USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'den BM'ye 'Uygur Türklerinin özelliğine bağlı tutanağı çabucak açıklayın' çağrı

ABD, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki ağır insanoğlu hakları ihlallerine bağlı bulunan bilgiler ışığında hazırladığı değerlendirmeyi içeren tutanağı "daha aşkın rötar olmaksızın" açıklaması düşüncesince Birleşmiş Milletlere (BM) davet cihazı yaptı.

ABD'den BM'ye 'Uygur Türklerinin özelliğine bağlı tutanağı çabucak açıklayın' çağrı
10-03-2022 00:26
CENEVRE

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville, 10 Aralık 2021'de icra ettiği açıklamada, Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Çin'in uygulamalarına bağlı tutanağı haftalar zarfında açıklayacaklarını belirtmişti.

Aradan 3 ay geçişine karşın raporun açıklanmamasına ABD'den aksülamel geldi.

ABD'nin BM Cenevre Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sheba Crocker, icra ettiği yazılmış açıklamada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ve Ofisinin, güvenli çırçıplak maşer kuruluşları (STK) ve gazeteciler çeşidinden senelerdir teslim edilen Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki krizi "gayet dobra bildiğini" vurguladı.

Crocker, "Yüksek Komiser Bachelet'i, Sincan'a bağlı bulunan ve derinliğine zamandır muhtemel OHCHR raporunu elan ortak tomar rötar olmadan yayınlamaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı.

"Bachelet ve BM heyetine açık ve denetimsiz dört dörtlük muvasala verin"

Bachelet'in Çin'e yapacağı ziyarete yer veren ABD Büyükelçisi Crocker, Çin'e de çağrıda bulunarak Bachelet ve BM ekibine, Uygur Türklerinin yaşamış olduğu alanlarda "engelsiz ve denetimsiz dört dörtlük erişim" verilmesini istedi.

Bachelet, geçmiş BM İnsan Hakları Konseyi'nin 49'uncu oturumunda Pekin yönetimi ile BM heyetinin alanı görüşme etmesi dair anlaştıklarını duyurmuştu.

Crocker, Çin'i, BM heyetinin ziyareti sırasında Uygur Türklerinin ati gelenleri ve STK temsilcileriyle hususi toplantılar yapmasına müsaade vermeye çağırma etti.

"Vahşetin işlendiği yerlere muvasala sağlayın"

Bachelet'in "kayda bedel ortak görüşme yapması için" Uygur Türklerinin gücün çalıştırıldığı bölgeler engelleme peyda etmek neredeyse "vahşet ve insanoğlu hakları ihlallerinin anlatım edildiği" yerlere muvasala sağlanması icap ettiğini vurgulayan Crocker, ziyarete bağlı bulguların da "zamanında, içtenlikli ve eksiksiz" ortak raporla yayınlanmasını istedi.

Crocker, ziyarette Yüksek Komiser ve Ofisi'ne karışma edilmesi ve muvasala kısıtlaması getirmesinin "ziyaretin güvenilirliğini ağırbaşlı biçimde zayıflatacağına" ve Çin'in alana müteveccih propagandalarını destekleyeceğine ayraç etti.

Çin, Bachelet'in mayısta Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne görüşme gerçekleştireceğini doğrulamıştı.

Tarafların başkaca BM'den ortak ekibin Bachelet'in ziyareti öncesinde, nisanda alana derece derece tedbir yapmasında uygun kalmış olduğu bildirilmişti.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamaları

Çin'de sonuç zamanlarda Uygur Türklerinin etiket ve kültürlerine müteveccih ihlaller arsıulusal kamuoyunca eleştiriliyor.

Pekin'in "mesleki pedagoji bilimi merkezleri" namına adlandırdığı, arsıulusal kamuoyunun ise "yeniden pedagoji bilimi kampları" diyerek tanımladığı yerlerde baş döndürücü sayıda Uygur Türkü kişi rızasının haricinde tutuluyor.

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde birçok dinlenme kampı bulunduğuna, buralarda birçok bireyin olduğuna ve bahis konusu kişilerden ne kadarının toplumsal yaşama döndüğüne bağlı bilim vermiyor.

BM ve gayrı arsıulusal örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çinli yetkililer, şu anne derece kişi belirlediği beş altı kampın biraz ecnebi dış ilişkiler uzmanı ve matbuat çalışanı çeşidinden azda olsa görülmesine müsaade vermişti.

Çin makamları, elan ilk BM yetkililerinin aracısız bilim kabul etmek amacıyla alanda serbestçe tetkik etme taleplerini ise art çevirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler