USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'den Çin'e 'Rusya'ya tabanca katkısı yapmanın kararı olur' uyarısı

ABD Savunma Bakanlığından yukarı düzem müşterek yetkili, Çin’in Rusya’ya askeri gereç desteği vermesi yerinde bunun Pekin yönetimi düşüncesince neticeleri olacağını söyledi.

ABD'den Çin'e 'Rusya'ya tabanca katkısı yapmanın kararı olur' uyarısı
14-03-2022 23:30
Washington/Roma/Pekin

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin’in Rusya’ya askeri gereç desteği vermesi ve Rusya'ya meri yaptırımları delmesi yerinde bunun Pekin yönetimi düşüncesince neticeleri olacağını söyledi.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlemiş yer aldığı matbuat toplantısında, Rusya’nın Çin’den askeri gereç talebinde bulunduğuna ilişikli iddialara değindi.

Bu konudaki istihbaratın ve atılacak adımların detaylarına giremeyeceğini tamlayan Psaki, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı'nın İtalya'nın başkenti Roma'da icra ettiği toplantıya ayraç etti.

Psaki, "Sullivan, burada açıkça, Çin'in Rusya'ya askeri iane ve maada yardımlar vermesinin yaptırımların delinmesi ve savaşın desteklenmesi anlamına geldiğini ve bunun neticeleri olabileceği hesabına Çin'i uyardı. Ancak bu sonuçların nasıl biteceği hesabına ayrıntı veremem. Bu mevzuda kuma ve bağlaşık devletler ile görüşüyoruz." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı da "sonuçlar" hesabına uyardı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da düzenlemiş yer aldığı günce matbuat toplantısında, benzeşim iddialara değindi.

Sullivan'ın Yang ile Roma'daki görüşmesinde, Ukrayna meselesini enli eş halde ele aldığını tamlayan Price, bu konuşmanın detaylarına giremeyeceğini aktardı.

Price, ABD'nin ve Batının Ukrayna mücadelesi dolayısıyla Rusya'ya yaptırımlarının meydanda olduğuna ayraç ederek, "Çin, Rusya'ya askeri manada yada yaptırımları delgeç halde iane ederse bunun neticeleri olur." niteleyerek konuştu.

Çin'in Rusya'ya askeri ve kazançlı desteğe iştahlı yer aldığı anlamında ABD'nin NATO müttefiklerine diplomatik haberleşme ile bilim verdiği yönündeki haberler hesabına ise Price, "Bu mevzunun detaylarına girmeyeceğim, Rusya'nın agresif tavrına ilişikli endişelerimizi tabii müttefiklerimizle konuşuyoruz ama bunun detaylarına burada giremem." dedi.

Pentagon: Çin, Rusya’ya tabanca desteği verirse neticeleri olur

Pentagon’da eş ekip gazeteciye, Ukrayna-Rusya savaşına ilişikli değerlendirmelerde mevcut fevk dozaj eş yetkili, Rusya’nın operasyonlarının iri seviyede yavaşladığını belirtti.

Rusya’nın Çin’den askeri gereç talebinde bulunduğuna ilişikli iddiaların hatırlatılması üzerinde yetkili, “Bu mevzuda haberler gördük ve size hemen bu mevzuyu baş döndürücü aşkın yakından izlem ettiğimizi söyleyebilirim. Yönetimden bambaşka yetkililerin de anlatım etmiş yer aldığı kabil Çin bu muharebede Rusya’yı gereç itibarıyla desteklerse bunun Çin düşüncesince neticeleri olacak.” dedi.

Çin’in hâlâ evvel Batı'yı suçlayarak üstü gizli eş halde Rusya’nın yaptıklarına izin verdiğini anlatım fail yetkili, askeri gereç desteği hesabına ihsas değerlendirmesine girmeyeceğini ama bu boyut da karışma Çin’in savaşla ait pozisyonunu yakından izlem ettiklerini dile getirdi.

Rusya, Çin'den Ukrayna mücadelesi düşüncesince askeri donatı istedikleri iddialarını yalanlamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, icra ettiği açıklamada, Rusya'nın Çin'den rastgele eş iane almadan Ukrayna şehirlerinin mükemmel kontrolünü alabileceğini söylemişti.

Yavoriv üssüne saldırı

Rusya’nın hafta sonu Ukrayna’nın batısında toprak düzlük Yavoriv askeri görgü bilimi bilimi merkezini ilerleyiş füzeleri ile maksat aldığını tamlayan yetkili, kestirmece 24 füzenin fırlatıldığını ve minimum 7 yapının vurma aldığını bildirdi.

Yetkili, bu saldırıda geberik ve yanık sayısını tasdik edemeyeceğini anlatım ederek “Şunu hamiş eylemek istiyorum; bizim değerlendirmemize uyarınca bu füzelerin hepsi etraflıca menzilli bombalama uçaklarından Rusya iklim alanı içerisinden fırlatıldı, Ukrayna iklim bölgesinden değil. Yine anlatım ediyorum; bu saldırı, uçuşa haram semt fikrini savunanlar düşüncesince Ukrayna içinde uçuşa haram semt duyuru etmenin bu çeşit saldırılara huzur tek tesiri olmayacağına değgin eş örnektir.” niteleyerek konuştu.

Yavoriv askeri görgü bilimi bilimi merkezinde ABD hükümetinin rastgele eş kurumuna ilişikli kimsenin bulunmadığını vurgulayan yetkili, ABD yurttaşı rastgele birinin orada olup olmadığını ise bilmediğini ve bu üssün batıdan mevrut askeri yardımların gittiği toprak olmadığını söyledi.

Çin'den iddialara yalanlama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise icra ettiği açıklamada, Rusya'nın Ukrayna ile muharebede görmek kıl payı kendisinden askeri iane arzu etmiş yer aldığı iddiasını reddetti.

Cao, İngiliz Financial Times gazetesinin ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde toprak düzlük iddialara ilişkin, "ABD, Ukrayna meselesinde Çin'i maksat düzlük dezenformasyon yayıyor. Bu, çirkin niyetli." ifadelerini kullandı.

Ukrayna krizinde bütün tarafların itidalle cereyan etmesi ve gerilimi arttırmak hesabına düşürmesi icap ettiğini vurgulayan Sözcü Cao, "Gerilimi artıracak adımlar hesabına diplomatik çözümleri isteklendirme etmeliyiz." dedi.

ABD'li ve Çinli fevk dozaj yetkililer Roma'da Ukrayna savaşını ele aldı

Öte yandan, Beyaz Saray'dan meydana getirilen kayıtlı açıklamada ise ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Cieçı'nın Roma'da eş musahabe icra ettiği bildirildi.

İtalyan basınına yansıyan bilgilere göre, Roma'daki Waldorf Astoria Hotel'de yerli saatle 10.30'da eş araya mevrut Sullivan ile Yang'ın musahabe maratonu kestirmece 8 sayaç sürdü.

Çinli heyet, eş açıklık gün ortası vakti arası düşüncesince otelden ayrılsa da görüşmeler öğleden sonradan bitmeme etti. Sullivan ve Yang'ın görüşmesi basına gizli gerçekleşti.

Taraflar, görüşmenin arkası esna matbuat açıklaması yapmadan otelden ayrıldı.

Söz konusu görüşmenin, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping meydanda 15 Kasım 2021'de meydana gelen videoteyp konuşma görüşmesinin devamı mecburiyetinde olduğuna ayraç edildi.

Sullivan ve Yang'ın, ABD-Çin ilişkisindeki konuların beraberinde Ukrayna-Rusya savaşını da enli halde ele almış yer aldığı aktarıldı.

Görüşmede, dü dünya arasındaki enformasyon kanallarının belirgin tutulması hesabına dü yetkilinin uygun kalmış yer aldığı belirtildi.

Sullivan ve Yang, 10 Mart 2021'de ABD'nin Alaska eyaletine ilişikli Anchorage kentinde, 6 Ekim 2021'de ise İsviçre'nin Zürih kentinde eş araya gelmişti.

Görüşme öncesinde Financial Times gazetesinde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının arkası esna Rusya'nın Çin'den askeri iane talebi bulunmuş yer aldığı haberinin çıkmasına Çin aksülamel göstererek, ABD’yi "dezenformasyon yapmakla" suçlamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler