zorlukların üstesinden dobra niyetle gelinebilir"

ABD Başkan Joe Biden'ın Ankara'daki Büyükelçisi namına fariza meydana getirecek olmaktan büyük nezdinde haysiyet duyduğunu vurgulayan Flake, "Türkiye ensesi kalın kültürü, koyu zamanı ve koskoca potansiyeli bulunan nezdinde ülke. Ülkelerimiz beraberce ve andıran emek harcamayı sürdürürse, ABD Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin uğrunda şimdi güvenli, şimdi gönençli ve şimdi bahtiyar nezdinde doğacak olduğuna tamamı kalbimle inanıyorum. Yakın dostların değme devir icra ettiği gibi, ilişkimizdeki zorlukların üstesinden dobra niyetle gelinebilir." değerlendirmesini yaptı.

Flake, bugün Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a itimat mektubunu sunduğunu belirterek, doğacak haftalarda İstanbul Başkonsolosluğu ile Adana Konsolosluğu'nu görüşme edeceğini bildirdi.

"Türkiye'nin güzelliklerini ve zenginliklerini görmeye dirilik atıyoruz"

Büyükelçi Flake, laflarına şu ifadelerle sonuç verdi:

"Cheryl ve ben, dünyanın en kusursuz ve çarpıntılı şehirlerinden bir tanesi bulunan İstanbul'u baştan görüp ayırt etmek düşüncesince sabırsızlanıyoruz. Adana'daki ekibimizle beraberce bölgenin zamanı alanlarını görüşme edecek ve baharatlı yiyeceklerini tadacağız. Kuzeybatıdan güneydoğuya, Ege kıyılarından Karadeniz'e, Türkiye'nin güzelliklerini ve zenginliklerini görmeye dirilik atıyoruz. Dahası, Cheryl ve ben, bu harikulade kentlerde canlı Türk halkını tanıyacak, onlarla bu arada zamanı keşfedecek ve dü ülkeyi birbirine bağlayan geleceği ele alacağız. Hoş bulduk ve bizleri yunak nezdinde biçimde karşıladığınız düşüncesince teşekkürler."

Jeff Flake kimdir?

Cumhuriyetçi bulunmasına karşın 2020 riyaset seçiminde Demokrat Partili Biden'ı destekleyen Flake, 2013-2019'da ABD Senatosu'nda Arizona eyaleti senatörü namına fariza yapmış, 2001-2013'te de Temsilciler Meclisi üyeliği vazifesinde bulunmuştu.

Flake, 2019'da emektar Başkan Donald Trump'ın yönetimi ve Cumhuriyetçi Partinin politikalarıyla ayrıştığı nedeni öne sürülerek Senato'dan tekaüt olmuştu.

Emekliliğinin ardından, Trump'ı eleştirdiği Conscience of a Conservative (Bir Muhafazakarın Vicdanı) ünlü eser yazan emektar Cumhuriyetçi Senatör, Ankara'da büyükelçilik görevine yavuklu gösterilmesinden sonraları icra ettiği açıklamada, "Bu atamayla Biden yönetimi Amerikan aut politikası ve diplomasisinin en dobra geleneğini baştan doğruluyor: Partizan politikaların iç maslahat namına kalması ve gayrı ülkelerle ilişkilere karıştırılmaması gerektiği inancı. Amerikan aut politikası, partiler üstü kabil ve olmalı. Bu benim inancım ve ayrımsız sürede taahhüdüm." ifadelerini kullanmıştı.

Kongre'ye girmeden önce, Arizona'daki Goldwater Enstitüsünün yürütme direktörlüğü vazifesini fail Flake, Brigham Young Üniversitesinden Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi derecelerine sahip.

Türkiye'ye 7 Ocak'ta mevrut Flake, evli ve ilkokul bebek babası.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler